Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   365 / 1319
(#) brato válasza watt hozzászólására (») Dec 22, 2008 /

Nem írtam, hogy minden led világít, "mindég csak ugyan azt az 1 ledet gyújtja ki." ezt írtam. A bank inc-ben sima bankváltás van.
MEMBANK0:
BCF STATUS,RP0
BCF STATUS,RP1
RETURN
MEMBANK1:
BSF STATUS,RP0
BCF STATUS,RP1
RETURN

A szimulátorban is úgy van beállítva, hogy gnd-t ad nyomásra.
(#) brato válasza brato hozzászólására (») Dec 22, 2008 /

Lemaradt, az oszcillátor 4MHz csak a programban nem volt csak ilyen és ez került bele.
(#) brato válasza kissi hozzászólására (») Dec 22, 2008 /

Átvariáltam a gombokat, most + adnak a PIC-re és így jól működik. Köszi mindenkinek a segítséget.
(#) watt válasza brato hozzászólására (») Dec 22, 2008 /

Nem a gombokat kellett volna átvariálni, hanem a BTFSC-ket, BTFSS-re cserlélni!
A bankváltásra pedig nem szokás rutinhívásokat pazarolni, azt makrókkal szoktuk megoldani, főleg, ha nem váltunk csak két bank között.

Idézet:
„A szimulátorban is úgy van beállítva, hogy gnd-t ad nyomásra.”

Biztosan nem működhetett úgy...

De működhetett, mert jobban átnéztem a dolgot és a gomb felengedésekor reagált. Tehát amikor magas szintet kapott.

Csak nem úgy, ahogy kellett volna, azaz nem jól működött. Ezen fogunk vitatkozni?
A többi lényeges dolog mellett meg elmész?

Eszem ágában sincs vitatkozni nálam okossabbal a témában. Csak a tényelket írtam le. A szimulátorban látszólag jól működött. Azt csinálta amit szerettem volna.
Csak hát a szimulátor az nem pic.
(#) potyo válasza brato hozzászólására (») Dec 22, 2008 /

Idézet:
„Eszem ágában sincs vitatkozni nálam okossabbal a témában.”

Akkor miért csinálod?

Idézet:
„Csak hát a szimulátor az nem pic.”

(#) brato válasza potyo hozzászólására (») Dec 22, 2008 /

Nem csinálom, ha nem hiszed akkor töltsd be az Oshon pic szimulátorba az eredeti fájlt és próbáld ki.
Részemről lezárva.
És mégegyszer köszönöm a segítséget.

Minket egyetlen dolog zavar, hogy meg se próbálod megérteni miért volt "jó" a szimulátorban! Felteszel kérdéseket, válaszolunk rá, majd elmész a lényeg mellett, mondván, megoldottad a problémát. Hát részemről is lezárva. És nincs mit. Még annyit, hogy a szimulátor tökéletesen tudja a dolgát, benned van a hiba...

Csak nem birom ki, hogy ne válaszoljak.
Nem mentem el a lényeg mellett, megértettem mi volt a baj, azt is, hogy miért működött a szimulátorban.

Büszke lehetsz magadra.
(#) trudnai válasza watt hozzászólására (») Dec 22, 2008 /

Idézet:
„Még annyit, hogy a szimulátor tökéletesen tudja a dolgát, benned van a hiba...”

Én nem tudom, de ez most divat lett? A piclist-en is épp egy kezdő hatalmasat káromkodott, hogy milyen vacak ez a szimulátor és hogy semmire sem jó. Kb 8 tapasztalt róka mondta neki, hogy a szimulátor nem lehet rossz, de csak nem akarta elhinni a csóka, csak eszement módon mondta a magáét, de még a legkisebb lépésre sem volt hajlandó amit javasoltak neki változtasson a kódján - ugye mert a kódja "tökéletes volt", és, hogy a "szimulátor az bizony rossz"... Hát akik ily módon próbálnak új ismereteket elsajátítani azok eléggé rögös utakon járnak, igazándiból csak sajnálni tudom őket
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Dec 22, 2008 /

Igen, és e mellett elveszi az ember kedvét, hogy a következő kérdező kódjába egyáltalán belenézzen. (még akkor is, ha a megoldást kissi lelte meg. ...annyi alaki hiba volt, hogy első körben azzal voltam elfoglalva, hogy azokat helyretegyem.)

Na mindegy, szerencsére nem mindenki ilyen...
(#) googa hozzászólása Dec 22, 2008 /

Sziasztok! Lenne kettő darab kérdésem.
1.) Egy változónak mennyi az alapértéke? Én azt gondoltam, hogy nulla, de egy PK2 példaprogramot kibogózva megjelenítettem egy LED soron és 1-et mutat. Tehát, akkor 1?
2.) Ha a "decfsz Delay0" utasítást használom és a Delay0 értéke már 0 volt ezen sor előtt, akkor is működik az utasítás és mennyi lesz az értéke?

Nem kérdeznék ilyesmit, ha a PK2 példaprogramjai nem lennének tök zűrősek számomra. Nem tudom elmondani egy ifjoncnak, hogy miként működik, mert ilyen problémák vannak. Köszi!
(#) szilva válasza googa hozzászólására (») Dec 22, 2008 /

Ha változó alatt azt érted, amikor asm-ben valamilyen technikával (pl. cblock, vagy udata) foglalsz egy helyet a RAM-ban, akkor azt kell mondjam, annak a memóriarekesznek a tartalma reset után nem meghatározott. Azaz programkóddal kell a reset esemény lekezelésekor (gyakorlatilag a program elején) feltölteni ezeket a memóriarekeszeket.
(#) kissi válasza googa hozzászólására (») Dec 22, 2008 /

A változók értéke általában határozatlan a bekapcsoláskor , tehát véletlenszerűen lehet 1 vagy 0, de pld. a TRIS bitek RESET folyamat hatására biztos 1 értékűek lesznek( adatlap POR érték!).
A DECFSZ csökkenti eggyel a szám értékét és utána vizsgál --> a -1 kettes komplemens kódban FFH, tehát minden bit 1 lesz.

Steve
(#) googa válasza kissi hozzászólására (») Dec 22, 2008 /

Köszi! Ezért nem volt világos nekem, mert nem gondoltam, hogy elmegy majd negatívba. Utána kell néznem ennek a kettes komplemens dolognak. Egyszer vala tanultam, de csak az egészen rövidtávú memóriámmal, ezek szerint.
(#) kissi válasza googa hozzászólására (») Dec 22, 2008 /

Nem tudom építettél-e valaha fel-le számlálót? Ez pontosan ugyanazt csinálja: felfele számolásnál a maximális érték után újra 0 jön, illetve lefelé számolásnál a 0 után újra a maximális érték jön!

Steve
(#) frecsko hozzászólása Dec 22, 2008 /

.hex fájlt hogyan tudok asm-be visszafordítani?
(#) kissi válasza frecsko hozzászólására (») Dec 22, 2008 /

MPLAB --> FILE menü --> IMPORT --> betöltöd --> és a View--> Program Memory-ban már látod is!
A proceszor típusát előtte állítsd be!

Steve
(#) trudnai válasza frecsko hozzászólására (») Dec 22, 2008 /

Sok visszafejto nem kepes a regiszterek szimbolikus vissza forditasara. Epp emiatt csinaltam anno az UnPIC projectet:

unPIC project home

Alternativakent itt van egy magyar nyelvu site is, Szoke 'Alex' Sandor oldala aki nemregiben hozza is jarult a fejleszteshez amit kulon koszonok!

PIC program visszafejtés
(#) googa válasza trudnai hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

Jujj-jujj-jujj!
(#) gulasoft hozzászólása Dec 23, 2008 /

Hi all!

Van valami ötletetek arra, hogy ugyan az a picbasic (jó köpködjetek meg) kód egy 16F726-on (ds1820) egy istennek sem akar futni, míg egy 18F458-on simán.
Már azért mentem vissza a basic-hoz, mert ott csak a proci tipust kell megadni semmi mást, és fut.
Ugyan azt a portot lőttem be az lcd-nek is meg az one wire-nek is, és 16f726-oson egyszerűen nem fut. Mindegy, hogy a, vagy b port mindegy hogy melyik pin, egyszerűen már nem értem mit kéne még módosítani.
Persze ha más nincs, akkor átmegyek a 18f458-ra, csak jó lenne tudni mi a fenéért nem megy. Ha kell iderakom a kódot, de szerintem valami egyszerű beállításban van a hiba.
Azt is kipróbáltam, hogy a b3-ra raktam egy ledet, hogy be lehet e kapcsolni, és az megy, tehát maga port jó, ha ezek után lecserélem a ledet meg az ellenállást a ds1820 adatvezetékével akkor megint csak nagy semmi (illetve 0 jön vissza).
(#) Hobbipices hozzászólása Dec 23, 2008 /

Üdv mindenkinek!

Most ismerkedek a C programozási nyelvvel, és szeretnék egy PIC18F-re egy LED villogtató programot írni, de sehogy sem megy. Sajnos nem vagyok tisztában az időzítésekkel. Először arra gondoltam, hogy villogtatok egy LED-et másodpercenként az RB0-án, majd időzítést tennék bele. Nem tudna valaki segíteni nekem elmagyarázni hogyan is működik ez az egész?

Köszönöm!

Üdv.
(#) potyo válasza Hobbipices hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

asm-ben megcsináltad már?
(#) Hobbipices válasza potyo hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

ASM-ben már megcsináltam, de most inkább a C-nyelvvel szeretnék ismerkedni, ezért gondoltam a villogtatásra!
A C nyelv egyszerűbbnek tűnik, de sajnos nem nagyon ismerem!
(#) googa válasza Hobbipices hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

Csak az ilyen időzítések és feltételes elágazások miatt egyszerűbb, de ez csak első blikkre tűnik így. Az ASM is egyszerű, csak jól kell hozzá ismerni a PIC-et, meg azt a huszonvalahány parancsot.
(#) trudnai válasza googa hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

Idézet:
„Jujj-jujj-jujj!”

Valami syntax errort ir erre nekem az MPLAB
(#) kissi válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

Nem néztem utána, csak a '0' gyanus... Van felhúzó ellenállás, illetve be van kapcsolva a 16F726-on is?

Steve
Következő: »»   365 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem