Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   111 / 730
(#) pl13 válasza agressiv hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

Nem az eredmény torzul, hanem a baffle-step hatása csökken, mivel kevesebb, mint féltérbe sugároz majd.
(#) pl13 válasza agressiv hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

Elemezni nem nagyon lehet, mert önmagában az átvitel ehhez nem elég, de ami mégis látszik, hogy a hangszóró nem b-reflex dobozba való, ezért a 80Hz középpontú rezonáns kiemelés, és ennek ellenére 70Hz alatt már esik az átvitel. Magyarul kb azt produkálja a hsz, amit eddig már sokan meséltek róla. Nagyobb teremben, vagy szabadban oedig még rosszabb lenne az eredmény.

Középtartományban vannak ~6dB-s (valójában az RMAA simítása miatt sokkal nagyobb) hibák, de hogy ezek miből származnak, az megint nem derül ki, mert ahhoz kellene legalább a magasról is külön mérés.
(#) agressiv válasza pl13 hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

A magasakat is meg akartam mérni külön, de ahhoz nem volt energiám. Viszont csak a mélyet mértem, és ott látszik, hogy vsielkedik csak a mély.
(#) agressiv válasza pl13 hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

Érdekes dolgok történtek. Mértem egy Yamaha Házimozi hangfalat is, és a mélytartományban szinte teljesen ugyanúgy viselkedett a két hangfal legalábbis a mérés szerint. Attól tartok, hogy ez a háznak a hibája mivel edig sem tetszett a hang ebben a házban, de most ha máshol mérek akkor teljesen más lessz a karakterisztika.

Szerinted, hogy tudnám megoldani, hogy jó a ház ne szóljon bele a mérésbe? gondoltam arra hogy kint szabadtéren csinálom, de az eléggé körülményes.

Érdekes.png

(#) Bassmester válasza agressiv hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

Szerintem mérd meg ARTA progival, meg valami electret mikivel. Ott 2k körül a szakadékot a magas fordított bekötésével lehet hogy kijavíthatod. A helyedben kipróbálnám. Ha van piramisszivacs táblád, akkor a miki háta mögé tegyél, kb 20-30 cm-re.
(#) agressiv válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

A 2K-ba a magas nem szól bele az biztos. Látszik azon a képen is ahol csak a mély van mérve és mellette magassal eggyütt. Az a baj, hogy ennek a háznak a hangja ilyen sajnos. Ha 1 méterrel arrébb mérem akkor már megint más lessz az eredmény.
Lerajzoltam, hogy milyen a ház az a baj, hogy csak egy választófal van ami a fürdőszobát elválasztja, és valami iszonyat rezonáns hangok vannak itt.

Valami szivascsos szigetelést megpróbálok.

Ház.JPG

(#) Mada válasza pl13 hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

Én ilyeneket találtam ebay-en adatokként külsőre és méretre ugyanezekkel a hangszórókkal. De több eredeti építés is létezik ilyen csak kicsit más adatokkal (mint pl 8 Ohm-osban is láttam).
Erről lenne szó: Bővebben: Link

Frequenzgang: 65 Hz - 20 kHz
 Empfohlene Verstärkerleistung: 30 - 100 W RMS an 8 Ohm
 Belastbarkeit: Dauer (nach EIA-Standard RS-426A): 50 W RMS, Musik: 100 W RMS
 Nennimpedanz: 6 Ohm
 Empfindlichkeit: 90 dB SPL / 2.83V / 1 m, Half-Space
 Klirrfaktor: <0,8%
 Trennfrequenz: 3 kHz
 Verwendete Chassis (jeweils magnetisch abgeschirmt: 6.5" Basschassis (16,5 cm), 1" Soft-Dome-Hochtöner (2,5 cm)
 Gehäuseabstimmung: Optimiertes Bassreflexsystem in 12-Liter-Gehäuse
 Gehäusekonstruktion: Front aus MDF (40 mm), Seitenwände und Rückwand aus 16 mm starkem, hochverdichteten Particle-Board
 Gehäuseoberfläche: Front satinrot, Seiten und Rückwand seidenmatt grau
 Abmessungen (H x B x T): 340 x 210 x 260 mm
 Gewicht: 7 kg/Box

Linkek (a korábbiakkal együtt) javítva, légy szíves az URL gombot használni a beszúrásukhoz!
-- kobold
(#) allvanyka hozzászólása Jan 24, 2009 /

Sziasztok!
Szeretnék csinálni egy két utas hangfalat .Azt szeretném ha a mély dominálna benne,ezért egy SR 4050, v. SRP 4050, v. SBX 3040 mély hangszóró kerülne bele + egy valamilyen dom magassugárzó.Szerintetek a három mély közzül melyik lenne a legjobb bele?Előre is kösz a segítéget!
(#) agressiv válasza allvanyka hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

Kétutas rendszerbe egyik sem.
(#) allvanyka válasza agressiv hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

Köszi!
És milyet ajánlanál?

Kétutas rendszerbe ilyen mérteben egyiket sem. Vagy háromutas, vagy másik típusu hangszórk kellenének.
(#) allvanyka válasza agressiv hozzászólására (») Jan 24, 2009 /

Más nagyságú ?

Az SR-ből talán a 25-ös, de inkább csak 3 utas rendszerbe lennének jók ezek.
(#) Tomy27 hozzászólása Jan 24, 2009 /

Üdv.Lenne egy olyan kérdésem, hogy lehet kiszámítani egy kész mélyládát hogy hány literes az űrtartalam ha csak a külső méretek vannak megadva?
(#) Szipee86 hozzászólása Jan 24, 2009 /

Sziasztok. Nagyon nagy segítségre volna szükségem. Megvettem ebayről egy subot. Méghozzá egy BOSS márkájú hangszórót.
Ez autóhifihez van és próbálkoztam a WinISD-vel is meg a bassbox Proval is ládaszámításban csak nem nagyon vágom. Mellékeltem egy fájlt ez a hangszóró adatai. Eze feltüntette a gyártó hogy 42Les láda neki az ajánlott de ezt keveslem, mivel egyrészt a zárt is ugyanekkora amit javasolnak, másrészt meg egy 2000/1000Wos hangszórónak ez nem kevés? Mikor a DLD ZT 15ös 40cm-es hangszóróval szerelt ládám ami kb 400WRMS volt 75Les ládában adták gyárilag.
Azt szeretném elérni hogy nagyon nagy mélyet nyomjon de a hangszórónak sem ártson. Mondták nekem azt is hogy ökölszabályként tegyem 75Les ládába. De valami szakértőbb ember véleményére volna szükségem. Aki meg tudná nekem mondani, hogy mégis mekkora ládába tegyem és milyen kialakítással. Igazából hangnyomásra is kipróbálnám de a lényege az lenne mondom hogy hatalmasat szóljon csak félek hogy ha magam tervezek akkor rossz lenne a méret. Próbáltam a WINISD-vel 70L-re növelni a ladikot de akkor meg a Db felmet 5-6ról olyan 9 re.

Légyszíves segítsetek, mindjárt jönnek az autóstalik.
Előre is köszi.

Itt az adatok.:
(#) Szipee86 hozzászólása Jan 24, 2009 /

Cserébe tudok bárkinek segíteni ebayen való vásárláson...vannak beszállítói ismerőseim.
(#) kemil hozzászólása Jan 25, 2009 /

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni.
Tudom, hogy nagyon sokan teszik fel ezt a kérdést:
"Van egy 30 cm-es subwooferem, mekkora dobozba tegyem?"
De mégis, most én is ebbe a helyzetbe kerültem. Van elfekvőben egy hangszóróm, ennek szeretnék készíteni egy kisebb ládát, még az is előfordulhat, hogy aktív ládát. Nem high end célra, csak házimozihoz. Sajnos a hely korlátozott, nem igen tudok elhelyezni egy többszáz literes ládát, így a lehető legkisebbet szeretném. Próbáltam ismerkedni a WinIsd-vel, de sajnos elkeserítően nagy ládát ajánlott. Tudom, hogy egy bizonyos határig minél nagyobb, annál jobb, de én kb egy 80 liter körüire gondoltam. Ilyen kis méretben reflexben gondolkozzak, vagy inkább csináljak egy zártat? Esetleg ajánlott egy trapéz alapterületű az állóhullámok miatt (no meg hogy úgy is sarokba kerül) ?

A hangszóróm adatai:
Típus: M.N.C. Sunflower 30 cm-es
Ellenállás: 8ohm
150/300 Watt
32 Hz - 3500 Hz
Mágnes 40 oz
Érzékenység 91 dB
Re: 6.9 Ohm
Fs: 28.8 Hz
Qms: 2,48
Qes: 0,78
Qts: 0,59
Cms: 0,390 mm/N
Mms: 78,19 g
Vas: 158,76 liter
BL: 11,21 T*m
SPL: 88,88 dB/2.87V/m
EBP: 37,10
(#) norbbie hozzászólása Jan 25, 2009 /

Üdv!
A paraméterek alapján kiszámolom,hogy mekkora doboz kell egy hangszórónak de azt hogyan lehet megtudni hogy jól is fogja magát érezni az adott hangszoró abban a dobozban és hogy biztosan leadja az "elvárt" teljesítmény és nem fullad be?
(#) Bassmester válasza kemil hozzászólására (») Jan 25, 2009 /

Szia!
Szerintem egy 60-70 literes zárt dobozt csinálj neki.
Igy is "jól" fog szólni 50 Hz felett és még terhelni is lehet majd. Nagyobba ne rakjad, mert nagyon ki fog lengeni és csekély teljesítménynél is elérné az Xmax-ot
(#) kemil válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 25, 2009 /

És az alakját tekintve milyen legyen? Ajánlott elkerülni a párhuzamos oldalakat, vagy ha nem lesz "hajtva" annyira, akkor lehet akár téglatest alakú is?
(#) Bassmester válasza norbbie hozzászólására (») Jan 25, 2009 /

Ezt hangszórója válogatja, de amit a programok ajánlanak, annál általában kisebb térfogat az optimális, ha elfogadható terhelhetőséget akarsz. Ez mindig kompromisszumos megoldás, amit jól kell eltalálni.
(#) Bassmester válasza kemil hozzászólására (») Jan 25, 2009 /

Mélyládához 3-400 Hz alatt, nyugodtan csinálhatsz téglatest alakút, szélessávúhoz álltalában jobb a trapéz, de ott sem rossz a téglatest, ha megfelelően csillapítod a belsejét. Ha mondjuk 60 l-esre csinálod, még bőven tehetsz bele csillapításnak vatelint is.
(#) szamóca válasza kemil hozzászólására (») Jan 25, 2009 /

Bass doboznál mindegy. De nem egy szerencsés választás volt ez a hangszóró.

Átkutattam a fiókom legmélyebb zugait és a kezembe akadt néhány prospektus. Ezek között találtam egy hangfaltervet. Mi a véleményed róla? Csatolom

szamóca! Lehet hogy igazad van, de sajnos elég régen választottam. Annak idején mindegy volt, csak jó nagy legyen. Csak már lecsengett az az időszakom

somogyi.jpg

Ha esetleg az előbbi (nem egészen jól sikerült) képen látható dobozt építem, vágjam ki az f-el jelölt 71 mm-es furatokat, vagy inkább csináljam teljesen zártra?
Vagy csak minden fakszni nélkül csináljak egy nagyjából 60 literes dobozt és az elejébe meg a hangszórót? Ezen a Somogyis terven csak a "dizájn" miatt van az alján a hangszóró, vagy van valami jelentősége?
(#) fazksg hozzászólása Jan 25, 2009 /

Sziasztok!
Most kezdek érdeklődni a hangdobozépítés iránt. A JBL Speakershop tervezőprogrammal kezdtem el "játszani". Csakhogy szerintem irreálisan nagy dobozméretet (vagy inkább térfogatot) ad meg ideálisnak. Például egy H2000 gyártmányú HA20-484 hangszóró adatait vittem be, azt hiszem, a csatolt képen minden adat látható. És mégis ehhez a 35 Wattos (névleges) hangszóróhoz 70 literes zárt, illetve 150 literes reflexládát ajánlott...
Illetve keresgéltem a neten hangdobozépítéssel kapcsolatos infókat. Hát alig találtam valamit. Esetleg tudnátok valamit ajánlani?
Azt már meg sem merem kérdezni, van-e valakinek tapasztalata ezzel a hangszóróval? Esetleg vélemény úgy generálban a H2000-ről? 1-2 hozzászólást kidobott fórum keresője, de alig valami infó... Otthoni Hi-Fi felhasználásra kellene...
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv: FazksG
(#) Tomi20 hozzászólása Jan 25, 2009 /

Heló

Építettem egy szubládát, EW18H hangszóróval. Nem igazán adta a hozzá fűzött reményeket, visszatértem a WINISD-hez, akkor láttam, hogy a reflex nyílás nem kicsit lett elnézve. És itt lenne a kérdés: A szubcső adatainál a Vent mach mit takar? Mértékegység nélküli, tehát ezzel nem kell foglalkozni?

Köszi
(#) agressiv válasza Tomi20 hozzászólására (») Jan 25, 2009 /

A program nem tudja meghatározni neked, hogy mégis mekkora nylás kell. azt neked kell kiszámolni vagy kísérletezni.
(#) Tomi20 válasza agressiv hozzászólására (») Jan 25, 2009 /

Heló

A WINISD ad infót a cső hosszáról, átmérőjéről, csak van még egy adat, amit nem tudok hogy mi, ezt kérdeztem. (lásd kép)

EW18H.JPG

(#) agressiv válasza Tomi20 hozzászólására (») Jan 25, 2009 /

De a WinISD csak arra jó, hogy a hangszóró várható frekimenetéről és fázis eltéréseiről adjon valami kkis infót a program által megadott doboz és nyílásméretek csak szemléltető jellegüek. Gyakorlatilag nem sok hasznuk van.
Neked kell kiokoskodni, hogy milyen legyen a doboz és a nyílás!
Következő: »»   111 / 730
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem