Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vinil lemez vágás

Témaindító: Z_zoli, idő: Feb 17, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) karpi válasza Z_zoli hozzászólására (») Feb 23, 2009 /

Hello, azt szeretném megtudni, hogy eló-e lehet álítani lemezeket házilag?
Valamien vágógépet eló állítani vagy valami más módon.

Valamilyent biztos lehet , modjuk kezdheted a Phonograph-al .
Kulonben nem a vinilt vagjak , azt preselik ha jol tudom.

Valami viaszkot , mehviaszk felet (sztearin ? ez mintha valami muviaszk) .Ezt vagjak majd befujjak grafittal aztan metalizaljak utanna galvanizalmnak ra egy reteg valami femet , errol aztan "kopiroznak" egy kemeny anyagbol egy matricat amivel preselik ( azt hiszen melegen) a lemezeket .Evvel egy bizonyos szamu lemezt lehet preselni aztan a minoseg leromlik .( kopas)

Wiki cikk

".......Peter Carl Goldmark (Hungarian: Goldmark Péter Károly) (December 2, 1906 – December 7, 1977) was a Hungarian-born, American engineer who, during his time with Columbia Records, was instrumental in developing the long-playing (LP) microgroove 33-1/3 rpm vinyl phonograph disc, ......."
(#) Action2K válasza karpi hozzászólására (») Feb 23, 2009 /

Szia!
Idézet:
„nem a vinilt vagjak , azt preselik ha jol tudom.”

Rosszul tudod, a vinilt is vágják. Ha elolvastad volna az előző hozzászólásom, még azt is tudnád hogy 3000 Ft egy üres korong (Link). A vágást vagy préselést a szükséges darabszám határozza meg (mikor mi az olcsóbb): Link.

Idézet:
„...amivel preselik ( azt hiszen melegen) a lemezeket”

Erről elég részletes információkat írt gg630504 fórumtársunk: Link

Kérlek olvasd el miket írunk, nem hiába tesszük, ne csak találgass. Kettő oldal nem a világ.

(#) Z_zoli válasza Action2K hozzászólására (») Feb 23, 2009 /

Jól beszélsz!!
Kicsit drága dolgok ezek.
Ha nem lenne olyan drága az ures vinyl akkor lehet lelkesebb lennék de most nagyon lehangolódtam.
(#) dzogcsen válasza Z_zoli hozzászólására (») Aug 30, 2009 /

Vágtam lakklemezeket, ki is adtunk egy komolyzenei lemezt. Nem egyszerű nem olcsó mint írták is többen. Van amerikában egy cég amelyik forgalmaz házi használatra lemezvágó gépet, az sem olcsó és speciális drága lemez kell hozzá. A lakklemez csak párszor játszható le, teljes minőségében valójában egyszer, mert a lágy lakk hamar kopik és torzúl. A hatvanas években vágtunk lemezeket házi készítésű vágógéppel röntgenfilmre, sőt a rádió is használta. A minőség:100 Hz 5-6 kHz, ez gondolom nem felel meg neked, és ráadásúl normál barázda 78-as fordulat, bár az felezhető de a játék idő pár perc. És mono természetesen. Van pár ilyen vágott lemezem a negyvenes-ötvenes évekből.
(#) mcload hozzászólása Szept 4, 2010 /

Tavaly olcsón hozzájutottam egy 80-as évekbeli hi-fi minőségű Panasonic lemezjátszóhoz.
Már régebben is hallgattam vinyl lemezek, és valóban jobb a hangzása mint az audio cd-nek, az mp3-ról nem is beszélve.
A cd-nek jobb a minősége, viszont a "bakelit" lemezek dinamikája sokkal jobb és természetesebb a hangzása - persze csak jó minőségű lejátszón, ahol az erősítő még nem integrált, digitális cuccokból van.
Sokkal jobb bakelitlemezeket hallgatni. Engem egy idő után zavar is az audio cd és mp3 - valahogy nem az igazi ...
..és hogy a lényegre térjek: mióta kifejlesztették a mikrobarázdás lemezeket, azóta is ugyanabból az anyagból készülnek - vinyl. Viszont azóta eltelt egy fél évszázad és azóta szinte semmit nem fejlesztettek rajta. pl: készíthetnék sokkal tartósabb és jobb minőségű anyagból. Lézeres szedőfejjel működő lejátszó van, csak sajnos megfizethetetlen áron

Azon gondolkodtam, hogy egy megfelelően átalakított cd- íróval, cd lemezekre is fel lehetne írni analóg módon a hanganyagot. Tehát az író úgy működne mint a vinyl vágó gép, csak most nem egy tű vágná a barázdákat, hanem a lézer - ami az íróban úgy lenne átalakítva mint a vágó gépben, hogy oldalirányban el tudjon mozdulni. -Így nem digitális jeleket- piteket, hanem analóg barázdákat írnánk fel a lemezre.
Ha már bakelittel ilyen hangminőséget el tudtak érni, akkor egy ilyen lézeres-cd -s cuccal akár stúdió minőségű hanganyagot tudnánk tárolni analóg formátumban. Tartós is lenne ...
Ez már régóta jár a fejemben .... hátha egyszer valaki összehoz majd valami hasonlót ...
(#) mcdomy válasza Action2K hozzászólására (») Máj 29, 2011 /

A minőség is meghatározza, hogy direktvágott vagy nyomott-e a hanglemez. Nyilván kisebb példányszámú lesz, ha egy kiadvány direktvágott, de előfordulnak relatíve nagy példányszámok is, drágábban ugyan de nagyon jóminőségű műsorhoz lehet így jutni
(#) mcdomy válasza Z_zoli hozzászólására (») Máj 29, 2011 /

Olcsóbbat per pillanat nem tudok, ők minőségi munkát végeznek:Vinyl Group
(#) mcdomy válasza Z_zoli hozzászólására (») Máj 29, 2011 /

Mielőtt lemezvágó gépet gyártanátok, olvassátok el Degrell László: Lemezjátszók és hanglemezek című könyvét... ALAP
(#) Petyaa hozzászólása Feb 17, 2016 /

Üdv mindenkinek! Hanganyagot szeretnék vágni plexibe. Természetesen csak érdekesség miatt dobnék össze egy ilyen "vágó" gépet. Tudnátok tanácsokat adni, hogy a vágószerszám mi lehetne?
Gondoltam vidia gravírtűre is, de azt olyan maximum 0.05mm nagyságúra tudnám megköszörülni. Esetleg ezzel már lehetne kezdeni valamit?
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem