Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   30 / 162
(#) kaqkk válasza bladika hozzászólására (») Nov 28, 2008 /
 
Elvileg a léptetőmotor meghajtása 4 -egymástól fázisban eltolt jellel történik : a valóságban ez egy lábon nem egy "hosszú" jel hanem egy jelsorozat
ami a pwm beállításától függ milyen széles impulzusokból áll?
(#) kaqkk válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 28, 2008 /
 
Vagy csak a léptető impulzusok jel -szünet aránya (kitöltési tényezője) változik ? Azért kérdezősködök ennyire mert terveztem egy pic-es stepper vezérlőt és
szerintem bele tudnám tervezni a pwm-et is ha rájönnék a működésére .
(#) bladika válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 28, 2008 /
 
Bevallom továbbra sem értem mire gondolsz! De hátha mégis értem. Maga a PWM nem idézi elő a motor forgását (lépését) azt a motor tekercsek megadott szekvencia szerinti egymás után kapcsolgatása okozza! A PWMmel a tekercsben folyó áram nagyságát tudod szabályozni/vezérelni. Ha mondjuk van egy 4V os tápegységed és 1Ohm a motor tekercs ellenállásod (a példában eltekintünk az induktivitástól) és ezzel 100% os kitöltési tényezővel hajtod meg akkor I=U/R=4A áramod fog folyni, de ha te csak 2A-t akarsz folyatni, akkor a PWM kitöltési tényezőjét 50% ra veszed így az egy periódus idő alatt folyó áramod átlag értéke 2A lesz. Ettől még nem forog(lép) a motor csak kisebb árammal hajtod. Ez alkalmazható pl. microsteppingre is amikor egy fizikailag 1,8 fok lépésre képes motor megfelelő 2 tekercs áramait pl. 30% 70% ra választod ekkor a motor két pozíció közé lép be, mert mind a két tekercs hatással van rá. Így egy mondjuk 200 lépéses motor lépés száma megtöbbszörözhető! Növeli a felbontást, a káros tengely rezonanciát, a maximális fordulatszámot, és azt hiszem a nagy sebesség melletti nyomatékot. De csökkenti a motor pontosságát álló helyzetben amikor két egész lépés közé lépbe, és ott remegést okoz.
(#) bladika válasza bladika hozzászólására (») Nov 28, 2008 /
 
Remélem erre gondoltál és érthető voltam!? Sose tudtam jól magyarázni! De ha angol megy akkor szívesen adok pár elég hasznos leírást!
(#) kaqkk válasza bladika hozzászólására (») Nov 28, 2008 /
 
Sajna angolül egy szót sem tudok de ha csinálnál egy rajzot a jel alakokról pwm -el és a nélkül azt valószínűleg egyből felfognám

(#) bladika válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 28, 2008 /
 
Megpróbálom szóban bár tudom egy kép százszor többet ér de a lényeg! Ha van 4V tápod, azt mondjuk 20kHz -el szaggatod! Ha 100% a kitöltési tényeződ az azt jelenti a teljes periódus idő alatt 4V ot kapcsolsz a tekercsre aminek hatására az ennek megfelelő ármod fog folyni ez eddig egyszerű. De ha 80% kitöltés akkor a 20kHz es periódus idő alatt a periódus idő 80% -áig 4V és 20% ig 0V. Ennek az efektív értéke pedig ugye egy periódus idő alatt már nem 4V hanem kevesebb, ami kisebb áramot eredményez. Ugye ehez az is kell hogy ezt viszonylag gyorsan (magassabb frekvencián) csináljuk. 20kHz mondhatni átlagos mert ez hallás küszöbön felül van így nem "zenél, sípol" a motor. Bár szokás a motor forgásakor kisebb frekvenciát alkalmazni mert a nagy frekvencia + induktivitás ebben az esetben nem jó barátok és ha már forog a motor az úgy is zajt kelt pl. CNC de álló helyzetben amikor csak tart a motor (tartó nyomaték) akkor vissza emelik 20kHz re, hogy amikor a gép nem dolgozik de tart akkor ne zenéljen!
(#) bladika válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 28, 2008 /
 
Hopp! Közben találtam egy képet amit régebben csináltam!Jól látható,hogy a frekvencia nem változik csak is a kitöltési tényező.

PWMpelda.JPG
    
(#) Libus válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 28, 2008 /
 
Elviekben működhetne a PWM logika ÉS kapuval is, de akkor nem tudod azt megcsinálni, hogy a kimenet hosszabb idôre aktiv maradjon mint az óra jel 1 periódusa. Azaz lehet nem is éred el soha az I maxot csak több lépésben. Illetve feleslegesen sok kapcsolásra kényszeríti a végfokot - jobban melegedik.

Tehát valóban az a cél, hogy megszakítsuk a tekercseken folyó áramot, de nem akkor amikor az órajel szintet vált, hanem akkor amikor az áram meghalad egy bizonyos értéket. Így lesz egy szimetrikus órajelbôl az Isense árammal arányos PWM jel.


(#) bladika válasza Libus hozzászólására (») Nov 28, 2008 /
 
Ok! Már rájöttem miért nem értjük 1mást! Az órajel az maga a PWM, tehát amivel megadod az intervallumot amíg engedélyezve van hogy áram follyon a tekercsben. Amíg engedélyezve van hogy follyon, pl a periódus idő 20% ig akkor rá engedi a komparátorral és Sense ellenállással felépített áramkör által megszabott maximális áramot. Ergo beállítom, hogy mekkora a megengedett max áram a motoromon egy potméterrel (plussz komparátor, sense ellenállás) mondjuk max 4A és utána mondjuk a microsteppinghez szükséges kisebb áramokat a PWM jellel tudom előállítani. Mert ha PWM 100% akkor effektív 4A folyik, de ha PWM 50% akkor effektív 2A fog folyni.

Remélem most már értjük 1mást, de nem kizárt, hogy továbbra is félre értelek!
(#) kaqkk válasza bladika hozzászólására (») Nov 29, 2008 /
 
A pwm lényegét értem (tudom) csak azt nem
hogy a motoron milyen jel alakul ki :
minden bemeneten pwm jel van vagy elég a kőzös kivezetést szaggatni 1külön pwm áramkörrel?
(#) bladika válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 29, 2008 /
 
Ha jól veszem ki a szavaidból, te unipoláris motorban gondolkodsz. De bevallom most megfogtál! Mindjárt utána nézek, hogy kell-e külön mindet!
(#) bladika válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 29, 2008 /
 
Igen én úgy gondolom elég csak a közös pontot szaggatni, bár erre konkrét utalás sehol sem találtam,de ha jól gondolom egy azon közös ponthoz tartozó két fél tekercs nem lehet egyszerre gerjesztve szóval elég csak a közös pontot. Ez alatt értem a tekercs közös pontját. Bár ugye ez függ attól milyen a motorod! Mert ha 5 kivezetéses az unipoláris motorod, akkor külön kell mind a 4 tekercs kivezetést.
(#) Mate78 válasza bladika hozzászólására (») Nov 29, 2008 /
 
Vagy ha 6 kivezetéses unipoláris akkor be kell kötni bipolárisként,és úgy vezérelni két PWM-mel mikrostep módban.
Én most csinálok egy ilyen vezérlést PIC-kel.

üdv
(#) ufi hozzászólása Nov 30, 2008 /
 
Sziasztok! SLA7024 -es icvel kellene nekem összekapcsolni 4 db uln2003an -es ict. kérdés ez hogy lehetséges!
Egy rajz sokat segítene!
(#) proli007 válasza ufi hozzászólására (») Nov 30, 2008 /
 
Hello!

Mondjuk, minden lábat minden lábbal összeforrasztod.

Már bocs! De hogyan lehet, ilyen értelmetlen kérdést feltenni?
Mit akarsz összekötni kivel és mivel, és milyen célból? Az nem számít?

üdv! proli007
(#) ufi válasza proli007 hozzászólására (») Nov 30, 2008 /
 
Szia! Ez egy Sharp fénymásolóból kiszedett panel,erre volt kötve 3db léptetőmotor motor.Kérdés, hogy lehet ezt egyszerübben összekötni, az SLA7024MT ic-t ULN2003AN - es icvel! De van még rajta egy X24022P-s ic is.
Ja LPT Portról szeretném vezérelni!
(#) proli007 válasza ufi hozzászólására (») Nov 30, 2008 /
 
Hello!

Az adatlap szerint, az InA In-A és InB valamint In-B bemeneteken keresztül lehet vezérelni az IC-t. A rajzok alatti táblázatok megadják a vezérlés logikáját és módját.

De szerintem nem kell ide semmilyen illesztő IC, mert a bemenetek illeszkednek az LPT TTL kimenetedhez.

(De nekem nincs ilyen IC-m, tehát nem is ismerem)

üdv! proli007
(#) kaqkk válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 1, 2008 /
 
Szerinted a robotron (írógép) motorját elbírja az uln2803?
És ha igen mekkora feszt adhatok neki? A pwmet megpróbálom a picből -vezérelni de ha nem megy marad az 555
(#) Mate78 válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 1, 2008 /
 
Nem tudom milyen motor van a robotronban.Nézd meg az ULN adatlapját.és számolj rá.Max feszültségét szintén adatlapból,de tápfesz választásnál a motor a döntő.

(#) bladika hozzászólása Dec 2, 2008 /
 
Sziasztok!

A következőben kérnék tanácsot! Sikerült beszereznem pár bikább léptető mocit csak nagyon hosszú a tengeyl. Van vagy 10-15cm. Na most arra gondoltam levágom, csak felmerült bennem, hogy azért ezek a mocik elég hisztissek mindenféle ütés stb. re. Szóval szabad egyáltalán levágni? Ha igen mivel? Fűrészlap vagy mehet a Flex is?
(#) Manyoc válasza ufi hozzászólására (») Dec 4, 2008 /
 
pl azzal amit a múlthéten írtam LINK
Van benne fázis, Step/Dir vezérlés, használható unipoláris és bipoláris motrokhoz egyaránt.
Ha kicsit körülnézel az oldalon, találsz sok kis programot forráskóddal,ami alapján akár saját programot is tudsz írni.
Az inpout32.dll fájlt a windows-system32 könyvtárba kell bemásolni
(#) sita hozzászólása Dec 10, 2008 /
 
Sziasztok!
Van egy egyszerű de megbizható unipoláris léptetőmotor- vezérlőm. Bontott motorokat tesztelek vele. Bontottam a MÉH telepen nagy fénymásolóból 4 db 6 kivezetéses léptetőmotort. az adatlapját is megtaláltam.
A problémém az hogy egyik motort sem sikerült a vezérlővel megforgatni.
Ha DC12V-al /két közös leág egyesitve /majd a négy kivezetést sorba, egyesével csatlakoztatom a táphoz, minden rendben van. lép mindig egyet és igy tovább.
De ha az így beazonosított tekercs végeket illesztem a vezérlőhöz meg sem moccan.
A motor tip: 57BYG059 /ez kinai "JAMECO"moci/azért izgat mert 1mkp a nyomatéka és ezzel már lehet mit kezdeni . pl Nyákfúró előtolását/fúró emelése-sűlyesztése/.
Remélem tud valaki segíteni.
KÖSZI
sita

(#) moly hozzászólása Dec 11, 2008 /
 
Üdv!
Végső elkeseredésemben írok ide mert teljesen tanácstalan lettem. Megépítettem EZT a vezérlőt.
Működik is úgy ahogy. Egész és mikro lépésekben is .
A gondom az lenne, hogy ez állítólag pwm-es vezérlés
lenne. Én azt vártam hogy ha beállítok egy áramerősséget a potin akkor mindig azon az értéken fogja tartani. Márpedig ez ha gyorsítom a motort (csökken az áramerősség ) nem növeli az ampert !! Ez még nem is lenne nagy gond de mikor megállítom a motort felszökik 1,5A-re és nem is lehet lejjebb tekerni. 12V pc tápról StepSun 1.35A 3.5V os motorral próbáltam. Mi befolyásolja azt hogy az áramerősség közel egy értéken maradjon. ??
Segítség !
Az áramerősség szabályzó poti működik mert ha áll a motor pl. akkor lehet állítani a az ampert 1.5 -2.5 között. De ha a motor fordulaton változtatok , az áramerősség szépen változik vele sajnos.
Próbáltam az előtét ellenállásokat is cserélgetni de nem hozott eredményt.
Azt szeretném elérni hogy álló helyzetben beállítok kb 1 Ampert és 300-as fordulaton is ott tartsa kb.
(#) Lucifer válasza moly hozzászólására (») Dec 11, 2008 /
 
Mivel mérsz áramot?
(#) moly válasza Lucifer hozzászólására (») Dec 11, 2008 /
 
1A felett multiméterrel, 1,2A ig olyan gyári állítható táppal próbálkoztam amin van A mérő. Az az érdekes, megfigyeltem hogy ha féllépéses módba van állítva a vezérlő akkor néha sikerül úgy megállítani motort hogy 1A alatt van az áram. Nem midég úgy áll meg sajnos.
A következő leállításnál vagy úgy áll meg vagy 2A nál.
Mivel próbálkozzak még ??
(#) foxi63 válasza moly hozzászólására (») Dec 11, 2008 /
 
Szia!
A rejtély egyértelmű!
A motor tekrcsből is áll, és ennek az induktivitása fordulatszám arányában változik.Állóhelyzetben csak a tekercs Ohm-os ellenállása marad, tehát logikus az áramfelvétel növekedése. A megoldás, egy áramgenerátoros táplálás, aminél beállítod a motorra megengedett legnagyobb áramot, és ha a fordulatot növeled, akkor a megnő a motor látszólagos ellenállása, de az áramgenerátor még mindig "pumpálja" bele az áramot, és erős marad a motor.Ilyen módon tuningolható a léptető motor.
(#) moly válasza foxi63 hozzászólására (») Dec 11, 2008 /
 
Igen értem mit akarsz mondani, de engem az bosszant hogy ennek a vezérlőnek állítólag ezt meg kellene tudni csinálnia magától is. És tudom hogy valami apró hiba lehet benne , de mi??!!
Valamiért a pwm nem követi a "történéseket" , nem teszi a dolgát.
(#) moly hozzászólása Dec 12, 2008 /
 
Végre megy! Pedig nagyítóval átnéztem az összes forrasztást , mégis volt egy áthúzás..
Na de mire van a műszer ? hogy álljon a fiókban!
(#) zoly15 hozzászólása Dec 14, 2008 /
 
Sziasztok!
Van nekem is egy pár léptetőmotorom.. Úgyis jön a téli szünet és gondoltam jó lenne egy kicsit "játszani" ezekkel...
Szerintetek be tudnám ezeket indítani valamilyen kapcsolási rajzzal?

üdv!

stepper.JPG
    
(#) moly válasza zoly15 hozzászólására (») Dec 14, 2008 /
 
Biztosan be lehet, vannak egyszerűbb és bonyolultabb kapcsolások. Sőt vannak kimondottan szinte kész stepper vezérlő ic-k , amik pár alkatrész hozzáadásával mikrolépéssel is képesek léptetőmotorokat hajtani.
Szerintem a kerek motor ami fejjel lefelé van nem léptető hanem bldc.
Nekem pl. 3db MC3479 es ic ből készült "vezérlő" hajtotta első cnc
gravírozó gépemet.
Következő: »»   30 / 162
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem