Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   390 / 1320
(#) slogan hozzászólása Jan 17, 2009 /

Sziasztok !

Kicsit már-már off a téma ....

Itt van előttem egy PicKit2 ....

Egyrészt nem jelenik meg az MPLAB-ban mint eszköz ,másrészt a hozzáadott : PICkit2V2.exe -t elindítva nem találom benne a 12f509 -et...

Biztos bénán csinálok valamit ,de mit ?

Előre is köszi !
(#) watt válasza delmur82 hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

Előbb jó lenne tisztázni, hogy a PIC jól működik.

Csak belenéztem a programodba, de pl. a RECIVE rutinban az órajel bekapcsolása után nincs várakozás, hanem egyből kikapcsolod. Nem biztos, hogy ez jó. szerk: (a SEND nél is így van..)

De lépésenként kell felépíteni egy programot és nem akkor keresni a hibát, mikor már mindent megírtál, mert az életben nem lehet kibogózni. Ezért lenne jó, ha először azt a LED-es villogtatót egy egyszerű fő ciklusos időzítéses módszerrel kipróbálnád. Még jobb lenne egy Timerrel(pl. Timer1 16bites módban), ott könnyebb kiszámolni, hogy az órajel függvényében milyen gyorsan kéne villognia a LED-nek.
(#) watt válasza googa hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

A relék tökéletesek, csak kopnak és hangosak. De működik...
(#) slogan válasza slogan hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

Rájöttem ,köszi és bocsi !
(#) slogan válasza slogan hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

Mondjuk MPLAB alá nem megy ,mit kell csinálnom ?
(#) watt válasza slogan hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

Be kell zárd a PICKit2 porgramját, az MPLAB-ban pedig ki kell választanod mint égető. Ott fel kell ismerje.
(#) slogan válasza watt hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

Úgy tettem ,de ezt látom.....

mplab.JPG

(#) icserny válasza slogan hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

Idézet:
„mit kell csinálnom ?”
"kell"-eni nem kell, csak érdemes.... Pl. rendelkezésünkre bocsájtani azokat az információkat, amelyek alapján esetleg megoldási javaslatot tudnánk tenni...

Windows XP SP3 és MPLAB 8.15a esetén nincs ilyen problémám. PICkit2 verzióm nem a legfrisebb, de majdnem...

Támogatott eszközök listája

Amíg kipróbálod, hogy a PIC tényleg belső oszciról megy és 4MHz a freki, addig nézegettem a kódot és nekem még nem tetszik valami ebben:

1. RECEIVE
  2.         MOVLW   D'8'
  3.         MOVWF   COUNT
  4.         CALL    DATA_HIGH                                       ; bemenetre kapcsolás
  5.         CLRF    BEJOVO_TEMP
  6. RECEIVE_
  7.         BCF     CLK
  8.         BCF     STATUS,C
  9.         BTFSC   DAT
  10.         BSF     STATUS,C
  11.         RRF     BEJOVO_TEMP,F
  12.         CALL    DELAY
  13.         BSF     CLK
  14.         DECFSZ  COUNT,F
  15.         GOTO    RECEIVE_
  16.         RETURN

Az adatlap szerint nem a lefutó élnél áll elő az adat, hanem a felfutónál. A program pont a lefutó él után vizsgálódik. Nem értem...
(#) trudnai válasza slogan hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

Nyilvan nincs feltelepitve a PicKit2 tamogatas - MPLAB installerrel telepitsd fel...

Az MPLAB telepítésekor elmulasztottad kijelölni a PICKit2-t. Indítsd újra a telepítőt és módosítsd úgy, hogy közben a többi felesleges eszközt kidobálod.

Ja, hogy MPLAB 7.30? Sürgősen múzeumba vele! Azt még az ENIAC-ra írták...
(#) watt válasza icserny hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

Idézet:
„Azt még az ENIAC-ra írták...”

:taps: :nevetes1:
(#) slogan válasza icserny hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

Biztos viccesnek találnám ,de fogalmam sincs mi az !

Egyéb építő válaszokat pedig mindenkinek köszönöm !

(#) potyo válasza slogan hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

(#) potyo válasza googa hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

Idézet:
„Miként oldanátok meg egy PIC-el, hogy egy számológép nyomógombja alatti két kis fésűs lemezkét rövidrezárjatok, kvázi kihelyettesítve a gombot?”

Erre a célra nagyon jól használhatók a cmos kapcsolók. Pl. 74HC4066-ban négy kapu van, négy gombot tud zárni. Mindegyik kapuhoz van egy láb, amivel a pic ki-be tudja kapcsolni a kapukat.
(#) googa válasza potyo hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

Hogy profán legyek: Ez állat jó! Köszi!
(#) delmur82 válasza watt hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

Erre gondolsz?:

2 CLK/CONV : Temperature conversion will begin on the falling esge of CONV

mivel a CONV negálva van akkor lessz lemenő él ha ide 1 - et adok? és a conversio akkor indul ha az él lemenő azt írja.

Amúgy bevallom töredelmesen magát a kommunikációt nem én írtam. Egy működő kész progiból vettem. Kivettem a részeket ami nekem kell. de csak azt ami a DS1620 és a PIC kommunikációjához kell. LINK:
http://www.tar.hu/masterfoxx/pichom.htm

A konverzió akkor indul, de az adat csak egy idő után áll elő és én akkor olvasnám ki, amikor a CLK felfutott. Mindenesetre a CLK szimmetrikus négyszögjelként kéne kimenjen, nem ilyen felemásként.

Én nem látom hogy bármelyik vonal negálva lenne nálad.

Az adatlap egyértelmű:
látszik, hogy a lefutó élnél nincs értékelhető adat...

(#) slogan hozzászólása Jan 17, 2009 /

Még egy kérdés .
Megy már minden ,csak azt nem értem ,hogy ,ha a panelemen szeretném programoz "gatni" a PIC -et ,kivezetem a megfelelő lábakat ,"rászúrom" PicKit2 -t,akkor a panelem tápját ki kell e kapcsolnom közben,vagy a PicKit -ét ne vigyem oda ,vagy mi ?

Nem kell kikapcsolnod, de ki is kapcsolhatod.

Idézet:
„vagy a PicKit -ét ne vigyem oda ,vagy mi ?”

Mindenképp "oda kell vinni", akkor is, ha külső tápról megy az áramköröd.
(#) slogan válasza icserny hozzászólására (») Jan 17, 2009 /

Köszi !

Tehát műxik a motyó és simán ráküldöm az új progit ?

Ha a motyód ezt tűri, akkor a PIC-től igen.

Csak ledek vannak rajta
(#) mateus hozzászólása Jan 18, 2009 /

Hali!
Megépítettem egy PICALL programozót: Bővebben
, és nem működik. A hozzá tartozó program azt írja hogy nem találja és azt írja hogy ellenőrizzem az R2-es és R6-os ellenállásokat, a D2-es diódát (ezen nincs is dióda), és ha kell a fentebb említett ellenállásokat cseréljem 10kOhmosra, továbbá ellenőrizzem a D0 és D0I kapcsolódást. LPT portot jól kötöttem össze, ellenőriztem. Az R6os ellenállás alapból 10k-s volt, az R2-es pedig 4,7 lenne, de csak 4,3 (lefaxoltam a boltnak hogy mi kell és nem én mentem érte, 4,3asokat adtak a 4,7esek helyet), ez lehet-e a probléma? A segítséget előre is köszönöm! Sajnos nincs sok elektronikai ismeretem, csak érdekelni kezdett a pic, programot meg már elméletben tudok rá írni .
(#) delmur82 válasza watt hozzászólására (») Jan 18, 2009 /

Üdv!

Kicsit kisérletezgettem OSC ügyben.
Nos csináltam egy rövid progit amivel próbálgattam hogy milyen OSC - val hogy megy a PIC. Először simán XT_OSC - re raktam és szépen villogtattam egy ledet.
MAjd ugyanazt a progit átírtam _INTRC_OSC_NOCLKOUT módra. A furcsa az volt hogy amikor a WINPIC800 -al beírtam akkor amikor betöltöttem a forrást akkor a WINPIC az _INTRC_I/O - t ajánlotta fel OSC - nek. Beégettem igy és működött.
A fura az hogy én a forrásba a _INTRC_OSC_NOCLKOUT állítottam be mégis működött.
Viszont ha a WINPIC- ben átkapcsoltam NOCLKOUT - ra akkor csak egyfolytában világított a led és még instabil is lett az egész érintésre.
Mi a különbség a kettő között?
(#) watt válasza delmur82 hozzászólására (») Jan 18, 2009 /

Idézet:
„A furcsa az volt hogy amikor a WINPIC800 -al beírtam akkor amikor betöltöttem a forrást akkor a WINPIC az _INTRC_I/O - t ajánlotta fel OSC - nek. Beégettem igy és működött.
A fura az hogy én a forrásba a _INTRC_OSC_NOCLKOUT állítottam be mégis működött.”

Ez tényleg fura, mert neked a LED az RA6-on van, ami a CLKOUT kimenet, ha _INTRC_I/O -ra állítod! A másik beállításnál mindkét lábnak(RA6,RA7) I/O-nak kell lennie, és csak így villoghatna a LED!
Szóval tényleg fura! Valami árulás van ott! Főleg ez a kézrátételes téma aggaszt!
Ezt még tedd hozzá a config sorodhoz, mert most látom, hogy hiányzik erősen... _LVP_OFF
Következő: »»   390 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem