Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
lehet lejjebb is, sőt lejthet is az antenna, csak a környéken, és az adó irányban ne legyenek vezetők, pl vasbetonból épült házak, stb
sziasztok!
A 2009 januári rádiótechnika 38 oldalán van egy detektoros hangszórós rádió 2-t tranzisztorral+ épitési leirás..sajna nem tudok SCANNEL-ni.
már szóltam a tanyának, de mellékesen, mi lenne ebbe a pláne.1956-ban csővel DLL101, és tranyóval is csináltam egyenes vevőt P15, és P6-tal, hangszórósat.A néprádiónak remek TICONAL hangszórója volt, kibirt egy kicsi kimenőtrafót
Antennának használd a helyi kábeltv(ha van) árnyékolását és földelésnek a konektor védőföldjét. Ha nincs fantáziád itt egy segédlet:
Köszi szépen, megpróbálom remélem műxik! Az árnyékolást a tévé csatlakozójánál vegyem le?
Az elválasztó trimmerkondi? Lehet légforgó? Vagy állandó értékű?
Értem, nos akkor megpróbálom, mert ilyen időben nemnagyon van kedvem antennával rohangáni a szabadban. Gondolom sorba kössem a kondit?
Ajjaj.... az árnyékolás el lett vágva szinte mindenhol.
Ennyit erről, szerelők mindenhol így csinálták, nincs kontaktus.
Ma fölpiszkált egy kolléga, hogy talán megvan a pincéjében az egyik detektoros, amit a csemetéjének, (ma már nagy egyetemista) követtem el. Csak a fejhallgató legyen meg!
Nem tudsz olyan hosszút, melynél hosszabbat ne lehetne... Ha középhullám, akkor 540 m
Minek annyi?
(Ja, persze... két füled van...)
Hány megohmos ?
Antennahossznál meg tévedsz, 20m után a körjóság csökken, antennalevezető is problemás
Mert másképp nem lenne jobbosod meg balosod!
Én mondtam az antenna hosszt, és megadtam az egészhullámú antenna hosszát. (rövidülési tényezővel korrigálva! )
Nem hiszem, hogy 20 m-nél hosszabb antennát barkácsol valaki, - jó, ha legalább 20 méter...
Hajdan volt lehetőségem egy focipályán antennát kifeszíteni, és az addigi 15 méteres után egy 100 méteres antenna, nagyságrendekkel jobb eredményt hozott.
És dió kell hozzá? Ferritgyűrű vagy valami? Esetleg lezárás? Csak simán celluxozzam fel a fára a vezetéket (35 m hosszú, szigetelt)
A "20m után a körjóság csökken" miből jön ki? Most fogunk éppen 3,5 MHz-re olyan antennát csinálni, amely két részből áll, a távíró és a fóniasávra, mert a 40 méter hosszú antenna még annyira "nagy jóságú", hogy nem fogja át a teljes sávot.
Én középhullámra jó hosszú antennát tennék, a széles sáv miatt úgysem lehetne rezonancián mindenhol, de legalább a hatásos felülete nagy lenne.
Porcelán csigával szigeteltük, (2x egy oldalon) és egy végét levezettük. Egy 50pF -es forgóval pedig megkerestük a legjobb vételt.
A végeit bármilyen 1-2 méteres műanyag zsinórral (damil, műanyag ruhaszárító kötél) elszigetelheted a kikötéstől. Az antenna lehetőleg legyen minél távolabb bármilyen vezetőképes testtől (fa, épület stb.), és legyen minél magasabban. A vezeték szigetelése nem elég, ne csavard pl. fára a szigetelt antennahuzalt se.
Ok, de akkor mire feszítsem? A kábel szigetelt, így is kell védeni a földtől? A forgó gondolom az antenna és a Rádió kivezetése között legyen? Kapcsolási rajz hogy néz ki?
Rákötheted a fára is, de akkor szigetelni kell közvetlen a fa után. (Porc.csiga, műa.karika, stb. lehetőleg 2x, 20-30cm távolságban. )
A forgót (50pF) a vevő bemenetére tettem, sorosan.
Igen, akkor is. A kábel szigetelése az antennajeleket NEM szigeteli! A teljes kifeszített madzag lehet szigetelt, a végei előtt akor is le kell választani!
De akkor csak 1 szigetelőt használhatok?
Az antennahuzal végeire rögzítsed a szigetelő zsinórt, és azzal kösd ki az antennát. A szigetelt kábelt is védeni kell a földtől, mert minél közelebb van hozzá, annál nagyobb kapacitás keletkezik a föld felé, és az "letesteli" (vagy legalábbis csökkenti) a jelet. A forgó az antenna és a rádió antennabemenete között legyen.
Rajzoltam neked egy mórickaábrát.
Aha,értem akkor így lesz. Köszönöm a segítséget!
Mindenkinek
Azért utálok rajzolni, mert mire kész, addigra valaki lerajzolja...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |