Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok
Az alacsony mínőségű VHS felvételek javítására keresnék megoldást Softveres is lehet...... Természetesen a videó által lejátszott felvételt Digitalizálnám ... Szóval nagyon gyenge minőségből is lehessen csodát kihozni.. A neten leltem már Video zajszűrőt 8000ft szerelő kitben de nem tom hogy az mennyire is hatékony..
Szia,
A legfontosabb, hogy ne számíts csodára, mert olyan nincs. VHS-anyagból, főleg rossz minőségű felvételből nem fogsz éles és zajmentes végeredményt kapni. Láttam már pl. olyan MPEG-enkódert (TMPGEnc Plus), amellyel bizonyos mértékű élesítést és zajtalanítást lehetett végezni, de csak ésszerű keretek között érdemes nekiállni. A jó minőségű MPEG2-enkódolás amúgy sem az a fürge művelet, de zajszűréssel valami embertelen lassú. Az említett szoftver nem egy mai kiadás, gondolom más hasonló szerkesztő vagy enkóder is tud hasonlót. Erre célhardveres megoldás házi körülmények között szerintem nem igazán létezik. A kereskedelemben kapható "videojel tisztító" pedig lehet, hogy egyszerűen a macrovision másolásvédelmet eltávolító céláramkör, amely jogi problémák miatt kapott ilyen álnevet.
Ami sokat segíthet az egy TBC, némely komolyabb videóba be van építve, többé-kevésbé használható darabok is készültek. Vannak digitalizálókártyák, amikben van TBC, ekkor a magnóba nem kell.
Továbbá a videójel magasfrekvenciás komponenseinek kiemelésével lehet játszani, de csoda ekkor sem történik. Ezek után jöhet még az előbb említett szoftveres zajszűrés.
Hali!
Mivel a VHS szabvány kialakításánál és főleg a bevezetésénél egyik szempont volt a kalóz másolatok meggátlása ( ekkor nem létezett még más másolásvédelem). Cél volt éppen ezért a felbontás épp a nézhetőség határán tartása, ami a másoláskor még tovább romlott a zajjal.Na ebből kiindulva ne várj csodákat.
Szia zsa! Csodát biztosan nem lehet tenni, vagy ahogy a volt töritanárom mondta: Sz.arból nem lehet ostort fonni, de ha mégis sikerülne, akkor sem lehet vele csettinteni! Ellenben egyszer egy kollégám videókamerás felvételeit vettem fel DVD-rekorderrel, amit magával a kamerával játszottam át, határozott képminőségjavulást mutatott. Élesebb, kontrasztosabb, élénkebb és tisztább is lett. Jobban tetszett, mint az eredeti Üdv. :Yoe
Üdv
IDLOB nál van az igazság. Szerezni kell egy TBC de leginkább egy DTBC a megoldás kulcsa. Ezek a szerkezetek rendbe teszik a nem látható de szükséges jeleket. szinkron black burst ezek távolsága, feketeszint max jelszint. Ezek után neki lehet állni a képtartalom matatásának.
Jó értem a lényeget a csoda az nem lehetséges...
Na de kérdés lehet kapni vagy kapcs rajz van-e TBC - DTBC kütyüről ?,,, A video és a gép közé beteném. Na meg az ára is kérdéses lenne ?
Építeni nem lehet mert ez egy igen bonyolult ketyere. vásárlását sem tanácsolom mert az ára 100ez-től 1mill terjed. Egy stúdió vagy amatőr videófelvételkészítő (esküvős) tudna kölcsönadni. A dolog sajnos nem túl olcsó játék, ha igazán jó eredményt akarsz. Talán egy jobb videódigitalizáló kártya és szoftver a lehetséges házi megoldás.
Nem lesz egyszerű dolgod. A TBC ügyében ragaszkodj a videóba építetthez. Hogy miért? Mert amelyikben TBC van, az rendszerint már sokkal korrektebb analóg fokozattal, kidplgozottabb elektronikával fog rendelkezni. Régi, főleg S-VHS videók ilyenek, ezeket olcsón be lehet szerezni, esetleg ékszíjazni, kondicserézni szükséges (bagatell összeg), az S-VHS miatt eleve precízebb masinák. Lényeg az, hogy az analóg átviteli láncba érkező jel már legyen maximálisan korrigált hardverből és minél kevesebb szoftveres pöcsölés kelljen neki. Sem időigényével, sem minőségével nem versenyezhet a vas által, analóg jelfolyamból adott eredménnyel.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |