Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   389 / 1320
(#) icserny válasza Braf hozzászólására (») Jan 16, 2009 /

Idézet:
„tökéletesen megy 2,5V nál is.”

Szerencsés esetben... Mert az adatlap szerint Vmin = 4.0 V a hivatalos adat (már ha nem LF-ről van szó)

Persze, el tudom képzelni, hogy a határt az extrém hőmérsékleti körülményeket is figyelembevevő módon szabták meg, a szobahőmérséklet meg nem extrém.
(#) Noja válasza watt hozzászólására (») Jan 16, 2009 /

Próbáltam WinPic-kel és IcProg-gal is, de semmi. IcProg kiírta a 000h-s hibát...
(#) watt válasza Noja hozzászólására (») Jan 16, 2009 /

IC-Prog felejtős, nekem sem működik, de a WinPic800 az igen. Tudnál egy képmentést csinálni a beállító ablakjáról?
(#) watt hozzászólása Jan 17, 2009 /

Újra kellett telepítenem az XP, ezért letöltöttem a legújabb MPLAB-ot is a 8.15a-t. Nem nagy dolog, csak nekem nagyon tetszik ezért megemlítem, hogy a C editorablakban ha ráállunk egy {, ( , vagy }, ) jelre, akkor a párjával együtt kisárgítja, kiemelve így a művelethez, vagy szubrutinhoz tartozó programterületet.
Kicsi dolgok miatt lesz nagyon jó valami, szerintem!
(#) NickE válasza watt hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

Tegyük hozzá, hogy ezt kb. 10 éve szinte minden valamire való editor tudja, már ideje volt...

//most ócsárolós kedvemben vagyok
(#) Peti.Janka hozzászólása Jan 17, 2009 /

Senki nincs aki válalná az óra átalakítását?
(#) watt válasza NickE hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

Teljesen igazad van! De azért én örülök!
(#) watt válasza Peti.Janka hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

Nagyon úgy néz ki!
(#) delmur82 hozzászólása Jan 17, 2009 /

Sziasztok!
Most próbálok csinálni egy kazánvezérlést PIC16F628 al. A szenzor Egy DS1620 típusú IC. Szóval nem igazán akar működni. Készítettem egy programot ami annyit csinál hogyha 20 fok alá megy a hőmérséklet akkor bekapcsol egy kimenet, ha 20 fok fölé akkor kikapcsol. De a szenzor annyira érzékeny hogyha csak feléje nyúlok vagy ha mondjuk fémes tárgy van a közelében akkor a led (ami a kimeneten van ) rögtön elalszik. a szenzort a panelra raktam a PIC mellé.
Első körben csak annyit szeretnék hogy jól írtam e meg a kommunikációt a szenzor és a PIC között. Mellékelem a programot.

DS1620.pdf

(#) Peti.Janka válasza watt hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

Hát szomorú vagyok. Az a baj, hogy nekem elég lenne valami sima óra, és hőmérő egyben de sehol nem találtam még a googe-ban sem. Hát akkor nem lessz a kocsimban hőmérő.

A program lemaradt

homero.asm

(#) watt válasza delmur82 hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

A jelenség nem programhibára utal. Ez inkább elektromos, szűrés, illesztés stb..
Egy rajz és egy fénykép a nyákról, a beültetésről, az egész ármörről, sokat segítene a válaszadásban.
(#) watt válasza Peti.Janka hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

Vegyél egyet. Vagy én vegyek neked? Mert ha én nekiállok átfaragni egy ismeretlen kódot, akkor majdnem ott lennék a végelszámolásnál, mint ha vennék neked egyet.
(#) Peti.Janka válasza watt hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

Én vennék is ha találnék olyat amit be lehet faragni az eredeti óra helyére. Azért gondoltam hátha valaki csinált már iet vagy lát benne fantáziát és megcsinálná. külön külön csináltam már én is mindketőt de saját progit nem tudok írni és sajna a 2 kijelző már nem férne el meg hülyén is nézne ki.
(#) delmur82 válasza watt hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

Itt a kapcsolás Sprint Layoutban készült

homero.LAY

(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

Ezenkívül olyat is tud már, hogy ha { után entert nyomsz, akkor a következő sorban még egy tab-al beljebb teszi kurzort, meg még egy-két apróság, ami valóban kényelmesebbé teszi. Meg mostmár állítólag lehet olyat is, hogy külső editort használsz, bár azt eddig is észrevette, hogy egy nyitott fájl megváltozott, és újratöltötte. Így néha eddig is notepad++-ban írtam a programot és mplab-ban csak fordítottam.

Letöltöttem a nézőkéjét és megnéztem a tervet. Azt kérdezném, hogy miért van minden tükrözve? Biztos jól van beültetve minden? Nekem ez nagyon furcsa tervezési mód. Vagy a tervezőben nem így látni a rajzot?

Amit hiányolok, hogy egy szál hidegítő kondi(100n kerámia) nincs a PIC táplábain és a hőmérő táplábain se. Ezeket pótold! Ha utána sem megy akkor továbblépünk.
A rajzon úgy látszik, hogy a 12-es láb hozzáér a táp vonalhoz. Ez a kész nyákon is így van? Gondolom nem kellene hozzáérjen.

Természetesen a lábak nem érnek össze a kész nyákon. Tükrözve azért van mert amikor kész a rajz, nyomtatás előtt tükrözöm és úgy nyomtatom ki és így rajzolom rá a nyákra.(mivel az alkatrészek a másik oldalra kerülnek.). A ds 1620 ic táplábaira tettem 100n - os kondit. A stabic - k elé és utánna is van téve 100n kondi. Mégis érzékeny maradt. érintésre is és simán ha csak közelítem a kezem akkor is hol kigyullad hol elalszik a led. Csináltam már korábban is PIc es kapcsolást ennyi szűrés elég volt neki. Szép stabilan működött. Nem tudom talán a DC1620 - t kötöttem rosszul be? a rajzon igy volt. vagy a szabad lábait le kell kötni valamire? (Thigh, Tlow, Tcom). Ezekre nincs szüksgem, szabadon vannak.

Idézet:
„Tükrözve azért van mert ....”

Ez eddig okés, de így nagyon nehéz olvasni a rajzot! Nekem csak az olvasó van meg, visszatükröznéd?

Viszont azt észrevettem, hogy egy szál pufferkondit se tettél a regulátorokra. Nézd meg a 78xx adatlapjában milyen kapcsolás kell köré! A 100n-k oda kevesek! Kell elkó is!

MEgfordítottam!

homero.LAY

Pótoltam az elko kondit 470 micro.
Igy se jó. Így még nem jártam.
Tuti hogy a DS1620 hozza rá a zavart. de nem tudom hogyan
(#) googa hozzászólása Jan 17, 2009 /

Szevasztok! Miként oldanátok meg egy PIC-el, hogy egy számológép nyomógombja alatti két kis fésűs lemezkét rövidrezárjatok, kvázi kihelyettesítve a gombot? A kis érintkezőkre vékony kábeleket forrasztok. Az érdekelne, hogy milyen módon lehet és a PIC melyik lábaira kötni, valamint az, hogy milyen utasítással lehet megvalósítani?
Remélem érthető Nektek is, nem csak nekem!

Köszi a fordítást!
A programodban ez olvasható a konfigurációs biteknél:
  1. __CONFIG   _CP_OFF & _WDT_OFF & _PWRTE_ON & _XT_OSC

E szerint külső kvarc oszcit használsz (4MHz-est, ezt is írtad). Nos én nem látom hol van az a kvarc.
Hogy van ez most?

Azt a progit nézd amit ezen az oldalon küldtem homero.asm. Azon már a belső osc konfigurációs bitek vanak.

__CONFIG _CP_OFF & _WDT_OFF & _PWRTE_ON & _INTRC_OSC_NOCLKOUT

illetve természetesen beállítottam a PCON,OSCF bitet is.
Bevallom most használok először belső oscillátort. Remélem ezen kívül semmit nem kell átállítani.
Elküldöm mégegyszer azért

homero.asm

(#) watt válasza googa hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

Erősen függ a számológép kialakításától. Ezt egy szkóppal lehetne megvizsgálni, hogy milyen jelek mennek ott. Elvileg egy tranyóval meg lehet oldani kereszteződésenként, csak azt kéne tudni, npn, vagy pnp kell oda. Egy biztos, hogy direktben a PIC lábára nem köthető, mert nem fog működni...

Bocsi, lehet, hogy egy régebbit néztem, akkor ez a rész tisztázva!
Az oszcit úgy próbálhatod ki, hogy írsz egy programot, ami a LED-et villogtatja.
A hőmérő trigger lábait úgy látom nem kell lekötni, mert kimenetek, bár ez az adatlap nem túl bőbeszédű.

Szoval ez lenne az eleje:
  1. LIST P=16F628A
  2.         #INCLUDE P16F628A.inc
  3.  
  4. __CONFIG   _CP_OFF & _WDT_OFF & _PWRTE_ON & _INTRC_OSC_NOCLKOUT
  5.  
  6. #DEFINE CLK     PORTA,3                         ; CLOCK
  7.         #DEFINE DAT     PORTA,2                         ; DATA
  8.         #DEFINE RST             PORTA,4                         ; RESET
  9.  
  10. CBLOCK 0x20
  11.                                 COUNT                                   ;számláló
  12.                                 KIMENO
  13.                                 BEJOVO1
  14.                                 BEJOVO2
  15.                                 BEJOVO_TEMP            
  16.                                 T1
  17.                                 T2
  18.                                 ALSO
  19.                                 FELSO
  20.                                 OPTIMALIS_HOMERSEKLET
  21.         ENDC

1. ORG     0x00           
  2.         GOTO    START
  3.         ORG     0x04                   
  4.  
  5.  
  6. ;---- INICIALIZÁCIÓS RÉSZ ----
  7. START
  8.         BSF     STATUS, RP0                             ; Select Bank 1
  9.         MOVLW   b'10000001'                     MOVWF   TRISA
  10.         CLRF    TRISB                                           ; PORTB ÖSSZES KIMENET (LCD)
  11.         BSF             PCON,OSCF                                       ; Belső oscillátor 4 Mhz (OSCF=1), 37 Khz (OSCF=0)
  12.         BCF     STATUS, RP0                                     ; Bank0
  13.         CLRF    PORTA
  14.         CLRF    PORTB
  15.         MOVLW   07H                                                     ; PIC16F628 - nál kikapcsolja a komparátort
  16.         MOVWF   CMCON

Ez a rész állítja be a portokat.
Majd konfiguráltam a DS1620 - at:
  1. ;A DS1620 konfigurálása
  2.                         ; 76543210
  3.         ;parancs: 00001100  ;write config
  4.         ;adat   : 00000001      ; 1SHOT mode
  5.         MOVLW   0xac
  6.         MOVWF   KIMENO
  7.         BSF     RST                                                     ; engedélyezés
  8.         CALL    SEND                                            ; elküldeni a parnacsot
  9.         MOVLW   b'00000001'    
  10.         MOVWF   KIMENO
  11.         CALL    SEND                                            ; elküldeni az adatot
  12.         CALL    VARJ
  13.         BCF     RST                                                     ; tiltás

A fő progi csak ennyi:

1. ELEJE
  2.         CALL    START_CONVERT
  3.         CALL    DELAY
  4.         CALL    READ_TEMPERATURE
  5. ;Most már a BEJOVO1 -ben van a hőmérséklet
  6.         GOTO    ELEJE

A START_CONVERT rutin küld egy parancsot a DS1620 - nak hogy végezzen ele egy mérést.
A DELAY egy késleltető
A READ_TEMPERATURE pedig a lementett hőmérsékletértéket olvassa ki 2x 8 bites érték
LSB majd FSB
LSB - t menti a bejovo1 - be, FSB - t menti bejovo2 - be.
A rutinok megvannak a mellékelt progiba.
Nos az egész nem működik.
pedig mennie kéne.
(#) googa válasza watt hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

Aprócska relék is jók lehetnek erre a funkcióra, ha nem tévedek, és akkor nem kell különösebb vizsgálódás. A relé PIC-re kötése pedig nem okoz gondot nekem.
Következő: »»   389 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem