Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   6 / 563
(#) ShadeW válasza p_istvan hozzászólására (») Feb 8, 2009 /
 
Itt van néhány kép a hűtőről.
(#) erdgab válasza ShadeW hozzászólására (») Feb 8, 2009 /
 
Köszi,hogy felraktad a képeket!
Ez egy Pentium P3 borda,nekem ezen vannak az egyenirányító diódák. A 7. oldalon van fent kép az AMD p3 bordán az IGBT-k és meghajtó rész van felszerelve,ez kicsit nagyobb,talán 5mm az eltérés és a hátulja másmilyen. P1010233.JPG ez a kép. A p4 borda is jó,ha az van neked.
(#) p_istvan válasza ShadeW hozzászólására (») Feb 8, 2009 / 1
 
Kösz!
A méret sokat segített.
(#) p_istvan válasza erdgab hozzászólására (») Feb 8, 2009 /
 
Csak a képről elég nehéz belőni a méreteket, processzor hűtőbordából meg már annyi fajta van...
Ahogy nézem van egy Athlon64 hűtőm ami hasonló méret.
(#) ati72 válasza erdgab hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
Valóban kicsit lecsendesedett a fórum... az alkotás csendje. A nagyobbik géppel próbálkozom, Fogjuk rá hogy hegeszt...bár még elég gyengécske. Még nem mértem a hegesztőáramot, de csak leszorított ívvel tudtam stabilan tartani (2,5 es rutilos pálcával). Persze ez csak kísérlet volt, Pl. elég hosszú a hegesztőkábel amivel próbáltam. A hőkioldóval problémáztam egy kicsit, ugyanis olyan relét építettem be aminek csak egy záró érintkezője van. A bimetálok még hiányoznak, csak a relé kap 12V-ot. Így alapból húz a relé de az a gond, hogy ekkor van a gép letiltva. Nekem emiatt alapban nyitott bimetálok kellenek. (Vagy másik relé...új panel)
Úgy élesztettem ahogy leírtad, semmi gond nem volt vele.(zeneren 4,9-5V), viszont az IGBT-k beforrasztása után terhelve változik a frekvencia hallhatóan fütyül a Tp2 . (Ez nem 30 KHz). Sajnos nem ez a legfontosabb, (meg kell keresni az árát) így most szüneteltetnem kell egy kicsit ezt a munkát.
Az AWI géphez annyit hogy, nekem is megfordult fejembe a tovább fejlesztés gázszelep vezérlés, NF gyújtó és a váltóáramhoz a szabályzó áramkörök, de ahogy írtam már először azt szeretném ha ez menne stabilan 100-130A on.
(#) erdgab válasza ati72 hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
Kicsit keveslem a zéneren a feszt, 5,1V jobb lenne!!Nézd meg a stabkockán terhelten mennyi a kimenő fesz,meg van e 12V.Hegesztés közben is meg kell lennie a 12 voltnak!Ha trafóról grécen át szürőkondival oldottad meg akkor a szűrőkondin,ami legalább 2500-3500µF legyen,minimum 15,5-16V DC-nek kell lenni a 7812 bemeneti oldalán még akkor is,ha mindent ráakasztottál és közben hegesztesz!!!!!A stabkocka után is kell legalább 1000-1500µF kondi,a 100nF kondik is kellenek közel a stabkocka lábához.A potméternél nem cserélted fel a két ellenállást?Maxra feltekerve vinnie kell még a 4mm elektródát is!!A főtrafó nem ad olyan hangot,amit írsz,van bent légrés?, 20/6 a menetszám?A vezérlő panelom lévő 25-30mm kis trafóban is megvan a légrés,biztos,hogy jól tekerted meg,jól van bekötve?Üresjáratban mennyi a heg. kábel kimeneten a fesz? A 230V AC oldalon a relé biztosan kapcsol és zárja rövidre a lágy indító ellenállást? Remélem,hegesztéskor a 230V AC oldalon nem volt sorosan bekötve valami,mondjuk egy 500W rezsó,mint áramkorlátozó,vagy bármi,hegesztéskor nem lehet itt semmi,még a próba idejére sem,ha már egyszer a gép működik!Az áramváltót mire készítetted el,írtam,hogy ide a PC tápokból bontott sárga egy oldalon fehér kb. 23mm átmérőjű toroid bevált és jó!Ehhez passzol a 80 menet is!Ha ennek kivezetéseit felcseréled (nem a toroidot fordítod meg a főtrafó vezetékén,ami csak át van bújtatva rajt!!!) a vezérlő panelon a zénernél akkor változik valami?Ha más vasra csináltad meg akkor lehet,hogy sok rá a 80 menet és idő előtt korlátoz,10 menetenként lehet csökkenteni óvatosan és a kimenő áramot mérni!Ez akkor van helyesen bekötve,ha hegesztés után a pálca végén nem marad ömledék,nem oda olvad föl az anyag,nem olyan mintha fordítva hegesztene és az olvadék a pálcára akar ragadni és nem a vasra.A gépet terhelve nem változhat a frekvencia,hallhatóan biztos,hogy nem!
Bocs a kérdészuhatagért,de csak így tudok segíteni,mert ott valami nagyon nem stimmel!
(#) ati72 válasza erdgab hozzászólására (») Feb 11, 2009 /
 
A 12V-os feszt egy gyári 800 mA-es hálózati táp adja amit beépítés előtt ellenőriztem: tudja a 800 mA. (1A terhelés fölött esik le 11V-ra). Poti O.K! A légrés lehet hogy nem pontosan 0,5 mm egy prespán papírból vágtam ki, de benn van mindkét trafóban . A kimeneti fesz 47 vagy 49V most pontosan nem emlékszem.
A relét ellenőrzöm. Az áramváltó az amire gondoltam én is ,hogy megpróbálom módosítani a menetszámot , a vas PC tápból való ugyan és a mérete is megegyezik, de a szine szürke és nincs rajta jelölés. (Kerestem volna a ferritekhez színkódot de nem találtam semmit)
Először megpróbálom megfordítani hogy akkor mit alakít...
És köszönöm a kérdés-zuhatagot sokat tud segíteni egy-egy megtorpanáskor.
(#) Tomka válasza erdgab hozzászólására (») Feb 12, 2009 /
 
Ma részben elkészült a hegesztő gépem (kb 4-5 hónapja rendeltem meg az anyagokat ). Az élesztésnél az antistick figyelő ágára kössek-e rá valami tápfeszt (kiprobálni)? Mert elvileg, ha nem érzékel feszt akkor az UC3845-öt leszabályozza.
A TP1-es leválasztó trafót E-E magra tekercseltem, nem E-I magra, ez okozhat valami gondot?

Ha működni fog akkor nekiálhatok az ETD59-et megtekercselni. Ehhez 20:6 vagy 35:11-es menetszámot alkalmazzak?
(#) erdgab válasza ati72 hozzászólására (») Feb 12, 2009 /
 
ati72!
Az a szürke toroid nem jó,legalábbis azzal a menetszámmal!!Amit én írtam a sárga egy oldalon fehér toroid igazság szerint porvas, de van akkora AL értéke,hogy ide áramváltónak BIZTOSAN jó 80 menettel.A trafókban a légrés rendkívül fontos (!!!!!) ,ne térj el tőle!Leválasztó-meghajtó trafó (Tp1) légrése 0,5mm a főtrafó E65 mag esetében pedig 0,1mm,nincs ápelláta ennyinek kell lenni!!A 0,5mm légréshez lehet használni akár irattartóból (műanyag átlátszó) kivágott darabot is,akár több rétegben is,a főtrafóhoz nyomtató papírból is lehet készíteni hézagolót,találomra nemmegy,pontosan kell megmérni a vastagságot.Színkódot én sem találtam a neten.A kimenőfesz jónak látszik,de a légrések és az áramváltó miatt bukhat minden!!Egyébként,gratulálok az eredményhez,ha nem az igazi akkor is,csak figyelj oda,lesz ez még jobb is!!
(#) erdgab válasza Tomka hozzászólására (») Feb 12, 2009 /
 
Tomka!
Az antistick kimenetét,a tranzisztor utáni 1k ellenállás lábát ne forraszd be addig az UC lábára,próbáld ki a vezérlést e nélkül,hogy működik e,de ha már beforrasztottad akkor is ki lehet próbálni az egészet egyben.Az antistick bemenetére,ami a hegesztő kimenet,polaritásnak megfelelően,köss kb 20 volt egyenfeszt,ennek hatására lezár a tranzisztor és szabaddá teszi az UC 1. lábát,megindul a vezérlés,a zénerek lábán DVM -mel mérve határozottan látható,ha most lekapcsolod a 20 voltot (mintha zárlat lenne a kimeneten) akkor kb. 1-2 másodperc múlva letiltja a vezérlést és tiltva is marad amíg újra feszt nem kap a bemenet,fesz hatására azonnal újra kell indulnia a vezérlésnek ! Az 1k ellenállás fontos,nem szabad teljesen nullára leszabályozni az UC-t mert nem indul újra a vezérlés,ha 1k-val nem indulna újra akkor az 1k helyett 1,2k ellenállást kell betenni.Ha több lenne a letiltási idő (1-2mp) akkor az 1000µF kondit kell csökkenteni.Az UC 1. lábán keresztül van vezérelve a kitöltési tényezőt,a frekvencia állandó.Szerintem E magra is jó lesz az a Tp1 trafó,légrésre figyelni.Segédtáp áramot feszt mérni,semmi nem melegedhet,még langyos sem lehet,talán egy kicsit a 200 (2x100) ohmos ellenállások,de más nem!!Az élesztési folyamat mindkét gépnél azonos,tehát ,ha eddig működik akkor állj neki a főtrafónak (ETD59,kisebbik hegesztő,kb. 100A áram), 35/11 menetszámokkal.Itt is fontos a légrés ,ami 0,1mm.
(#) p_istvan válasza ati72 hozzászólására (») Feb 12, 2009 /
 
Színkódok és más adatok a porvasmagokról:
porvas

Ha nincs színjelölése, lehet hogy ferrit és nem porvasmag, ami telítődni fog a nagy áramoknál és nem tud szabályozni! Majdnem úgy, mintha fordított lenne a bekötéssel.

P István
(#) Tomka válasza erdgab hozzászólására (») Feb 12, 2009 /
 
Én a Tubi féle (kiegészitve Maci) 130A-es hegesztőt épitem. Azért ETD59-et használok, mert amikor rendeltem az alkatrészeket volt egy akcio, hogy nem kellett postát fizetni, de akkor nem volt készleten E65-ös mag. Meg az oroszok csináltak 250A-es invertert 2db ETD59-el. Itt kicsit gondba leszek a tekercsek elhelyezésével a szűkös hely miatt, de megoldom. Ma számolgattam, hogy a skin hatás miatt 30KHz-en a max0,75mm-es tekercshuzal még jó. A primert huzalsodratból, a szekundert meg rézlemezből csinálom.

Az élesztést megcsináltam, sajnos figyelmetlenségemből a meghajtópanel és az antistick forditott polaritást kapott, de amikor megfelelően bekötöttem minden működött (remélem) normálisan . Az áramfelvételt nem is mértem. A 13V-os zénereken 5,27V és 5,4V-ot mértem a potméter állásától és az antisticktől függetlenül (ezek nem befolyásoltás a feszültséget). A 200R/2W-os és az UC3845 és test között multiméterrel 38,6KHz-et mértem.
Az antistick figyelő bemenetére 12V-os aksit kötöttem, de kevés volt a feszültség, mint ezt mondad az előző hozzászólásodban, igy azt nem birtam kipróbálni.

Kipróbáltam még a hőkioldó részt is, és amikor a relé összezár (2db 390Ohm-os ellenállást) akkor az időzitő relé is átvált, mikor a hőkioldó "hibát" megszüntettem utánna 3-4 másodperc mulva az időrelé söntöli a hideginditó ellenállást (47Ohm/10W). Olyan mintha ujra bekapcsoltam volna a gépet.

Ha valami nem túl jól működik, kérlek ird meg.
(#) Tomka válasza erdgab hozzászólására (») Feb 12, 2009 /
 
A bocs gépednél az ETD59-es magján könnyen elfértek a tekercsek?
(#) erdgab válasza Tomka hozzászólására (») Feb 12, 2009 /
 
Tomka!
Írtam,hogy a bocs gépnél egy bontott E magot használtam,de az eredeti mag az ETD59.Akik építettünk gépeket,mindannyian azt tapasztaltuk,hogy az adott géphez tartozó trafók tekercselésére nagyon figyelni kell,mert éppen hogy csak ráférnek a menetek.Nem mondtad,vagy nem figyeltem,nem tudtam,hogy a nagyobbik gépet építed.Az élesztés és adatok jónak tűnnek a fordított polaritást kivéve.A zénereket nézd meg egy kb. 5 perces bekapcsolás után,hogy nem melegszenek e,ha igen akkor ide lehet tenni akár 15V zénert is.A két ETD59 biztosan jó lesz az E65 helyett.Én egymás mellé tenném a kettőt,készítenék egy új csévét hozzá és úgy tekerném meg. Az oroszok valóban csináltak ilyen megoldást,mellékelem a rajzot,hátha mást is érdekel.Az viszont bosszant ,hogy én nem tudtam az akcióról,a honlapon nem láttam,vagy elkerülte a figyelmemet!!Neked is gratula,csak így tovább!
(#) erdgab válasza erdgab hozzászólására (») Feb 12, 2009 /
 
Bocs !!
A kapcsolás lemaradt!
(#) erdgab válasza p_istvan hozzászólására (») Feb 12, 2009 /
 
Köszönöm az adatokat!!
(#) Tomka válasza erdgab hozzászólására (») Feb 12, 2009 /
 
Köszönöm a gartulációt, de még nincs kész. Mint irtam a TP1-es leválasztó trafót E-E magra csináltam és a legrés kb 0,1mm (A4-es géppapír)és a 13V-os zénereken 5,27V és 5,4V-ot mértem a potméter állásától és az antisticktől függetlenül (ezek nem befolyásoltás a feszültséget).
Az a 0,13V különbség okozhat-e valami bajt az IRG4PC50-ekkel?
Vagy talán 0,5mm-es hézagot csináljak, hátha csökken a feszültség különbség a zénereken?
(#) erdgab válasza Tomka hozzászólására (») Feb 12, 2009 /
 
Legyen a légrés 0,5mm.
Nem okoz gondot szerintem,nekem is volt eltérés egy pici.
(#) Tomka válasza erdgab hozzászólására (») Feb 12, 2009 /
 
Oké. Köszönöm a segítséget. Majd még jelentkezem, remélem azzal a hirrel, hogy hegesztek .
(#) Tomka hozzászólása Feb 14, 2009 /
 
A Tp1-es tekercslégrését 0,1-ről kicseréltem 0,5mm-re és a zénereken már 5,27V és 5,4V helyett 5,1 és 5,2V van. Remélem holnap már élesbe is működni fog a masina
(#) erdgab válasza Tomka hozzászólására (») Feb 15, 2009 /
 
úgy legyen!!
Reménykedem,hogy majd képeket is láthatunk.
(#) erdgab válasza erdgab hozzászólására (») Feb 15, 2009 /
 
Néhány képet mutatok a nagyobbik gépemről,nem valami jó minőség,elnézést!
(#) erdgab válasza erdgab hozzászólására (») Feb 15, 2009 /
 
Még három.Az előzőn látható a gagyi DVM ami a kimenő feszt mutatja üres járásban.
A hűtőbordával ne takarékoskodjatok mindenáron!Nagy mértékben befolyásolja a gép bekapcsolási idejét,egyszerű a válasz,kis borda hamar melegszik.A szigetelésekre (IGBT-k) nagyon figyeljetek,használjatok csillám alátétet és a félvezető tokokhoz használatos szigetelő gyűrűket a csavaroknál,hővezető paszta javasolt!
(#) Tomka hozzászólása Feb 21, 2009 /
 
Ma megcsináltam a 130A-es hegesztőt.
Az első bekapcsolásnál zúgott valami, de nem jöttem rá, hogy mi, és a kimenő feszültség elkezdett esni, és a zúgás megszünni, ekkor kikapcsoltam. Párszor bekapcsoltam, és rájöttem mi zúg, hát az ETD vas, és hozzáértem, ekkor kezdődött a gond, dorrogot, és lángolt. Sajnos a primert tekercs kivezetései egy kicsit megpörkölődtek(leégett a zománc), és az eggyik vasmag szétment( AZ E alaknak középső része alatt szétrepedt, és hiányzik belőle egy jónagy darab).

Gondoltam, lesz ami lesz, és hegesztek egy kicsit, és sikerült, könnyen lehetett vele ivet fogni, az áramszabályzás szépen működött. Az iv hangos sercegő hangot adott, az elektroda "rendesen" fogyott.

Igy hogy a vasmag megsérült venni fogok egy pár E65-öt.
(#) erdgab válasza Tomka hozzászólására (») Feb 21, 2009 /
 
Mi a rossebet csinált a mag?! Hogyan raktad össze őket,eredetileg légréses volt e a mag,hogyan tekerted meg és mennyi menettel???A két mag egyet alkotott úgy volt összerakva vagy külön-külön,mint két tradó?Írtam,hogy ha az ív sercegő hangot ad akkor a Tt trafó kivezetéseit a vezérlő panelon fel kell cserélni!!Ha a két mag egy magnak volt összerakva akkor a 20/6 menetszámot kell használni,ha külön külön vannak akkor a 35/11 menetszámot kell alkalmazni,természetesen a hozzájuk tartozó vezeték átmérőkkel,ez utóbbi esetben,ha nagyon pontosan dolgoztunk akkor a két külön trafót párhuzamosan lehet kötni egymással elvileg,vagy mindkettőhöz külön végfokot használni,úgy emlékszem,tettem fel ilyen rajzot is,itt van az előző oldalon!Én nem csináltam ilyen megoldásokat!
(#) Tomka válasza erdgab hozzászólására (») Feb 21, 2009 /
 
Kugyulladt és durrogott, lehet, hogy a vezeték égett.
Légrés nélküli volt a mag, ezt beálitottam 0,1mm-re. Az ETD59-re több menet kell, mint az E65-re, igy 35/10 menetet terveztem, de nem fért rá, és 30/9-el tekertem meg. A primer alul, rajta a szekunder. A két magot összeforditottam, ahogy lennie kell.
Az üresjárati feszültség 45V volt még a rosz maggal is.
(#) p_istvan válasza Tomka hozzászólására (») Feb 21, 2009 /
 
Most akkor csak egy pár ETD59-el lett elkészítve a trafó?

Ha igen, akkor nem csodálom hogy izzott a vas: 35 menet is elég határérték, ez 15%-kal csökkenteni úgy hogy a frekvenciát is csökkented (a nagyobbik gép 30kHz-cel megy, az ETD tekercs pedig 40kHz-re van méretezve) 25%-kal, Így ez már kb 40%-kal lépi túl a vas határadatait (Bmax). Betelít és brutális mágnesező áramok lépnek fel.

A bevált méretezések módosítása mélyebb ismeretek nélkül elég kockázatos és költséges vállalkozás.

Viszont az IGBT-ék jól bírják. (Egy darabig...)

Üdv: P István
(#) erdgab válasza Tomka hozzászólására (») Feb 22, 2009 /
 
Én szóltam,hogy a tekercseléssel tessék vigyázni,nagyon precizen kell megcsinálni,ahhoz,hogy ráférjen a menetszám.Szorosan kell tekercselni,de ehhez elengedhetetlen,hogy a primer és szekunder vezetékeket,mivel több szálból vannak,nagyon finoman és szépen kell megcsinálni,törekedni szinte a tökéletes kör alakra az összesodrásnáli!Ha utána számolunk a menetszámoknak,ahogy István is említi,még a megadottak is kevésnek bizonyulnak az adott frekvencián,de ennek is van oka,a gerjesztés is meghaladja a 0,2T értéket,majdnem a duplája.A ferritmagod,talán, 2mm légréssel túlélte volna,de ez meg nem járható út!Ezektől függetlenül, a kimenő fesz az jónak mondható.
Felhívnám minden Tisztelt építő figyelmét arra,hogy az első építésnél ,bármelyik gép is az,a lehető legpontosabban tessék követni a rajzot,minden alkatrész az ott megadottal egyezzen meg és tartsanak be minden leírást ami a gép építésére vonatkozik!!Ne kezdjen el senki módosítgatni,alkatrészeket ezzel-azzal helyettesíteni,itt-ott megváltoztatni dolgokat,mert a végeredmény egy halom tönkrement cucc lesz,ami a szemetes vödörből szorítja ki a levegőt!!Nem véletlenül vannak azok az alkatrészek a rajzon,ez nem egy kétledes villogó!!!Ha majd "mindenkinek" működik az első gépe és lesz némi gyakorlata,utána ott és azt módosít amit akar,az már kinek-kinek a saját dolga!Gondoljatok bele,hogyan tudnák segíteni én vagy bárki ,ha mindenki szabadon eltérne a rajztól!?
(#) p_istvan válasza erdgab hozzászólására (») Feb 22, 2009 /
 
Igen, az ETD59-et inkább csak 0,2T körüli gerjesztéssel ajánlják, itt üresjáratban 0,3-0.32T a gerjesztés, de ez szerencsére terhelve, hegesztés közben a kitöltési tényező csökkenése miatt 0,2-0,25T-ra visszaesik. (persze nem a lehetséges legnagyobb áramnál)
(#) Tomka válasza erdgab hozzászólására (») Feb 22, 2009 / 1
 
Igen szoltál. De most ez van, befürödtem egy pár ETD maggal. Rendelek a Tali Bt-től 1pár E65-öt(3C94-es van nekik, remélem jó lesz) (2376Ft) meg csévetestet hozzá(198Ft)

Azt ETD maggal az a baj, hogy kb 1,5ször több menet kell rá, mint az E65-re, az ablakkeresztmetszet meg egyforma, igy nehezen fér el rajta a 35/10 menet, sőt nekem el sem fért .
Következő: »»   6 / 563
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem