Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszórók MNC SAL
 
Témaindító: Dzót, idő: Dec 13, 2005
Lapozás: OK   12 / 43
(#) sound.man válasza pl13 hozzászólására (») Jan 11, 2009 /
 
Ennyi.
(#) Bassmester válasza sound.man hozzászólására (») Jan 11, 2009 /
 
Oké, értelek. De légyszi Te se érts félre, nem lehúzni akartam az RH-t, csak tudod ismerek errefelé jónéhány zenész kollégát, akik már belefutottak egy-két "jóképességű"mélyládába, miegyébbe. A felsorolt gyártóktól (is) volt már szerencsém meghallgatni ezt-azt, élőben, rendes bulis körülmények között, de a legkevésbé sem győzőtt meg egyik sem. Például a müanyag RH és a müanyag SAL -ok hangzásilag egyforma gyatrán szólnak, egyik sem veri "csuklóból" a másikat
Ugyanakkor hallgattam már 800.000 Ft-os 2.1-es RCF rendszert is, ahol a szub (bandpass) igen jól szólt, a műanyag aktív topok pedig kellemetlenül szóltak, igaz elég nagy hangerőn. Olcsó(bb) gyári cuccok közül a Best Off és a Wharfedal kompaktokat tartom jó vételnek, szimplán a hangzásukat és az árukat alapul véve. (ilyeneket is használunk, vagy használtunk a zenekarban)
Azért mert kipróbáltam a SAL PA 40100-at, még nem jeleti azt hogy propagálom, nem dicsérem agyon semelyik egyéb szutyokhoz képest, csak azért mert nekem ilyen van eddig sem ajánlottam senkinek hogy ilyet vegyen. De hidd el, hogy komoly és kiterjedt viszonyítási alapom van és ha valamit ide írok, azt erre alapozva, elfogultság nélkül teszem.
(#) sound.man válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 11, 2009 /
 
Lehet, én nem tudom, hogy neked milyen viszonyítási alapjaid vannak. Amúgy én is hallottam műanyag ládákat dynacord keverőerősítőről, nem tetszett a hangjuk. Műanyag ládáktól mélyet ne is várj, az is inkább csak kopogott még azt se inkább pattogott mint mélyet adott volna. Viszont szerintem egy Rh mélyel sokkal jobb mélyládát lehet csinálni mint egy akár milyen somogyival. Remélem azért most nincs harag.
(#) Bassmester válasza sound.man hozzászólására (») Jan 11, 2009 /
 
Ugyanmáár... ebből miért lenne harag??
Egyébként a Beyma SM sorozatú mélyei mozgatják mostanában a fantáziámat, árban is ésszerű választásnak tűnnek. Egy imerős épített velük reflex mélyládákat. Természetesen ódákat zeng róla , de még sajna nem volt alkalmam hallani őket. A szubom párjába lehet hogy SM 115N-t teszek, aztán amelyik egy kicsit is jobb, olyan lesz minkettőben. Persze ebből, mivel 30e Ft-os döntés , csak meghallgatás után lehet valami.
(#) norbbie válasza pl13 hozzászólására (») Jan 11, 2009 /
 
Akkor tényleg nem értem mire való arra hogy nézegessük a frekvenciaátvitelét amit a gyártó amúgy is leír..magyarul ha nem tudja kiszámolni a doboz méretét akkor teljesen felesleges program mert akkor egy számítással kitudod számítani hogy mekkora doboz kell neki Qts érték alapján() , na jó ezt még sok más tényező is befolyásolja......
(#) sound.man válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 11, 2009 /
 
Próbálj valami Bandpast számolni a beymához, azok nagyot szólnak és elég mélyen. Csak hát azt elég nehéz kiszámolni.
(#) norbbie válasza sound.man hozzászólására (») Jan 11, 2009 /
 
Az a poén hogy képlet alapján is 222liter jön ki reflex dobozban.. az adatlapján meg csak 60liter van akkor most hogy van ez? Gyártó kipróbálta melyik hány literes ládába szól jól ?
(#) Bassmester válasza sound.man hozzászólására (») Jan 11, 2009 /
 
Bandpass-t azért nem akartam, mert nem túl nagy a "hatótávolsága" és szabadtéren nagyon el tud veszni. Tölcsér a méretek miatt nem lett molna jó, még a dinacord féle rezonátoron gondolkodtam (az sem kicsi), de az észérvek alapján a reflex mellett döntöttem. Nekünk ez felel meg a legjobban. Szívesen szerelnék a párjába is 40100-at, ha tudnám hogy az is ugyanilyen jó lesz, de elbizonytalanodtam hogy mi lesz ha totál más lesz, a gyártási szórás miatt. Vajon milyen kilátásokkal reklamálhatok azért ha az egyik hsz paramétereiben jelentősen eltér a másiktól
(#) pl13 válasza norbbie hozzászólására (») Jan 11, 2009 /
 
Nem, csak a képlet sem alkalmas arra, hogy az ideális dobozméretet/hangolást meghatározza.

Ahhoz gondolkodni kell.

A program pedig arra való, hogy helyetted számoljon, és vizuálisan megmutassa, mire lesz képes az adott doboz+hangszóró páros, nameg, hogy ne kelljen A/4-es lapokat teleírnod egy hangsugárzó számításaihoz.
(#) pl13 válasza sound.man hozzászólására (») Jan 11, 2009 /
 
BP-vel iszonyat módon lecsökkenhet a terhelhetőség, és elromlik az impulzusválasz, nem iylen célra való.
(#) sound.man válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 12, 2009 /
 
Dynacord rezonátort hallottam már, dynacord véggel tolva. Elég jól szólt, elé álltam majdnem felborított. Viszont nem olyan igazi sub-osan szólt. Havernak is van somogyival, nekem annyira nem jön be.
(#) sound.man válasza pl13 hozzászólására (») Jan 12, 2009 /
 
Konkrétan mire való? Házimozi sub? Mert ilyen nagyobb termekbe már hallottam gyári bandpass-t ami elég jól szólt.
(#) pl13 válasza sound.man hozzászólására (») Jan 12, 2009 /
 
Hát kérdés, mint mindig, hogy kinek mi a a jó.

Talán egyetlen dologra használható szerintem, ha kis méretben viszonylag jó mélyátvitelt, vagy szintén kis méretben, viszonylag magas érzékenységet akarunk elérni. De a kettőt egyszerre nem kaphatjuk meg BP esetén, biztosan választani kell közülük.
PC mellé való hangsugárzók mélykiegészítésre tudom elképzelni, és autós célokra, mert mindkettőnél lényegtelen hogyan szól, csak annyi fontos, hogy szóljon.
(#) Blekk hozzászólása Jan 16, 2009 /
 
Sziasztok ,tudna nekem valaki segiteni?Nemrég csináltam magamnak uj tölcséres mélyládát,és uj 18"os hangszórót is szeretnék bele venni csak nem tudok dönteni 2 lehetöségen gondolkozok vagy Sal Pa50100as 1 éves használt mély,vagy RH 18125PRO uj hangszóró egy árban vanak igy ,csak még egyiket sem hallotam sajnos,ha valakinek lenne ezekröl tapasztalata,és elmondaná véleményét hogy melyik szol jobban,megköszönném.Elöre is köszi,sziasztok.
(#) karpi válasza sound.man hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Hat hogy szolt szubossan ? en raultem a szubladara , hehe, aztan fel is keltem rogtron ( nevetett a haverom) az agyamat is kirazta .De nem vettem eszre hogy ott duborog melettem 1 m-re .Nem volt hely mar leulni es nem volt furcsa nekem hogy mindenki a leocsokon ul de a szep nagy ures ladakon senki , ugy tunt hogy talan nem latnak jol onnan...hehe.
Hatalmas lada lefektetve a padlora 3x2x0.8 m koruli csak ha nagyon figyelsz es forgolodsz korulotte veheted eszre hogy mintha onnan szolna,Ketto van a terembe es nem birod meghatarozni honnan is szol a szub.Talan ha csak a szub szolna (?). Osszevissza van vagy 10000W abban a klubba.Meg is erdeklodom vasarnap mert megyek egy koncertre a haverom jaszik.
(#) karpi válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Akkora szoras nem lehet a onrezonancia korul.Igy azt ajanljak a szakirodalomba hogy be kell hangolni a reflex ladat .A reflex cso ki be tolasaval .
Nagyimpedancias valtoaramu feszultseg- meromuszer , egy 100 ohm /10W -os ellenallas.Egy "linearis" vegerosito es egy hangeneratorral.Addig alitjak amig az atviteli karakterisztika "pupja" maximalissam "behorpad" .
Nem probaltam de gondolom a mai digitalis merommuszerk 300Hz-ig kell hogy jol merjenek.
De volt is egy pare eve ( amig a kolegam nem mert vele motor gyujtast ....hahaha) egy meromuszerem aminek volt hang generatora 20-20KHz es biztos pontossan mert az egesz hangsavban.

Akar menyi pontatlansag is lenne a meresben tulajdonkeppen nem erdekelnek az "abszolut" ertekek, a behorpadas minimum erdekel .
(#) pl13 válasza karpi hozzászólására (») Jan 17, 2009 /
 
Gyakorlatilag bármi előfordulhat, szóval akár az fs is eltérhet a SAL hangszóróknál 30-50%-kal, de elvileg egy BP dobozt nem csak a hangszóró rezonancia pontjának változása tud elhangolni, hanem a többi T-S paraméter is ugyanúgy megváltoztatja a doboz+hangszóró páros viselkedését.

Mi az a maximális behorpadás? Ezt csak én nem értem, vagy más sem nagyon?
(#) pl13 válasza Blekk hozzászólására (») Jan 17, 2009 /
 
A PA50100-at semmiképp, normális doboz nem méretezhető hozzá, és az érzékenysége is csapnivaló, 88-89dB környéke.
(#) zöldhegyikecske hozzászólása Jan 17, 2009 /
 
hali
szereztem egy 30 cm mnc mélyközép 300W 8ohm-os hangszórót
mi avéleményetek róla molyen erősítő kellene hozzá
(#) Bassmester válasza sound.man hozzászólására (») Jan 17, 2009 /
 
Én 18" -os Beymával szereltet hallottam már sokszor, szabadtéren van igazán jó hangja. Nekem jobban bejön mint bármilyen eddig hallott tölcsér. Egyedül csak a mérete miatt felejtős (számomra).
(#) Bassmester válasza pl13 hozzászólására (») Jan 17, 2009 /
 
Hogyan tudnék érzékenységet mérni? Az 1W-os szinuszteljesítményt gond nélkül be tudnám állítani, csak a mérőkör mikrofonos oldalát nem tudom mihez kalibrálni. Van valami ötleted? Vagy csak célműszerrel végezhető ilyen mérés?
(#) pl13 válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 17, 2009 /
 
Adott hangsugárzót megméretsz valakivel, aki pontosan tud hangnyomást mérni, aztán ehhez viszonyítva kalibrálod a saját rendszered.


Mély-, mélyközéphangszórók érzékenységét meg a pontos T-S paraméterek alapján tudod meghatározni.
(#) norbbie válasza pl13 hozzászólására (») Jan 17, 2009 /
 
Sal PA 50100
Csomagolási egység: 1 db
Pz / Pn: 1000 / 800 W
f: 25 - 2.000 Hz
SPL(1W/1m): 98 dB
leng. tek.: 4"
csévetest: TIL
mágnes súlya: 100 Oz
Akkor ez nem tudja ezeket az adatokat ami megvan adva?
Műszaki adatok
(#) pl13 válasza norbbie hozzászólására (») Jan 17, 2009 /
 
Sajnos nem, ez egyenesen következik az 1,3 fölötti elektromos jóságból.
(#) norbbie válasza pl13 hozzászólására (») Jan 17, 2009 /
 
Pedig ezért a pénzért már elég jó hangszórót lehet venni pl.:Eminence Szerinted pl13?
(#) MPedro válasza sound.man hozzászólására (») Jan 17, 2009 /
 
Somogyit túlszárnyalni tényleg nem kunczt ! Süket, érzéketlen...

Azt szoktuk mondani, h. van két domináns filozófia.
Az amcsi úgy közelít, hogy csináljuk iszonyatnagy wattos hangszórókat, nem baj, ha tök süket, arra való az egymilliówattos legújabb szuperdigitális erősítünk.
A japcsi meg úgy, h. csináljuk hiperfiligrán miniatür csőves erősítőt, mondjuk úgy 5-10 wattosat, és kössük rá 105-108 dB-s hangszorókat...



(#) pl13 válasza MPedro hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Hja, és ezek között kéne megtalálni a normális utat, mert az érzéketlen hangszóró - ami legtöbbször kínai -, paraméterei miatt nem működik jól mélytartományban, a 105-108dB-s meg 100Hz alatt szépen hallgat, szintén a T-S miatt.
(#) pl13 válasza norbbie hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Voltak köztük jók, kérdés, hogy mire használod.
(#) norbbie válasza pl13 hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Discora, kihangosításra csak is house, minimal, progressive house tech-house zenékre.
(#) atoskalo hozzászólása Jan 18, 2009 /
 
Lenne egy kérdésem:

2 utas rendszerbe melyik hangszóró lenne a jobb mélyközép?

SAL SPA 2530 vagy IMG Stageline SP-250 PA
Következő: »»   12 / 43
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem