Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ellenállás szerepe egy egyszerű erősítő kapcsolásában
Témaindító: őrnagy őrnagy, idő: Dec 12, 2008
Témakörök:
Tisztelt Fórumosok!
A mellékelt kapcsolással kapcsolatosan (köszönet El Pinyónak, aki beszkennelte) hetek óta töröm a fejemet egy egyszerűnek tűnő kérdésen: mi a szerepe a FET drainje és a PNP tranzisztor bázisa között lévő, csillaggal megjelölt 4.7 KOhmos ellenállásnak? Mivel a FET majdnem ideális áramgenerátor (a kb. 0,2 mA-es munkaponti beállításban legalább 100 kOhm lehet a kimeneti impedanciája), a fent említett ellenállás gyakorlatilag semmit sem csinál. Valami abszolút minimális mértékben csökkenti a nyílthúrkú erősítést (aminek semmi haszna sincs) és egy icipicit korlátozza a FET-es első fokozat sávszélességét (aminek megint nem látom a szükségét), de ezen kívül hiába, semmi értelmes szerepet nem találok neki. Ámde lehet, hogy valamit nem értek. Ha valaki tudja, mi volt a tervező célja ezzel az ellenállással, legyen szíves, ossza már meg velem a tudását... Köszönettel: Őrnagy Őrnagy
Szerintem annyi az egész, hogy a felére osztja a felerősített jelet. Máskülönben túlvezérelné az erősítőt! Lehet, hogy túl egyszerűen gondolkodom?
Szia!
Áramkorlátozó szerepe van, a T1 áramát, és T2 bázisáramát korlátozza. Bekapcsoláskor az 50µF-es kondi rövidzár. A FET Gate-ja beáll kb. féltápra, a Source kivetetés a 68 ohmon keresztül földre kapcsolódik, ezért a FET kinyit, és ha nem lenne ott az ellenállás, akkor csak a T2 Ube feszültsége, a FET csatornaellenállása, és a 68 ohm korlátozza a kialakuló áramot!
Szia Lapose!
Igen, ez lesz a magyarázat! Köszönöm a segítséget. Üdvözlettel: Őrnagy Őrnagy
jaj, kollégák, én valamit nagyon nem értek... Minek oda az 50 mikrós kondi, és hol kap DC földet a source? így a levegőben lóg.... Péntek este van, nem tudok gondolkodni... Bocs
Azt hiszem, meg is építem a hétvégén. Jó lesz fejhallgatóerősítőnek
ok, látom. a közös pont a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető földpontnak... ott csatolom ki a jelet... Ekkora negatív vcs-t? Akkor nem sokat erősíthet a fokozat... Mégegyszer bocs, de agyilag lefáradtam... ma nagyon.
Akkor ebben össz. 2 negvcs van? 500µF-68 ohm-4k7-2,2n, aztán meg a 400 ohm a hangszóróra?
Ez csak DC szempontból 100%-os. AC szempontból a 4,7k-68 Ohm viszonya határozza meg, ez meg azért jól leosztja a kimenő jelet. A hangszórós irány az utánhúzás, az a T2 kivezérelhetőségét javítja.
Az erősítőkben nem jó ötlet a felerősített jelet leosztani a szükséges mértékre. Az a baj a gondolatmenettel, hogy az erősítés nem tökéletes, (lineáris, és nemlineáris torzítások, stb) jobb, ha az erősítés mértékét csökkentjük, akár egy lokális negatív visszacsatolással. De semmiképpen leosztással.
köszi, így már beugrott... Félelmetes, mennyire idióta az ember, ha fáradt (Mármint én) reggelre világos, főleg, mert aludtam rá egyet!
A szakközépben belénk verték, csak elfelejtettem. A tl07x-ek világában nemigen törődök a diszkrét kapcsolástechnikával... Az általam kedvelt csöves készülékekben meg általában van egy ehhez képest enyhe negatív vcs., esetleg egy pozitívval együtt, ahol a negatív a domináns... Épp most olvastam erről cikket! |
Bejelentkezés
Hirdetés |