Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   330 / 2208
(#) djhans válasza djhans hozzászólására (») Dec 18, 2008
Viszont a trfótakaróra nincs ötletem. Lemezből nem tudok szépet csinálni. Akkora kell hogy a két kimenőt egybe takarja el. 140x75 és 50 magas.
(#) Müszi válasza djhans hozzászólására (») Dec 18, 2008
Jó lesz, csak űznéd ki belőle aztata fránya szilíciumot
(#) Imi65 válasza djhans hozzászólására (») Dec 18, 2008
Jani, ezt a főnököd meglátja.........akkor neki is építhetsz egyet.
(#) PWM hozzászólása Dec 18, 2008
Sziasztok!
Az ECL82 helyére be lehet rakin egy PCL86-ot? Asszem csak a lábkiosztás más meg a pcl-nek nagyobb a teljesítménye.
(#) djhans válasza Müszi hozzászólására (») Dec 18, 2008
Ha régebben a hálózati trafót dupla szekunderesre csináltattam volna akkor megoldható lett volna.
(#) djhans válasza PWM hozzászólására (») Dec 18, 2008
Be lehet tenni de akkor a pentóda katódellenállása 150ohm legyen, a kondi maradhat az eredeti rajzon lévő. És persze a fűtőfesz legyen 13,5V kb. Teljesítmény nem észrevehetően több. De én inkább PCL-el használnám, jó lesz még az ECL82 valami szép kis öreg csöves rádióba :yes:
(#) djhans válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 18, 2008
Tudja Azt hiszi hogy ezek úgy szólnak mint egy régi tv vagy kommersz rádió (csak közép).
Én úgy voltam az ECL82-vel, hogy már nem javítok meg olyan rádiót, amiben ez van. Aztán jött Hapro mester, és hozta a többször említett Pioneer készüléket. Hát, ebbe pont egy ilyen "rosszalkodott". Már be volt dobozolva, hogy fórumtársamnak adom, onnan kellett visszavenni, az utolsó pillanatban.
Pedig mekkorát téved. Ezért görcsölnél ennyit? Hahahahaha!
Sokan nem is gondolják, milyen hang rejtőzik az üvegbúra alatt.
(#) djhans válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 18, 2008
Nekem 2 ilyen működő rádióm van 1960, 1962-ből. És csak egy tartalék csövem. Újonnan elég drága mulatság. Nemsokkal később már jöttek az ECL86-ok 2W-al több anódteljesítménnyel. Mondjuk nem tartana sokáig 86-ra átkötni őket mert légszereltek de akkor már nem lenne eredeti.
(#) Imi65 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 18, 2008
Sajnos, tényleg a Tiédből vettem vissza.
Bocsi.
(#) PWM hozzászólása Dec 18, 2008
Az a bajom az ECL-el hogy az adatlapon az van írva hogy 3.5W. Én lemértem szkóppal és fél watt felett már torzít. Fél watt pedig elég kis teljesítmény még kis szobában is.
Azért olyan gyorsan nem, a 86-ost az 1968-as Évkönyvben mutatták be. Az indok inkább a TV-technikai alkalmazás miatt volt problémás. A TV hangban nagyon jól szerepelt a PCL82, De a függőleges erősítőben egyszerűen gyenge volt, és gyorsan gázos lett. Akkor aztán jött a képfutás.
Ezért hozták létre a PCL85-öst, ami erre a célra sokkal jobban bevált, viszont HF-re valami jobban idepasszolót szerettek volna. A triódája (a 86-osnak) megegyezik az ECC83-ban lévővel. A pentóda nagyobb meredekséggel készült, és jobban hasonlított az EL84-re, mint az elődök.

ECL82.pdf

Azért szerintem egy megfelelően méretezett és megtekert kimenővel kijönne 1-1,5W belőle.
(#) burgdavid hozzászólása Dec 18, 2008
gr89: én építgettem PCL85-tel erősítőt! Sokkal magasabb a nyugalmi árama a 86-nál (65mA talán). A pentóda katódellenállása 270ohm körülire adódott. Annál kisebb ellenállás mellett haloványan izzott az anód A trióda rész maradt a 86os konfigurációja.
Egyébént teljesen jókis cső Ha van képkimenőd próbáld ki vele! Brutálisat szól (magához mérten persze) De kinézetre is izmosabb a 86osnál, főleg a katódja nagyobb.
Gitárhoz se volna utolsó dolog képkimenővel mert az picit torzít kb az egész sávon. Egy csöves overdrive még dobna rajta egyet PCC198-es előfokkal igazi kuka-tévé erőlködő lenne
(#) Imi65 válasza PWM hozzászólására (») Dec 18, 2008
Az a szekunder oldalon nem realizálódik. 2W-ra azért számíthatnál.
(#) PWM válasza djhans hozzászólására (») Dec 18, 2008
Lehet.
Én a gyári kimenőjét használom. Ha azt a kimenőt megtekerném hozzá amit Müszi leírt a PCL86-os cikkben az jó lenne?Bővebben: Link
(#) Imi65 válasza burgdavid hozzászólására (») Dec 18, 2008
Elsősorban Ricsinek ajánlanám (mert van 2 Junoszty hálózati trafója), hogy azzal - és PCL85-tel - építhetne PP-t. Én inkább 470 Ohm -ot ajánlanék katódellenállásnak. Holnap ki fogom próbálni.
(#) djhans válasza burgdavid hozzászólására (») Dec 18, 2008
Nekem is ilyen "tv" erölködő a piccolo, igaz 86-al. A kimenők is abból valók. Meglepően jó hangja van. Jó lesz a számítógéphez mindennapos erősítőnek két vidi DC2050-essel. Ha évente elfogy egy garnitúra végcső akkor sincs sokban. Napi átlag 5 órát használom.
Nem egészen jók a menetszámok. Primernek mondjuk 2500-3000-nek kéne lennie. És a terhelő impedanciához kell szekundert számolni. Legalább 3 részre osztanám a primert. és közte lenne 2 szekunder. Ezzel szerintem már nagyon jó hangminőséget lehetne elérni. A légrést is szkópon kéne belőni legnagyobb max teljesítményhez legkisebb torzítással. És vasnak 6-7cm2. Nagyobb fölösleges de kisebb ne nagyon legyen.
(#) djhans válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 18, 2008
SE vagy PP?
(#) Imi65 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 18, 2008
Elvileg a Jani feltette, az enyém ahhoz nagyon hasonlatos. De már elég régen. Felteszem a saját mentésemet.
(#) djhans válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 18, 2008
Ha monot csinász akkor kösd be srpp-be a triódát, nehogy már a másik fele unatkozzon
(#) besi99 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 18, 2008
hátha rádjön a lepke, vagy a 2 független input, de kötheted kaszkódba is, ha nagyobb erősítés kell
Az jó ötlet, ezt nem tudod "felesbe" fűteni.
(#) Ricsi89 válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 18, 2008
Én pont PP-t akarok csinálni PCL85-ös csövekből. Most tudnék 15db-ot 800 Ft-ért. Igaz használtak, de ha már a fele jó, akkor is megéri.
(#) Imi65 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 18, 2008
Holnap kipróbálom. A PL82 jól muzsikált a Junoszty trafóval. A 85-ös (L) ehhez hasonlít egy kicsit.
(#) kocos válasza Müszi hozzászólására (») Dec 18, 2008
Miért? A Tiedben is van, nem ?
(#) kocos válasza djhans hozzászólására (») Dec 18, 2008
Ez megint egy DjHans féle kis kompakt megoldás tetszik !!!!!
Jó Neked, hogy melóhelyen ilyesmit csinálhatsz Mellette az a nagy "dög" táp micsoda?
(#) Imi65 válasza kocos hozzászólására (») Dec 18, 2008
Az neked nagy trafó!? Akkor amiket én mutattam Neked?
Következő: »»   330 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem