Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » BigClock
 
Témaindító: Kicsa, idő: Júl 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 7
(#) Kicsa hozzászólása Júl 30, 2006 /
 
Sziasztok!
Gondoltam h nyitok 1 ilyen topicot,melyben a főoldalon megjelent órával kapcsolatosan lehetne eszmét cserélni.Szóval nagyon megtetszet vicsys órája és szeretném utánaépíteni de 2 dolog bizergálja a fantáziámat PIC16f84a helyett nem lehetne 16f628at használni? kb 500 Fttal olcsóbb ahol én venném...A másik kérdés pedig a beállítás...azzal az 1 gombbal hogyan tudjuk beállítani az időt?Mert gondolom hogy a pic számolja és pörgeti az időt rendesen csak be is kéne állítani...de azt meg 1 gombbal hogy lehet?
Amúgy szerintetek nem túlzás egy ilyennel kezdeni PIC-es 'pályafutásomat' ?
(#) vicsys válasza Kicsa hozzászólására (») Júl 30, 2006 /
 
Szia!
Örülök, hogy tettszik!
(a progit vki átírhatja-nekem nincs kedvem mert 1-2 sikertelen próbán már túl vagyok és amúgy is volt itthon pár F84 es...)
A beállítás tök egyszerű:
Az óra másodpercenként vált digitet. Ekkor ha vmelyik értéknél nyomkodod a gombot akkor megáll a körbeszámlálás és csak azt az 1 digitet számolja egyesével felfelé...(0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,0,1....stb) aztán vársz amig a köv. digitre lép majd azt is bepötyögöd...stb....
Ha van lelkierőd nyugodtan építsd utánam! Ha nem akarsz a nagy kijelzővel bajlódni tehetsz rá egy sima 7 szegmenses kijelzőt is de ekkor a kollektor ell.sokat ki kell cserélni 820ohmra.
(#) Norberto válasza Kicsa hozzászólására (») Júl 30, 2006 /
 
Hali!

84A helyett lehet 628-at is használni, de ahhoz módosítani kell a programon!

Egyébként nem egy túl nagy kihívás (persze a maga nemében az!), de első PIC-es munkának nem rossz!

Az 1-gombos dologra meg nem tudok választ adni
(#) Kicsa válasza Norberto hozzászólására (») Júl 30, 2006 /
 
Látjátok...ezért szeretek ide járni...sok jó kapcsolás és segítőkész emberkék... Nagyon jó...
Én amúgy égetőnek Deguss oldalán fellelhető JDM égetőt gondoltam megépíteni,a tápforrás pedig egy 12 voltos dugasztáp lenne.Amúgy én az órát úgy gondoltam megcsinálni hogy: (1ébként ha lehet,és tudnál csinálni olyan képet ahol látszik az egész összeszerelés után fényben,azt megköszönném.)Szóval én vmi olyasmira gondoltam hogy megcsinálom a téglalapokat és ráforrasztom a ledeket ugyan úgy...felrakom vmi farostlemezre mint te...csinálok a 4 sarkához 4 távtartót és teszek rá még1 lemezt,de itt a lemezen már csak a ledeknek lenne luk.Szóval a második lemeznél már csak a ledeket lehetne látni,a huzalozást nem.És ha ez megvan,jönne a 3. 'emelet'....5 mmes plexi lap.A digitek helyén (ide már fel kéne rajzolni hogy néz ki pontosan a digit) le lenne festve mondjuk fehérre,a maradék részen pedig feketére.Szerintetek hogy nézne ki? Amúgy visszatérve...akkor majd ha vki nagyon ráérne és nem nagy macera,át tudná írni a programot a másik picre? Mert akkor inkáb azt venném meg...
Amúgy ez a nagy kijelző sztem nagyon jó 5let,lehet h megcsinálom ilyen képkeret méretben és akkor tényleg falraakasztható a dolog...
(#) vicsys válasza Kicsa hozzászólására (») Júl 30, 2006 /
 
Nos a hungarocell maszk azért kell, hogy a szegmenseknek konturja legyen és ne follyanak össze...
A képeken nappali fényben van a kütyü, de a keretet leszereltem mert éppen upgradelem a cuccot-egy automatikus fényerőszabályzóval és rgb ledekkel, hogy bármilyen színt belehessen állítani...
(ez lesz a bigclockdeluxno1)

1.jpg

2.JPG
   
(#) Kicsa válasza vicsys hozzászólására (») Júl 30, 2006 /
 
Értem...akkor valszeg én is szerzek vhonnan egy db hungarocellt vagy más könnyen megmunkálható cuccot...
Az rgb ledeket te fogod manuálisan potival tekergetni? Vagy rábízod a PIC-re és mondjuk lesz még1 gomb amit nyomkosva vált piros , zöld stb?
Meg a fényerőszabályzás hogyan lesz megoldva?
(#) Báddzsó válasza Kicsa hozzászólására (») Júl 30, 2006 /
 
szerintem EZT az égetőt (amihez van nyákrajz+lép a lapon) építsd meg, nem kell hozzá trafó, jó, én már régóta használom, icsp-s csatlakozóval meg szinte minden picet tudsz majd progizni.
hungarocellt kapsz az obiban, (meg egy csomó más helyen is gondolom) ha szépen akarod vágni akkor vegyél vékony ellenállás huzalt (konsatán drót, cekásznak is hívják) azt kifeszíted (10cm-t), rákötöd egy trafóra és nagyon szépen lehet vele vágni a hungarocellt, kicsit büdös, de nem vészes.
Hogy szebb legyenek a szegmensek és ne látszódjanak a ledek tedd őket bele fordítva és fényes alufóliával béleld ki a szegmenst!
(#) vicsys válasza Kicsa hozzászólására (») Júl 30, 2006 /
 
Báddzsó jókat mond! A hungarocell 1 cm vastag és építkezésről kaptam (falszigetelés)
Sajna olyan vastag volt a cekaszom, hogy nem izzott fel...
A befelé fordított ledek nem igazán jók (kipróbáltam) mert nem lesz elég a fényük, nappali fényben.
A színváltoztatás potival gondoltam hogy fokozatmentesen lehessen átúsztatni a fényt fehérből sárgán át a narancson keresztül a pirosig meg még 1 kis lila no és kék színnel...
A fényerőszabályzó dolga, hogy nappali fényben megemeli a fényerőt (láthatóság) este pedig szinte teljesen leveszi, hogy ne ússzon fényárban a szoba... A fényerőszabályzó LDR és 555 PWM szabályzással.
(#) Báddzsó válasza Báddzsó hozzászólására (») Júl 30, 2006 /
 
Idézet:
„Hogy szebb legyenek a szegmensek és ne látszódjanak a ledek tedd őket bele fordítva és fényes alufóliával béleld ki a szegmenst!”

hát lehet, hyg ez egy kis magyarázatra szorul tehát: a ledek ne kifele világítsanak a szegmensből, hanem befele. A szegmensben meg legyen alufólia, és így majd az alufóliáról (szórtan) visszaverődő fényt fogod látni a tejplexin keresztül. (vagy tejplexi helyett szerintem használhatsz bármilyen átlátszó anyagot (pl ócsó képkeret üveggel ~350FT) csak tegyél mögé egy sima fehér papírlapot, (így akár el is maradhat a plexi vagy üveg)

utólag vicsysnek: hát én nemtom, én már csináltam ilyesmit fordított leddel és látszott nappal is igaz ott kisebb volt egy "szegmens", mondjuk csak 1led volt benne...alufóliát tettél bele?
(#) vicsys válasza Báddzsó hozzászólására (») Júl 30, 2006 /
 
ehehehe
igen tettem bele és sikerült rövidzárlatot csinálnom!
ki volt az a gazember aki fél pontra értékelt?
(#) Kicsa válasza vicsys hozzászólására (») Júl 30, 2006 /
 
Erre a befele foprdított ledre gondoltam már én is csak nem alufóliával hanem tükörrel...csak belegondolva minden szegmensben lenne 2 fekete pötty,a ledek hátulja.Én ezért nem gondolkoztam ebben tovább...Amúgy meg nemhiszem h veszek egy tábla v 1 bála hungarocellt csak ezért...
Ezt a trafós megoldást hogy gondoltátok? szal megkora trafó kéne pl? ilyen dugsztáp is jó? meg akor tulképpen rövidre kéne zárni a secunder oldalt a dróttal és a zárlat miatt felmelegszik és úgy melegen vágná a hungarocellt?Meg örülnék vmi kis kapcsirajznak v mórickarajznak az rgb ledket illetően...mert ugye a szegmenseknél az összes ledet kéne egyszerre változtatni a 3 potival (mert asszem 4 lába van a lednek,köztük 1 a test) szal azt hogy lehetne megoldani?Mert akkor lehet h alapból én is olyanra csinálnám... Amúgy a fényerőszabályzás az hogy működne? Automatikus?
(#) deguss válasza Báddzsó hozzászólására (») Júl 30, 2006 /
 
Kedves Kicsa!

Az ismertetett égető megbízhatóan programozza a PIC16F628-asat is! (Kicsit meg kell csak nézni az adatlapjukat, nem különbözik sokban a két chip! Az F628-asnak nagyobb a programmemóriája és kettővel több portja van, de semmi más. Ugyan úgy lehet programozni szabványos JDM-programozóval. Adatlapok: PIC16F84A és PIC16F628)
Mindez mellett ez az égető sokkal biztonságosabb és kompatibilisebb az új gépekkel is, köszönhetően a külső áramforrásnak.

Sok mindent nem kell átírni a programon sem, az chip típusát és a konfigurációt kell némileg módosítani!

Sok sikert! Üdv.
(#) Báddzsó válasza deguss hozzászólására (») Júl 30, 2006 /
 
Idézet:
„Mindez mellett ez az égető sokkal biztonságosabb és kompatibilisebb az új gépekkel is, köszönhetően a külső áramforrásnak.”
amit én használok és korábban megadtam a linkjét, az is tökéletesen , hiba nélkül, megy már 3 éve. Eddig 6 gépen próbáltam (166MHz-es PI-es hp leptoptól a 3000+os amdés abit konfigomig) mindegyiken hibátlanul működött, a mostani gépem nem ad ki 10,5V-nál többet a soros porton, de az égetőből stabilan jön ki a 13,6V. Csak ajánlani tudom, és azzal még eeprom is progizható.
(#) vicsys válasza Kicsa hozzászólására (») Júl 30, 2006 /
 
Az rgb ledes még várat magára mert amiket eddig teszteltem nem igazán azt csinálták amit akartam (különbözőek voltak a fényerők)
a fényerőszabályzó automatikus
(#) Kicsa válasza Báddzsó hozzászólására (») Júl 30, 2006 /
 
Na ettől féltem...jön kismillió kapcsolás és még a végén vita keveredik belőle h kié a jobb ...
Régen nekem is ez volt a bajom,sok-sok égető rajz volt és nem tudtam dönteni...
Báddzsó ne haragudj de nekem deguss oldalán épített kapcsolás azért tetszik jobban mert külön tápja van...nemtudom h az én soros portom mennyit ad ki de nem szeretnék vele mahinálni,véletlenül rövidrezárom v vmi és meghalhat a lapom...ezért pártolom inkább deguss féle égetőt,külön tápja miatt.Viszont hangsúlyozom h csak amitt,amúgy biztos h jó a tiéd is meg van még pár100 fajta ami műxik... Szóval köszi neked is...Ezexerint akkor megcsinálom a deguss féle égetőt és a 16f628as PICet veszem meg,és akkor ezúton szeretnék kérni majd 1 kis segítséget ha oáig jutok:vagyis hogy majd mit kell átírnom a programban...(Amúgy ha a 2 lábkiosztása nem ugyan olyan,az nem gond mert a tervezésnél majd odafigyelek,az égetőt meg úgy csinálom meg h a PICre menő 4+1 ér ki lesz vezetve egy különálló foglalatba,aminél meg a megfelelő lábakra ráforrasztom majd a káűbeleket.Szóval akkor maradok az olcsóbb tipusnál,remélem jó lesz.
vicsys : Értem,az rgb ledes jó 5let,ha sikerül akkor lehet h én is át fogom alakítani,révén h te is átalakítod és nem újat építesz...kezdésnek viszont maradok a jól bevált 1.0nál... Amúgy 1 kérdés:a bal felső sarokban az micsoda?Mert ha jól látom a vezérlőgombod a panelen van...vagy tévedek?
(#) deguss válasza Kicsa hozzászólására (») Júl 30, 2006 /
 
Az égetőmet nem dícsérni akartam, nem is ezért írtam róla...
Egyébként a PIC16F84A és a PIC16F628 lábkiosztása teljes egészében megegyezik!
(#) Báddzsó válasza Kicsa hozzászólására (») Júl 30, 2006 /
 
h... ahogy érzed, külső táppal sztem könnyeb elcsszni a sorosportot......
lábkiosztásuk ua., 16f628-nak a belső oszcia miatt még használható +2 lába is io-nak (amin a 16f84-nek az oszcija van)
(#) vicsys válasza Kicsa hozzászólására (») Júl 30, 2006 /
 
A bal felső sarokban van (izé volt-izé lesz) az LDR.

3.JPG
    
(#) MaSTeRFoXX válasza Báddzsó hozzászólására (») Júl 30, 2006 /
 
Én úgy tudom hogy a sorosport az rövidzárvédett... és +- 25V-ot elbír! (RS232-szabvány) Nehéz elcs*szni...
Az újabb gépeken az LPT port is rövidzárvédett! (tapasztalat )
(#) Báddzsó válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 30, 2006 /
 
én fordítva tudom, előbb volt az lpt rövidzárvédett, és mostanság kezd/lett a sorosport is rövidzárvédett, de ez nem is biztos.. ja és mióta HE-be registráltam azóta próbálok rájönni hogyan lehet ilyen világos betűvel írni. valaki?
(#) Kicsa válasza (») Júl 30, 2006 /
 
Értem..szóval akor a 2 ic megegyezik...akkor elvileg ha beépített akkor ehez nem kell külső kvarc? és a belő szintén 4 mhzes?Amúgy nemtudom h milen könnyen lehet kinyírni a soros/párhuzamos porton keresztül egy deszkát de én inkább nem kísérleteznék vele... remélem megértitek...
vicsys : értem..szóval akkor ami felkerült az oldalra,az már félig tuningolt... Amúgy az a 2 lábú cucc mit csinál? fényérzékelési szerep jutott neki?
(#) vicsys válasza Kicsa hozzászólására (») Júl 30, 2006 /
 
LDR
(#) Báddzsó válasza Kicsa hozzászólására (») Júl 30, 2006 /
 
nem kell neki külső kvarc, és belső oszcija 4MHz-s
(#) Kicsa válasza vicsys hozzászólására (») Júl 30, 2006 /
 
Fényérzékeny ellenállás.Mindig tanul vmit az ember mert ilyenről még nem hallottam hiába...köszi szépen mind2-töknek a helpet...valószínű hogy szerdán tudom megrendelni az alkatrészeket az órához illetve az égetőhöz...aztán ha közben még vmi kérdésem felmerül,leírom..szóval köszi szépen az eddigi segítségeket...
(#) vicsys válasza Kicsa hozzászólására (») Júl 30, 2006 /
 
nincsmit, szívesen!
(nah, a pirospont beírva!)
(#) KeserűCukor válasza vicsys hozzászólására (») Júl 30, 2006 /
 
hi!
Nekem is nagyon tetszik az óra, nagyon praktikus, udvarra is akár, vagy reggel félkómásan
Én is szeretnék egyet építeni, a lehető legolcsóbban...
Van itthon egy doboz IC-m, ismerőstől kaptam, tele fincsi nyalánkságokkal /tip140,145...TBA810as,/
Van itt ilyen nec d8748hd 40lábú IC is, ez nem valami PIC, ezt nem tudnám használni? van d2732D, tc5516ap is, ez kisebb valamivel...
Nos meg van ilyen 7 szegmenses kijelző IC-m is, nagyon jó, átlátszó piros burkolattal, Til306 van rá írva, ez nem jó kijelzőnek? Ahhoz mit kell változtatnom? gondolom ellenállást
Ezen hogyan tudom egyáltalán beállítani, mikor melyik szegmens világítson, nem merek kísérletezni, nehogy meghaljon
(#) Báddzsó válasza KeserűCukor hozzászólására (») Júl 30, 2006 /
 
Idézet:
„Van itt ilyen nec d8748hd 40lábú IC is, ez nem valami PIC,”
az biztos nem pic viszont mikrovezérlő, nézd meg az adatlapját!
de hogy azt te mivel fogod tudni beprogizni
Idézet:
„Nos meg van ilyen 7 szegmenses kijelző IC-m is, nagyon jó, átlátszó piros burkolattal,”
[link=http://www.datasheetarchive.com/search.php?q=Til306&sType=part&ExactDS=Starts]adatlap(ok)[/link]
Idézet:
„Ezen hogyan tudom egyáltalán beállítani, mikor melyik szegmens világítson, nem merek kísérletezni, nehogy meghaljon”
egy 3V-os gombelemmel nyugodtan kisérletezgethetsz vele, ellenállás nélkül!
(#) Báddzsó válasza Báddzsó hozzászólására (») Júl 30, 2006 /
 
az adatlap(ok) link nem lett jó. itt van: [link=http://www.datasheetarchive.com/search.php?q=Til306&sType=part&ExactDS=Starts]http://www.datasheetarchive.com/search.php?q=Til306&sType=part&Exac...Starts[/link]
egyébként adatlapokat innen szedhetsz le: [link=http://datasheetarchive.com/]http://datasheetarchive.com/[/link]
[link=http://www.datasheetcatalog.net/]http://www.datasheetcatalog.net/[/link]
(#) KeserűCukor válasza Báddzsó hozzászólására (») Júl 30, 2006 /
 
Kössz a segítséget!
Az adatlapokat én is kikeresgettem, próbáltam értelmezni , de nem nagyon akart összejönni, PIC-ről alapból nem is tudok még semmit :S Csak azt láttam hogy 8bit, mondom csak jó valamire
Azzal a kijelzővel meg lehetne oldani vajon?
De most ez hogy műxik?
Van vcc és gnd láb, de hogyan "kapcsolom be" az egyes szegmenseket? Rákötöm földre, esetleg gndre?
Amúgy van TIL311-em is, az hexadecimális
(#) vicsys válasza KeserűCukor hozzászólására (») Júl 31, 2006 /
 
[link=http://www.nalanda.nitc.ac.in/industry/datasheets/Texas_analog/SLBS001.pdf]http://www.nalanda.nitc.ac.in/industry/datasheets/Texas_analog/SLBS001.pdf[/link]
Ezt a kijelzőt NEM tudod itt használni mert bele van integrálva a meghajtó. Ti.: BCD-t fogad!! Nem tudod a szegmenseket külön-külön vezérelni!
Következő: »»   1 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem