Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hőmérsékletfüggő szabályozás LM317T vel
Lapozás: OK   1 / 1
(#) zoka hozzászólása Jan 22, 2009 /

Sziasztok!

Megépítettem a képen látható kapcsolást LM317T-el. Az R2 poti segítségével 1,25 és 15,3V között tudom állítani a kimenő feszültséget, amely tökéletes egy ventilátor fordulatszámának szabályozásához.:yes:

Hogy magától működjön, a poti "helyére" valamilyen hőmérséklet érzékelőt szeretnék beszerelni, csak sajnos nem találok olyan darabot, aminek 20-30°C-nál 0 Ohm az ellenállása. Például a KTY 81-110 szenzor 20°C-on már kb. 961 Ohm-os, és ráadásul 70°C-on csak 1395 Ohm. Így csak egy szűk tartományban kb 80 és 100% között tudnám állítani a fordulatszámot.
A másik probléma, hogy ezek elég kis áramot bírnak, és ahhoz képest elég alacsony az ellenállásuk ebbe a feszültségosztóba (bár ez lehet hogy butaság).

Az lenne a kérdésem: hogy valamilyen "előtét-kapcsolás" segítségével be lehetne-e úgy illeszteni egy ilyen érzékelőt R2 helyére, hogy kb. 20°C-on 0 Ohm-nak feleljen meg az ellenállása.

Egyébként egy erősítő hűtőbordájának hőmérsékletét vizsgálnám, a vizsgálandó tartomány is 2 részből áll:

- kb 35 től 75°C-ig a ventilátor fokozatosan eléri a max fordulatot,
- 80, 90 és 100°C-nál pedig (a ventilátor továbbra is maxon forog) + kigyullad 1-1 LED (ezt komparátorokkal
oldanám meg)

Tehát a másik kérdésem, hogy 1 db ilyen KTY érzékelővel megoldható-e egyszerre a 2 dolog, vagyis az LM317 szabályozása, valamint a feszültségosztóban való alkalmazás a komparátor bemenetéhez?

Illetve láttam egy LM35 nevezetű érzékelőt, amely minden 1°C növekedéssel 10mV-al többet ad a kimenetre. Ezt vajon fel lehetne valahogy használni az LM317 állításához?

Egyenlőre ennyit szeretnék kérdezni...

A segítséget előre is köszönöm!

kep1.JPG

(#) proli007 válasza zoka hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Hello!

Ha a KT érzékelőt egy hídba kötöd, és egy műveleti erősítővel felerősíted, akkor lehet vele vezérelni az LM IC-t. (Bár akkor egy tranyó is megfelel, mert a stabinak semmi értelme.) Az erősítő kimeneti feszültséget, meg bevezeted a komparátorokba is.

üdv! proli007
(#) Göndör válasza zoka hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Szia!
Én úgy látom, hogy alapvető tévedésben vagy. A potméter 0 értékénél a kimenő fesz elvileg végtelen lenne, a poti ellenállásának végtelenhez közelítése adná a minimális kimenő feszt., vagyis az 1,25V referencia feszültséget. Tehát éppen fordítva kell eljárnod: növelni kell a poti- vagy a helyére kötött hőérzékelő ellenállását! Erre a helyre bekötve nyilván egy NTC (negatív termikus koefficiensű) típusú hőérzékelő kell, merthogy a hőmérséklet növekedésével az ellenállásnak csökkennie kell, ahhoz, hogy a kimenő fesz. növekedjék.
Nem értem egyébként az egész 0 ohm problémát sem. Ha ventilátort akarsz működtetni, akkor a "0" az a minimális feszültség kell, hogy legyen, amivel a venti még éppen áll. Ezt a minimális feszt. előállító szabályozó ellenállást kell alapul venni, vagyis ekkora legyen a hőérzékelő ellenállása azon a hőmérsékleten, aminél kezdenéd működtetni a ventit.
Csatlakoznék proli007 véleményéhez: a feszültégregulátornak ebben a vezérlésben nem sok értelme van, jobb helyette műveleti erősítőt használni, de természetesen ez nem jelenti azt, hogy a kapcsolás ne lenne működőképes.
Ebben a fölállásban a hőmérsékletmérés nem oldható meg normálisan. Ventilátor meghajtás és mérés két teljesen ellentétes szempontrendszer! Egy fenékkel nem lehet két lovat megülni!
Üdv: Göndör
(#) lapose válasza Göndör hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Szia!

Idézet:
„Én úgy látom, hogy alapvető tévedésben vagy.”

Ezt benézted, lásd melléklet!

LM317.gif

(#) valve válasza zoka hozzászólására (») Jan 22, 2009 /

Hello

Szerintem meg ha van lehetőséged akkor építsd meg Attila86 kapcsolását vagy proli007 kollegáét...
Azok a kapcsolások direkt hőmérséklet figyelésre vannak kifejlesztve, tehát melegen ajánlom őket

Hővédelem hűtőbordára :: Attila86
Ventillátor hőfok-vezérlése :: proli007
(#) Göndör válasza lapose hozzászólására (») Jan 23, 2009 /

Jogos a kritika. Tekintsétek hozzászólásomat megnemtörténtnek!!
Üdv: Göndör
(#) Georgee hozzászólása Jan 23, 2009 /

Ha a hő függvényében akarod a fordulatszámot szabályozni, akkor ez tutti hogy működik. Ezt használom az erősítőmben, ahogy melegszik ugy pörög fel a ventillátor.

Kapcsrajz.gif

(#) Attila86 válasza zoka hozzászólására (») Jan 23, 2009 /

Üdv.!

A ventilátorok fordulatszámát PWM-ben szokás vezérelni/szabályozni.
Ha te a hőmérséklet függvényében szeretnéd változtatni a fordulatszámot, akkor azt javaslom, hogy tégy egy diódát a hűtőbordára, kösd rá áramgenerátorra, és a diódán lévő feszültséget (esetleg némi jelalak-formálás után) vidd egy komparátorra, aminek a másik bemenetére háromszögjelet (vagy fűrészjelet) köss. A komparátor gyakorlatilag modulátorként fog működni és a kimenetén már PWM jelet kapsz, amit rávezethetsz egy fetre, ami pedig a ventilátor áramát kapcsolgatja.

Egyébként a készülő félben lévő "Hővédelem II" kapcsolásom szinte ugyan ezt csinálja (majd).

Üdv.: Attila
(#) zoka hozzászólása Jan 23, 2009 /

Sziasztok!

A hozzászólásokból úgy látom, hogy az LM317-et el kell felejtenem, és helyette célszerűbb tranzisztort használni.
Nézegettem Attila86 és proli007 féle kapcsolásokat, és nagyon szimpatikusnak tűnik ez a "TO-220-as tokozású schottky dióda", mivel ennél jobb hőátadó kapcsolatot nem lehet a bordával létesíteni.
Az a tartomány, amin belül figyelnie kellene, kb 20°-110°C., de ami a ventilátort állítja, az csak 40° és 70°C közötti. Csakhogy az MBR10100-on mérhető feszültség a hőmérséklet növekedésével egyre kevesebb. Ezt felerősítve a tranyóra vezetve egyre lassabb lenne a ventilátor, nem?
Egyébként multisimbe hol lehet megadni neki, hogy hány fokos éppen a dióda?
Köszi
(#) zoka válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 23, 2009 /

Üdv!

Nagyon tetszik ennek a "Hővédelem II" kapcsolásnak a leírása. És ha jól értelmezem akkor szépen "be lehetne lőni" vele, amit leírtam, hogy 40°C-on induljon 70°C-on lenne teljes fordulaton és ennél magasabb hőmérsékleten pedig a diódára rákötném lm324-et komparátorként, ami bekapcsolna 3 LED-et (80,90,100°C-nál), és ráadásul egy max hőfokon még egy relé is meghúz, amivel tudnám némítani az erősítőt.

Sajna ilyen PWM dologgal még nem találkoztam, de ha jól értem, a ventilátorra kötött feszültség vagy 0 vagy maximális lehet, és a be - ki kapcsolgatás sebességének növelésével emelkedik a fordulatszám.

Kérdésem: a háromszögjel állandó frekvenciájú és ezt + a diódafeszültséget kell beadni egy komparátorba, és a kimeneten egy állandó feszültségű, de eltérő frekvenciájú négyszögjel szerű valami keletkezik?

Nem tudom kb. mikor készül el a "Hővédelem II" kapcsolásod, nincs esetleg valamiféle félkész terved, hogy kb. hogy nézne ki?:heureka:

Köszi!
(#) proli007 válasza zoka hozzászólására (») Jan 23, 2009 /

Hello!
Idézet:
„Sajna ilyen PWM dologgal még nem találkoztam, de ha jól értem, a ventilátorra kötött feszültség vagy 0 vagy maximális lehet, és a be - ki kapcsolgatás sebességének növelésével emelkedik a fordulatszám.”

Nem a sebességének, (mert az a jel fel-lefutásának ideje lenne) hanem a be-ki kapcsolás idejének arányát változtatjuk.

Idézet:
„a háromszögjel állandó frekvenciájú”

Idézet:
„kimeneten egy állandó feszültségű, de eltérő frekvenciájú négyszögjel”

Ha a bemenetnek állandó a frekvenciája, hogyan lesz a kimenet "eltérő frekvenciájú". Állandó frekvenciájú, de változó kitöltésű lesz a jel.

üdv! proli007
(#) zoka válasza proli007 hozzászólására (») Jan 23, 2009 /

Hát, ezt nem tudtam (én csak találgattam)

És ha a be-kikapcsolás aránya 1:1 akkor megy kb. fele fordulaton nem?
És mekkora frekijű legyen a háromszögjel, vagy az mindegy és mivel célszerű előállítani
(#) proli007 válasza zoka hozzászólására (») Jan 23, 2009 /

Hello!

Ha a kitöltés 1:1 arányú, akkor a fele munka jut rá. Hogy ettől fel lesz-e a fordulat, azt csak a motor tudja.

A háromszögjel azaz a PWM frekvenciája több mindentől függhet. Motor, kapcsoló eszköz sebessége... Próba cseresznye.
Keress rá a PWM szóra, és látni fogod a megoldásokat.

üdv! proli007
(#) MolnarG válasza zoka hozzászólására (») Jan 23, 2009 /

Az oldalon a második a Pulse Width Modulation Thermal controller ami neked kell. Az oldalon van egypár féle kapcsolás ventilátor fordulatszám szabályzásra.
(#) zoka válasza proli007 hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

Hát jobban megnézegettem ezt a PWM dolgot, lehet, hogy maradi vagyok, de valahogy a hagyományos "analóg" megoldás mégis jobban tetszik. Arra is gondoltam, hogy mivel elég közel van az erősítőhöz, lehet hogy bezavarná a ventilátor gyorsan "vibráló" tápfeszültsége. Másrészt ez a "Próba cseresznye" találgatás, sem túl bíztató.:no:

Még korábban írtad: "Ha a KT érzékelőt egy hídba kötöd"

Ezt én úgy értelmeztem, hogy sorba kötöm egy ellenállással és a 2 együtt fesz.osztót képez (de lehet, hogy tévedek).
A mellékelt képen összeállítottam egy teszt áramkört (nem a ventilátorhoz).
A bekeretezett rész megfelel a KT érzékelőnek, az 1122 Ohm-os "ellenállással" szimuláltam a venti indulásához szükséges minimum 40°C -ot, és a 70°C hoz tartozó 1392 Ohm felett sem szükséges a mérés. Az érzékelőn mérhető fesz ebben az összeállításban min.: 1,513V max 1,833 V.

A gond csak az, ha ezt én felerősítem például 5x-ös re, akkor (7,567V és 9,165V) közötti feszültség lesz. Tehát semmit nem nyerek vele, csak 80-100% -os a szabályozási lehetőség.

Az lenne a jó, de ez csak egy példa: ha 1,513 V-ot "ki lehetne valahogy vonni" és ekkor 0 és (1,833-1,513) = 320 mV között lenne a kinyerhető feszültség, így meg is lenne a 0..100%. Megoldható ez valahogy, mert én nem bírok rájönni, hogyan vagy cak a hídba-kötést értettem félre..

Köszi!!

teszt.JPG

(#) ferci válasza zoka hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

Ha egy műveleti erősítő referenciája 1,513 volt lesz / egyik bemenet.../, akkor megoldottad ezt a részt... a +320 mV meg bőven elég lesz a teljes "kivezérlésnek"...
(#) proli007 válasza zoka hozzászólására (») Jan 26, 2009 / 4

Hello!

Sokféle megoldás létezik, de ez csak egy példa.
Hát egyszerű Wheatstone híd-ra gondoltunk. A híd ki van egyenlítve, ha a kereszt tagok szorzata egyenlő. Így be lehet állítani a kiegyenlítést az egyik tag változtatásával. Persze ez kissé hat az erősítésre is.
(A 10kohm-os potit precizebb állítás érdekében egy ellenállás és egy poti soros kapcsolásával lehet finomítani. A műveleti erősítőnek, ha "féltápfeszes", nem szükséges negatív tápfesz. LM358-LM324-CA3140...)
Az erősítés mértékét a visszacsatoló ellenállással állíthatod be.

Egy egyenes leképezhető. az Y=a*b+c képlettel. Ahol az "a" a független változó, a "b" a meredekség , szorzata azaz az erősítés, és a "c" az eltolás mértéke azaz a nullázás, vagy offset.

üdv! proli007
(#) zoka válasza proli007 hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Hello!

Köszi szépen, ez igen nagy ötlet volt, tökéletesen műxik a dolog!
LM35 - el is tudom így használni (remélem, a gyakorlatban is működik, nem csak szimuláción
(#) proli007 válasza zoka hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Hello!

Igen nagy ötlet, csak apró problémája, hogy már 1833-ban ismerték.

Wheatstone

üdv! proli007
(#) zoka válasza proli007 hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Hát igen, köszönet a feltalálónak is! :yes:

Ha már a téma címe: LM317T hőmérsékletfüggő szabályozása

Akkor itt van LM317T - felhasználásával a kapcsolás, hát valahogy így fogom megoldani a dolgot, és LM35DZ típusú érzékelőt fogok használni, mivel pontosabban kiszámítható "hány fok van"
Ja, légyszi nézd meg a kapcsolást, van e benn komolyabb hiba, köszi

lm35-317.JPG

(#) proli007 válasza zoka hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

Hello!

- Hát én megemelném a TL431 referenciáját, és arról járatnám az LM35-öt is.
- A nullpont állításnál, az R2-őt állítanám, mert annak változtatása, kevésbé befolyásolná az erősítést. (Au=R4/R3||R2 + 1)

üdv! proli007
(#) zoka válasza proli007 hozzászólására (») Jan 28, 2009 /

Mivel a tápfeszej 15-18 V között fog ficeregni a többi terheléstől függően, ezért a műveleti erősítőt is fix feszre kötöm + lm35 -öt meg az ellenállásokat is :yes:

Hát az erősítés még így is mászkál fel, le.. de azért be lehet lőni úgy az értékeket, hogy az nagyjából jó legyen

Kösz még1x

Üdv! zoka
(#) jvc174 hozzászólása Aug 17, 2013 /

szevasztok egy olyan kérésem volna hogy egy kapcsirajz kellene lm317 hez fordulatszám szabályzásra az e- mail cimem ****a.j@******.hu elöre is köszi
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2013
(#) Moderátor hozzászólása jvc174 hozzászólására (») Aug 17, 2013

Ez egy nyilvános fórum. Nem kuncsorgunk privátot. Az e-mail címednek az adatlapodon a helye. Olvasd el újra a szabályzatot és használd a keresőt!
(#) _JANI_ hozzászólása Feb 8, 2018 /

Sziasztok!
Tesztelésre közkincsé teszem ezt a kis egyszerű fokozatmentes LM317-re épülő kapcsolást.
Nem hiszem, hogy különösebb magyarázatra szorulna...
Sikeres után építést kívánok.

LM317-NTC.pdf

(#) _JANI_ válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 4, 2019 /

Az áramköri tervek is elkészülnek lassan... ( EAGLE 4.11-el készült. )
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem