Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   21 / 154
(#) besi99 válasza vitaqo hozzászólására (») Jan 26, 2009 /

lehet lejjebb is, sőt lejthet is az antenna, csak a környéken, és az adó irányban ne legyenek vezetők, pl vasbetonból épült házak, stb
(#) Atis57 hozzászólása Jan 28, 2009 /

sziasztok!
A 2009 januári rádiótechnika 38 oldalán van egy detektoros hangszórós rádió 2-t tranzisztorral+ épitési leirás..sajna nem tudok SCANNEL-ni.
(#) besi99 válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 28, 2009 /

már szóltam a tanyának, de mellékesen, mi lenne ebbe a pláne.1956-ban csővel DLL101, és tranyóval is csináltam egyenes vevőt P15, és P6-tal, hangszórósat.A néprádiónak remek TICONAL hangszórója volt, kibirt egy kicsi kimenőtrafót
(#) Simon Balázs válasza vitaqo hozzászólására (») Jan 28, 2009 /

Antennának használd a helyi kábeltv(ha van) árnyékolását és földelésnek a konektor védőföldjét. Ha nincs fantáziád itt egy segédlet:

IMAG0006.JPG

(#) vitaqo válasza Simon Balázs hozzászólására (») Jan 29, 2009 /

Köszi szépen, megpróbálom remélem műxik! Az árnyékolást a tévé csatlakozójánál vegyem le?
(#) vitaqo válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 29, 2009 /

Az elválasztó trimmerkondi? Lehet légforgó? Vagy állandó értékű?

Értem, nos akkor megpróbálom, mert ilyen időben nemnagyon van kedvem antennával rohangáni a szabadban. Gondolom sorba kössem a kondit?

Thank you!
(#) vitaqo válasza Simon Balázs hozzászólására (») Jan 29, 2009 /

Ajjaj.... az árnyékolás el lett vágva szinte mindenhol.
Ennyit erről, szerelők mindenhol így csinálták, nincs kontaktus.
(#) besi99 hozzászólása Feb 2, 2009 /

Ma fölpiszkált egy kolléga, hogy talán megvan a pincéjében az egyik detektoros, amit a csemetéjének, (ma már nagy egyetemista) követtem el. Csak a fejhallgató legyen meg!
(#) llaci56 válasza besi99 hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Majd számolj be! (Merre vagy?)
(#) vitaqo hozzászólása Feb 2, 2009 /

Antennának ki milyen hosszt javasol??
(#) llaci56 válasza vitaqo hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Nem tudsz olyan hosszút, melynél hosszabbat ne lehetne... Ha középhullám, akkor 540 m
(#) llaci56 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Minek annyi?
(Ja, persze... két füled van...)
(#) besi99 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Hány megohmos ?
Antennahossznál meg tévedsz, 20m után a körjóság csökken, antennalevezető is problemás
(#) llaci56 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Mert másképp nem lenne jobbosod meg balosod!
Én mondtam az antenna hosszt, és megadtam az egészhullámú antenna hosszát. (rövidülési tényezővel korrigálva! )
(#) llaci56 hozzászólása Feb 2, 2009 /

Nem hiszem, hogy 20 m-nél hosszabb antennát barkácsol valaki, - jó, ha legalább 20 méter...
Hajdan volt lehetőségem egy focipályán antennát kifeszíteni, és az addigi 15 méteres után egy 100 méteres antenna, nagyságrendekkel jobb eredményt hozott.
(#) vitaqo válasza llaci56 hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

És dió kell hozzá? Ferritgyűrű vagy valami? Esetleg lezárás? Csak simán celluxozzam fel a fára a vezetéket (35 m hosszú, szigetelt)
(#) kendre256 válasza besi99 hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

A "20m után a körjóság csökken" miből jön ki? Most fogunk éppen 3,5 MHz-re olyan antennát csinálni, amely két részből áll, a távíró és a fóniasávra, mert a 40 méter hosszú antenna még annyira "nagy jóságú", hogy nem fogja át a teljes sávot.
Én középhullámra jó hosszú antennát tennék, a széles sáv miatt úgysem lehetne rezonancián mindenhol, de legalább a hatásos felülete nagy lenne.

Porcelán csigával szigeteltük, (2x egy oldalon) és egy végét levezettük. Egy 50pF -es forgóval pedig megkerestük a legjobb vételt.
(#) kendre256 válasza vitaqo hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

A végeit bármilyen 1-2 méteres műanyag zsinórral (damil, műanyag ruhaszárító kötél) elszigetelheted a kikötéstől. Az antenna lehetőleg legyen minél távolabb bármilyen vezetőképes testtől (fa, épület stb.), és legyen minél magasabban. A vezeték szigetelése nem elég, ne csavard pl. fára a szigetelt antennahuzalt se.
(#) vitaqo válasza kendre256 hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Ok, de akkor mire feszítsem? A kábel szigetelt, így is kell védeni a földtől? A forgó gondolom az antenna és a Rádió kivezetése között legyen? Kapcsolási rajz hogy néz ki?

Rákötheted a fára is, de akkor szigetelni kell közvetlen a fa után. (Porc.csiga, műa.karika, stb. lehetőleg 2x, 20-30cm távolságban. )
A forgót (50pF) a vevő bemenetére tettem, sorosan.

Még akkor is ha szigetelt a kábel?

Igen, akkor is. A kábel szigetelése az antennajeleket NEM szigeteli! A teljes kifeszített madzag lehet szigetelt, a végei előtt akor is le kell választani!

De akkor csak 1 szigetelőt használhatok?
(#) kendre256 válasza vitaqo hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Az antennahuzal végeire rögzítsed a szigetelő zsinórt, és azzal kösd ki az antennát. A szigetelt kábelt is védeni kell a földtől, mert minél közelebb van hozzá, annál nagyobb kapacitás keletkezik a föld felé, és az "letesteli" (vagy legalábbis csökkenti) a jelet. A forgó az antenna és a rádió antennabemenete között legyen.
Rajzoltam neked egy mórickaábrát.

antennaj.jpg

(#) vitaqo válasza kendre256 hozzászólására (») Feb 2, 2009 /

Aha,értem akkor így lesz. Köszönöm a segítséget!
Mindenkinek

Azért utálok rajzolni, mert mire kész, addigra valaki lerajzolja...

antenna.jpg

(#) llaci56 hozzászólása Feb 2, 2009 /

Endre rajzán a ház ablakával van sorosan a forgó? :hide:
Következő: »»   21 / 154
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem