Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
A barátom kérésére megterveztem és elkezdtem legyártani egy vízkőmentesítőt. Sajnos, hiányzik 3 IC. Mindenesetre bíztató a kinézete a panelnak, ami 60x60-as. Remélem beváltja a hozzá fűzött reményeket.
Nem. Csak simán fotózással és konyhai körülmények között...
Nagyon tuti lessz , ez egyébként melyik kapcsolási rajz alapján van ? Vagy netán saját tervezésű?
Jól néz ki! Milyen elven működik? Igazából fogalmam sincs arról, hogy miként működhet egy elektronikus vízkőmentesítő (hacsak nem vízkőmentesítő folyadékot adagol vagy ultrahanggal töri szét a vizkövet )
Gondoltam mert a panel szerint gyanús volt ! énebből a tipusból már kb 20 -30 darabot éítettem , szerintem ez a te általad építettel majdnem megeggyező?
Nem majdnem megegyező, hanem ugyanaz!
Sokat túrtam a netet, hogy találjak valami szimpit. Végülis itt a HE-n a vízkőmentesítős topicba linkelte be valaki. Én tettem még rá egy táp részt, hogy külső fali adapterről is lehessen működtetni üzembiztosan.
Valamikor régen én INNEN szereztem az információmat erről a kapcsolásról , és következett asikeres megépítés . A nyákot személyesen a kapcsolás megalkotójától kaptam !
A multhéten szétszedtem egy ilyen készüléket (gyári), nem volt benne csak 1db 4060 -s IC meg pár ellenálás, dióda, kondi.
Lehet ujabban már kihagynak belőle alaktrészeket.
vicsys!
Vigyázz a Te rajzodon a Q2 tranyó alatt a diódák fordítva vannak!!
Szerintem meg azon van jól. Így a 0 -hoz lépest 1,5 V-tal megemelt potenciálra megy Q2 emittere a 10k -n. Forditva szakadást jelentene a 3db diófa. (1 is!) Ha Zener (cca 1,5 V) lenne (és az lehetett eredetileg!) akkor lenne helyes fordítva a diófa iránya.
Azt mondtam,hogy a 3 diódának a Q2 tranyó emittere fele kell nézni a pozitív oldalukkal,vicsys rajzán ez fordított így nem jó.Ha azt akarom,hogy kb. 1,5 volttal magasabb potenciálon legyen a kérdéses pont akkor a diódáknak pozitív oldalukkal az emitterhez kell csatlakozni.Csak egy példa:Szükségem lenne mondjuk 12,5 stabil feszre,de csak 12V stabkockám van,akkor a stabkocka test lábát egy diódán keresztül kötöm a testre,dióda a pozitív oldalával csatlakozik a stabkocka test lábára,a kimenetén mérhető is a kb. 12,5V.Ha elbeszéltünk egymás mellett akkor bocs!
szerintem dióda esetében beszéljünk nyitó és záróirányról. Ebben a kapcsolásban az anod magasabb potenciálon van mint a katód, így kinyit, és áram folyik rajta,mellesleg megemeli az emitter potenciálját.
erdgab! (...hogy folytassam az előttem szólót.)
De beszélhetünk anódról (+) és katódról (-). Vicsys rajzán - hogy egyről beszéljünk csatoltam! - a Q2 emittere R4 en (10 k) keresztül megy D1-3 anódjára, és ez ÍGY JÓ! Ugratni? Mindig ökörködök, de ilyennel nem!
A stabkocka esetében ugyan úgy kell bekötni a diódákat, mint ahogyan a Q2-es tranzisztornál vannak.
Te is ezt mondtad, és a rajzon is így van. Akkor miért is kellene megfordítani?
Semmi gond. De egy másik rajzon valóban fordítva van.
Talán eredetileg Zener lehetett ott, és azt váltotta ki a 3 dióda. (de ehhez meg kellett volna fordítani!)
Üdv!
Most végeztem,ezzel az "Univerzális" Cb rádió programozóval.Életemben most építettem először ilyent,de működik.Egy Yaesu Fth 2008 típusú kézi cb rádiót sikerült átprogramoznom sikeresen vele,anak idején,a polgárőrségé volt,é lebutották 2 csatornásra,na hát én ebbe nem nyugodtam bele A kép baloldalán lévő kábel,a soros portra csatlakozik,a 2,5mm es jack,megy a mikrofon bemenetére.
Szép munka! A nyák milyen eljárással készült?
Köszi,fotó technológiával,utána kémiai ónozó.
Sziasztok!
Ma fejeztem be a labortápom építését. Ez egy sima 723 IC-vel megvalósított kapcsolás ami 0,8-30V között szabályozható, elvileg 10A-t bír, gyakorlatban azonban eddig még csak 6A ig mertem kipróbálni. Elsőre indult szépen, de teszt közben 2A terhelésnél az egyik 2n3772 C-E zárlatos lett -valszeg egy béna hamis darab volt-. Ennek cseréje után minden ment szépen. A két kis billenőkapcsolóval lehet beállítani a feszültség szabályozási tartományt 0-6; 6-30V illetve 0-1; 1-10A között az áramkorlátot.
Tetszik ez a hosszúkás doboz. Ha majd egyszer eljutok odáig, akkor a saját tápomnak is valami hasonló elrendezést szeretnék. Amúgy mi volt benne, UPS?
Nemsemmi! Nagyon farnkón néz ki.
Egy kérdésem lehetne? A szünetmentes táp saját trafóját használtad fel a labortáp működtetéséhez? A képekről nekem úgí tűnik. Egy ilyen táp trafója 10 A-t is elbír? Nekem is van itthon egy szünetmentes, és nincs használatban. Elképzelhető, hogy újra életrekeltem, a munkád láttán. nagyon tetszik! uli
Köszönöm.
Igen, egy APC ups volt benne, de sokat szívtam vele, mert az előlapja teljesen müanyagból volt, így azt kukáztam, a házat megfordítottam és a hátlapra tettem egy alu lemezt hasonló bevonattal mint a doboz, és ebbe jöttek a kezelőszervek. Hátulra meg az előlap helyett a borda került szintén az előbb említett alu lemezre, + még egy merevítő rúd a tetejére, hogy bírja a gyűrődést.
Nem, ez egy erősítő trafója volt. A ups trafója szerintem simán bírna 10A-t, bár pontos adatot nem tudok róla, de laglább 4mm vastag drótból van a secundere. Az egyetlen problémám az volt vele, hogy csak 2x 7,5V-ot ad le, áttekerni meg nem nagyon akartam egyenlőre.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |