Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Sajnos nem tudok segíteni, nincs ötletem. :no:
Tehát az SA 2540 nel nem lenne jó 2utas rendszer? Nem lenne jó hangja? 3utasba, milyen közepet és milyen magasat kellene hozzá nézni? Milyen hangváltóval és mekkora ládával?
i love you peace for all people
Jó cd lejátszód van... T. SL-PG 300?? nekem is ilyen van, eléggé komoly a korához képest, és még mindig nagyon szépen szól, csak elkezdte mostanában hogy ha nagyobb rázkódás van ( zene közbeni mély ) akkor ugrik, de most kiküszöböltem egy filclappal alá
SL-PG 100
Jó is az 4000Ft-ért vettem és hibátlanul működik. Nagyon szép hangja van, nem beszélve a jel/zaj viszonyról! Az ugrálást én úgy köszöböltem ki, hogy csináltam ezt az álványt. ezen nem ugrál csak az asztalon, de az asztal an nyira rezeg hogy a mionitor is megbolondul rajta
Nekem 300as van, ha jól emlékezem ( most nem vagyok otthon ) de tényleg tiszta, nem hallok alapzajt, bár hozzávaló SU-VZ 320asom van, ugyanaz a sík előlapos..
Jobb lenne az kétutasban, mint háromban. Ha a 2540 átviteli grafikonjára egy kicsit is lehet adni, (de sajna egyáltalán nem ilyen egy pontos mérési grafikon, ez agyon van simítva) akkor olyan magas kéne hozzá, ami 3,2 kHz körül éri el a 90 dB-t és ahol a 2540-nek a púpja van (kb 2,8kHz) ott olyan 5-6 dB-lel halkabb, tehát az átvitele lehetővé tenné a 3-3,2 kHz-es keresztfrekit. Aztán a váltótervezéshez úgy is meg kéne mérni külön a mély-magas hsz-k átvitelét. De sajnos ezek olyan dolgok melyekről hiába is kérdezed a bolti eladót :no:
Nem az átvitele miatt nem jó kétutasként. A középtartomány dinamikus viselkedése rossz, vagyis rezonáns.
Aha... na ha ennyi gürc van ezzel a hsz-val, akkor másikat kéne választania tommy-nak :yes:
Remélem hamarosan sikerül neki
Szia Thomas! Segítséget szeretnék kérni tőled. Én is szeretnék építeni egy mélynyomót de sehol nem találok magyar nyelvű hangfaltervező, ha tudnál nekem ilyesmit küldeni annak nagyon örülnék.
Magyar nyelvű programról nem tudok. De ha megismered a T-S paramétereket akkor bármelyik programot fogod tudni használni! Ez tuti!
És az a "gürc" milyen differenciát okoz hallgatás közben? És akkor meg lehetne e csinálni 2utasba? SA 2540 és valami magas?
Vegyél Beyma hangszórókat, azokkal nem lessz baj
Esetleg még ismertek közül nagyon maximum még piezo magas rendelhető meg,(de ezt még holnap kérdezem meg, mert ma is voltam a boltban) és azzal esetleg milyen lenne kétutasba? Ha jobb mint SAL al, akkor esetleg konkrét ajánlat pls( már mint SAL SA 2540 mély + Piezo magas???
Piezoval nem lenne jó 2 utasban, mivel a piezo ha meg is szólaltajta a középtartományt szörnyű hangon teszi azt.
Még mindig nem megy kétutasban, immár sokadik napja. Hallgatás közben, a középtartományban rezonanciákat hallhatnál, tehát az eredetihez képest főleg időben torzul amit visszahallasz. És a harmonikus torzítás is magasabb az ilyen frekvenciákon.
Még hány más konkrét ajánlatot adjak szerinted, míg egyik legalább jó lesz?
Az RMAA 5.5, mint akusztikai mérőrendszer
DIY hasznos link-ek There are now 5192 different models in the database. Es rengeteg mas is talalhato.
Igen, egyik barátom weblapja, linkeltem régebben is már.
Szerintem is :yes:
A 8BR40 és a T2010 jó kis páros Kb 35-40.000 Ft-ból ki is jön a 2-2 db
Nekem a közép-magas egy garry satellite fly, itt egy 8" közép és egy 1" magas (4101) van. Ez sem tökéletes, csak mély ládával, tekintve hogy a 2 ládát használtan vettem 25e -ért, ennyiből egy új közép magast hangváltóval, faanyaggal, fogóval, csatlakozóval, ráccsal, csillapítóanyaggal, festékkel/kárpittal maximum kínait tudsz kihozni. Igaz ez inkább mikrofon erősítésre van kitalálva szerintem.
Anno a SAL rendszerem 60 ezer forintból jött ki 5 éve! 3utas rendszer volt, rendes hangváltó sem volt benne csak 2 kondi, a mély egy 30 as somogyi volt (Transmission line dobozban), a közép egy 20as videoton zárt dobozban egy kettős MNC/SAL piezzóval megfejelve, a mostani rendszerhez képest rettenetesen szólt, mostani rendszerem mélyeiért egy tölcséres "mély" (rezonancia 75 hz, és rettenetesen vág) a felelős. Rock zenét hallgatok vele, szerintem erre ez az ideális, a dobok élethűen szólnak. Végül is egy 2.1 es rendszerem lett mindennel együtt 35 ezer forintért (garry satellite fly 25, mélyhangszóró BEAG ???? 1e -rádióamatőr találkozóról, Faanyag a mély ládához 5e, festék 2e , vezetékek 2e ) Ehhez tartozik egy Quad 405 3 csatornás, kettő kész volt csak még egy csatornát építettem és egy aktív aluláteresztő szűrőt (kellene egy másik mert nem vagyok megelégedve a hangjával). Ezt én egy év alatt gyűjtöttem össze, és bevallom rettenetesen nagy szerencsém volt, mind a mély hangszóróval mind a közép magas ládával. De ha valaki kezdőként (magamat is beleértve) jobbat tud építeni ennyiből hajrá. Ha én most otthonra építeni szeretnék BEAG mély hangszórót keresnék egy hangszórójavító cég ajánlása alapján, középnek Orion vagy videotont használnék, magasnak egy tölcséres magast (nem piezzot!) pl BEAG ha van hozzá javítókészlet!
Mármint, attól függ, mire használod.
Idézet: „BEAG mély hangszóró” A felfüggesztésük a gyenge pont, szóval mechanikailag vigyázni kell rájuk.
A membránszélre+pillére gondolsz, vagy a kosár felfogatására a ládákhoz mert az tényleg katasztrofális, ennél el lett rontva de ezt alább leírtam.Csak mechanikai dolgait kinézetét ismerem, mérni nem tudok paramétert, paramétert méretni meg nem vittem el. Gyakorlatilag rosszul csináltam mert csak fogtam egy rajzot megcsináltam a ládát, beletettem ezt a hszt és kész, csak szerencsém volt hogy azt szólja amit akarok 1000 ből egy ilyen van. (amit erről a hangszóróról tudok: a mágnes 3 részre osztott 3 db ból áll maga a mechanikai felfogatása a mágnesnek 3 darab 12 es csavarral oldották meg, a kosár öntött alumínium szürke kalapácslakkal, 8ohm-os az egyenáramú ellenállása, 12,5 kg körül van a súlya, magán a hsz en utólag lett kialakítva a felfogatás- sajnos az előttem ezt használó nem volt tisztába hogy a membránszélt nem fúrjuk, papír membránú, a membránszél "papír"-szóval az a bizonyos szövet aminek a nevét nem tudom. Esetleg e részletes körülírás alapján tudnál mondani típust, a kosár átmérője 38 cm.)
Van még 2 rossz BEAG-om, azt meg szeretném még megcsináltatni, majd ha rászánom magam újra az építésre. Azokon már paramétereket is kiméretem, és kérek láda ajánlatot a javítómestertől, nekem nincs még 30 év tapasztalat a hátam mögött.
A mozgó részekre gondotlam igen, pille, membrán+szél.
és valószínűleg HX-401, vagy 405, 512. Nem lehet tudni.
Itt van a hangfalaim fülre beállított diagramja. Tessék elemezni.
Sziasztok!
Monitor 2 utas Tannoy monitor hangfalakat szeretnék építeni egy külön mélyládával Quad 405-ös erősítőmhöz. Azt olvastam, inkább a 8 Ohmos hangfalakat szereti. Tannoy magasakból csak 4 ohmosat találtam, mélyközépből 4, 6, 10 Ohm-osakat. Melyik összeállítás lenne jobb szerintetek a Quadhoz? Valamint hány Ohmos hangváltót igényelnének a 2 utasok a megfelelő magas és közép hangszórókkal? A mélyládát 2x16.5cm-es 4 Ohm-os Sony hangszórók foglalnák el sorba kötve. képek: 16.5-es Tannoy mélyközepek - http://kepfeltoltes.hu/view/090123/3910684603_www.kepfeltoltes.hu_.jpg 16.5-es Sony mélyek a ládába - http://kepfeltoltes.hu/view/090123/7711837921_www.kepfeltoltes.hu_.jpg 2.5 cm-es magasak - http://kepfeltoltes.hu/view/090123/5843508822_www.kepfeltoltes.hu_.jpg Remélem tudtok segíteni és nem okoztam idegbajt Üdv: Ádám
Várjad meg szerintem PL13-at , ő ismeri ezeket. Talán még T-S paramétereket is tud adni.
Szia! Milyen hangfal ez? (nekem reflexládának tűnik, az optimálisnál picit kisebb térfogattal és magasabb hangolással, de a magasa az egész jó) )Hogyan csináltad a mérést?
Leírnád a perifériákat? (hangkártya, software, mikrofon, egyéb) Csak azért kérdem, mert én is hangszóró mérésekkel játszom mostanában és érdekelnének a tapasztalataid
Ez az SPA2530, és a KHS342M-ből épített hangfal
55L reflex láda. Nagyobb dobozt nem akartam csinálni, mert így is elég nagy. Iagzából nem a hangolással van a baj, hanem ilyen a hangszóró és a doboz párosítás. Mértem bedugaszolt tölcsérrel is akkor a 70Hz-nél lévő kiemelkedés maradt, viszont az alacsonyabb frekvenciák 2-5dB-el voltak gyengébbek. A mérést úgy csináltam, hogy a hangfal a földön volt a mikrofon pedig kb 70cm-re tőle. Sound Blaster Audigy hangkártyával csináltam 24bit 48KHz-es mintavételezéssel. Right Mark Audio Analyzer-el csináltam a mérést és valami mezei talpas mikrofonnal (jobb híján), de úgy vettem észre, hogy egészen lineáris a frekvenciamenete. A képen a fehér az egyik, a zöld a másik hangfal. Megmértem az egyiket, és akkor mérés után, beraktam a helyére a másikat és úgyfolytattam. Mellékelek egy másik képet azon látható csak a mélynek a frekvenciamenete fehér színnel, és a zöld amikor visszakötöttem a magasat, de a mikrofon ennél nagyon alacsonyan volt, ezért tűnik úgy, hogy "kevés" a magas! Ebből tapasztalatom annyi volt, hogy ha fal mellett végzni az ember a mérést például akkor nagyon torzulhat az eredmény.
Kaptam ilyen hangszórókat fehérvárról mérésre, de még nem jutottam odáig, meg igazából váltót is csak úgy lehetne hozzájuk méretezni, ha lennének mérések dobozba épített állapotukban (ezek az univerzális váltók, amik mindenhez jók, igazából semmihez sem használhatók jól).
|
Bejelentkezés
Hirdetés |