Fórum témák
» Több friss téma |
Hát, Krisz mester, szerintem megdöglött az akkum, Szépen töltöttem vagy 2,5 órát, az áramfelvétel olyan 22mA volt már csak, a fesz 4,1V. Igaz a led mégvilágított, de gondoltam ennyinek elégnek kell lennie, benyomtam a fényképezőbe az akkut, kb 5 perc bekapcsolva hagyás után ki is kapcsolt úgy lemerült, majd 5 perc múlva bekapcsoltam, akkor 3/4-ig volt a jelzés szerint, , majd reggel ismét bekapcsoltam, ekkor félig volt, az akku.
Szerinted ez megdöglött, vagy csak rossz a multim, azaz nem pontos, és nem tudom beállítani a 4,1V-ot, ezért nem is tölti fel 100%-ra?
Húha!
Nem igazán tudom mire vélni ezt a nagyon rövid működési időtartamot. Ha nem is teljesen, de valamilyen szintig fel kellett, hogy töltse az akkit. Túltöltés sem lehetséges, mert nem érezted kicsit sem melegnek az akksit, bár olyan kényes a lítium akku, hogy töltési végfeszben a tűrés csak 0.05V. Ez számomra is eléggé lesújtó eset. Pedig nálam ugyanez a kapcsolás működik, és a házi "tákolású" LED-es zseblámpám (260mA fogyasztást képviselnek a LED-ek) Li akkuját töltöm vele, ami elég jól bírja, talán 2 hetente kell töltenem.
A töltővel semmi gond, ez már biztos, szerintem az akku kakált be. Egy picit próbáltam emelni a feszen hátha a multim csalt és csak 4,05V al töltöttem eddig.
23mA-t mérek az 1ohmoson, és nem akar kialudni a led, ezt nem értem.
Majd ha mégjobban leesik a töltőáram, akkor fog elaludni. Nekem is ilyen 10-20mA között állt le, de ez így helyes. Idézek az Anico-ról:
Idézet: „A teljes feltöltöttséget jelzi, ha a feszültség a felső, tartási határértéken marad, miközben a töltőáram a kezdeti érték 3%-a alá csökken.”
jaa, értem, most van 20-nál. Köszi az infót.
Ettől függetlenül ennél azért jóval többet kéne bírnia az akkunak ennyi töltéssel. Ha 30 mA körül abbahagyod a töltést, akkor is legalább 80-85 %-on kéne az akkunak lennie.
Igen tudom, régebben egy egész estét végigfotóztam vele. Lehet elhalt az akku.
Mielőtt megépítetted ezt a töltőt, mivel/mikor töltötted utoljára? Megmérted-e a feszültségét, mielőtt az új töltőre ráraktad? Ha igen, mennyi volt?
nemolyan rég egy telefon töltövel, annak 4,9 volt a feszültsége, kicsit melegedett, akkor azonnal levettem. Az új töltő előtt 3,6 körül volt a feszkó. A multim szerint.
Na már 17,6 mA és kezd halványulva villogni a led.
Ja igen, emlékszem arra a 4.9V-os melegedős dologra. Hát az biztosan nem tett jót az akkunak, de remélhetőleg az akku elektronikája nem engedett át ennyit.
Megint csak idézni tudok a fenti oldalról: Idézet: „Mi történik, ha egy akkut túltöltenek? A Li-ion akkuk felépítése biztosítja, hogy normál üzemi feszültségen biztonságosan működjenek, de mindinkább bizonytalanná válnak, ha magasabb feszültségre töltjük őket. Egy több mint 4,30 V-ra feltöltött cellában líthium csapódik ki az anódra, a katódról elindul egy oxidációs folyamat, melynek folyamán a cella elveszti stabilitását, és oxigén képződik. A túltöltés a cella felmelegedését okozza.”
Nincs kizárva, de azért reméljük a legjobbakat, és az elektronika megvédte az akkukat a nagyobb károsodástól.
üdv.
olyan kérdésem lenne, hogy egy SE K300-nak az aksijából a cellát kiszedem és berakok helyette egy laptopaksi cellát, akkor nem károsodik az aksi és tölteni tudom a telefonról? köszi
Áh, a fene vinné el ezt az akkut, kicsit megemeltem a feszt, hátha csal a multim, így elvileg tuti meg volt már a 4,1 töltőfesz mert a multival 4,18-a mértem, ennyit már tényleg nem csalhat, szóval, megvártam amíg kialszik a led, ez 10,5mA nél gyönyörűen be is következett, mégis egy-két perc után már leugrik egy rublikát a négyből a fényképező töltöttségi kijelzője, utána pedig pár perc után teljesen le is pukkan, ezek szerint elhalt az akksi.
Összességében kb 2-2,5 óra alatt jutottam el a led kialvásig, szóval rajta volt sokáig. akksi kuka
Hát ez sajnos... :no:
A töltési végfeszt pontosan állítsd be, de inkább kisebb legyen 4.1V-tól, mint nagyobb. A töltési idő egyébként kiváló, ennyinek kell lennie.
Nembaj, ha lesz egy kis pénzem (8500Huf) veszek egy új akkut bele, de legalább már van töltőm hozzá és nem nyírom ki a következőt egy teló töltővel. Egyébként nincs valami ötleted mivel tudnám megnézni mennyire pontos a multim? Esetleg egy TL431-es referencia jó lenne hozzá?
Az is jó akár, de a 78xx széria is elég pontos. Nem szoktak 0.1V-nál többel eltérni a névlegestől.
na, az van is itthon egy pár, le is tesztelem , köszi.
Itt az a lényeg, hogy a laptop akkut szeretnéd tölteni a telefonnal, vagy a telefont akarod használni és a régi akku helyett benyomtál egy laptopét?
tölteni szeretném a laptopaksit/kat.
viszont alkalomattán használnám is a telefont...
A laptop akku nem telefonba való! Gondolom a laptop akkuja nem 3,6V-os, de nem gond mert van egy jó kapcsolás a töltésére, csak nézd meg ,hogy hány voltos.
cellákra szedtem szét és 2,1 voltot mutat mindre a műszer.
évekig állt, mert elhalálozott az elektronikája, és csak pár hónapja szedtem ki a cellákat. 8 cellából 6 mutat feszt, 2 nem mutat semmit... gondolom ezek is halottak.
nem is 2,1 hanem 2,51volt, azokon a cellákon, amik még "élnek"
Sajnos ez esélytelen vállalkozás. Azoknak az akkuknak már befellegzett, túl alacsony a feszültsége.
Mondom, ezek mélykisültek. Ráraknál valami terhelést biztosan gyorsan közelítene a 0V-hoz. Próbáld ki mondjuk egy 20 Ohm körüli ellenállással (ez 100mA körül terhelné).
De esetleg elkészítheted azt a töltőt, amit Doncsonak is ajánlottam, hátha feltölti...
Csak egy észrevétel:
Amit megépítettél töltő, az teljesen alkalmas lítium akkuk töltésére. De nem csak olyanokat tudsz vele rendesen tölteni ami előtt már nincsen a védőáramkör? Mert nekem is van itthon lítium akkuhoz töltőm (repülőmodellhez) ami hasonlóan működik mint ez, és a repcsi akkujait lehet vele szépen tölteni, de ha pl egy telefonakkut próbálok meg vele, akkor hasonló eredményt érek el vele, mint te (hamar lemerül a sok töltés ellenére). És csak úgy eszembe jutott, merthát a repülő akkujaiban semmiféle védőáramkör nincsen, mert nem ritka a 20-25 amperes terhelés neki... |
Bejelentkezés
Hirdetés |