Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   414 / 3977
(#) proli007 válasza vizor hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
Hello!
Bocsánat, természetesen a Kokany-nak ment volna.
üdv! proli007
(#) Homeguitar hozzászólása Feb 10, 2009 /
 
Sziasztok!
Az ugye jó nagy probléma, hogy egy erősítőhöz 20-30 VA közötti transzformátor kell, az enyém viszont 75-100-150VA között fog mozogni? Ezen egy jó nagy teljesítményű ellenállással ugyebár nem lehet segíteni, mert azon feszültség is esne. Mi lehet a megoldás, illetve miből lehetne 24V-os, 10-30 VA-es trafót kiszerelni???
(#) maTaKee válasza Homeguitar hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
Az egyáltalán nem gond, hogy nagyobb teljesítményű. Az már nagyobb probléma lenne, ha kisebb lenne!
(#) Attila86 válasza Homeguitar hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
Üdv.!
Ha a nagyobb teljesítményű trafód feszültsége ugyan akkora mint amilyen az erősítőhöz kell, akkor működni fog róla.
(#) Homeguitar hozzászólása Feb 10, 2009 /
 
Köszi, srácok, erre voltam kíváncsi. Mondjuk lehet kissé égő lesz egy 10 kilónál is nehezebb, max 20W-os erősítővel mászkálni, de ez van....
(#) Kokany82 hozzászólása Feb 10, 2009 /
 
Helló!Van egy akksi töltő áramköröm és szeretném megmérni az áramerősségét?Hogyan tudom megmérni a helyesen multiméterrel?
(#) vizor válasza Kokany82 hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
Sorbakötöd a mérőt a terheléssel. Ha nincs terhelés akkor rövidzárlati áramot mérhetsz, ami nem biztos, hogy egészséges a műszerre vagy az áramkörre, I=U/R, ha lehet kerüld . Először a lehető legnagyobb méréshatárban mérj, majd úgy haladj lefelé ha belefér a következőbe.
(#) Tys23 hozzászólása Feb 10, 2009 /
 
Tegnap irtam a forrasztoállomásrol
a TIC253 és az optocsatolot nem kapta meg a gorém van valami amivel ezt tudom hejetesiteni?? at optocsatolo szokott lenni kapcsoloüzemü tápba taléltam is (cosmo 1010 817 ) meg (el817) de miben találhatok TIC253-mat??
(#) Kokany82 válasza vizor hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
És abban tudnál segíteni, hogy Ez most 120mA áramot mutat és szeretném egy riasztóra rátenni úgy, hogy ne kelljen levenni.Mérjem meg először a riasztó áramfelvételét úgy hogy az akksi nincs rajta?Szóval a töltőt kössem a riasztóra és ha az mondjuk többet fogyaszt akkor az R3 csökkentésével emeljem az áramerősséget?

Töltő.png
    
(#) vizor válasza Kokany82 hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
Hát most őszinte leszek de nem tudom A rajzodon az van írva, hogy ezzel az R3-as értékkel 120mA a max. zárlati áram vagy 600mV/R3. Ez egy áramkorlátos stabilizátor kapcsolás. Nem értem miért ilyen kell a riasztóhoz. Egy adott eszköz mindig csak annyi áramerősséget szed ki a tápból amennyi neki kell, ezért nem baj ha a táp nagyobb. Most a riasztót akarod tápolni vagy az akksit tölteni ? Mi a cél az áramkorlátos táppal ? Mert ez töltőnek való.
(#) Kokany82 válasza vizor hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
Az lenne a célom ,hogy úgy beállítani a töltőt, hogy az akksit soha ne kelljen levenni róla és közben a riasztó is menne.Végül is a cél, hogy ha áramszünet lenne a riasztó tovább működjön, de ha van áram akkor sem tölse túl az akksit.Azt mondták , hogy ezt úgy érhetem el, hogy a feszülltséget olyan 13,5-13,6V-ra állítom(ez kipipálva)és az áramot pedig úgy állítom hogy kicsivel erősebb legyen mint amennyit a riasztó felvesz az akksiból.
(#) vizor válasza Kokany82 hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
Így már értem. Akkor meg is válaszoltad, megméred a riasztó áramfelvételét, ha kisebb mint 120mA akkor oké, ha nagyobb akkor beállítod annál nagyobbra a tápot. A stabilizátor ic max. 1.5 ampert bír el.
(#) Kokany82 válasza vizor hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
Az áramerősséget ,ugye az R3-mal változtatom?Javíts ki ha tévedek.
(#) vizor válasza Kokany82 hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
Nem tudom Szerintem az R2 potival. Ha igen, akkor a max. áramerősség 120mA. Ha nem, akkor jön egy okosabb és megmondja. Olvass vissza, Proli007 pont erről értekezett és ha jól emlékszem, az R3 módosítása más értékek módosításával is jár, de tényleg nem tudom.
(#) Kokany82 válasza vizor hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
Az R2-vel a feszültséget állítom, az tudom.De majd megmére a riasztó áramfelvételét és reménykedem, hogy 120mA alatt lesz
(#) vizor válasza Kokany82 hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
Igazad lesz, mindkét esetben. Akkor az R2 a feszültségállító. Visszaolvastam proli007 írásához és ő azt írta, hogy az R3-al szabályozhatod az áramerősséget. Az ő példájában az R3 ellenállás 4.7 ohm-ról 5 ohm-ra változtatásával 130mA-re nőtt az áramerősség. De inkább nem irkálok olyanról amit nem tudok, az a legbiztosabb
(#) Kokany82 válasza vizor hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
Most akadt, egy kis probléémám,mert ha a töltőre ráteszem a riasztót akkor a mozgásérzékelők mennek és a riasztó is csippan egyet de a telót már nem rírom bekapcsolni mert csak villan egyet.kevés neki valami.Több áramerősség kéne?
(#) vizor válasza Kokany82 hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
Valószínű. Kimérted az eszközök igényét teljes terheléssel?

Amikor proli007 véletlenül nekem címezte a neked szóló írását, azt mondtam nincs közöm a dologhoz, de már egyre jobban belebonyolódok, pedig alig értem az áramkör működését. Végül is csak áramerősség mérésről volt szó.
(#) Macsek71 hozzászólása Feb 10, 2009 /
 
Üdv Mindenki !

- 2 ceruzaelemre tervezett (3v) LED-es kerékpárvillogó áramkörét meg lehetne-e táplálni 6-8V-al (esetleg előtétellenállással ) ?
- hogyan lehetne megoldani(egyszerűen), hogy a fent említett egység a tápdelej megjelenése után a második programot (villogás) indítsa el . Ha zárt(benyomott) gombbal adok delejt az egységre az első (folyamatos fény) program indul el.

Tudom, egyszerűbb lenne egy villogtató áramkört összedobni, de itt a ledek tükörben, prizma mögött vannak( kész lámpatestként) én meg "lusta" vagyok faragni

A cucc beépítési helye egy kerékpáron lenne ahol a generátorról táplálva MINDIG működne. Későbbi fejlesztés lesz ún. parkfény-nek átalakítása : megállás után még 20-30 sec villogás.

Köszi M.
(#) Kokany82 válasza vizor hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
Mostmár okosabb lettem kicsit.Kiméregettem mindent.
A riasztó mag csak 80-90 mA-t fogyaszt,(ez gond,hogy a fogyasztás és a töltés között 30-40mA van?)Lejjebb kéne állítani az áramerősséget? csak bekapcsoláskor eszik 250-et egy pár másodpercig.A töltő 120mA-rel tölt.A kérdésem az lenne,hogy miből lehet (időben) észrevenni ha az akksit túltölti.Max mekkora feszt mérhetek egy ilyen 12V-os akksin?Ezt azért kérdezem, mert mikor vettem akkor is 12,7V-ot mutatott a multiméter.
Ja az előző hozzászólásodhoz csak annyit tennék, hogy akkor gondold el én milyen amatőr vagyok ebben
De már egyre jobban értem.
(#) bbalazs_ válasza Macsek71 hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
Sehogy. Ezekben van egy beontott IC, az tartalmazza a kontrollert es a meghajtot. Szerintem elotetellenallas segithet, de nagy lesz a veszteseg. Inkabb stepdown.
Bar mennyi lehet ennek az aramfelvetele? Az enyem anno eljart egy evig a ket sima (nem alkali) ceruzarol...

Ha sajat villogast akarsz, akkor sajat progi kell...
(#) vizor válasza Kokany82 hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
Ez a dolog túlnőtt rajtam Az egyetlen amit állíthatok, hogy a feltöltött, terheletlen akksi mutathat kicsivel többet, majd úgyis leesik. De a többit nem tudom. Vannak akksitöltős topicok, ott biztos megtalálod a választ a túltöltés megakadályozására.
(#) Kokany82 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 10, 2009 /
 
Akkor megnyugodhatok.Azért még annyit hogy én úgy mértem ki a töltőfeszt, hogy az akksin nem volt rajta ,mertha rajta van akkor az akksiban lévő feszt mutatja.Szóval csak a két kábelre mértem rá ami az akksira menne.Már vagy két órája rátettem mindent a riasztót, az akksit ,szóval most úgy van ahogyan majd azt használni akarom.És most olyan 12,5V-nál áll és úgy látom már nem is megy feljebb a feszültség.De azért ,majd még nézegetem nehogy meglepjen.
(#) watt válasza Kokany82 hozzászólására (») Feb 11, 2009 /
 
Az áramot állítsd be 500mA-re a feszt 13,6V-ra , tedd rá az akkura és menni fog a teló is és minden más is. A telónak nem biztos, hogy elég a folyamatos telefonáláshoz az 500mA, de mivel nem folyamatosan hív, ezért az akku ezt megoldja. Csak a töltőről nem fog bekapcsolni, erre ne is számíts.
(#) watt válasza watt hozzászólására (») Feb 11, 2009 /
 
Még annyit, a félreértések elkerülése érdekében, hogy az 500mA-t egy olyan terhelésen állítsd be, amin 13,6V esetén legalább 1A folyna...(pl. 21W-os izzó)
(#) Kokany82 válasza watt hozzászólására (») Feb 11, 2009 /
 
Most 120mA-rel tölt de szerintemez elég mert a riasztó csak 90 mA-t fogyaszt és telefonáláskor is csak 250mA körül,de ez csak olyan1-2 percen keresztül mikor riaszt.Tegnap este óta rajta van és az akku nem remül,sőt ha lehúzom a sarut és csak az akksi feszt mérem akkor 12,7-8 V-ot mutat, ha a rárakott akksival mérem, úgy hogy a riasztó is megy akkor is csak12,85V-ot mutat.Szerintem ez így elég.De javítsatok ki ha tévedek.Így szerintem áramszünet esetén is kibír min 10-12 órát, annyi meg úgysem kell.Erre a megoldásra azért volt szükség, mert ha áramszünet volt egy pillanatra ami alatt nem kapcsolt ki a teló, akkor elkezdett riasztani és nem állt le amíg le nem kapcsoltam, újra és újra hívta a telószámokat.
(#) watt válasza Kokany82 hozzászólására (») Feb 11, 2009 /
 
Idézet:
„Most 120mA-rel tölt de szerintemez elég”

Nekem mindegy...
Arról nem is beszélve, hogy ebben a formában ez nem is igaz...
(#) csuszo_zalan hozzászólása Feb 11, 2009 /
 
Hi! Van egy kapcsolási rajzom,egy ledes villogó IC-vel.A gondom annyi lett ,hogy nem tudom,hogy az IC-nek melyik lába melyik?A rajzon fel van tüntetve,viszont magán az IC-n nem találtam semmi használhatót.Melléklet : a rajz és a kész kapcsolás.(ahol az IC is látható).Valaki tudna segíteni?
(#) maTaKee válasza csuszo_zalan hozzászólására (») Feb 11, 2009 /
 
Hello!
Az IC egyik felén (tetején vagy az alján) van egy kis bevágás vagy egy pötty, na most az attól balra eső (legelső)láb az az IC 1. lába! De ha a Google-be beírod az IC nevét, akkor kidobja az IC adatlapját amiben fel van tüntetve!
(#) csuszo_zalan hozzászólása Feb 11, 2009 /
 
Igen megnéztem az adatlapot,de akkor a kapcsolási rajzon miért van ilyen hülyén (hülyén=össze-vissza) rajzolva a lábai?
Következő: »»   414 / 3977
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem