Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
A szitázást házilag csináltad? Ha igen egy rövidke leírást a folyamatról tudnál írni?
Az a helyzet, hogy a szitázás nagyon nem olcsó művelet. Pár szót ejthetek róla, hogyan lehet csinálni, de speckó cuccok kellenek hozzá:
pl jól tapadó, hőálló festék.. és pártized mm vékony sárgaréz lap. Erre kell fotózni a pozíciófeliratok inverz képét, majd kimaratni a sárgaréz lapot. Ezek után a nyákra helyezni, és a festékkel átkenni, majd eltávolítani a sárgaréz lapot, és kiégetni a festéket.. Házilag nagyon időigényes---
Tervezem a közeljövőben egy alacsony költségvetésű DAC építését közzétenni itt a fórumon (cikk formában)
Jelenleg AVR programozót kergetek, nem akarok venni, sem építeni, csak programoztatni pár ic-t..
Tudatlanként hozzászólnék a témához.
Esetleg nem lehet megoldani úgy, hogy lefújom a nyák felső oldalát lakkal, aztán egy fóliára kinyomtatom a feliratokat inverzben, aztán leviágítás, előhívás ( ugye eltűink a feleseges lakk). Aztán csak simán hőálló minőségi drága festékkel lekenem vagy lefújom, aztán hagyom száradni egy napot és utánna újra levilágítom de most az egészet és lehívom róla a felesleges lakkot és akkor megsütöm? Most szerintem itt a gond azzal lehetne, hogy az előhvó leszedi e a festéket vagy sem, de sztem nem, illetve egy próbát megérne. Vélemények?
Helló!
Most megnem mondom a bolt címét. De olcsó volt. Asszem a 4db volt 3eFt.
Amint kész vagyok a sajátommal, jönnek az infók.
A cél az, hogy olcsón (10 000 ft) jó minőségű digital-analog konvertert tervezzek, építsek. (ez nem mindig egyszerű feladat, hogy olcsó is legyen, meg elfogadható minőségű is..) Nomeg előre fel kell halmoznom alkatrészkészletet, ha netán valaki KIT formában szeretné -természetesen nyákkal együtt.. Egy jó AVR-es tervezőtárs jó lenne.. meg egy kis szabadidő sem ártana.. Igaz, hogy nagyon nem ebbe a fórumba vág, de a lézernyomtatós technológiával lehet könnyen szitának tűnő pozicióábrát csinálni. pontosan ugyan úgy kell eljárni, mint a lézernyomtatós módszernél. Meg kell csinálni a nyákot egészen addig, hogy kész legyen a maratás és a fúrás is. Ekkor ki kell nyomtatni a műnyomópapírra a pozícióábra tükörképét (mert felső réteg lesz), a megtisztított nyák feslő oldalára pedig a kinyomtatott mintát rávasalni. Ezután leáztatni a papírt, majd leszedni minden papírfoszlányt a fekete festékről, de azt nem lesikálni! Ezután jól megszárítani a felvasalt, megtisztított ábrát. Én még le is szoktam végső lépésnek fújni védőlakkal, úgy le sem kopik
Valami félreértés van a dologban, szerintem te nem DAC-ot tervezel, hanem valami egészen mást.
A Microchip dsPIC33FJ64GP802 mikrovezérlője pl. 1220 Ft+ÁFÁért (azonkívül, hogy 16 bites processzora van) 2x16 bites DAC-ot tartalmaz 100 kSMPS maximális mintafrekvenciával. Ezen nincs mit építeni... Nem lehetséges, hogy te valójában egy S/PDIF dekódert és lejátszót tervezel?
Csak szűmodra van a félreértés, én AUDIO eszközök fejlesztésével foglalkozom, PIC-et, vagy AVR-t max távirányító funkcióra használok.
Azok a dacok teljesen mársa valók. Itt általában VALÓS MULTIBITES dacokról van szó (rosszabb esetben delta sigma), amelynek az a feladata, hogy a zenét, vagy a hangot jó minőségben reprodukálja a digitális forrásból. Kitérhetnék itt DAC-és DAC közötti különbségekre, csak megtelne pár oldal a témával..
SPDIF (AES-EBU) dekódert, és hozzá a DAC-ot.
Mert az SPDIF jel, és amit a dekóder után kapsz (I2S, stb) még eléggé digitális jel. Azon nem fogsz mit hasllgatni. Tehát kell hozzá egy olyan eszköz, ami ezt analóggá alakítja. --> DAC A DSPIC jó, de messze más minőségről van szó. Ha neked tetszik, használd egészséggel. Épp ésszel azért belátható, hogy nem egy kategóriáról beszéltünk.
Valóban félreérthető volt, hogy "jó AVR fejlesztőtársat" keresel, ebből gondoltam, hogy mikrovezérlő is van a dologban. De a világért sem akartam ráderőltetni a a dsPIC-et.
Az, hogy "messze más minőségről vanszó" csak akkor derülne ki, ha tisztáznánk a szükséges felbontásra, differenciális és integrális nonlinearitásra valamint a beállási időre vonatkozó követelményeket, s akkor említhettem volna akár metrológiai pontosságú és stabilitású eszközök készítéséhez is alkalmas IC-t az Analog Devices, a Dallas Semiconductor, a Linear Technology vagy a Texas Instruments kínálatából. Elsikkadni látszik a lényeg: csak a szóhasználatot szerettem volna pontosítani, mert nem feltételezem, hogy DAC-ot csinálsz (azt már megcsinálták a fent említett élvonalbeli gyártók).
IC-ket mutogatni mindenki tud, de azt megfelelő kapcsolásban használni -illetve ahhoz megalkotni, kipróbálni kimérni...
vágj bele, rájössz, hogy nem a papírformát kell követni.. 3 éve foglalkozom kifejezetten AUDIO DAC-okkal, nem beszélek hülyeségeket. Ha megnézed a gyártók adatlapjait, akkor rájössz, hogy az AUDIO technikára gyártják a legprecízebb DAC -icket- hiszen a feladat igen bonyolult ---> sztohasztikus jelek valósághű leképezése. (100kBit/s nagyon lassú audio célokra, inkább 1Mbit/s körül kellene nézelődni, minimum 16 bit VALÓS! felbontással) Idézet: „mert nem feltételezem, hogy DAC-ot csinálsz” Egy IC még nem DAC...
Úgy látszik, nem beszélünk egy nyelven.
DAC = Digital To Analog Converter. Ez az általánosan elterjedt elnevezés, akkor is, ha egy szűkebb terület szakzsargonjában mást értenek rajta. Ez pedig egy IC... Egyébként 30+ éve használok különböző gyártámányú és pontosságú DAC-okat, ilyenkor már nem szívesen vált az ember más terminológiára... Természesetesen mi sem közvetlenüla DAC kimenőjelét használjuk fel, hanem pl. pereciziós tápegységekbe beépítve, annak vezérlőjeként. De a DAC-vezérelt tápegységet (vagy DAC-ot tartalmazó egyéb készüléket) már nem nevezem DAC-nak, mert az annak csak egy eleme a DAC a sok egyéb IC és alkatrész között. Már csak ezért sem mert most éppen olyan tápegységet tervezünk, amelyikben DAC és ADC is lesz... Ugye, érted?
A DAC nem feltétlenül 1 IC.
Lehet pl. diszkrét ellenállásháló is, (R2R, etc..) Egyetlen ic pedig nem fog önmagában semmit csinálni...
Helló!
Én is ép most riasztóban gondolkodom, mert ép most lopták el másodszorra. volna ötleted?? Köszi joey
Szerintem rossz helyen jársz! Ez a Ki, mit épített topic!
A tt a múlt idő jele, azaz ez már elkészült művekről szól, nem a jövőben elkészíteni kívánt eszközökről! Üdv
Két évvel ezelőtt Dióda nyitott itt egy topikot. Arra válaszoltál.
A TT egy mollvasút méretjelölése. :hide:
Építettem egy 12V-os 20A-es kapcsoló üzemű tápot, Skori tervei alapján, ami leginkább egy elektronikus fénycsőelőtétre hasonlít. Egy fúrócsavarozót üzemeltetek róla, iszonyat ereje van a gépnek. Egy picit megtrükkölt a kapcsolás, sok részlet fontosabbnak bizonyult mint gondoltam, de végül is sikerült összehozni.
Egy forgatókapcsolóval 5 fokozatban tudom állítani a feszültséget 8.2V-tól 15V-ig. Nem szabályozott, az üresjárati feszültség úgy 2-3V-al magasabb, és a kimeneten is jelen van a kapcsolásból adódó felharmonikusok, de csendes, könnyű, kicsi, és bivaj erőt kölcsönöz a csavarozómnak. Akár nagy akkumulátorok gyorstöltésére is jól jöhet, de sok minden másra is fogom használni. Amilyen egyszerű kapcsolás, annyira szabad értékelni, arra jó, amire én használom.
Igényes munka! Szép dobozolás, mint a gyári!
Köszönöm szépen. Igazából annyira nem is akartam túlcsicsázni, úgyis én fogom használni...
20A?? azzigen, nem rossz teljesítmény a kicsikétől, hát ekkora teljesítményt ad, szerintem nem érdekes az a 2-3V üresjárati plussz, pláne ha a méreteit nézzük, gondolom nem labortáp volt a cél inkább a nagy teljesítmény.
Szép és hasznos munka, gratulálok.
Hello!
Nagyon tetszetős kis jószág! Ötletes az alkalmazási terület, mivel ha épp lemerült a csavarozó akksi, máris jön a felmentő sereg, eme remek készülék képében és a munka mehet tovább, míg az akku töltődik. Nagyszerű munka, elismerésem. üdv.
Szuper lett tényleg. A belsejéről is kérünk képet !
Ez gyönyörű! Várjuk a belcsínyt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |