Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop javítás, tuning

Témaindító: angelero, idő: Jún 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   13 / 281
(#) Dudus válasza ptesza hozzászólására (») Dec 28, 2008 /

Keresd ki katalógusban az alkatrészeket (IC) és az alapján mérd meg kapnak-e tápot. Ha igen, akkor nézd meg a trafó primerjét, hogy a meghajtó FET-ek kapnak-e vezérlést. A kimenetre ne nagyon mérj rá, elég nagy feszültség lehet ott. Ha eddig minden Ok és nem világít, akkor valószínűleg zárlatos a trafó esetleg rossz a cső. Ahhoz, hogy a csövet kimérd meg kell mérni a feszültségét, de azt hagyd a végére.

Mi a típusa az inverternek?
(#) istvanpal16 hozzászólása Dec 28, 2008 /

Sziasztok
van egy kicsit regi Laptopom, IBM ThinkPad 390E tiusu, a Joistyk(eger) nem megy egy ido utan kiakadt, na meg szamitogep bontoba sem kaptam s arra szeretnem felhasznalni a kicsiket hogy melleje csinalok egy kisseb CNC-t mivel nyakokat szeretek maratni s ennek vezerlesehez kellene egerke, hogyan lehetne megjavitani? (kulon egeret nem fogad el ha az a bigyusz nem megy)
(#) googa hozzászólása Dec 28, 2008 /

Tönkrement a laptomom akkuja. Másfél éves az egész cucc. Szerintem az lehet a baj, hogy állandóan hálózati tápról ment és most, hogy elvittem magammal 17 percig ment 2 és fél óra helyett. (Jó, azért havonta kétszer ment akkuról is.) Én azt hittem van olyan intelligens egy 2007-es gyártmány, hogy nem cseszteti az akkut, ha be van dugva a hálózatba. Hogy folyjon el az összes csarnokvize az ilyen fejlesztőmérnöknek.

27.000Ft az utángyártott, jajj Istenem
(#) Ricsi89 válasza googa hozzászólására (») Dec 28, 2008 /

helló!
nekem az akku max 5 percet bírt. :yes: Vettem bele használtan cellákat valami 3000Ft-ért. Kicseréltem és másfél órát bír. Akitől vettem, mondta is, hogy neki is ment már tönkre úgy aksija, hogy állandóan a töltőn volt. Szóval azóta én is használom aksiról is nehogy tönkremenjen ez is.Ha esetleg szétszeded az aksit és teszel fel képet, típust és darabszámot írsz, akkor lehet, hogy tudok hozzá használt cellákat olcsón. Akitől én vettem annak még vannak még cellái. És tanúsíthatom, hogy jók. Igaz nem bír annyit, mint egy gyári, de jobb, mint a semmi. ja és ha nem jó, akkor cseréli is.
(#) Rumcaiss válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 29, 2008 /

Helló!
Nekem egy ACER TRavelmate-em van és az aksi kezd elfáradni...
Engem érdekelne a használt aksik vásárlási helye de mivel most volt karácsony így várat magára a vásárlás...
(#) GARFIELD13 válasza istvanpal16 hozzászólására (») Dec 29, 2008 /

Szia!
Ha apöcökegeret nem tudod letiltani és külső soros egér emiatt nem megy, akkor SZVSZ csak a bontott billentyűzet marad.
A vaterán van is fönt egy bontásra szánt példány és még megvan a billentyűzete.
Keress rá a "IBM 390X type2626 alkatrészek"-re és megtalálod, lehet, hogy van másik is,de lusta voltam tovább nézni..
Én egy 360PE-n cseréltem a vatera segítségével billentyűzetet (németet angolra), majd miután rájöttem, hogy az angol "pöcökegere" nem jó, azt is lecseréltem.
Azon a fém hátlapot kellett oldalra elnyomni (nem volt egyszerű történet, mert kb. 30 kis kampó fogta, utána már csak a fóliákat kellett leemelni, az "egeret" kicserélni, majd összerakni. Azóta is működik.
A 390-nél biztosan kicsit más a helyzet, mert nem felhajtható a klaviatúra, de ha szerzel hozzá leírást, biztos az is szétbontható, maximum kissé körülményesebben.
Jó munkát.
Üdv.
(#) bbb válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Dec 29, 2008 /

leírást pedig tud szerezni, ha felmegy az IBM honlapjára, és rákeres a laptopra. (én is onnan szedtem le az 570-esemhez a teljes szerelési útmutatót)
én ezt becsülöm az IBM laptopokban, hogy mindegyikhez fent van a repair manual, és nagyon jó a supportja! (bár az enyémnél kicsit furcsán néztek, mikor az atheros wifikártya paritásbit miatti hibájáról panaszkodtam nekik. végül egy ralink wifikártya lett a megoldás, azóta szuper )
(#) dodditz hozzászólása Jan 12, 2009 /

Szizasztok!

Régebbi üzenetekhez kapcsolódva:

Múlt héten került hozzám két darab Fujitsu-Siemens v3505-ös laptop. A tünetek ugyan azok, mint a korábban leírtaknál: Nem kapcsol be, töltés és áram van!
Az egyiket szétszedtem beméregettem, akksit megnéztem, de semmi. Összeraktam hogy vissza tudjam adni, de gondoltam előtte megnézem be kapcsol-e! És bekapcsolt!!!

Szedem szét a másikat, ugyan azokat a műveleteket végrehajtom, de ez megse akar moccanni!
Van valakinek ötlete hogy az első miért indult be?
(#) janocsi hozzászólása Jan 14, 2009 /

Sziasztok!
Kaptam egyik családtagomtól egy lerobbant ACER Aspire3100 típusú laptopot, amelynek a garija 5 hónapja lejárt. Az lett a baja, hogy a kijelzó egyik pillanatról a másikra teljesen sötét lett. Nosza, szét is kaptam, de egy másik "mezei" inverterrel nézve sem lett kép a kilelzőn, hiába jött igy meg a fény... A külső monitor csatin nézve, viszont ott a kép! Mit tanácsoltok? Melyik felületen kereshetem a hibát, ha éppen nem a kijelző ment tönkre teljesen. (Szervizben már volt, ott a kijelző egyértelmű hibája miatt adták vissza.). Én viszont elhatároztam, megpróbálom teljesen átvizsgálni, mert szerintem "beljebb" van a hiba. Na ez jó hosszú lett, elnézést. Sziasztok
(#) Dudus válasza janocsi hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Esetleg az átvezető szál megtört, ami a zsanérnál átviszi a jelet.
(#) janocsi válasza Dudus hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Szia Dudus!
Az a helyzet, hogy az inverternél mérve, már nincs fesz, a "kábelköteg" végén még méricskélni fogok. Úgy találtam, hogy már a kivezető csatinál sincs meg a táp, de nem tudom mennyit kellene ott mérni? Gondolom 5V, vagy nagyobb, esteleg 12V. Van-e valahol beljebb egy bizti, vagy valamilyen fél(re)vezető, amin keresztül a kijelző és az inverter is tápot kap? Ezt szeretném megtudni, és ha van ilyen, azt megtalálni. Szia.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Jan 16, 2009 /

Sziasztok!
Lebontottam teljesen az ACER laptopot, de hibát nem sikerült sehol találni. Az alaplapon, a tápfeszek mindenhol rendben megvannak, sőt a kijelző felé is mérhető tápfesz. Az inverter is megkapja, de valami egyéb hiba miatt, (tiltás), nem megy. Egyelőre összepakoltam, és egy LCD külső monitorral tudom használni tökéletesen. Ha hozzáférek egyszer ilyen kijelzőhöz, (hasonló ACER), akkor kipróbálom majd azzal, hogy az ebben lévő valóban elszállt. Sziasztok.
(#) meszy18 válasza pitypang18 hozzászólására (») Jan 20, 2009 /

Látom,már késtem vele egy jó adagot és p.ü.-ben elküldtem a megoldást ami 80%-ig beválhat,viszont hátha van másnak is ilyen gondja,szóval legyen ez tanulság mindenki számára.Remélem,még Te sem dobtad el a laptopot.Nekem 3napja jött elő ugyanez a hiba,pont monitorcsere után.Bekapcs,ledek bevillannak,még max.5mp és kilövi magát.Néztem mindent:csatlakozást,vezérlő IC-ket,forrasztásokat,sőt még a régi monitort is visszaraktam,de semmi.Aztán csodák csodája,elindítottam aksiról és pár percig ment.Szó szerint pár perc,mivel két perc után kikapcsolt.Kínomban elkezdtem keresgélni a neten és egy külföldi fórumban megtaláltam a megoldást,ami nagyon egyszerűnek tűnt és elképzelni nem tudtam,hogy ezhogy fogja megjavítani a laptopot.De bejött.A megoldás: ki kell cserélni a BIOS gombelemét.Ezen agyaltam 3napig. Aztán hipp-hopp,bekapcsoltam és még most is megy.Erre varrjatok gombot.De ez van.BejöttRemélem,ezzel segítettem mindenkinek.A megoldás mégegyszer írom: nem 100%.
Jah.Laptop tipusa: Asus A6B00U
(#) Matt hozzászólása Jan 23, 2009 /

Tisztelt Kollégák!

Van nálam egy HP OmniBook EX3-as laptop. Nincs háttérvilágítása. Az inverterre nem érkezik meg a 12V. Az 1. 2. lábán a csatinak megvan az 5V. A 3. 4-en nem mérek semmit. A maradék kettő meg GND. Esetleg ha valaki találkozott már ilyen problémával, írja le legyen szíves hol keressem a bajt, mert egy alaplap azért elég nagy.....

Vagy esetleg hova kell a 12 V-t kötni, nem lehetne-e megtápolni egy vezetékkel, onnan ahol megvan a 12V. Ja az inverter biztije jó.

Előre is köszönöm segítségeteket,

Üdv:
Matt
(#) bbalazs_ válasza Matt hozzászólására (») Jan 23, 2009 /

Ha az inverterre nem erkezik meg a 12V, akkor elotte kell keresni a hibat. Az alaplapon is szokott biztositek lenni.
Ki kellene probalnod kulso monitorral vagy kulso meghajtasu hattervilagitassal (csak az inverter mas, cso marad), hogy megy-e egyaltalan a gep videokartyaja.

Egyebkent vannak 5V-rol mukodo inverterek is, szerintem ez ilyen lesz, mivel ket labon is ez van (ha a nyakon a vezetek vastag is - kb miint a GND, akkor nyertem). A masik ket labra (3,4) probalj egy 1K-n keresztul adni 2.5-5V-ot. Az egyik az engedelyezo (ez egy smd tranyora megy ellenallason at), a masik a fenyero lehet.

Nezd meg az inverteren levo elkot vagy tantalt, azon rajta all a feszultsegertek.

Ha azok a vezetekek vastagabbak, amin nem mersz feszt, akkor 12V-os.
Egyebkent a legegyszerubben ugy azonosithatod be, hogy ahonnan a biztositekra megy a vezetek, az a tapja.
(#) Matt válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jan 23, 2009 /

Hali!

Igazad van! Valószínű 5V-os az inverter, mivel az 1. láb amin 5 V-t mérek annak vezetősávja vastag, és az egy az smd biztire. A videokártya jó, mivel van kép a kijelzőn csak nagyon halvány, meg próbáltam külső monitorról, ott is van.

Ahol nem mérek feszt oda 1K-n keresztül mindegyikre 1x-re kacsoljak feszt avgy külön-külön?

Előre is köszönöm

Üdv:
Matt
(#) bbalazs_ válasza Matt hozzászólására (») Jan 23, 2009 /

Mindkettore, egyszerre. Akar ugyanonnan is, nem fogyasztanak lenyegesen. Az engedelyezo tranyo mar joval elotte kinyit, viszont a fenyeronel vannak olyanok, amik 0-2.5-ig erositenek, aztan ujra halvanyitanak, viszont a 0-5V szabalyzas eseten is latsz valamit legalabb.
Nehany esetben meg forditott a szabalyzas, tehat 5V-nal halvany, 0V-nal teljes fenyero.
(#) sarahcska hozzászólása Jan 30, 2009 /

Sziasztok!

Lenne egy nagy problémám!
Kaptam egy pendrive-ot az egyik ismerősömtől,és hát kiderült,hogy vírus van rajta.A gépemen viszont lejárt a vírusírtó!Be lehet kapcsolni,de vmi system32.exe/logonui vagy vmi ilyesmit írt ki,egy kis ablakban,utána betöltődik,és az egész képernyő kék..Más semmi nem jelenik meg.
Az a probléma,hogy van rajta csomó kép,amit nem mentettem le(én bolond),és azok nagyon kellenének!VAn e vkinek vmilyen ötlete,hogy vajon hogy lehetne azokat a képeket kicsórni onnan ???
Hallottam ghost programról,de semmit nem segitett!!!
Arra is gondoltam már hogy átrakom a vinyót egy másik laptopba ,ami jó,de lehet ott is ugyanezt csinálná???!!!

nem tudom ,hogy mit tegyek,de azt tudom hogy azok a képek nagyon fontosak lennének!

elöre is köszönöm a segitséget!

Javítás,
Norberto
(#) Norberto válasza sarahcska hozzászólására (») Jan 30, 2009 /

Legelsőként a Windows-t csökkentett módban kellene tudni elindítani. Ezt úgy lehet megtenni, hogy a gép indítása közben folyamatosan nyomkodod az F8-as billentyűt. Ha jól csinálod, egyszercsak megjelenik egy választható menüsor, ahonnan a Csökkentett módú indítást kell választanod. Ha sikerül ilymódon elindítani a gépet, akkor, ugyan csúnya képernyőfelbontás mellett, de ki lehet írni azokat a képeket CD- vagy DVD-íróval.
(#) didyman válasza sarahcska hozzászólására (») Jan 30, 2009 /

Ezek a vírusok automatikus lejátszás révvén terjednek tova, szerencsére a win automatikusan nem indít rögzített lemezről, csak intézőből. A siker kulcsa csak annyi, hogy intézőből NE nyisd meg a meghajtót, a vírus ekkor aktiválódik (shell-ből, open parancs). Total commander alatt gond nélkül lehet tallózni, másolni. Tedd meg tehát onnét a mentést. A vírust is el lehet intézni innen, akár víruskereső nélkül is. A fertőzött meghajtód gyökérkönyvtárában lesz egy rejtett autorun.inf nevű fájl. Annak a tartalmát másold ide be (véletlenül se futtasd, TC alatt F4-es gomb jegyzettömbben megnyitja, a legbiztosabb ez a megoldás (F3 nézőke ritkán érdekesen dekódol, csak azért nem mondtam azt, de azzal is lehet természetesen).
Az autorun.inf és a benne foglalt útvonalon lévő fájlok törlésével irtható a vírus, ezen kívül még előfordul automatikus indításban bejegyzés (olykor simán a start menü/indítópultban egy exe, bonyásabb esetben a winlogon registrykulcsban userinit értékben), ritkán ez a vírus trójaiként valami mást is felvisz a gépre, de erről majd bővebben akkor, ha a fájlt már ismerjük.
fertőzött pendrive-ot egyelőre SEMMIBE ne dugd bele, ami Windows-t futtat, a bekapcsolt automatikus lejátszás azonnal fertőzötté teszi a gépet, valamint a fertőzött gép is azonnal fertőzi a pendrive-ot, sd-kártyát, bármi mást! Erre van gyors, egyszerű kikapcsolási mód biztosan VBscript vagy regfájl révén, talán olyan is, ami majd visszakapcsolni is tudja, ha már ismét nincs rá szükség, gugli tud rá szülni találatot, de először a vírus kilétét tisztázuk.
Ja, fontos: A lemezt ne USB-s fiókkal dugd rá a másik gépre, mert azon ugyanúgy mobil eszközként elindítja a vírust! Ha macerás megoldani, egy windows PE lemezt szerezz, és azalól indíts rendszert, total commander-t másold fel egy pendrive-ra és onnan indítsd el (PE alatt használhatod az intézőt, de a vinyót továbbra SE nyisd meg innét, csak a pendrive-ról a total commander-t).
(#) didyman válasza Norberto hozzászólására (») Jan 30, 2009 /

Negatív, intéző alól ugyanúgy elindul csökkentett módban is a vírus, mint írtam, shell parancshoz van társítva a már fertőzött gépen!
(#) didyman válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jan 30, 2009 /

Ismerős arc?
(#) Norberto válasza didyman hozzászólására (») Jan 30, 2009 /

Idézet:
„utána betöltődik,és az egész képernyő kék..Más semmi nem jelenik meg.
<<< >>>
Idézet:
„A siker kulcsa csak annyi, hogy intézőből NE nyisd meg a meghajtót, a vírus ekkor aktiválódik (shell-ből, open parancs). Total commander alatt gond nélkül lehet tallózni, másolni.”

Nem sikerült ez egy kicsit kapkodósra?

Ha az egész képernyő kék, és semmi nem jelenik meg, hogy a lópikulába hoz elő bármit is ez a lányzó, akár a TotalCommandert?
(#) didyman válasza Norberto hozzászólására (») Jan 30, 2009 /

Lehet, az olvasás sikerült kapkodósra részedről. Arról beszéltünk végig, hogy másik gép alól állunk neki buherálni a lemezt, nem az eredeti rendszert indítjuk, mert nem tudni, honnét indulhat még a vírus. A végén írtam is, hogy ha macerás a másik gép, akkor win PE a fertőzött gépen indítva.
Az autorun.inf a nem fertőzött gépen is az open= parancsa révén rendben futtatni fog, meghajtó megnyitásakor.
Így már megérted?
(#) misike hozzászólása Jan 31, 2009 /

Sziasztok.
Nekem egy Fujitesu Siemens E-6540 laptop van.
Az a baj hogy kontak hibával köszködöt.
Meg tisztitotam és müködöt.
Aztán pár honap után megin megadta magát.
Bekapcsoláskor csak a proci ventilátora megy azonkivül semmi mást nem csinál.
Nem tudom kikapcsolni csak ugy ha kiveszem az aksit.
Meg tudja valaki mondani mi lehet a gond?
(#) bbb válasza sarahcska hozzászólására (») Jan 31, 2009 /

elsőként azt ajánlanám, hogy keress egy ingyenes víruskergetőt. pl. avg nagyonis megfelelő.

ezután jöhet a neheze, ugyanis elég csúnya vírust sikerült bekapni...
meg kell keresni a combofix nevű programocskát, ami nagyjából rendberakja a gépet, de ezen kívül még futtatni kell párszor a víruskergetőt és malware kergetőt is (pl. malwarebytes anti-malware + lavasoft ad-aware)

ha ezeket a programokat összeszedted, akkor jöhet a dolog kényesebb része, maga az írtás!
1. indítsd el a gépet egy linux livecd-ről (pl. knoppix)
2. az autorun.inf cumót le kell törölni, a már említett programok telepítőit pedig fel kell másolni a fertőzött rendszerre
3. a fertőzött rendszert el kell indítani csökkentett módban, és futtatni rajta sorban a fenti programokat.

azon kívül, ha viszonylag új gépről van szó, akkor valószínűleg sata csatolófelületű a vinyó. ekkor asztali gépbe simán be tudod dugni egy még nem fertőzött rendszerbe, ahol a lépések a következőek:
1. rögtön víruskergetővel kezdesz, csökkentett módban, a vinyóhoz nem nyúlsz előtte! (ez leszedi az autorunos csúnyaságot)
2. felmásolod a telepítőket a vinyóra
3. visszateszed a vinyót a laposba, és a még fertőzött rendszert csökkentett módban indítod, futtatod a telepítőket, meg a programokat

egy pendriveról leírtani a legegyszerűbb linux livecd-vel. bebootolsz egy linux rendszert, és letörlöd a gondot okozó fájlokat (autorun.inf, meg még valami csúnyaság, ami bele van írva az inf fájlba)

sok sikert hozzá, nem egyszerű feladat!
(#) bbb válasza misike hozzászólására (») Jan 31, 2009 /

vagy a proci pusztult meg, vagy az alaplap. ha cserélhető procis, akkor egy cserével ki kell próbálni melyik az igazság... sok jóval nem bíztatlak.
(#) didyman válasza misike hozzászólására (») Jan 31, 2009 /

A márkája. Hidak előszeretettel dögölnek el elhalódó BGA forraszokkal, a CPU halála kevésbé valószínű. Nagy szerencse esetén a CMOS elem döglése, hibázó RAM, vagy valamely foglalat kontakthibája vált ki ilyet. Akárhogyis, POST kártya nélkül nehéz mit mondani rá.
(#) didyman válasza bbb hozzászólására (») Jan 31, 2009 /

Combofixet csak és kizárólag szakértő felügyelet mellett célszerű ajánlani. Remek eszköz, de elég nagy számban képes gyalulni rendszerfájlokat is, mikor nem kéne.
Amúgy ez egy egyszerű vírus, 10 perces meló, szemben mondjuk egy makacsabb rootkit-tel.
(#) mark.budai hozzászólása Feb 3, 2009 /

Sziasztok! Van nálam egy IBM ThinkPad, P3-as. Nem tudom sehogyan sem szétszedni. Kiszedem az aljáról a csavarokat, de nem jön le. Van még valahol csavar, vagy nem az alja jön le?
Következő: »»   13 / 281
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem