Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Futófény
Megépítettem a linken lévő kapcsolást:18 LED-es futófény
A jobboldali 4017 végiglépteti a LED-eket, utána nem vált át a másikra, újból kezdi ugyanazzal. Ha elveszem a 12 voltot látszik hogy továbblépked a maradék energiával. Mit szúrhattam el?
a diódákat vagy a keresztbe kötéseket.(bár lehet a kapcsolás sem túl jó,gyanúsak a clk lábon lévő kondenzátorok-ezek általában bizonytalan működés esetén kellenek- esetleg ezeknek az értékével is kísérletezhetsz ha mindent jónak találsz.)
Szerintem (emlékeim szerint nem is így kell sotrba kötni )
a 4017 -et mert így csak minden 10. jeler ép tovább a második ic !
Én azt néztem egymást zárogatják ki,azzal a diódás kóburálmánnyal.Én is inkább a két ic kimenete közé kötném a ledeket, HA csak egy ledet kell rákötni kimenetenként. (az első ic számol 9 ig ,a túlcsordulás lába számoltatja a másodikat 0,1-ig a kimenet meg az első ic adja az oszlop jelet (kimenetenként két led ,egy a másik ic 0 kimenetére ,a másik meg az 1 kimenetre) a második meg a sort .(így max egy ellenállással kell több soronként)
igazán nem mélyedtem bele ,de biztos hogy ez már első látásra sem tetszett
Most nincs előttem a 4017-es adatlap, de nézzétek meg az utolsó oldalát. Ott lerajzolták, hogyan kell összekötni több tokot. Az elsővel 9, minden továbbival 8-8 LED vezérelhető az összekötés után. Szerintem azt kellene összehasonlítani a hibás szerkezettel.
Sziasztok. Ha már 4017-es IC akkor itt van egy kapcsolás ami 60 db LED-es. Nem épitettem meg sosem, elvileg müködöképesnek tünik.
Kb erre gondoltam én is csak lerövidítve.
Az ajánlott tápfeszültségről hajtod meg?
A Diódás ÉS (AND) kapcsolatot próbáld meg LOGIKAI KAPU-kkal kiváltani. Én a 4093-as NAND kaput javasolnám úgy, hogy a kimenetét INVERTÁLOD egy másik kapuval. S egy példa a mellékletben. De egyéb kétbemenetű AND (ÉS) kapuval is lehet próbálkozni. Sok szerencsét!
Két 4017-es és a meghajtókkal viszonylag egyszerűen megoldható az a vezérlés. Az egyik 4017-es kimenetét invertálni kell a helyes működés érdekében. A törlő bemenetek átkötésével szintet tetszőleges lépésszám kialakítható. A példakapcsolásomban 10*5=50 lépésre lett lehuzalozva. Gondolom erre a kapcsolásra gondoltál...
Ha csak két kimenetet használsz nincs jelentősége az invertálásnak,mivel csak egymást váltogatják.De egyébként ha hoszabat akar akkor igen.
diódákat és keresztbekötéseket elvileg leellenőriztem.
nem tűnik biztatónak hogy első látásra is problémás a kapcsolás, ezt tudom nem ezt építem. 12V-ról hajtom igen
EZ viszont tényleg igaz a kétkimenetűnél. (MAX 20 LED-esnél.)
(#332927) magnusz Szerintem a diódás ÉS kapuknál lesz a blöki elásva. :gonosz3: Talán a kondenzátor értékén lehetne csökkenteni. Lehet hogy 10nF is elég lenne... Vagy. Próbáld meg kiváltani logikai kapukkal... PL: 4081. ( A fel nem használt bemeneteket kösd GND-re vagy +UT -re. )
Ha sikerül megértened a kapcsolást simán kösd ki a tiltó diódákat és nézd meg, hogy a várt eredményt hozzák-e.
(Szerintem a 4017 3 meg a 11 lábára menő diódákat ha kiveszed mindkét IC -nek szépen kell számolnia ha ez sem történik meg akkor szinte biztos hogy te hibáztál .
ahogy írtad kikötöttem a 3 és 11 lábról a diódákat, és mindkettő működik külön
Mikor hajítod ki a diódákat és kötsz be helyettük egy 4039-ast ahogy javasoltam, vagy egy 4081-et!?
Én inkább az átrendezést javasolnám az előző javaslatoknak megfelelően ,ha csak egy ledre kell.
Az a baj hogyha a diódás kapukra kondenzátort tervezett a kapcsolás kiötlője akkor valami olyan átkapcsolási hazárd ,vagy késleltetés lehet benne amit a kapuk nem oldanak meg.(legalábbis eléggé ezt vélelmezem)
hát ahhoz el kell mennem ic-t venni a boltba, meg a panel-re sem fér fel, nem próbapanel, a következő verzióban
Miből gondolod, hogy a diódák átrendezése meg fogja oldani a problémát!?
Nem a diódákat hanem a kapcsolást ,amit ha jól rémlik te is belinkeltél,a kimenetek közé kötött ledekkel.(20.....sokledes futófény )
Esetleg ez a panel is némi átkötéssel alkalmassá tehető,ha a ledeket nem tervezted rá a panelra. Esetleg még a kivett diódák polaritás helyes bekötését ellenőrizd (lehet megtetted már ,de az ember szeme másnap jobban lát)
Szorry! Akkor én értettem férre. Így már :heureka:
November 15-e óta elég sok idő telt el, de remélem nem haszontalanul! Akkor a Knight Rider hagyományos változatát fejeztem be (lásd a hivatkozott hsz-ban!).
Most viszont itt az első saját készítésű PIC programom gépi kódban. Ez is Knight Rider (egyenlőre csak az alap futófény). 16F690-es PIC-hez készült és mindössze 4 db LED-et hajt meg. Ugyanis egy ilyen próbapanelt kaptam a PICkit2-vel, ezt nem kellett legyártani. De ettől kezdve korlátlanok a lehetőségek (kivéve persze a saját korlátaimat ). Nem adom fel, előbb-utóbb megírom a PWM részét is, majd a monostabilt, hogy a kpisti által elképzelt HDD-kijelzőt is tudja ez a PIC-es változat. Úgy tervezem, hogy nyomógombbal lehet majd a programok között váltani és potival állítható a futás sebessége. Biztató, hogy ezen kívül csak a PIC, a LED-ek és az ellenállások kellenek hozzá (nem olyan alkatrész-temető, mint az előző változat).
Az én fényem már 7 progit tud és 14 ledet hajt épp tegnap égettem be a 628 ba , de most agyalok a pwm -es
fényerő szabályzáson , csillagos ég efekt-hez mondjuk 140 -280 ledhez . De gratulálok a haladásodhoz a programozásban Ja és amit először feltettem k pisti arra sem reagált pedig az már tudja amit ő kivánt . Idézet: „Ja és amit először feltettem k pisti arra sem reagált pedig az már tudja amit ő kivánt .” Igen, ezt ismerem. Töröd magad, hogy válaszolj és a kérdező arra sem méltat, hogy ránézzen néha a topikra. Gratulálok, az a csillagos ég jól hangzik. Szerintem erre még visszatérünk.
Kaqkk barátunk futófényét már láthattátok, korábbi hsz-ban többször is linkelte. De most az Ő javaslata alapján született egy öszvér megoldás: az Ő PIC-es vezérlőjét rákötöttük az én késleletetős 10 LED-es kijelzőmre, hogy "húzza a csóvát". Ha érdekel valakit, itt a teljes anyag. Túl nagy méretű volt a videókkal, képekkel együtt, nem akartam itt foglalni vele a helyet.
Ha van valami kérdésetek, vagy ötletetek, itt a fórumon megbeszélhetjük (szerintem kaqkk nevében is mondhatom).
Tippelném ha a progiba csinálna 3 futófényt különböző kitöltési tényezővel modulálva nem sokkal volna rosszabb viszont a hardver egyszerűbb lenne.
Egyszerre futnának egy ütemmel eltolva. Esetleg több ütemre is bontható ha a három nagyon látszik. Megszakítással elő lehet állítani pl 13Khz-t ebből számlálókkal ki lehet variálni az megfelelő fényerőhöz tartozó kitöltési tényezőt .Ez után csak a futófények állapotának megfelelően a kimenetre kapcsolni a megfelelő osztalékot.
Igen, ebben is látok fantáziát. De mi most a szoftveres PWM felé kacsintgatunk. Az biztosan tökéletes megoldás volna. Csak még kell egy kicsit tanulni hozzá...
Én is azt javasoltam,Bár lehet burkoltan.
Készítesz egy megszakítás rutint ami néhány mikros-ként generál egy megszakítást ebbe a rutinba raksz pl 3 számlálót ami 40/80/130 ig elszámolt bebillent egy-egy bitet,ha túlcsordult visszabillenti A számlálókba írt értékel a fényerőt tudod beállítani (minél nagyobb a szám annál rövidebb ideig '1' a billegtetett bit.Igy már rendelkezésedre áll 3 PWM jel. Ez után készítesz 4 egymással szinkronban futó futófényt (egy egy ütemmel lemaradva) és ezekkel a számlálók által billegettet biteket kikapuzod a kimenetre. Az első 'futópont' bekapcsolja, a 2.pont az 1 sz kimenete által billegetett bitet ,a 3. a 2. számláló "kimenetét" 4. a 3. -ét kapcsolja a tényleges kimenetre.Így kapsz egy három led csóvás futófényt.
Bevallom, a Te elképzelésed sokkal szimpatikusabb, mint a sajátom.
Mert én úgy gondoltam, hogy annyiszor kell megírni a PWM-rutint, ahány kimenetet akarok vezérelni. Bekapcsolom a kimenetet (teljes fénnyel kell indulnia!), majd a PWM-el leszabályozom nullára mondjuk 16, vagy 32 lépésben. Szerintem ez már elég jó ahhoz, hogy folyamatosnak érezzük. No és itt akadtam el: fogalmam sem volt arról, hogyan kellene ezt egymás után több kimenettel is megcsinálni. Mert ugye egyszerre csak egy szálon futhat a program... |
Bejelentkezés
Hirdetés |