Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Amikor kell a 30Hz körüli tartományban a 100dB fölötti hangnyomás... akkor érdemes lehet. Hogy aztán ez mikor és kinek kell... Az már más kérdés.
Melyiknél? annál amit küldtem pdf-ben vagy a garry thunder?
Szevasztok Az en keresem az lenne,hogy van 2 darab 38 cm atmeroju tesla 8 ohmos ,500wattos subb hangszorom.Erre szeretnek epiteni ket jo nagy disconak megfelelo zart ladat.Az epites nemgond,gyakran epitek hasonlokat csak kifogytam az otletekbol es gondoltam irok,hatha valakinek van valami jo tervrajza es megis hajlando osztani velem.Ha igyvan akkor varom a valaszokat.Elore is koszonom.
Mikrofonnal kapcsolatban arra gondolok, hogy 4k fölött az olcsóbb változatoknak elég kusza az átvitele, egyik ilyen, másik olyan, és itt már 3dB eltérés is érdekes lehet.
Mélytartományban nem nagyon létezik süketszoba, mert ahhoz olyan méretű helyiségre és csillapítóelemekre volna szükség amivel nem érdemes kísérletezni, mert nem nagyon közelít a valódi felhasználási körülményekhez. Ha mégis ilyesmire van szükség, ki elhet vonulni a szabadba, és visszaverő felületektől távol megmérni.
Mondjuk a Rádiótechnikás 22Hz-es verzió felezve.
„Zárt hangfalakon szoktak egy kis lyukat hagyni hogy a légnyomás különbség kiegyenlítődjön .Ez a nagyon kis lyuk nem szól bele a dolgokba az alacsony frekvenciáknál .” Tökéletesen zárt dobozt csinálni nem tudsz, ha 6,3 as jack dugó a csatlakozója pl úgyis lélegzik , ez igaz a csíptetős megoldásnál és a speak-on -nál is .
Amúgy magyarázd el kedves karpi kolléga hogy egy zárt doboznál ha túl nagy a doboz mérete az miért nem jó és ha túl kicsi az miért nem jó. Tehát lényegében nem kell rá nyomáskiegyenlítő lyukat fúrni, a membrán rugalmassága(és a lengőpille de vegyük egybe most a membránnal!!!) és a doboz mérete közötti alapvető összefüggésre vagyok kíváncsi. Én is csináltam már úgy hangfalat hogy fogtam egy tervet bele egy hangszórót és kész, jó lett, de ha ismerném a valós paramétereit és egy ezek alapján kiszámolt ládát csinálok akkor jobban szólna ez biztos, de mivel a mérés, szaktanácsadás idő az idő pedig pénz és akkor nem voltam eleresztve ezért jutottam erre a kényszermegoldásra ami szerencsémre jól sült el és nem panaszkodok nekem tökéletes. Ezt nem ajánlanám azért , én ráéreztem erre hogy ennek ez jó de nagyon nagy szerencsém is volt!!! A membrán és a membránszél anyaga sokat számít SAL SR 3040 ha jól emlékszem harmónika szerű membránja volt (néhol vékonyabb ahol vastagabbnak kellett volna lennie)és volt ahol maga a membrán "szakadt" el pontosabban kigyengült. Igen sok volt a javítása de jobb lett mint a gyári. Volt egy un W ládám, ennek a förtelemnek még az oldallapja is szólt, felidegesített , tüzelő lett belőle... Akit érdekel a hangtechnika olvassa el a rádiótechnikában az erről szóló cikkeket, cikksorozatokat.
Hello!
Attol félek nem lessz hozzá türelmem...
Hellosztok!
Mégis belevágok a hangfalépítésbe! :yes: De kellene hozzá terv,mert én nem talállok a neten! Jöhet akár (mien) milyen amin az én gangszórómhoz jó! Üdv! Tudhatnád már hogy harapunk érte! jav.-szamóca
Sziasztok
Olyan kérdésem lenne hogy egy "számítógépes" subwoofert szeretnék készíteni méghozzá két 22W 2,7 ohm os középsugárzóval és hogy szerintetek milyen és mekkora dobozba tegyem bele őket? Nem gáz hogy nem lesz igazi subwoofer hangja mert lent lesz a műhelyben és csak arra kell hogy szerelgetés közben szóljon valami. :yes:
Középsugárzóból sosem lesz szub :no:
Inkább csinálj belőlük két kis zárt dobozt, valami kis 200 Ft-os tweeterrel és majd egyszer építs hozzájuk egy igazi szubot
Műhelybe jó az
Sikerült rendelnem WM-61 kapszulákat
Itt Szekszárdon egy boltban, 1000 Ft/db áron hozzák, csak éppen 2-3 hetet kell várni rá. Hozzávaló előfokra van valami ötleted?
A "számítógépes" 2.1es hangrendszerekben is általában középsugárzót szoktak használni és reflexcsővel illetve alul áteresztővel fejelik meg a mélyebb hangzásért amúgy nem csak mély ládát csinálok hanem lesz ezen kívül még Front Left,Front Right és Center hangfal is.
Na ja... de a köszörűt, meg a körfűrészt lehet hogy nem fogja túlordítani
Eltekintek attól hogy a sarokcsiszolóm túlordítsa mivel akkor mindig fülvédő van rajtam
Azokat szerintem nem érdemes másolni. Ha hangrendszert építesz és hangszórókat is vásárolsz hozzá, akkor már építs egy rendeset.
Nem vásároltam hangszórót csak ami itthon volt azt akarom bedobozolni..valójában mind csak TV-ből vagy HIFI-ből kioperált de nekem tökéletes lesz
Szerk.:nem is lesz nagy teljesítménye mivel FL=12W,FR=12W,CEN=5W,SW=40W
Sziasztok!! Abban az ügyben szertnék tőletek segitséget kérni, hogy: van egy 2X100W os AMSEN erősitőm. Milyen hangszórót(teljesitmény méret, (mély vagy közép)) kellene hozzá vásárolnom és mekkora tokot és hogyan kell hozzá épiteni. A segitségeteket előre is köszönöm!
Tokot
Akkor ládát????
megépítettem a hobbielektronika.hu/kapcsolasok/files/topi lowpf/image002.gif -et sajna nem működik tl082 -vel
+- 12v stab -ról nem szabályoz semmit. Ha valaki megépítette már és működik írj Ez egy aktív mélyvágó lenne subbhoz
Milyen az az AMSEN erőlködö? Van róla kép, vagy valami? Ritkán szoktam ezt javasolni, de most azt mondom, hogy hangszórók helyett vásárolj inkább valami használt hangfalat
Az alapméréseken és az ilyenkor szokásos hibakeresésen túl vagy már? 100%-ban tökéletes az összes alkatrész? Jó a nyák és a beültetés? Biztos hogy minden a helyére került? Minden jól volt bekötve? Van esetleg alkatrész/forrasztási oldalról fényképed?
Hibakereséskor így elég nehéz távsegítségre támaszkodni :no:
Van különbség hidd el. Szerintem kezdetnek olvasgass fórumokat például itt a hobbielektronikán, hogy az alap dolgokkal tisztában legyél, különben egy regényt kellene itt most leírni neked.
holnap teszek föl képet, bocss de mennem kell dolgozni kössz a segítséget előre is
Ok...nos, ha mindenképpen építeni akarsz, el kel döntened hogy mennyit pénzt akarsz/tudsz rászánni, milyen minőségbeli elvárásaid vannak, mire fogod használni (szolid zenehallgatás avagy zúzós bulik is), megvannak e az építéshez szükséges gépek, szerszámok, műszerek és persze a kellő elméleti és gyakorlati tudás. Ha ezeken elgondolkoztál és továbbra is az építés mellet döntesz, akkor segítünk.
Igen az épités mellet döntök, a gépek megvannak és a műszerek is. Az alapanyagok beszerzésével nem lesz gondom, mert akad egy pár ismerős aki jártas ilyen dolgokban! Tehát szinte csak a hangszórókat kellene beszereznem. Néhány javaslat után az összeget is eldöntöm!! /Zúzós bulikra IS használnám/
Nem ismerem az erősítődet, de ha bulizni is akarsz vele, akkor egy átlag hifi doboznál nagyobb érzékenységű, kétutas PA "jellegű" zárt, vagy reflex láda lenne az ideális választás, 25-30 cm-es méllyel és ring magassugárzóval.
Az erősitő egy egyszerünek mondható 2X100W os! De ha lehetne egy extra kérésem akkor nem e lehetne gondolkodni Somogyiba vagy MNC be???
|
Bejelentkezés
Hirdetés |