Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszóró készítése

Témaindító: Dr.Megavolt, idő: Jún 12, 2007
Lapozás: OK   7 / 29
(#) fulop lajos válasza pl13 hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

Szerinted.
Üdv! Lajos
(#) Frillsp hozzászólása Jan 11, 2009 /

helló!
köszönöm szépen nektek, most már világos!
itt vannak a képek!
(#) pl13 válasza fulop lajos hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Nem csak szerintem, ez a valós helyzet, amit leírtál tényleg nem igaz. Ha átlátod az elektrodinamikus hangszóró helyettesítő képletét, akkor is rájössz, és persze ha kipróbálod, akkor is.
Kijavítom a hibákat benne.
1. A duplacsévés hangszóró egyik fél lengőcsévéjét rövidrezárt helyzet és a zárt alu csévetest nem vehetők egy kalap alá, teljesen más mindkét eset.
2. De még ha rövidre is zárod az egyik felét a lengőcsévének a másik kivezetésen nem csökken a névleges impedancia, magyarul a rövidzártól igen csak messze lesz a hangszóró. Mindössze annyi történik, hogy a mechnanikai ellenállás nő drasztikusan, és az 1kHz fölötti induktív rész lesz sokkal laposabb. Magyarul itt is a zárt vezető csévetesthez hasonlóan viselkedik ugyan a hangszóró, de jóval erősebb a hatás.
3. Akkor hallgatna el a hangszóró, ha a két egyforma (azonos menetszám, DC ellenállás, pozíció) lengőcséverészre egymással ellentétes fázisú jeleket kapcsolnál.
(#) pl13 válasza Frillsp hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Ezt már mintha láttuk volna párszor, nem?
(#) fulop lajos válasza pl13 hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Üdv! pl13
Másodszor is leírom én nem mondtam azt, hogy nem fog szólni. Ez csak ideális esetben hallgatna, 0 légrés, 0 ellenállású huzal, 0 ellenállású lengőcséve anyag stb.
Q*áramerrősség1*menetszám1=q*áramerrősség2*menetszám2, gerjesztési egyensúly egy zárt mágneses körben. Ezzel számíthatod ki a rövidre zárt tekercsben folyó áramot.
50%-os csatolási tényezővel számítva a két tekercs között, a betáplált teljesítmény fele arra megy el, hogy az egymenetes rövidre zárt tekercset melegítse. HATÁSFOK?? Itt az erősítő fele-negyede közötti impedanciát "lát".
Üdv! Lajos
(#) pl13 válasza fulop lajos hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Nem igaz. Alapvetően rosszul gondolkodsz.

Az impedancia sehol nem csökken a névleges érték alá, tehát ha kétszer 4 ohmos lengőcsévéről van szó, és az egyiket rövidre zárod, az erősítő akkor is 4 ohmot fog látni (csak mechanikai hatása van, és az induktív részen csökken az impedancia), és a hatásfok sem változik, az érzékenység is marad az eredeti értéken (pardon te úgy írtad HATÁSFOK, de nem tudom mit változtat a nagybetű).

Ennek meg
Idézet:
„Másodszor is leírom én nem mondtam azt, hogy nem fog szólni. Ez csak ideális esetben hallgatna, 0 légrés, 0 ellenállású huzal, 0 ellenállású lengőcséve anyag stb.”

Semmi értelme. mindössze akkor hallgatna el a hangszóró, ha a másik fél tekercsre ellenfázisú jelet kapcsolnál.

Ezeket a helyzeteket mérésekkel is körüljártam már párszor, szóval holtbiztos, hogy így működik, mellesleg logikus is, feltéve, ha megérted a hsz helyettesítő képét.
(#) KTobi válasza pl13 hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Szó sincs itt két tekercsről. Ami van, az az, hogy a tekercs által keltett mágneses tér bezáródik az egymenetes csévetesten is. Bár nem szorosan a mágnesre van tekercselve, így kisebb lesz a csatolási tényező. Ezért nem okoz teljes rövidzárlatot.

Ez ellenállása pedig igen is lecsökken, mivel a névlegesen 8 ohm os hangszórónak az átlagos ellenállása 8 ohm. És ez a látszólagos ellenállása. Mert van neki ohmos, réz ellenállásából adódó, ez kicsi, vékony drót esetén 2ohm körül. És van a tekercs jellegű ellenállása. Ez pedig a frekvenciától változik. Ha egyenáramról hajtod a hangszórót, persze nincs az induktív ellenállás. Ezért is építenek be védelmet, hogy ha megjelenik egyenáram a kimeneten, mert leégne. Ebben az esetben ha egy egymenetes tekercsel ezt rövidre zárod, akkor elveszik a tekercs jellegű ellenállása, és mintha egyenáramról működtetnéd leég.
Természetesen itt nincs szoros csatolás, ezért nem ennyire drasztikus. Pont mint a hegesztő trafóknál. Ott a csatolást állítod a légrés szabályozásával. Ha nem lenne légrés, mihelyst hegeszteni akarnál rövidre zárnád a trafót. És leégne vagy a trafó, vagy a biztosíték, vagy a konektorból jövő túl vékony drót.

Idézet:
„ha kétszer 4 Ωos lengőcsévéről van szó, és az egyiket rövidre zárod, az erősítő akkor is 4 Ωot fog látni”
Mintha az alapokat sem tudnád. Akár sorban, akár párhuzamosan van kötve, mindkét esetben kisebb impedanciát lát az erősítő. Ha jól sejtem, Te párhuzamos kötésre gondoltál. Ha abból az egyiket rövidre zárod, akkor azt a rövidzárlatot látja majd az erősítő is.

Nem tudom, mit tanultál, mit tudsz, de nem ártana elgondolkodni, mit mivel, hogy is kötsz.
(#) fulop lajos válasza KTobi hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Kösz, KTobi!
Üdv! Lajos
(#) Lázár Péter válasza KTobi hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Hmmm... Elkezdtem gondolkodni és ez nem jó jel ugyanis mindig gyatra voltam fizikából. Nos kérdés a csévetest tekercsnek vagy testnek vagy rövidrezárt tekercsnek tekinthető? Az elsőt kizárom. Ha test, úgy működhet mit a transzformátor vasmagja örvényáramok alakulnak ki benne, de lemez, és alu. Rövidrezárt tekercsként is generálódhat rajta valami kis fesz. Amúgy bevágva is tekercs szerintem. Nos ha elméletben letekerem a csévéről a rezet és csak a cséve van azzal a fesszel ami rágenerálódott (ami igen kicsi), akkor nem fog semmi történni, azaz max zúghatna tőle de azt meg nem hallom.
A membrán fizikailag 1,5cm lengést enged. Üzembe helyezve ez csak kb 4-5mm De itt már magas a hangerő és kegyetlenül üt. Azaz kitérhetne de nem teszi, mert a hangjel visszarántja, és már dobozban is van. Nagyobb kilengést és teljesítményt a mágneses résznél a hézag csökkentésével érhettem el volna. De mint már említettem nem gyári hangszóró. Mégis kisebb gyárival való összehasonlításkor nem találtam leadott hangtelesítményben különbséget. Az alu cséve pedig mágnesesen nem befolyásol sokat anyaga miatt. Plusz azt se felejtsük el, hogy a mágneses résznél egyes gyári hangszóróknál alu vagy gyakrabban réz burokkal látják el, pont abból az apropóból, hogy a mágneses rész ne egy síkon legyen. Ezzel a teknikával "mossák" szét a mágnesességet. A cséve is működhet így, és nem utolsó sorban az alu jól hűti a tekercset. Lakkal van az egész lefújva és nem melegszik nem ég a lakk sem. Illetve az erősítőnél sem jelentkeznek erősebb terhelésre vonatkozó melegedések. A hangfal pedig el van látva biztosítékkal ami már rég kiégett volna. Illetve a hangfalba beszerelt magassal kompenzáltam a mély ohm számát. Arról pedig nem is beszélve, hogy egy hangerő felett csak nyitott nyillászáróknál használom, mivel üvegesek és beremegnek. Illetve az ott tartozkodó épp üzemen kívüli hangszórók membránjai is lüktetnek. Amúgy megfogadom a tanácsokat mindig tanul az ember. Főleg, hogy újjabb példányok készülgetnek. No persze amúgy azért nem vágtam szét mert így formatartó, könnyebb volt tekercselni. Üdv már zsibbad az újjam
(#) Lázár Péter hozzászólása Jan 13, 2009 /

Amúgy más hibája van a hangszórónak, ha hirtelen hangosítom fel a hirtelen ütés hatására az egyik példánynál a membrán berren. Mivel nem sikerült a tölcsérformát tökéletesen beragasztani. De lassú hangerőnövelés esetén ez a jelenség nincs.
(#) pl13 válasza KTobi hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Ez így kész káosz, nulla igazságtartalommal. Egyelőre azt se fogtad fel, amit leírtam. Ha van kedved, próbálkozz még. Egyelőre azt a szintet sem üti meg, hogy kijavítsam.
(#) fulop lajos válasza Lázár Péter hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Ha már elkezdtél gondolkodni, ez már igencsak jó dolog kérlek folytasd, és nagyon sokat olvass e témakörben, és ha lehet ne sémákat hanem gondolkodásmódot próbálj kialakítani magadban!
Mos pedig megkövetem pl13-at és idézem: "Ez így kész káosz, nulla igazságtartalommal. Egyelőre azt se fogtad fel, amit leírtam. Ha van kedved, próbálkozz még. Egyelőre azt a szintet sem üti meg, hogy kijavítsam."
Üdv nektek! Lajos
(#) pl13 válasza fulop lajos hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

De én KTobinak, és nem LázárPéternek írtam.. Jó az övében is lenne javítanivaló.. de mindegy... lehet hogy nem annyira lényeges.

Pedig eddig úgy hittem ez a fórum kicsit más, és nem a saját elméletek gyártásáról szól....
(#) fulop lajos válasza pl13 hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Köszi a helyreigazítást! De ezen a két hozzászóláson nehezen tudtam eligazodni és elmenni,mivel az asztalon van a monitor.
A fórumot illetően én sem arra tartom, hogy saját elméleteket publikáljak, ill. gyártsak, hanem a megtanult vagy megtapasztalt és utólag igazolt törvényszerűségeket úgy alkalmazni, hogy függetlenül a témától azok megállják a helyüket.
Azért mert hangszóróról van szó, még igaz OHM törvénye és LENZ törvénye is. Gondolom most már érted mire gondolok. Pl. a "gázok rezgéstana" c. tantárgy alatt tanultak lehet, hogy a hangszórófizikája között is igaz. Vagy a "szilárd testek rezgéstana" c. tantárgy alatt tanultak illenek egy hangdoboz oldalfalainak rezgésének vizsgálatához. Vagy az egyesített gáztörvény is működhet a zárt hangdobozok világában és akkor csak nem zárja be a "mezőgazdasági halláskárosult" (süket paraszt) légmentesen.

Üdv! Lajos
(#) Lázár Péter válasza fulop lajos hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Mezőgazdasági halláskárosult hibája alatt azt érted, hogy teljesen zárt ládába tette bele a cuccot. És a légnyomásnak köszönheti a hibát? Egy aprócska titok, ha visszalapozol itt és megnézed a dobozról a képet szinte süti az ember szemét a dobozonkénti 2db 8cm-es szubcső. Így a zárt ládáról ennyit. Akkor pedig mennyire lehet a hangszóró folytva, ha ekkora nagy dobozméret és szubcső mellett is akkora a légnyomás hogy berren??? Amúgy a cikket azért tettem közzé, mert pont sok hitetlenkedő volt aki azt mondta, hogy képtelenség egyátalán is működő példányt létrehozni. Nos ennek bőven megfelel. Sosem akartam 100%-osra csinálni mert nem lehet. De a tanácsokat megfogadom, persze ha egyátalán a tanácsokat adók is közös megegyezésre jutnak. Ugyan is kinek higyek. Sajnos a hangszóró gyárak pedig nem teszik nyilvánossá a projektjeiket
(#) pl13 válasza Lázár Péter hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Hangszórókat tervezek pl. most is.... szóval egyértelmű a dolog sztem.
(#) Lázár Péter válasza pl13 hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

OK
(#) fulop lajos válasza Lázár Péter hozzászólására (») Jan 14, 2009 /

Üdv Péter! Valaki jó néhány lappal ezelőtt irta valakinek, hogy még egy 3mm-es furat sem lehet a zárt dobozon, mert belepiszkál a hangképbe (de lehet, hogy itt: Hangdoboz / Szubláda készítés).
Egyébként meg fogalmazz egy picit konkrétabban, légy szives. légnyomás mindenütt van, ahol gázok vannak légnemü formában.
A teljesen zárt dobozt pl13-al veséztük.
Üdv!Lajos
(#) kisfeca hozzászólása Feb 15, 2009 /

Üdv. Lenne egy-két kérdésem! Egy ilyen házi készítésű hangszórónál ami fent van a cikek között is az körülbelöl hány wattos? tehát hogy mekkora erősitő mehet rá? Ja és hogy hány ohmos? vagy a tekercseléssel ez meghatározható? Gondolkodom én is egy ilyen épitésén ami a cikkek között van, a barkácsolás az menne is csak nem minden rész világos :no: !

U.I.: Lázár Péter,Frillsp gratula,gratula,gratula
(#) pl13 válasza kisfeca hozzászólására (») Feb 15, 2009 /

A lengőcsévétől függ majd, hogy mekkora lesz a terhelhetőség.
(#) kisfeca válasza pl13 hozzászólására (») Feb 16, 2009 /

Köszönöm
(#) norbbie hozzászólása Feb 22, 2009 /

Ezeket a mágneseket körübelül mekkora teljesítményig lehet használni ? Vagy csak a lengőcsévétől függ a teljesítmény ? Bővebben: Link
(#) pl13 válasza norbbie hozzászólására (») Feb 23, 2009 /

Hát az elektromos terhelhetőség a csévétől, a mechanikai a doboztól és a mozgórészektől, a leadott teljesítmény meg az érzékenységtől. Kb.
(#) norbbie hozzászólása Feb 26, 2009 /

Üdv!
Szerintetek ebből a hangszoróból még lehet valami jót
csinálni tekercs és mágnes cseréjével? 30centis.
(#) pl13 válasza norbbie hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Gondolom, mindenből lehet, csak esetleg drágábban, mint egy új hsz.
(#) norbbie válasza pl13 hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Itt vannak cuccok hozzá ami nem olyan drága. Mágnest magyar oldalon még nem találtam csak Itt ehhez még kell egy két dolog pl az a két fém a mágneshez azt esztergáltatni ami még megoldható lenne mert olyan helyen dolgozom (cnc amada lézer...) de ezt össze lehet rakni házilag is? piszkosul pontos munkát igényel.
(#) pl13 válasza norbbie hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Van mágnes is meg alkatrész is az egyetlen megmaradt magyar hangszórógyárban (hangszoro.net), de felmágnesezve nem hiszem, hogy tudnád szerelni a mágneskört. A többiről nem is beszélve. Ahogy nézem a linkelt oldalon a képeket, azokhoz a membránokhoz nagyon nehezen illeszthető a cséve és a pille, még én sem szívesen dolgoznék vele.
Meg továbbra sem hiszem, hogy van értelme csak a kosarat megtartani.

Mire szeretnéd használni?
(#) karpi válasza pl13 hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

A rividrezart tekercs nagyon fekezni fogja a mebran mozgasat.Jo kis aram keletkezik a rovidzarats tekercsbe .Amugy az impedancia a masik tekercsen kisebb mertekbe fog noni a magas tartomenyba .Mindenesetre tobbett kellene valtozzon az impedancia mint az egyszeru rovidzar gyurunel mert tobb menet van ami nagyobb feszultseget termel visszahat a nemenetre bar az aram kisebb.
(#) karpi válasza norbbie hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Mi baja van?Ki van egve a tekercs?
Ez hangszer hangszoro ,Echolette , gitar , orgona es enekhang erositoket gyartott .

A magnest minek cserelni ? a legroszabb esetbe , ha szet lehet csavarni a kosarat a magnestol lehetne ujramagnesezni .Bar az ilyen ,valoszinuleg Alnico tipusu, magnes sokaig megorzi a tererejet.

Szerintem add el egy gitarosnak "vintage alnico blues driver ..." most nagyon divat az ilyesmi .

Az ilyen regi gitarhangszoro szol a legjobban pont a kisse legyengult magnes miatt.

Az arabol vasarolsz egy neked valo hangszorot.
(#) norbbie válasza karpi hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Hát igen, hirdetve van,de sokan nem jelentkeznek rá ott van az aprók között is. Nem is nagyon merem megbontani mert működik mind a 4 darab. Jól mondod ez inkább gitárosoknak való,viszont van még két darab 30 centisem amit lehetne felújjítani mert abban elszállt a tekercs az McFarlow St line márkájú, azt gondoltam hogy azt átalakítani papírmembránosra.
Következő: »»   7 / 29
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem