Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LC mérő
 
Témaindító: jocoka, idő: Jan 22, 2007
Lapozás: OK   8 / 188
(#) Shoo hozzászólása Dec 27, 2008 /
 
Nahh azt hiszem belevágok egy műszerbe. Csak nem tudom melyikbe...Ezt néztem, hogy egész jó mert frekit is tud mérni. Vagy van ennél jobb is? Mit ajánlotok?
(#) p_istvan válasza Shoo hozzászólására (») Dec 28, 2008 /
 
Ha szimpatikus, építsd meg!

Ennél egyszerűbbet nemigen fogsz találni ezzel a tudással, a méréstartománya is elég széles és mintha elkót is tudna mérni.

Van még ebben a topicban egy másik megoldás is, de az ugyan egy kicsit jobb felbontású, de a max méréshatár kisebb és elkót sem tud mérni.
(#) Shoo hozzászólása Dec 30, 2008 /
 
Hali!
A neten még nézegettem pár kapcsolást és rábukkantam a mellékletben található anyagra. Nem tudom mennyire jó, talán az egyik hibája az, hogy pikos kondikat nem tud mérni. Szimpatikusnak találom, mert kapacitást és frekit is lehet vele mérni és nem LCD-s. Lehet, hogy ti nem, de én kicsit pazarlásnak tartom, hogy 5 karakterért felhasználunk egy 1x16os vagy 2x16os kijelzőt. Úgy gondolom, ha a C-t és az F-et meg lehet mérni akkor az L-t már lehet belőle számolni, tehát meglenne minden. Nektek mi a véleményetek? Jó lehet ez a kapcsolás? Esetleg át lehetne alakítani, hogy pikot is mérjen?


Lehet összedobom és utána jól beleásom magam a C-,L-,F-mérésébe és hátha össze tudok majd dobni egy olyan kapcsolást amire igazán szükségem lenne. Esetleg tud valaki jól érthető részletes anyagot?

Előbb nem csatoltam...pótolva
(#) p_istvan válasza Shoo hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Az LCD kijelző ugyanannyi vagy alig kerűl többe mint 4 db 7 szegmenses LED, amúgy meg tényleg nem pazarló a becsatolt kapcsolás: 16 darab IC + a négy kijelző = 20 IC!

Olvasd végig ezt (vagy az "lcf-mérő") a topikot, ha többet akarsz tudni, bármelyik PIC-es néhány alkatrészből összehozható!
(#) Novak válasza Shoo hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Hát nem tudom. Nekem nem tűnik pazarlónak egy 1200 Ft-os LCD azért cserébe, hogy frekvenciát, kapacitást és induktivitást tudjak vele mérni. Nem beszélve arról, hogy mindez PIC és LCD használatával 2000 Ft-ból összerakható, és sokkal jobb lesz a felbontása mint a csatolt műszeré. Meg én mondjuk biztos semmi pénzért nem szenvednék 15-20 IC-vel, meg négyzetméteres nyákokkal, ha ennél sokkal jobban is megoldható a feladat 1 vagy max 2 IC-vel, 4X4 cm-en...
De ízlések és pofonok.
(#) llaci56 válasza Novak hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Teljesen egyetértek veled...
Hajdan én is nekiálltam megtervezni egy "NA ÉS akkor HOGY VAGY" kaput, de közben kitalálták a PIC-et... A 40 db TTL IC pedig visszakerült a dobozba.
Pedig szép volt TTL-ekből megtervezni azt, amit a mikrokontrollerekbe már csak be kell írni.
Az a frekimérő - amúgy a maga nemében és idejében - teljesen korrekt, de nem volna már szívem annyi számlálóból, meghajtóból, - a hozzájuk tartozó megannyi hibalehetőséggel! - műszert összerakni.
Én is azt hiszem, hogy nem az PIC és az LCD a pazarlás.
(#) Shoo válasza Novak hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Nahh igen...lehet hogy kicsit olcsóbb lenne, de nagyobb is. Hát akkor tényleg az lesz, amit szombaton csatoltam.

Már csak egy olcsó és jó forrasztóállomás kapcsolást kell szereznem.
(#) Shoo hozzászólása Jan 1, 2009 /
 
Ujra találtam egy kapcsolást... Ez most egy AVR-es Kiváncsi lennék mit gondoltok róla. Sajna frekit nem tud mérni, de talán kis utána járással bele lehetne tenni. Sajnos nem találtam itthon ilyen mcu-t, de elvileg lehet belőle sample-t kérni
LC mérő

Talán csak a pic-es progit kéne átszerkeszteni.
(#) llaci56 válasza Shoo hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
A topic nyitóban közölt LC meter egy sokak által megépített, bevált kapcsolás. Magam is megcsináltam, - azóta csak használni kell.
Amit itt feltettél, az hasonló működésű, de PIC helyett AVR a microkontroller. Izlés dolga, hogy melyiket építed meg, utóbbiról nincs tapasztalatom. (Persze lehet, hogy másnak van...)
Mindegy, hogy melyiket építed, de NE ÍGY! A megépített műszer fényképétől majdnem elhánytam magam.
(#) Shoo válasza llaci56 hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Attól én is Minimum Eagle tervezés és miniatürizálás. A "mérőfejekből" is másmilyet akarok.
Itthon tényleg csak a chipcadnál lehet normális áron LCD-t venni?
Kerestem olyan céget, aki esetleg ingyen megdobna 1-2 mintával, de csak chipes cégeket találtam, de abból nagyobb neveket is. PIC-et sajna ide nem szállítanak, de AVR-t elméletileg igen. Igy még olcsóbb lesz a kapcsolás.
(#) llaci56 válasza Shoo hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Nem tudom, min akarsz spórolni, azt sem értem, miért nem szállítanak oda PIC-et...
A PIC 1-2 száz Ft, a kijelző pedig cca1200, - és mind egy helyen.
(#) Shoo válasza llaci56 hozzászólására (») Jan 2, 2009 /
 
Hát ha lehet olcsóbban is akkor miért legyen drágább. A Microchip egész Európában nem szállít sample-t. Igazából nem ennél a kapcsolásnál a lényeg, hogy olcsóbb legyen, hanem Attila86 forrasztóállomásánál, ahol van olyan ic, ami 600-700Ft. A sok ilyen kis apróságból már összejöhet egy ilyen mérőnek is az ára és az azért nem olyan rossz. Főleg, ha az ember még fősulira jár és nincs ugy eleresztve igy az ünnepek "közepén"
(#) Shoo hozzászólása Jan 15, 2009 /
 
Hali!
Mégiscsak a PICes mérőt csinálom meg. Már majdnem az összes alkatrész megvan. Tulajdonképpen a doboza és a multiméteres banánhüvely hiányzik csak.
Arra gondoltam, hogy a frekimérő két bemenetét a választókapcsoló 4. állására kötném és akkor csak két hüvely kell. Szerintetek lehet belőle valami gondom?

Mellékelem ujra a doksit, ha valaki nem tudná miről beszélek.

LCF.pdf
    
(#) pittyu hozzászólása Jan 15, 2009 /
 
Hello. Elkészült az L-C mérőm íme. nagyon szuper és egyszerűen elkészíthető kis műszer.

DSCF0293.JPG
    
(#) Shoo válasza pittyu hozzászólására (») Jan 15, 2009 /
 
Hali!
Jól néz ki! Ilyen dobozt hol vettél? Nekem is kéne!
Köszi előre is!
(#) pittyu válasza Shoo hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Viccelsz ? Repülőmodellezek Egy ilyen doboz nem lehet több , egy órai munkánál. Sőt egy kicsit szégyellem is magam , mert az előlapot még megdűthettem volna. 1.5 mm rétegelt lemez, 3*3 mm fenyőlecek és pálma ragasztó.

DSCF0287.JPG
    
(#) pittyu hozzászólása Jan 16, 2009 /
 
Mégegy belülről:És amit e- kis műszerrel először tapasztaltam -- a kerámia kondenzátor hőfok függése. A 22 nF kondi beállt KB 26 nF ra. Gyújtóval 80- 100 fokra melegitve 5----6 nF köré esett a kapacitása. Hihetetlen , még csodálkoztam ,hogy -5 fokon nem úgy mennek a repülőim mint nyáron.

DSCF0291.JPG
    
(#) llaci56 válasza pittyu hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Gondolom, az 1000 pF-nak stirot tettél be, nem kerámiát!?
(#) Shoo válasza pittyu hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Hmmm nagyon király. Bárcsak én is megtudnám itthon csinálni, de nem foglalkozom ilyennel meg lehet, hogy elég szerszámom sincs.
Vagy a hozzávaló faanyagot be lehet szerezni hasonló formában csak épp le kell vágni? Még milyen szerszám kell hozzá?
Gondolom pár száz forintból megvan egy ilyen doboz.
(#) pittyu válasza llaci56 hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Természetesen stirot. Mostmár tudnák kodikat és tekercseket válogatni bele, de olyan jól müködik hogy nemszedem szét.
(#) Shoo válasza pittyu hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Balsa lap nem jó ilyen dobozkészítésre?
(#) llaci56 válasza Shoo hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Ha mindenáron fából akarod készíteni, akkor 3-as v. 5-ös rétegeltlemezt használj! De használhatsz 3,2-es MDF lemezt (szekrény hátfal néven ismert,) rosszabb esetben farost lemezt. A balsa repülő modellezéshez való könnyű, de ehhez drága anyag. (és talán puha is...)
(#) Shoo válasza llaci56 hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Vevő vagyok más anyagra is.
Amit olvastam a balsáról abból én is arra következtettem, hogy talán puha lenne, de szerintem árban egész jó 1,5*100*1000es 300Ft. A rétegelt lemezt én csak drágábban láttam és sajna csak 1 boltot találtam, ami viszonylag közel van és ott sincs csak 0,8as. Nem csak ehhez kéne dobozt gyártanom, hanem még máshoz is.
(#) llaci56 válasza Shoo hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Miért nem aluból csinálod?
(#) Shoo válasza llaci56 hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Az is egy megoldás, de azt hogy fogatom össze? Mert nem szeretném, hogy tele legyen csavarral
(#) llaci56 válasza Shoo hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
A fát is szétszedhető kivitelben kell készítsd! Ha ügyesen tervezed, az alut meghajtod 2 darabból, és alul 4 csavarral összefogatod.
Nézz körül itt, biztosan van dobozzal kapcsolatos topik!
(#) pittyu válasza Shoo hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Szia. Végül is kissebb dobozokhoz jó a balsa.2 vagy 3mm ből csináld, és kend át higitott nitrólakkal. Ettől erősebb lessz és nem fogja beszívni a festéket.
(#) Shoo válasza pittyu hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Ez a kisebb mit takar? Ez olyan 100*100*40-es lenne, de a másik meg egy forrasztó állomás doboza. Nem tudom, hogy egyáltalán érdemes lenne-e fából készíteni az állomás dobozát. Az kb. 200*100*70/30-as lenne. A Balsát lehet pácolni? Ha lehet akkor is kell a lakk?

Nem nagyon találtam dobozos topikot. Lehet csak én vagyok béna keresésben.:S
Az alu lemezt néztem és elég drága volt, lehet az nem érné meg.
(#) pittyu válasza Shoo hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Azt te tudod , hogy a készítendő doboz milyen mechanikus igénybevételnek lessz kitéve.Mekkora lesz a hőfejlődés PL: Ha melegedő alkatrészek vannak akkor jobb az alu ,hiszen segít a hőleadásban. Vagy itt van példának a forrasztó állomás: nehéz trafó , hőfejlődés, és a pákát tartó szerkezetet is a doboz tartja, ide nem jó a fa (balsa ) doboz. Egyébként a balsa egy nagyon porózus anyag jól beszívja az impregnáló anyagot, így erőssé is válik.Én egyébként rétegelt lemezből csináltam az LC mérő dobozát.
(#) Shoo válasza pittyu hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Akkor esetleg rétegelt lemezből csinálhatnám mind a kettőt?
Vagy tudtok Pesten olyan helyet, ahol olcsó az alu lemez? A 1,5-es rétegelt lemezre a 850Ft-os ár az jó? 200*600-as.
Következő: »»   8 / 188
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem