Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Feszültség pótlás
Lapozás: OK   1 / 1
(#) nortenys hozzászólása Feb 10, 2009 /
 
Sziasztok!
Olyan kapocsolásra lenne szükségem ami figyel egy adott pontot amin 3,3volt van és miután ez eltunik akkor egy fix 5voltról erre pontra 3,3V-ot kapcsolna de csak kb 5-10 percig.
(#) AMD válasza nortenys hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
Számítógép?
(#) nortenys válasza AMD hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
nem. egy vezérlő egység. De a 3,3V-olt kapcsolja be a tápot és miután lekapcsol nekem szükségem lenne még a tápból jövő 12V-ra 5-10 percre a rack hűtésére.
(#) besi99 válasza nortenys hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
A gyüjteményben találsz egy szünetmentes tápocskát
szinte ugyanez
(#) nortenys válasza besi99 hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
Ezzel amit linkeltél az a baj hogy a 3,3V-os vezérlő szálat nem szakíthatom meg. Csak rá tudok lépni.
(#) damkodav válasza nortenys hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
Egy npn tranzisztor és egy 5 voltos relé ás egy ellenállás
(#) nortenys válasza damkodav hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
megrajzolnád nagyjából?
(#) besi99 válasza nortenys hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
És ha 1-2 kondival besegítessz pufferként?
(#) NeoCorteX hozzászólása Feb 10, 2009 /
 
Hello.
tranzisztor helyett két invertert egymásután kötve használnék. Vagy FET-et. Ami egy optocsatoló ledjét hajtaná, ez adna jelet egy monostabil resetjének, ami egy relét húzgálna amire lehetne ventillátorkokat kötni.
Bár amilyen geek vagyok 12f PICet tennék be.
de ez már csak gusztus kérdése.
(#) nortenys válasza NeoCorteX hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
A ventilátort a tápból visszajövő 12V hajtja a viszonylag nagy áram miatt amit a 5volt nem bírna el. Ezért kellene a tápot ujra felélesztenem azután hogy a "rendszer" lekapcsolta.
(#) NeoCorteX válasza nortenys hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
Bocs. De nem értem mit akarsz, meg hogy milyen az amivel ezt akarod.
PCtáp pl egy egyszerű állat. a nagy csatin rövidre zársz két lábat (szépen kifejezve magam a vezérlő jelet lehúzod gnd-re) és elindul a kicsike.
Ha visszaindítod a tápot, nem indul el a kütyüd újra??
Vagy le sem áll? Vagy két táp van?
(#) nortenys válasza NeoCorteX hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
egy táp van.A tápnak van 1 vezérlőlába amin ha kap 3,3V-ot bekapcsol. És megjelenik a 12V-t. De a 3,3V-ot egy proci kapcsolja ami ugye kikapcsolás után földre kerül. És erre a ponta ha ujra 3,3V-ot kapcsolok amikor a rendszer kikapcsolt állapotban van akkor a táp ugye elindul de a rendszer nem. Mivel a 12V-megjelenik ezért a ventilátorok elindulnak és elkezdik a lehüteni a már kikapcsolt rendszert.DE ez elég lenne nekem ha kb 10 percig menne. És ez az egész automatikusan persze. Talán így már jobban érthető lesz mi is a problémám. Ja és az 5V az folyamatos független a ki és bekapcsolástól.
(#) besi99 válasza nortenys hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
A gyüjteményben szereplő szünetmentes tápocska megoldás, semmiféle vezetéket nem kell szakitani, a csak a cellákból és a diódákból kell leszedni és a 9,6,helyett 5v. A 6v
helyett lenne a 3,3v , csak a pontosabb feszek miatt GE dióda is kellene, ha kényes a rendszer
(#) nortenys válasza besi99 hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
Ez valóban jó lenne de az időzitést kellene már csak valahogy megoldani mert ettől folyamatosan menni fog a táp.
(#) besi99 válasza nortenys hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
Ez talán már nem probléma, egy 555 elindul 10secre ,monostabil, relé lekapcsol
(#) nortenys válasza besi99 hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
Elvileg valaki (sajnos nem tudom ki és azt sem hogyan) ezt megoldotta 1db 555-el. szerintetek ez lehetséges?
(#) besi99 válasza nortenys hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
3.3 az 5nek kétharmada
(#) damkodav hozzászólása Feb 11, 2009 /
 
Szerintem ez is elég, mivel a relé behúzásának ideje nem olyan fontos szerintem a kondit olyan 2 3 perc alatt feltölti behúz a relé és így is marad a 3,3v meg oda tudod kapcsolni ahova kell a gép kikapcsolása után a kondi még behúzva tartja a relét .
Így a 3,3 továbra is tartja azon a ponton 1 2percig a kondi értékével növelhető ez az idő.

Remélem valami ilyesmire gondoltál vagy lehet én nagyon hülye vagyok

relé.JPG
    
(#) damkodav válasza damkodav hozzászólására (») Feb 11, 2009 /
 
De 555 is meg lehetne csinálni abban van komparátor ha jól tudom.
(#) NeoCorteX válasza damkodav hozzászólására (») Feb 11, 2009 /
 
a kondi nem fog "kisülni" a tranzisztoron keresztül?
(#) nortenys válasza damkodav hozzászólására (») Feb 11, 2009 /
 
Először ilyesmire gondoltam én is. De ha relével vissza kapcsolom a 3,3V amit az 5voltból csinálok(mert a 3,3V indítja be a tápot és ezt ugyanoda kell kötnöm mint ahonnan a tranziszto vezérlést leveszem) akkor az a 3,3V a kondit ismét feltölti tehát soha nem fog kikapcsolni a táp. Tudom akkor csesszem meg az egészet.
(#) damkodav válasza NeoCorteX hozzászólására (») Feb 11, 2009 /
 
Hát szerintem épp ez adná az időzítést mert ő azt mondta hogy kell utánna pár perc amíg még működik addig a kondi adná a feszt.
Szerintem
(#) damkodav válasza nortenys hozzászólására (») Feb 11, 2009 /
 
Azt hittem ez két külön pont
(#) oleg53 hozzászólása Feb 12, 2009 /
 
Sziasztok!
Előszöris nekem ez az egész nagyon zavaros.
Ha ez egy sima ATX táp, akkor mint már korábban írták, nem egy bizonyos 3.3V jelenléte tartja bekapcsolt állapotban, hanem egy 5V-os jel GND-re kerülése.
Ez a jelvezeték az ATX csatin keresztül megy a tápba, tehát akár meg is lehet szakítani.

Biztos van valahol az alaplapon egy 3.3V-os jel, amit valamelyik IC ad, és ezzel kapcsolja be a tápot, de a folyamat végén úgyis annak a bizonyos 5V-nak a földe húzása van.

Ha a 3.3V rákötésével akarod bekapcsolni a cuccot, akkor gyanús, hogy egy olyan kimenetre dolgoznál rá, ami ezt nem nézné jószemmel, és valami meghalna. Vagy a kimenet, vagy a Te rátáplálásod. (De inkább az előbbi.)

Nem tudom, hogy az alaplap feléledési folyamatát mi indítja el, de ha a tápfeszek megjelenése az, akkor ezzel a trükkel a táp visszakapcsolásával újra elindulna a rendszer.

A javalsatom a következő:
Megkeresed a táp vezetékei közül a Power On-t. Ezen van a bekapcsoló jel. (Általában zöld, de jobb kiszámolni az ATX csatin.)
Megszakítod ezt a vezetéket, és belekötsz egy kis áramkört, ami figyeli az alaplap felől jövő jelet (bemenet), és vezérli a táp felőlit (kimenet).

Technikailag ezt úgy kell megoldani, hogy a bemenet egy felhúzóellenálláson keresztül 5V-ra legyen kötve. A felhúzó értékét nem tudom, de ki lehet mérni. Árammérésbe rakod a multimétert, majd az egyik mérőcsúcsot a kihúzott ATX csati Power On vezetékéhez, a másikat az egyik GND-jéhez érinted.
A táp erre bekapcsol, Te meg leolvasod az áramértéket. Ezzel az értékkel elosztod az ugyanígy mért feszültséget, ami amúgy 5V körül kell, hogy legyen. (Feszmérés közben nem kapcsol be). A hányados lesz a szükséges felhúzóellenállás értéke. Valahol 5k és 50k közt kell lennie, és még a pontosság sem számít.

A kimenetet egy tranzisztorral a GND-re kell kötni. A bemenet és a kimenet közé kell az időzítő, ami a bemenet földrekerülésekor időzítés nélkül simán "bekapcsolja" a tranzisztort, és ezzel a földre húzza a táp Power On-ját, vagyis bekapcsolja a tápot. Amikor a bemenet 5V-ra kerül, indul az időzítés, aminek letelte után "kikapcsol" a tranzisztor. Így a kimenet is 5V-ra kerül, a táp pedig kikapcsol.

Időzítőnek én egy CD4060-as kapcsolást ajánlok, amit a táp Standby Power vezetékéről lehet táplálni. Ezen kikapcsoltan is 5V van, az alaplap is ezzel táplálja például a bekapcsoló áramköröket.

Gyakorlatilag így biztosan nem indul újra a gép, mert amíg kikapcsolás után nem szűnnek meg a tápfeszülrségek, addig vár, viszont a ventik mennek. Most jöttem rá, hogy sajnos a winyók is, tehát sz*rnak a pofon.

De egyébként egy kikapcsolt eszköznek nem kell hűtés, mert nem melegszik tovább. Lehet, hogy a hűtőbordákat kikapcsolás után melegebbnek érzed, de ez csak azért van, mert légmozgás nélkül szétterül bennük a hő. Viszont a hűtendő alkatrész nem lesz melegebb.

Ha mégis meg szeretnéd csinálni, akkor jobb lenne máshonnan szerezni 12V-ot, és arról egy diódás közöstáplálást csinálni a ventiknek, amit ugyanígy időzítő kapcsol.

Amúgy ez a kondis tranzisztoros dolog, amit damkodav küldött, nem tudom hogy mi akar lenni, de csak kb 0.2 sec-et késleltet. Bocs. Nem leszólni akarlak, csak hát perceket nem lehet késleltetni egy RC-taggal.
(#) nortenys válasza oleg53 hozzászólására (») Feb 12, 2009 /
 
Szia!
Mint már korábban leírtam nem PC-ről van szó. Illetve a Power On nem ugy működik mint a pctápnál hanem ugy ahogy leírtam. Ez ez egész egy tesztelő állomás. Ez egy rack-es rendszer ami tele van zsúfolva minden műszerrel és ebből az egyik annyira érzékeny hogy ha leáll és a hő nincs utánna sem levezetve akkor beadja az unalmast. Viszont ha a tápot bekapcsolom a 3,3V-al (mert ez egy ilyen táp) akkor nem indul el az egész rendszer. Most jelenleg ez egy sima kapcsolóval van megoldva de ezt szeretném valahogy automatikusra tenni mert e felhasználók elfelejtik bekapcsolni ezt a kapcsolót miután kikapcsolták a rendszert. Tudom nem egyszerű vagyis nekem. De biztos vagyok benne hogy vannak nálam okosabb emberek és segítőkészek ezt megoldani.
(#) oleg53 hozzászólása Feb 12, 2009 /
 
Azt hittem, félreértés az a "nem". De ezek szerint én értettem félre. Bocs. :kuss:

Végülis elképzelhető, hogy egy közös borda miatt egy forró alkatrész kikapcsolás után megsüt egy másikat.
(Ezt csak azért írtam, hogy feloldjam magamban az ellentéteket.)

Szóval nem nyírja ki, és jól működik a dolog? Akkor próbálkozzunk, hátha így is marad.

Időzítésnek még mindig a CD4060-at ajánlom, vagy ha megvan a megfelelő háttér, akkor egy PIC-et.

Az a gond, hogy ha a 3.3V-ot figyeled, és ugyanazt kapcsolod, akkor valahogy ki kell küszöbölni, hogy a saját maga által kieszközölt kikapcsolás után visszakapcsoljon. PIC-kel ezt könnyen meg lehetne oldani.

A PIC nélküli megoldáson már dolgozok, talán lesz belőle valami.

Igazából az lenne a jó, ha az utóhűtés alatt tudnánk figyelni valami más jelből a processzor szándékát.

Amúgy milyen kimenete van a processzornak, hogy eltűri a visszatáplálást? Mekkora áram folyik a mostani kapcsolón keresztül a gép ki- illetve bekapcsolt állapotában? Azt az értéket is fel lehetne használni.

Bár elsősorban én a kimenet miatt aggódnék, de ha felkészítették egy ilyen szembehajtásra, akkor megoldható.
(#) besi99 válasza nortenys hozzászólására (») Feb 12, 2009 /
 
Már néhányszor megoldottuk. Azzal az erővel az 5 volt is indíthatna egy ventillátort
(#) damkodav válasza oleg53 hozzászólására (») Feb 12, 2009 /
 
A rajzom lehet hülyeség
Szerinte azért késleltetne ,nem egy órát
Na mindegy nem étem miért nem lehet arra az öt vagy 12 voltra állandóra bekötni egy ventit
Ha ilyen nehézkesen megy ?
(#) damkodav hozzászólása Feb 14, 2009 /
 
Na akkor ha az a megoldásom nem volt jó
Akkor egy nandkapu az 5 volt és a 3,3 közé a 3,3 még 1 nek tekinti de ezt ki kell próbálni .
A nandkapu ha valamelyik bemenete egyes és a másik 0 akkor ad 1 a kimenetén.
És ez indíthatná az késleltetőt ami egy monostabil multivibrátor lenne ennek az időméretezését megtalálod az oldalon a segédprogramok között.
Ha a 3,3 nem tekinti 1 nek akkor tranyóval oda is be kell kapcsolni az 5 voltot az 555 nek meg kell nézni az adatlapját mennyi áramot bír a kimenete mert akkor vagy egy tranyóval vagy egy relével kapcsolhatnád a ventit ez már biztos jó megoldás lenne csak nem annyira egyszerű.
Próbáld ki

Remélem ez jó lesz!
(#) oleg53 válasza damkodav hozzászólására (») Feb 17, 2009 / 4
 
Ez OK, de nem úgy van, hogy az 5V állandóan jelen van?
Más jel kéne, ami megmondaná, hogy maga a gép be van-e kapcsolva. Ez mondjuk nem hinném, hogy nagy problémát okozna, csak keresni kell.

Akár úgy is jó, ha bekapcsolt állapotban egy ponton váltakozó jel van. Például valami lassú adatjel is lehet.
Ennek a jelnek lehetne figyelni a fel- vagy lefutó éleit, amivel egy tranzisztoron keresztül ki lehetne sütögetni egy felhúzóellenállásra kötött kondit. Ha a kondi feltölt, akkor a gép ki van kapcsolva.
De ez csak részletkérdés.

Gyakorlatilag az üzemszerű bekapcsolt állapotot jelző jelet kéne egy pár másodpercet késleltetni (Ez nem az a bizonyos 3.3V). Ha ez a késleltetett jel azt mondja, hogy a gép megy, akkor a 10 perces időzítőt folyton resetelni kell. Ha a gép nem megy, akkor indul az időzítő. Ha az időzítő pörög, akkor küldjük a 3.3V-ot.

A késleltetésre csak azért lehet szükség, hogy a gép kikapcsoljon előbb, és azután induljon el újra az utóhűtés ellátására a táp. De ha nem okoz gondot az, ha a táp ki sem kapcsol, akkor nem is kell.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem