Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Llaci56 utólagos engedelmével idézném a kettőnk között lezajlott privát üzenet-váltást:
Idézet: „Előzmény: Frankye! A "mért" a "miért" kérdőszó hivatalosan elfogadott módosult alakja! (Helyesírási kéziszótár) Üdvözlettel: LL” A válaszom: Idézet: „Köszönöm, de engem régről felejtett itt az Isten, én még úgy tanultam, hogy rendesen, kerek, egész, értelmes mondatokban beszéljek és írjak. Sajnálatos, hogy az "akadémikus urak" is a nyelv elfajzása mellé állnak (dízel, spré, nejlon, mért=miért, és sorolhatnám oldalakon át). Szóval igyekszem a mai ifjú nemzedéket is - a lehetőségeimhez képest - a "normális" nyelv irányába terelgetni. A figyelmeztetett ifjonc sem azért használta a miért helyett a mért sót, mert olyannyira kiművel koponya, hanem mert az MSN szlengjén nőtt fel, és ez éppen egy karakterrel rövidebb, mintha tisztességesen kiírta volna a miért szócskát. (Felgyorsult, információhajhász társadalmunk mellékterméke, hogy ha egy betűt, hangzót "meg lehet spórolni", akkor kettőt akarunk, ebből lesznek a "pari"-k, "ubi"-k és hasonló nyelvi szörnyszülöttek, melyektől az a kevés, maradék hajam is az égnek áll... Ezeket a torzulásokat szeretném kiirtani, legalább erről a fórumról. S ha már azt elértem, hogy egy-két fiatal (és sajnos idősb!) fórumtárs legalább arra veszi a fáradtságot, hogy elolvassa, ha másért nem, hát a "pórul járt delikvensen való derülés okán" a figyelmeztetést, ennek folyományaként pedig nem jelennek meg e fórumban olyan borzalmak, mint a halyó, malyom, papagály, mej, vok, mien, és hasonlók, akkor már megérte. Ezzel együtt köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet! Üdv: Frankye” Szerintem e témáról ennyit, és ne többet.
Egy nagyon jó (jel)mondatot olvastam ezzel:
Idézet: „A természetet nem mi birtokoljuk, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.” Ha valaki veszi a fáradtságot, és belegondol a mélyebb értelmébe, akkor rájön, hogy nem ostobaság, ami ebben a néhány szóban van összefoglalva.
Ajánlom figyelmedbe:
Nyelvújítás Az akkori embereknek sem tetszettek szerintem az új szavak, meg a helyesírás, de ezt el kell fogadni. Vagy elfogadják vagy várni kell egy teljes generációt és utána lesz elfogadott a Vok. Erről mindig az újmagyar jut eszembe Mézgáéktól. Kapcs. Ford. erről ennyit
Igen ez nagyon is igaz és remélem az unokáink be is hajtják a kölcsönt kamatostul.
Én megpróbálom így nevelni a gyerekem pedig vidéken kis faluban nem könnyű. (igaz a mi iskolánk pénzzel fűt szóval nyitottabbak az új dolgokra ).
Elnézést, de melyik topicba, ha ide nem?
No, nem akarom különösebben ragozni, valahol értem és tiszteletben tartom az álláspontodat, sőt, mi több, a chates és SMS-es rövidítéseket én is gyűlölöm és kerülöm, teszek ellenük, ahol csak tudok. Ennek ellenére elfogadom, hogy a nyelv változik, és időnként utánaolvasva, kicsit meglepődve, de tudomásul szoktam venni, hogy a nyelvészek valamilyen szinten követik ezt a változást, a "hivatalos" helyesírásba is mindig kerülnek bele új dolgok. Például már egy jó ideje vitatkoznak azon is, hogy megszüntessék-e az "ly'-t, és mindenhová "j"-t kelljen írni - ez szerintem silányítja a nyelvet, én nem értek egyet a kezdeményezéssel, de persze ez a magánvéleményem. A miért-mért kérdésről is hasonló a véleményem, mint Neked, bár én már korábbról tudtam róla, hogy mit mond róla az akadémiai nyelvtan. Aki írásban a "mért" alakot használja, és nem azért, mert ő szereti vagy gyerekkora óta megszokta azt, hanem divatból, "spórolás"-ból, annak a szövegében más, sokkalta árulkodóbb borzalmak is elő szoktak fordulni. Egyébként nagyon helyes iránynak tartom, hogy a modik ebben a kérdésben is próbálnak egyfajta színvonalat fenntartani, ha úgy tetszik, rákényszeríteni az itt együttlévőkre.
Nem tudjátok mit akartam kérdezni a PIC rovatban? Nagyon fontos lenne; ha eszetekbe jutna szóljatok!
Egy kis kukacoskodás: Jól használtam a pontosvesszőt?
Én is teljes mértékben egyetértek azzal, hogy igyekeztek ráhatni azokra akik olvassák ezt a fórumot és írnak erre a fórumra a helyes nyelvhasználatot illetően, ennek ellenére én nem tartom olyan súlyos hibának a "mért" szó használatát (mondjuk írásban én sem használom).
Ilyen alapon a "ház" szót sem szabadna használni, mert annak az eredeti alakja úgy hangzott, hogy "hoaz", csak az évszázadok (ezredek) alatt a nyelv természetes változása során alakult ilyen összevont alakúvá. Bővebben: Link Egyébként engem még az szokott kifejezetten zavarni, hogy élő beszédben is és írott szövegekben is egyre gyakrabban találkozni a "be" igekötő szócska oda nem illő használatával. Már lassan szinte minden ige előtt hallottam odabigyesztve és néha elég borzalmasan hangzik. Talán ez a "bevállalom" szóval kezdődött még abból az időből mikor megjelentek a valóságshow-k a tv csatornákon.
Nem használtad jól, többszörösen összetett mondatoknál használjuk a pontosvesszőt, olyan mondatrészek között, melyek tartalmilag szorosan összefüggenek, de nem ponttal akarod elválasztani őket.
Akor megint tanultam valamit, mint Kyle és Stan a South Park-ban. Eddig meg voltam (Gáspár)győződve róla, hogy ott használjuk a pontosvesszőt, ahol lezártnak is tekinthető a mondat, de egy mellékmondattal még kiegészítjük.
Megértelek, mert sokszor én is így érzek, de azért az emberi fajra vonatkoztatva súlyos kijelentés volt, mert az ember is első sorban természeti lény és csak utána társadalmi lény, még ha sokan nem is így fogják fel.
Bocsáss meg, hogy belejavítottam a hozzászólásodba, de a szememet nagyon szúrta az ly-os "fejezet". (Már ha nyelvészkedünk, ugye... )
Egyébiránt nem azzal van a bajom, ha a nyelv frissül, fiatalodik, de a vadhajtásokat szeretném "lecsípni". Ilyen a mért/miért is. (Egyszerű példa, bár az élő beszédben biztosan soha nem fordul elő: "Mért mért?" Érted? Nem? De ha így írom/mondom: "Miért mért?", akkor mindenkinek világos, nemdebár? De felhozhatnám ifjú legénykorom egyik nagyszerű, magyar, ifjúsági filmjét is, a "Le a cipővel!" című, a "pártállami" televízióban nagy sikerrel vetített sorozatban elhangzott alábbi mondatocskát is: "A követ minden követ követ." ) Bocsánat a hosszúra nyúlt válaszért, és javaslom, maradjunk annyiban, hogy írottan sokkal szebb, beszélve sokkal hangzatosabb a mért helyett a miért. Legyünk ennyire arisztokratikusan büszkék az anyanyelvünkre, legalább mi, akik használjuk. És ha kérhetem: Ezt itt és most hagyjuk abba. Köszönöm.
Láttam az idézőjeleket a mondatodban, nem is igazából rád értettem, inkább arra ahogy általában manapság ezzel a kifejezéssel élnek sokan, bele sem gondolva annak mögöttes értelmébe.
Mégegyszer bocs, ha félreérthető voltam.
A "'bevállalom" egy eléggé idejét múlt szó amit mi kb 18 évvel ezelőtt (szent isten, de régen is volt) használtunk fiatal kori szlengként.
Akkor a megfelelő szöveg környezetben ez nagyon jól hangzott. Nálunk abból eredt, hogy általában az felkínált italokra mondtuk, hogy na jó bevállalom, ha már neked nem kell stb... Röhögni szoktam azon, hogy a mai fiatalok és a szobában anyuci szoknyája mellett nevelkedett 30-asok ismét feltalálják azt a nyelvet amit mi már kicsit cikinek tartunk és valószínűleg mi is úgy vettük át az előző generációtól... Egyetértek Szárnyassal, szánalmas ahogy ezt ma használják.
Díjazni való, hogy van moderátor, aki igyekszik a nyelvet ápolni. Csak ezt egységesen kellene mindnek művelni. Nem pedig, pont az ellenkezőjét csinálni, tehát össze-vissza újabbnál újabb rövidítéseket, kifejezéseket használni.
A mért szóba belekötni már túlzás szerintem, mert akkor már a topic, moderátor, modi és a többi itt is elfogadottan használt rövidítésbe is bele lehetne kötni.
Egyetértek Veled mindenben!
(na igen nálam is előfordul néha a "ly/j" tévesztés, látszik rám is hatnak a net-es "szófordulatok")
Tényleg mennyire gyűlöltem a topic szót, meg az user-t régebben.
Most meg szépen belopta magát a mindennapokba. Pedig a téma, és a felhasználó sokkal jobb. És ráadásul a téma rövidebb így energiát spórolunk meg......
Ez a helyesírás téma mindig visszatér... Szerintem nem az a probléma, ha valaki nem tud minden szót tökéletesen leírni (én se tudok, sőt, gyakorlatilag senki), hanem amikor nem is akar. Ekkor jönnek a " nah ittvok kene vmi kapcsirajz dobjatok ma fel eggyet mee kene gyorsan lecci segiccsetek köcci" jellegű borzalmak (igen túloztam egy kicsit... vagy mégsem? MSN-en ez mindennapos) Ez nem nevezhető természetes fejlődésnek (ha csak nem győzike színvonala a cél.) Azért az írás sokat elárul a "gazdájáról" (mondom, főleg a stílusról van szó, vannak akiknek tényleg nincs érzékük a nyelvtanhoz) Ez is egyfajta érték, amit a konzervatívabb értékrendű (illetve akinek van egyáltalán) egyének próbálnak megtartani. A mai kor sajátossága, hogy minden ehhez hasonlatos dolgot kiirtanak, aki ez ellen felemeli a szavát, azt meg kinevetik, támadják. Elég mélyre süllyedtünk már eddig is, nem kéne mindenáron ezt a folyamatot még gyorsítani...
Ez nem hegyibeszéd akart lenni, csak meg kéne érteni, hogy itt az oldal (meg tágabb értelemben nem csak az oldal) színvonalát akarják itt egyesek megtartani, nem a moderátorokat kell támadni, nagyon is jó az az irány amit -többek között- Frankye is próbál tartani. Na ennyit akartam csak hozzáfűzni, kissé hosszú lett.
Igen, és gondold el mennyi felesleges energia elhasználódik mikor az emberek "felhasználó + téma" -t használnak "user és topic" helyett! Akkor ezt a sok felgyülemlett energiát meg kéne csapolni egy elektromágneses pozitronmátrix-vevővel, amiből a fél város energiaellátását lehetne biztosítani!
ui.: csak viccelek ám
üdv! Jóestét mindenkinek!
Tudatosan dondolkodva, valamilyen mértékben, de ez a pazarlást lehetne ellensulyozni. Példának okáért itt van a szemét. A szemétből kinyert mentánt energiatermelésre (villamos energia), is lehetne használni, ami a "putyíín gáz", mellőzését is jelethetné, esetleg lakossági fogyasztásnál fel lehetne használni. A Nagy Amerikában, amin én nagyot csodálokztam, mert egy amerikai úgy él, mint 15 magyar ember egyszerre, a BMW gyára ugyen ilyen módon állítja elő a villemos energia 86% -át!!! Ami nem lebecsülendő. (Z4 -es "bőkő" gyártástechnológiáról szóló filmben láttam.) Az érem másik oldala, hogy amit a gyár előállított nagyon jó körülmények között, az majd az utakon fogja jobban pusztítani a környezetet. Gondolok a fogyasztására, az E46 -osnak is már 10liter / 100km a fogyasztása, és a külön erre a mérésre szolgáló műszer 0 -tól 20 -l -ig van kariblálva. Gyorsuláskor, csorsan odaugrik a 20 -as számhoz, majd, 9 és 12 liter pillanatnyi fogyasztás között mér, amikor csak megyünk vele. Ez a modell még nem is számít annyira nagy szériának. A kollégám is BMW őrült, ő mondjuk egy egy 1000 -es buzukiba nem szálna be soha, és nem is venne! Ha valaki elé bekanyarodik, elkezdi anyázni, ha nem megy az előttelévő gyorsabban már anyázik, ellenben ő nagyon jól tud vezetni, de sokan mások még háztartást sem tudnak vezeni, nem hogy egy autót. Na ezt jól összevegyítettem? Hogy ennek eleget tegyek: Ma nagyon hideg volt / van! Látszik hogy hiányzik a gáz rögtön hidegebb van. Nekünk is az épület külső homlokzatán kellett dolgozni, ezért egy jó meleg reggelit bevágtam reggel. Lásd kép. A világítás rendkívül elb+=tt lett, de mosom kezeimet!
Jó a kanalad
Azt a kis pehelyműanyag tányért nem szabad a mikróba tenni, mert igen kellemetlen anyagok szabadulhatnak bele a babodba.
Az mondom mindenek előtt a biztonság. 1000V -ig a csavarhúzó is szigetelt.
Nem is volt benn sokat, mivel sok nedvesség van benne, ezért fél perc alatt felmelegedett, ellenben a kollégámmal, aki a kolbászát tette be, arra meg rátekeredett a tányér!
ui.: gázok formájában még mindig távozik, félek nyílt láng közelébe, vagy éllő "hierarhiában" tartózkodni, mert a robbansáveszély meg van, és a harcigáz minősítés is!
Pedig, csak ha egy pici gázt adun nekik, mondjuk olyan 3 köbmétert, már az is geztus értékű, és ezerszer többet ér, mint hogy azt mondju nem!
Üdv Neked is!
Én most egy kicsit a háttérbe húzódom ma este az írogatástól, mert nekiállok megépíteni a PIC égetőmet. Úgyhogy páka izzít, 1, 2, 3, működj! Ha elkészültem vele, jönnek a képek róla. Mindenkinek további jó OFFolást!
Szia!
Aki ilyen hidegben uszodába jár, azt csak irigyelni tudom!
Nem akarom a billentyűzetre fogni, de: gesztus, és mondjuk.
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék itt az éccaka derekán. Egy MSI laptop (XP+SP3) hibaüzenetet ad ha internetezni akarok. A vicc az, hogy wlanon csatlakozik a routerhez (csatlakoztatva), de az IE vagy egyéb más böngésző is, hibaüzenetet ad. Ha a routerben kikapcsolom a wep-et, akkor kimegy a netre és minden oké. (csak így nem az igazi, mert a szomszéd is tud kapcsolódni...) Az asztali gép (szintén XP+SP3) simán megy weppel is. Most mi a manót csináljak??
Ilyenkor PIC égetőt gyártani? Nrkrm már energiám nem lenne az egészhez, annyira elfáradtam már.
Ezért is kivánok jóéjszakát mindenkinek! Mentem csicsikálni! :gonosz2:
Mi másért írtam volna ránézésből tudom, hogy ez feszültség alatti szerelésre van
|
Bejelentkezés
Hirdetés |