Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Köszönöm szépen!
Még valami. Hogy azt írja 30V-os trafó kell hozzá. De nekem a kimeneten szép 30V-volt mikor egy 24V-os páka trafót kötöttem rá (üresbe pontosan 25.7V). Egy 23V-os trafóról (ami gondolom üresbe több) is menne ? És 35V-ot még bír?
Szia!
Ezt te milyen nyákterv alapján építetted meg? Feltennéd a kedvemért? Ez jobban néz ki mint az az LM317-es amit az előző oldalon tettem föl... A 30V jobb.. Üdv!
Szia!
Szóval, gr89 kollega volt olyan rendes és megosztotta itt hála neki!! De azért lenne jó, a menne 23V-rol mert jó árba tudnék hozzájutni!! Mit gondolsz/gondoltok?
Köszi a linket!
Akkor ez a "gyári" készülék pontos panelja? Üdv! Nekem sincsen 30V Ac-s szekunderű tápom.. Csak 24 vagy 48V majd valamit kitalálok.. Vagy keresgetek itthon.. Üdv!
Helló!
Megy kisebb trafóról is, nem gond, csak nem lesz akkora kimeneti feszültsége. nagyobb kimeneti feszültség sem lesz 30V-nál, mert a zéner stabilizálja a 723-as tápfeszét, és annál több a kimeneten sem lehet. ja igen. terhelés nélkül lehet, hogy megvan a kimeneten a fezs, de nem fogja bírni a terhelés és esetleg le is eshet a fesz.
Szia!
Mekkora a maximálisan "beadható" fesz neki? DC ben vagy AC ban mindegy.. Üdv!
Pontosan nem tudom, de nekem a pufferkondin kb 50V van. Kicsit sokat tekertem a trafóra, elszámoltam magam. Ennyit még tuti elbír.
Értem. Akkor nyilván csak az a 23VAC-os lesz, és terhelés mellet csak-csak kijön max 25VDC kb....
És ha 2x23V-os a trafó, és két labortápot kötök rá, akkor a trafónak a két külön szekundere baj ha összevan kötve, tehát már ott közös a "föld"? Vagy teljesen külön kell hogy legyen a két secunder?
Hello, proli mester, ma elkészült a tápod, hát első körben megviccelt a DC kapcsoló, azt hittem rövidre kell zárni és akkor van a kimeneten fesz, így azt hittem nem működik rendesen, pedig a ledek a potik tekerésére reagáltak, de a kimeneten 0V -volt mérhető,az OPA kimenetein is mérhető volt a változás a poti állításra, ref jó, mivel késő volt abba is hagytam, de csak nem hagyott nyugodni, mire eszembe jutott, hogy szakadást csinálok a DC kapcsolónál, és láss csodát ott volt a szabályozott fesz és áram a kimeneten, szépen belőttem 24V ra a max kimenőt feszt, az áramot is beállítom majd a későbbi tesztek során, no meg jönnek a képen is.
Egyenlőre csak egy 12V 5W os izzóval néztem meg, egész jónak tünik, az áramot is korlátozza ahogy kell, tulajdon képpen mondhatni, hogy elsőre pöccintésre ugrott a táp minden gond nélkül, a fetek jól viselkednek, a 7912 kissé langyos de egyáltalán nem meleg, minden normálisnak mondható, majd ha lesz időm jöhetnek a tesztek és a kiértékelés, eddig azt mondhatom tetszik a dolog. Egyetlen kérdésem lenne, mivel nem volt 6v2 zenerem, tudod a fetekhez kell, ha jól tudom ezt lehet helyettesíteni 2 sorba kapcsolt 3v3 al, ez így rendben van? Üdv: Doncso
Szerintem külön szekunderű trafó kellene hozzá. 25V simán ki jön belüle terhelésen is, még lehet hogy 30 körül is.
Viszont most tudtam meg hogy a 23V-os trafó 3kivezetéses (közös gnd), de majd van egy trafóm, amit bár nem erre szánok, de kipróbálni ki tudom, hogyha közös a gnd jó-e. Aztán majd kitalálom. Köszi a segítséget!
Hello!
Én írtam, hogy DC-off, és persze a bekapcsolt állásra értettem. A zárt "ki" kapcsoló, azért értelmes, mert működés közben az átmeneti ellenállása nem befolyásolhatja a kimenetet. Egyébként a legvacakabb kapcsoló is képes jól működni ebben a kapcsolásban, mert szinte nincs vele szemben támasztott követelmény, csak lezárja a tranyót. A zénernek nem sok, (azaz védelmi) szerepe van, mindössze annyi, hogy a tápfeszültség ugye kb 32V és ennyit a Fet-ek nem kaphatnak G-S feszültségnek. Az IRFZ-nek elég alacsony Gate feszültség kell ebben az áramtartományban. De ha megnézel egy adatlapot, akkor általában a maximális GS feszültség 20V. Én a max értéket nem szeretem megközelíteni. Ennél kisebb zénert illik tenni. 6..12V-ig tulajdonképpen bármi mehet. De a GS közöti 1kohm és a soros 470ohm is korlátozza ezt a feszültséget. De biztos ami fix. (A minimális Gate feszültséget a Fet típusa, és a terhelő áram határozza meg.) üdv! proli007
Igen. Lehet, hogy még több is. De ilyenkor már növelni kell az R1 és R2 ellenállást, mert megsülnek a zénerek. :yes:
Akkor nyugodt szívvel kicserélem 8v2-re, igazából 3db FET-et használtam fel, de szerintem ez 2A-hez bőven elég, pláne ahogy a barátomat ismerem, max ledes villogót fog építeni és azt tesztelgetni, trafónak egy BEAG akt 453-as torroidjára gondoltam, ez 2*24V 160VA, ez több mint elég. Na szerintem hétvégén alávetjük mindkét példányt (mert párban készült) teszteknek és írok értékelést. meg képeket is teszek fel, szerintem nem lesz gond vele, teljesen jónak tünik, tetszik a mérete is, minden ok vele. Képzeld amit legutóbb megcsináltam tudod a spot előtétből pákatrafót, hát múlt hétvégén levizsgázott, ugyanis bedugva hagytuk vasárnaptól egészen szerda délutánig, véletlen persze, de semmi gondja nem lett. így az is jól szuperál!
Sziasztok!
Olyan sűrű lett a hetem, hogy nem tudom kipróbálni a tápot szimetrikusan. Szóval valaki meg tudná mondani, hogy ha van két labortápom, és egy szimetrikus trafóm, de 3kivezetéssel, szóval a trafón már közösítve van a föld, és ha a két labortápot szimetrikusan kötöm működik? Mert asszimetrikus trafóról nem működik, de így működnie kellene ugye?
Hát középnullás trafóról tuti nem fog működni, asszimetrikus trafó kell (2 különálló, de ugyanolyan tekercs)
nemtudom neked miért nem volt jó... két különálló labortáp és az egyik pozitív kimenetét összekötöd a másik negatívjával.
Sziasztok!
Nekem az vona a kérdésem, hogy nincs köztetek olyan aki megépítette a RT ÉK 2005 könyveben Urbán által bemutatott tápegységet?Csak azért kérdezném mert megszeretném építeni és nem hallotam jókat a 723-mas ic-ről.
És rosszakat hallottál róla ? Mert én azt nem !
Nagyon jó táp ic csak egy kicsit régen tervezték .
Én 723-mal csináltam egy tápocskát, és elég jó lett, szépen működik, csak egy bajom van vele, hogy 3,5V alá nem akar lemenni. :yes:
Minden alkatrésznek vannak korlátai !
Viszont én 20 éve csináltam vele 150v os stabot!!
Szia!
Nah szóval ilyen a trafó gyárilag mint a bal oldali képen, szóval közös fölr pontja van. Pl egy erősítőnél nem lenne probléma, mert sok esetben közösítik is azt a trafó kimenetet. Most ez így működne olyan trafóval mint amit bal oldalt látunk, vagy csak, ha teljesen külön van mint a jobb oldali képek akkor jó?
Szia!
A jobb oldalival működne, legalábbis szerintem.(mármint ha a szimmetrikus üzemre gondolsz) De ennek feltétele, hogy ha használsz egyéb segédfeszültséget is a tápegységhez, akkor azok is függetlenek legyenek egymástól. Üdv Kiborg
Hello!
Teljesen természetes. Más kapcsolást kell választani. üdv! proli007
Ha 2 labortáphoz akarsz soros(szimmetrikus) vagy párhuzamos üzemmódot akkor csak a jobb oldali trafó jó, és igen ha bármilyen segédtápfesz is van azoknak is külön kell lenniük...
Semmilyen kapcsolat nem lehet a 2 táp között a kimeneteken kívül. -ToXeN-
Azt tudtam, én is hogy egy secunderrol nem mehet más se ami segéd tápról megy, pl. feszültségmérők.
De sajnálattal hallom, hogy már akkor se hó ha össze van kötve 1-1 kivezetése. Akkor új trafó után nézek, és köszönöm a segítséget!
Nekem is középnullás trafóm volt... de nekem hozzá lehetett férni a "0" kivezetéshez annyira hogy kettévágjam , ha tudod mit csinálsz és neked is pont olyan trafód van amibe ez megoldható próbáld ki (vagyis csak egyszer próbálkozhatsz)
-ToXeN-
Még egy dolog eszembe jutott. Van két közel egy forma trafóm, több kivezetéssel. Az is közép nullás, de úgy hogy egy kb 25V-os és egy kb 12V-os kivezetése van. Akkor természetesen a 25-25V-os részekre rálehetne kötni a tápot és akkor szimetrikusan is össze lehetne kötni. Viszont, ha úgy ahogy a képen látható, kötöm rá az áram/feszültség mérőt az bekavarna? Mert a mérő persze menne a "saját" tápjának a kivezetéseihez, de hogy összekötöm a tápot ez is bekavarna?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |