Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   366 / 1319
(#) frecsko válasza trudnai hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

Szia.
Ez most valami program lenne?
(#) frecsko hozzászólása Dec 23, 2008 /

Mostanáig eddig jutottam.
131 hibából lett 110

Baj lehet az, ha kis és nagybetűkkel van írva?
(#) brato hozzászólása Dec 23, 2008 /

Üdv!

A PIC adatlapját nézegetve olvastam, hogy az EEPROM írásakor le kell tiltani a megszakításokat.
Az viszont nem derült ki számomra, hogy lehetséges-e megszakítási eseményből írást végezni.
Vagy teljesen kizárja a kettő egymást?
(#) watt válasza brato hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

Lehet, és akkor nem is kell letiltani semmit.
Kivéve, ha prioritásos megszakítás engedélyezve van, illetve, ha egyáltalán ilyet tud a PIC(18F-től felfelé), és alacsonyabb prioritású megszakításban kezeljük le az EEPROM-ot.
(#) watt válasza frecsko hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

Valaki már írta, hogy ezt a programot nem MPLAB-hoz írták...
(#) kissi válasza frecsko hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

A bináris számok és a hexa számok vannak rosszul megadva benne ( bináris B'xxxxxxxx', hexa XXH, ha az első számjegy betű, akkor egy 0 kell elé!), valamint a rutinok cimkéjét írták el kisbetűvel. Ha ezeket kijavítod, akkor lefordul az MPLAB-ban is (mellékeltem!)!

Steve

ZIZITOP.asm

(#) kissi válasza kissi hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

A működést természetesen nem ellenőriztem, csak a fordíthatóságot, de szerintem alaki problémák okozták a hibákat, így akár működhet is!

Ha jó lesz azért írd meg!

Steve
(#) Mate78 hozzászólása Dec 23, 2008 /

Sziasztok,

C programozásban kellene egy kis segítség.Órán mikroC-t használtunk, meg az MPLAB-ot a Hightec C fordítóval.Most így téliszünetben gyakorolni szeretnék, és az lenne a kérdésem, hogy melyiket lenne érdemes használni, és programozás szempontjából mennyire különböznek az egyes fordítók.18F8722 van a demópanelen ami van itthon, és ahhoz még egy harmadik a C18 névre hallgató fordítót is találtam a Microchip oldalán.Assemblynél sokkal egyszerűbb volt a helyzet, de sajnos most C-ből kell levizsgáznom.

köszi előre is.

üdv
(#) frecsko válasza kissi hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

Köszi a tanácsokat már csinálom is
(#) kissi válasza frecsko hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

Mellékeltem a ZIZITOP.asm-ben ( ha nem ütöttem el!)!
Steve
(#) potyo válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

18F-hez egyértelműen C18. Gyári és ingyenesen használható.

16F és kisebbekhez pedig ízlés válogatja, de a Hitech C fordítója nekem személy szerint tetszik. MikroC-vel még nem volt dolgom. Van még az SDCC, ami szintén tetszik, bár nincs olyan kényelmes, mint az előbbiek. Illetve van még a CCS C, amit kimondottan útálok.
(#) Mate78 válasza potyo hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

köszi, igazából arra szeretnék kilyukadni, hogy a különböző fordítók használatával megírt programok mennyire különböznek egymástól, mert oké, ráállok a C18-ra (ami nekem is a legszimpatikusabb egyébként) ,de mivan ha vizsgán meg a HIGH-TEC C fordítót kell használni, vagy neadj isten a mikroC-t. Tehát mennyire egyezik meg az "alap" C nyelv itt?

köszi
(#) trudnai válasza frecsko hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

Idézet:
„Ez most valami program lenne?”

Oszinten szolva fogalmamsincs mi volt az az uzenet, ezert irtam, amit irtam
(#) gulasoft válasza kissi hozzászólására (») Dec 23, 2008 /

Milyen felhúzó ellenállás amit a 16F726-on be lehet kapcsolni? Lehet hogy ez hiba, mert valami rémlik de a rajzon nem volt. (16F84 volt az eredeti rajz)
(#) kissi válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 24, 2008 /

A PORTB regiszter lábaira tudsz belső felhúzóellenállást is kapcsolni az OPTION regiszter megfelelő beállításával, de egyszerűen egy külső ellenállással is megoldhatod ( az adatlábat néhány kohmos ellenállással húzd fel tápra! )!

Steve
(#) potyo válasza potyo hozzászólására (») Dec 24, 2008 /

Innen kifelejtettem, hogy az SDCC ingyenes, tehát nem kell okosításokat vadászni, limitektől tartani, stb.
(#) gulasoft válasza kissi hozzászólására (») Dec 24, 2008 /

Akkor most vadászok valami infót hogyan kell ebben a picbasic-ban ezt beállítani. A 18F458-nál a b porton nem kell ilyen felhúzó ellenállás?
(#) kissi válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 24, 2008 /

Ott is kell és alapból ott is ki van kapcsolva... De a BASIC fordító nem tudom hogyan működik :
Legegyszerűbb első körben, ha berakod a felhúzóellenállást!

Steve
(#) szilva válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 24, 2008 /

De, nyílván ott is kellett. Viszont nem biztos, hogy azt érdemes használni, mert az igen gyenge felhúzást ad (többtík kohm ekvivalens), a DS182x adatlapok ajánlásaiban pedig (ha jól emlékszem) 4k7 szerepel. Azaz én mindenképpen inkább odabiggyesztenék egy külső, 4k7 ellenállást a portláb és a Vdd közé.
(#) kissi válasza szilva hozzászólására (») Dec 24, 2008 /

Ez igaz csak nem néztem az adatlapot ( mivel gulasoft írta, hogy a 18-assal ment)!

Steve
(#) watt válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 24, 2008 /

Ha vizsgáznod kell belőle, akkor olyat válassz, amit a tanárok kérnek majd, illetve, amit odatesznek eléd a vizsgán. Ha vihetsz fordítót, akkor más a helyzet, de azt erősen kétlem, hogy telepítgetni lesz időd ill. lehetőséged...
(#) PWM hozzászólása Dec 24, 2008 /

Sziasztok!
Ma építrttem egy pic programozót ami működik is csak van egy kis problémám. 16F628-at akarok vele égetni és az égetés közben kiírja ezt: verify failed at address 0000h. Ez mit jelent?
(#) denon888 válasza PWM hozzászólására (») Dec 24, 2008 /

Ellenőrzési hiba a 0000h címen.
Milyen programozó?Ez az első Pic amit égetel vele?
A Pic új vagy már volt programozva?Ha volt programozva,törölted égetés előtt?
(#) Babó22 hozzászólása Dec 24, 2008 /

Nekem csupán annyi lenne a kérdésem, hogy a mellékletben lévő asm fájlt miért nem akarja lefordítani az MPLab? MPLAB 8.10-em van és ezt írja ki:
----------------------------------------------------------------------
Debug build of project `D:\Babó\LED.disposable_mcp' started.
Preprocessor symbol `__DEBUG' is defined.
Wed Dec 24 14:19:32 2008
Clean: Deleting intermediary and output files.
Clean: Deleted file "D:\Babó\LED.mcs".
Clean: Done.
Couldn't locate build tool. Check tool locations.
Debug build of project `D:\Babó\LED.disposable_mcp' failed.
Preprocessor symbol `__DEBUG' is defined.
Wed Dec 24 14:19:32 2008
BUILD FAILED

LED.asm

(#) PWM válasza denon888 hozzászólására (») Dec 24, 2008 /

heló!
Egyszer már volt programozva a pic, ezzel a programozóval Most másik progit akarok ráírni. Nem töröltem le az előzőt mer nemtom hogy kell IC Prog-ot használok
(#) denon888 válasza Babó22 hozzászólására (») Dec 24, 2008 /

Nekem simán leforditotta.

LED.HEX

(#) denon888 válasza PWM hozzászólására (») Dec 24, 2008 /

Most nem ugrik be a kezelőfelülete a proginak,már régen használtam.De biztos van erase gomb valahol.
(#) Babó22 válasza denon888 hozzászólására (») Dec 24, 2008 /

Hello! Hogyan csináltad?
(#) kissi válasza Babó22 hozzászólására (») Dec 24, 2008 /

A Project --> Set Language Tool Locations menüpontban állítsd be az elérési utakat megfelelően, szerintem utána megjavul.

Steve
(#) denon888 válasza Babó22 hozzászólására (») Dec 24, 2008 /

Igy.
Valamit elnéztél,vagy nemtudom.A procit kiválasztottad??

led.jpg

Következő: »»   366 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem