Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   328 / 2208
(#) Ricsi89 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 16, 2008
Képek meg lemaradtak és már nem engedett módosítani.
(#) djhans válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 16, 2008
Gondolom a kimenőt 8ohmra szeretnéd? Mert akkor a szekundert át kell számolni. Nagyon egyszerű kapcsolás. Biztos jó lesz. Ha elég a 60Hz-12Khz frekiátvitel akkor ezzel a kimenővel jó lesz csak más szekunder menetszám, mint írtam. Ha jobb átvitelt szeretnél akkor nagyobb keresztmetsztű kimenő kell és a tekercseket jobban osztani kell. Ez a frekiátvitel nem azt jelenti hogy egyáltalán nem lesz mély és magas csak korántsem 8W.
(#) fleta válasza Aszu hozzászólására (») Dec 16, 2008
A potikat ne állíts el, csak a hangerő utáni potit. A többi valószínű be van állítva. Mérés nélkül nem szabad elállítani. A torzítás valószínű a végcsövek miatt vannak.
P2 állíthatod
P7 brummot tudsz vele csökkenteni,
P6védelem beállítás
P3-P4 a végcsövek munkapontbeállítása.
Az R-21 és R-22 ellenállás lábain mérd meg hány milivolt feszültség van. A kettőnek egyformának kell lenni. nálan a régi csövekkel, de még jól szólnak 45 mv. A rossz csövekkel ami torzitott asszem 23 mv mértem
(#) Aszu válasza fleta hozzászólására (») Dec 16, 2008
kösssz! holnap rámérek. k2 mit mit állít?
(#) sturbi válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Dec 16, 2008
Nézzünk két BEAG trafót ECL 86 PP-hez (pcl-hez ugyanaz jó).
1. AE 110 trafója M65 5,6cm2-es M vason (EI-re ugyanannyi menet kell ugyanakkora magkeresztmetszetre). Az erősítő 10 W-os szép hangú, egyszerű szerkezet.
A primer 2*1312 menet 0,18-as huzallal, tehát összesen 2624 menet. A szekunder itt 3 részre van osztva, 5 és 15 ohmra illesztett.
2. AE 211 2*12 W-os igazi HI-FI csemege.
Ennek a kimenője M85 vasra van tekerve, 16,5 cm2 magkeresztmetszetű.
Ennek primerje összesen 1870 menet, 6 részre osztva (kereszben is kettéosztott, tehát 3 szinten).
Ugyanezt a trafót használta a BEAG a 10 W-os EL 84-es PP-jéhez is (AE 785/A).
Fentiekből látható, hogy a te vasadra elegendő lenne 2000-2500 menet közötti primer menetszám, a hozzá tartozó áttétel szerinti menetszámmal (és azt javaslom fogadd ezt meg, mert különben türhetetlen lesz a magasátvieled). Ra-a lehet 6-7,5 K között.
Oszd a primert 4 részre, a szekundert 2részre, az úgy még nem bonyolult.
600 menet primer(0,2-es)-szkunder, vagy fél szekunder(0,8-0,9-es)-2*600 menet primer-szekunder, vagy fél szekunder-600 menet primer. Fél szekunderek esetén nyilván sorba kötődnek és lehet 1 mm-es is a huzal.
(#) fleta válasza Aszu hozzászólására (») Dec 16, 2008
A k2 az a kétállású kapcsoló, ami az erősítő elején van egy műszer alatt. Ezzel tudod ellenőrizni jól vannak-e beállítva a munkapontok. A két végcső katótáramát mutatja, de el kell felejteni mert nem pontos. Multiméterrel kell mérni miliampert. Vagy ahogy az előbb írtam, a 1 ohmos ellenállás sarkain milivoltot.Ahány milivolt annyi miliamper.
(#) Ricsi1992 válasza sturbi hozzászólására (») Dec 16, 2008
Kösz,tényleg nem annyira bonyolult.Szerintem így tekerem majd meg,ha végre meglesznek a jó menetszámok.

Már csak azt nem értem,hogyha rendesen kiszámoltam,akkor miért jött ki 4600menet,és miért rosz,hiszen a képletek alapján(ha nem számoltam el)annyi a primer.(8ohmra).Ja,a katalógusban 9,1k az Raa 300V-nál.
Igazából ez az egész kimenőméretezés (még)elég idegen nekem.Nagynehezen sikerült valamit számolnom kocos régebbi levezetése alapján,de hogy miért jött ki 4600menet?,jó-e egyáltalán?,egyáltalán mi is az a 4600menet,a két primer egyben,vagy csak az egyik?....ezeket nem tudom.Vagyis a képlet az össz primer menetszámot,vagy csak az egyik felet(amiből kettőt kell tekerni)adja meg?

(#) sturbi válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Dec 16, 2008
Számos trafószámolási képlet van. Legfőképen abban különböznek, mennyire "populárisak" (minél több dolgot hanyagol el, egyszerűsít le, annál könnyebb vele számolni). A gyakorlatban jól használhatók, de rugalmasan kell őket kezelni. Nem árt a nagy elődök bevált trafóit is szem előtt tartani, ha saját trafót tervezünk.
A képlet jó, amivel számoltál, de 20-25 Hz-en nem kell 0,6 T-val számolni a vas indukcióját, ott jó az 1 T (50 Hz körül kell 0,6 T), mélyhangok felé egyre kevésbé érzékeljük a torzítást.
No persze jó az általad számolt 4600 menet is 9,1 K Ra-a ra 25 Hz-en is 0,6 T indukcióval, csak akkor már a szórt kapacitások miatt igencsak rafináltan kell osztani a trafót (keresztben is osztva és sok részre- nehéz jól elkészíteni).
A képlet anódtól anódig, tehát az össz menetszámot adja.
(#) nyikolaj hozzászólása Dec 17, 2008
Volt egy kis időm.
Beszereltem a csatlakozókat és a foglalatokat.
A trafók burkolata valószínűleg fekete lesz.
(#) nyikolaj válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 17, 2008
A két kimenőt és a táp trafót egyetlen nagy doboz foglya takarni.
Lehet benne valami hogy így sok lenne a fekete.
Lehet hogy az alap színével festem le azt is.
(#) PWM hozzászólása Dec 17, 2008
Sziasztok!
Elkészült az ECL82-es erősítőm. Köszönöm mindenkinek a segítséget. A búgást sikerült csökkentenem, úgy hogy az 5-ös lábat testre kötöttem. Még mindig volt egy kis alapzaj ekkor eszembe jutott hogy egyenirányírani kéne a fűtés hátha jobblesz. Megcsináltam és a búgás teljesen eltűnt. Csatolok egy képet a próbaüzemről.

IMG009.JPG

(#) Müszi válasza PWM hozzászólására (») Dec 17, 2008
Örülök, hogy jó lett
(#) PWM hozzászólása Dec 17, 2008
Sziasztok!
Megint én LEtt egy kis gondom. Ha a váltó 6.3 V-ot egyenirányítom akkor csak 3.2 V-ot kapok. Mit csináljak most? hogyan fűtsem a csövet egy másik trafóról? És a fűtőfeszt lehet stabilizálni? mert sztem a cső elfűt 1A-t.
(#) Ricsi89 hozzászólása Dec 17, 2008
Helló
Lenne egy kezdő kérdésem. PCL85-ös csőből is lehet erősítőt csinálni, mint a 86-osból? Nem igazán találtam ezzel készült kacsolást.
(#) PWM válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 17, 2008
igen. Van egy cikk abban Müszi leírja.
(#) PWM válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 17, 2008
Helló
Ha 6.3V-ot megszorzol gyök kettővel az nem adja ki a valódi eredményel mert a diódán is esik feszültség ami ilyen alacsony volton nem hagyható figyelmen kívül. A váltóárammal történő fűtés totál rossz akár vannak kusza vezetékek akár nincsenek.
Én egyész gyakorlaton ezt próbálgattam, hogy miért zúg, és akármit csináltam vele nem hallgatott el, csak ha egyenirányítottam a fűtést
(#) CHZ válasza PWM hozzászólására (») Dec 17, 2008
Mekkora kapacitású elkot kötöttél rá ?
Igazad van a diódákon mindig esik feszültség és még a trafó fűtőtekercse belsőellenállásán is .
6,3V egyeniránytva min. 4700u elkoval szűrve , megfelelő terhelhetőségű trafóval nem lehet 3,2V , esetleg kondi nélkül .
(#) PWM válasza CHZ hozzászólására (») Dec 17, 2008
igen, nem raktam rá kondit. Ha rakok az megemeli a feszt
(#) CHZ válasza PWM hozzászólására (») Dec 17, 2008
Akkor az a baj , szinte gondoltam .
Tegyél rá 10V 4700u , esetleg 2200u és még több is lesz kicsit a feszültséged 6,3V -nál .
ok. A fűtés vezetéke megvan 0.5 mm és a kettő nincs össze összesodorva.
(#) PWM válasza CHZ hozzászólására (») Dec 17, 2008
ok kösz. MAjd kipróbálom és beszámolok az eredményről.
(#) djhans válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 17, 2008
Nekem a macik általában a segédrácson jöttek be ha egyből arra a +ra volt kötve mint a kimenő. Be kellett utána tenni egy RC szűrőt és csend lett. Azóta már mindig úgy építek. Ez az első kapcsolásnál volt majd 2 éve mikor kezdtem a csövezést . Egyennel még nem fűtöttem soha és nem is fogok végfokoknál. Majd csak talán gitár előfoknál és persze lemezjátszó előfoknál, korrektornál.

PWM lehet hogy nálad a nyák vonalvezetésével van gond illetve ha a fűtést is ott vitted és nem egyből a foglalatnál van bekötve.
(#) kocos válasza djhans hozzászólására (») Dec 17, 2008
Én most egyennel fűtök 2 db 6N2P-t, és 2 db ECC83-mat, de még nem üzemelnek, csak az "effect return",és a végfok, ami 2 db ECL82, AC-vel fűtve, közepelve, de ők sem brummognak, pedig 2 cm-re van a hálózati traffancstól
(#) kocos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 17, 2008
hát azért ez egy kicsit túlzás, de kevesebb, mint egy "normál" Si diódán mert ugye , ha nem "esne" rajta feszültség, akkor hogy "nyitna" ki a pn átmenet?
(#) kocos válasza nyikolaj hozzászólására (») Dec 17, 2008
hehe Klassz lesz! mi ez , szivaros doboz???
(#) kocos válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 17, 2008
Pont a héten vezsek egy ilyen kimenőt
Kénytelen vagyok egyenirányítani. ugyanúgy zúg ha össze van tekerve akkor is. Miért ockodtok az egyenfűtéstől?
(#) kocos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 17, 2008
Persze,értem én Csak kötözködök, mert durcás vagyok ne zárkózz el az egyen fűtéstől, mert ahol az kell, ott nincs mese
(#) kocos válasza PWM hozzászólására (») Dec 17, 2008
ki is közepelted?
Következő: »»   328 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem