Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Mostanáig eddig jutottam.
131 hibából lett 110 Baj lehet az, ha kis és nagybetűkkel van írva?
Üdv!
A PIC adatlapját nézegetve olvastam, hogy az EEPROM írásakor le kell tiltani a megszakításokat. Az viszont nem derült ki számomra, hogy lehetséges-e megszakítási eseményből írást végezni. Vagy teljesen kizárja a kettő egymást?
Lehet, és akkor nem is kell letiltani semmit.
Kivéve, ha prioritásos megszakítás engedélyezve van, illetve, ha egyáltalán ilyet tud a PIC(18F-től felfelé), és alacsonyabb prioritású megszakításban kezeljük le az EEPROM-ot.
Valaki már írta, hogy ezt a programot nem MPLAB-hoz írták...
A bináris számok és a hexa számok vannak rosszul megadva benne ( bináris B'xxxxxxxx', hexa XXH, ha az első számjegy betű, akkor egy 0 kell elé!), valamint a rutinok cimkéjét írták el kisbetűvel. Ha ezeket kijavítod, akkor lefordul az MPLAB-ban is (mellékeltem!)!
Steve
A működést természetesen nem ellenőriztem, csak a fordíthatóságot, de szerintem alaki problémák okozták a hibákat, így akár működhet is!
Ha jó lesz azért írd meg! Steve
Sziasztok,
C programozásban kellene egy kis segítség.Órán mikroC-t használtunk, meg az MPLAB-ot a Hightec C fordítóval.Most így téliszünetben gyakorolni szeretnék, és az lenne a kérdésem, hogy melyiket lenne érdemes használni, és programozás szempontjából mennyire különböznek az egyes fordítók.18F8722 van a demópanelen ami van itthon, és ahhoz még egy harmadik a C18 névre hallgató fordítót is találtam a Microchip oldalán.Assemblynél sokkal egyszerűbb volt a helyzet, de sajnos most C-ből kell levizsgáznom. köszi előre is. üdv
Mellékeltem a ZIZITOP.asm-ben ( ha nem ütöttem el!)!
Steve
18F-hez egyértelműen C18. Gyári és ingyenesen használható.
16F és kisebbekhez pedig ízlés válogatja, de a Hitech C fordítója nekem személy szerint tetszik. MikroC-vel még nem volt dolgom. Van még az SDCC, ami szintén tetszik, bár nincs olyan kényelmes, mint az előbbiek. Illetve van még a CCS C, amit kimondottan útálok.
köszi, igazából arra szeretnék kilyukadni, hogy a különböző fordítók használatával megírt programok mennyire különböznek egymástól, mert oké, ráállok a C18-ra (ami nekem is a legszimpatikusabb egyébként) ,de mivan ha vizsgán meg a HIGH-TEC C fordítót kell használni, vagy neadj isten a mikroC-t. Tehát mennyire egyezik meg az "alap" C nyelv itt?
köszi Idézet: „Ez most valami program lenne?” Oszinten szolva fogalmamsincs mi volt az az uzenet, ezert irtam, amit irtam
Milyen felhúzó ellenállás amit a 16F726-on be lehet kapcsolni? Lehet hogy ez hiba, mert valami rémlik de a rajzon nem volt. (16F84 volt az eredeti rajz)
A PORTB regiszter lábaira tudsz belső felhúzóellenállást is kapcsolni az OPTION regiszter megfelelő beállításával, de egyszerűen egy külső ellenállással is megoldhatod ( az adatlábat néhány kohmos ellenállással húzd fel tápra! )!
Steve
Innen kifelejtettem, hogy az SDCC ingyenes, tehát nem kell okosításokat vadászni, limitektől tartani, stb.
Akkor most vadászok valami infót hogyan kell ebben a picbasic-ban ezt beállítani. A 18F458-nál a b porton nem kell ilyen felhúzó ellenállás?
Ott is kell és alapból ott is ki van kapcsolva... De a BASIC fordító nem tudom hogyan működik :
Legegyszerűbb első körben, ha berakod a felhúzóellenállást! Steve
De, nyílván ott is kellett. Viszont nem biztos, hogy azt érdemes használni, mert az igen gyenge felhúzást ad (többtík kohm ekvivalens), a DS182x adatlapok ajánlásaiban pedig (ha jól emlékszem) 4k7 szerepel. Azaz én mindenképpen inkább odabiggyesztenék egy külső, 4k7 ellenállást a portláb és a Vdd közé.
Ez igaz csak nem néztem az adatlapot ( mivel gulasoft írta, hogy a 18-assal ment)!
Steve
Ha vizsgáznod kell belőle, akkor olyat válassz, amit a tanárok kérnek majd, illetve, amit odatesznek eléd a vizsgán. Ha vihetsz fordítót, akkor más a helyzet, de azt erősen kétlem, hogy telepítgetni lesz időd ill. lehetőséged...
Sziasztok!
Ma építrttem egy pic programozót ami működik is csak van egy kis problémám. 16F628-at akarok vele égetni és az égetés közben kiírja ezt: verify failed at address 0000h. Ez mit jelent?
Ellenőrzési hiba a 0000h címen.
Milyen programozó?Ez az első Pic amit égetel vele? A Pic új vagy már volt programozva?Ha volt programozva,törölted égetés előtt?
Nekem csupán annyi lenne a kérdésem, hogy a mellékletben lévő asm fájlt miért nem akarja lefordítani az MPLab? MPLAB 8.10-em van és ezt írja ki:
---------------------------------------------------------------------- Debug build of project `D:\Babó\LED.disposable_mcp' started. Preprocessor symbol `__DEBUG' is defined. Wed Dec 24 14:19:32 2008 ---------------------------------------------------------------------- Clean: Deleting intermediary and output files. Clean: Deleted file "D:\Babó\LED.mcs". Clean: Done. Couldn't locate build tool. Check tool locations. ---------------------------------------------------------------------- Debug build of project `D:\Babó\LED.disposable_mcp' failed. Preprocessor symbol `__DEBUG' is defined. Wed Dec 24 14:19:32 2008 ---------------------------------------------------------------------- BUILD FAILED
heló!
Egyszer már volt programozva a pic, ezzel a programozóval Most másik progit akarok ráírni. Nem töröltem le az előzőt mer nemtom hogy kell IC Prog-ot használok
Most nem ugrik be a kezelőfelülete a proginak,már régen használtam.De biztos van erase gomb valahol.
A Project --> Set Language Tool Locations menüpontban állítsd be az elérési utakat megfelelően, szerintem utána megjavul.
Steve
Igy.
Valamit elnéztél,vagy nemtudom.A procit kiválasztottad?? |
Bejelentkezés
Hirdetés |