Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ellenállás szerepe egy egyszerű erősítő kapcsolásában
Lapozás: OK   1 / 1
(#) őrnagy őrnagy hozzászólása Dec 12, 2008 /

Tisztelt Fórumosok!

A mellékelt kapcsolással kapcsolatosan (köszönet El Pinyónak, aki beszkennelte) hetek óta töröm a fejemet egy egyszerűnek tűnő kérdésen: mi a szerepe a FET drainje és a PNP tranzisztor bázisa között lévő, csillaggal megjelölt 4.7 KOhmos ellenállásnak?

Mivel a FET majdnem ideális áramgenerátor (a kb. 0,2 mA-es munkaponti beállításban legalább 100 kOhm lehet a kimeneti impedanciája), a fent említett ellenállás gyakorlatilag semmit sem csinál. Valami abszolút minimális mértékben csökkenti a nyílthúrkú erősítést (aminek semmi haszna sincs) és egy icipicit korlátozza a FET-es első fokozat sávszélességét (aminek megint nem látom a szükségét), de ezen kívül hiába, semmi értelmes szerepet nem találok neki. Ámde lehet, hogy valamit nem értek.

Ha valaki tudja, mi volt a tervező célja ezzel az ellenállással, legyen szíves, ossza már meg velem a tudását...

Köszönettel: Őrnagy Őrnagy

erosito1.JPG

(#) DuMatyi válasza őrnagy őrnagy hozzászólására (») Dec 12, 2008 /

Szerintem annyi az egész, hogy a felére osztja a felerősített jelet. Máskülönben túlvezérelné az erősítőt! Lehet, hogy túl egyszerűen gondolkodom?
(#) lapose válasza őrnagy őrnagy hozzászólására (») Dec 12, 2008 / 4

Szia!
Áramkorlátozó szerepe van, a T1 áramát, és T2 bázisáramát korlátozza.

Bekapcsoláskor az 50µF-es kondi rövidzár. A FET Gate-ja beáll kb. féltápra, a Source kivetetés a 68 ohmon keresztül földre kapcsolódik, ezért a FET kinyit, és ha nem lenne ott az ellenállás, akkor csak a T2 Ube feszültsége, a FET csatornaellenállása, és a 68 ohm korlátozza a kialakuló áramot!
(#) őrnagy őrnagy válasza lapose hozzászólására (») Dec 12, 2008 /

Szia Lapose!

Igen, ez lesz a magyarázat! Köszönöm a segítséget.

Üdvözlettel: Őrnagy Őrnagy
(#) DuMatyi válasza lapose hozzászólására (») Dec 12, 2008 /

jaj, kollégák, én valamit nagyon nem értek... Minek oda az 50 mikrós kondi, és hol kap DC földet a source? így a levegőben lóg.... Péntek este van, nem tudok gondolkodni... Bocs

Azt hiszem, meg is építem a hétvégén. Jó lesz fejhallgatóerősítőnek
(#) DuMatyi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 12, 2008 /

ok, látom. a közös pont a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető földpontnak... ott csatolom ki a jelet... Ekkora negatív vcs-t? Akkor nem sokat erősíthet a fokozat... Mégegyszer bocs, de agyilag lefáradtam... ma nagyon.
Akkor ebben össz. 2 negvcs van? 500µF-68 ohm-4k7-2,2n, aztán meg a 400 ohm a hangszóróra?
(#) Imi65 válasza DuMatyi hozzászólására (») Dec 12, 2008 /

Ez csak DC szempontból 100%-os. AC szempontból a 4,7k-68 Ohm viszonya határozza meg, ez meg azért jól leosztja a kimenő jelet. A hangszórós irány az utánhúzás, az a T2 kivezérelhetőségét javítja.
(#) Imi65 válasza DuMatyi hozzászólására (») Dec 12, 2008 /

Az erősítőkben nem jó ötlet a felerősített jelet leosztani a szükséges mértékre. Az a baj a gondolatmenettel, hogy az erősítés nem tökéletes, (lineáris, és nemlineáris torzítások, stb) jobb, ha az erősítés mértékét csökkentjük, akár egy lokális negatív visszacsatolással. De semmiképpen leosztással.
(#) DuMatyi válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 13, 2008 /

köszi, így már beugrott... Félelmetes, mennyire idióta az ember, ha fáradt (Mármint én) reggelre világos, főleg, mert aludtam rá egyet!
A szakközépben belénk verték, csak elfelejtettem. A tl07x-ek világában nemigen törődök a diszkrét kapcsolástechnikával... Az általam kedvelt csöves készülékekben meg általában van egy ehhez képest enyhe negatív vcs., esetleg egy pozitívval együtt, ahol a negatív a domináns... Épp most olvastam erről cikket!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem