Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alacsony költségű digitális oszcilloszkóp
Lapozás: OK   21 / 118
(#) Báddzsó válasza bbatka hozzászólására (») Aug 28, 2006 /
 
lenne egy kis problémám, hogyan állítsam elő min 1MHz-el a sram címzéséhez szükséges számokat?? mert ami nekem van sram annak 15bites cím kell, jó lenne megoldani egy 15-stage binary counterrel, olyasmivel mint a 4040 csak ilyen 15ös nincs (16os se) legalábbis én nem találok, tudnátok vmi megoldást? Kössz!
(#) MaSTeRFoXX válasza Báddzsó hozzászólására (») Aug 28, 2006 /
 
Szia!
Vagy egymás után kötsz 2darab 4040-es IC-t, Vagy használod bbatka megoldását, vagy megelégedsz a 12 bittel. (mint én)

bbatka rajza Schematic Prints.pdf
A jobb fölső sarokban van a memória címző rész
(#) Báddzsó válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Aug 28, 2006 /
 
12bittel nem elégszem meg, az csak 8kbyte, nekem meg itt a 32kb ramom... gondoltam ezt a 2 összekötése dolgot csak hátha van 15, 16-os is. (14-eset találtam.) utánanézek melyik jobb nekem...
kössz
szerk: hogyan kötöm össze a 2 4040-est mert csak kimenete van meg a táp...
(#) Báddzsó válasza Báddzsó hozzászólására (») Aug 28, 2006 /
 
bbatka megoldását választom sztem.
de ugye tudjátok, hogy egyik szkóp sem lesz 5MHznél nagyobb mintavételezésű, mert ahogy néztem ezek a számlálóknak kell ~200nsec, hogy kapcsoljon, bár ezt gondolom tudjátok....
(#) MaSTeRFoXX válasza Báddzsó hozzászólására (») Aug 28, 2006 /
 
A 74HC4040-nél nem kell csak 25ns, de nem lenne jó mégse sorbakötni, mert ez még pluszban rárakna 25ns-et tehát 50nS lenne a vége
(#) bbatka válasza Báddzsó hozzászólására (») Aug 28, 2006 /
 
Csak egy tip. A dsPic-nek 16 bites a portja. Csak növelni kell az értékét folyamatosan 1-el és ha eléri a 32767 értéket akkor 0-ni. Egy dsPic el tudna látni minden funkciót a szkópban. Szerintem néhány Mhz-es címzés és órajel képzésre képes. Kár hogy nem előbb fedeztem fel.
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Aug 28, 2006 /
 
És te tudod programozni a dspic-et? Amúgy egy CPLD is elláthatja az összes logikai funkciót. Még az órajel osztást is.

Báddzsó: Azt hiszem te elkezdted megépíteni a szkópomat Én is 32KB-os SRAM-ot használok és bbatka megoldásával generálom a címet. Azt már meg se merem kérdezni hogy ugye MAX118-as lesz az AD átalakítód? Te mit használsz vezérlésre? PIC-et vagy AVR-t? Mert ha a MAX118 konverter akarod működtetni az nem csak annyi hogy 'mhz órajelet adsz neki és kész. Nagyon sokat kell szerozni az időzítésekkel. Én két hét alatt tudtam megírni, igaz nekem a triggerszámlálás is belefért az 1mhz órajelbe.
(#) Gory válasza Gory hozzászólására (») Aug 28, 2006 /
 
Elkészült a Nyáktervem is. Szép nagy lett. 3 emeletes, 100*160-as NYáklapokból. Majd holnap ha lesz időm felteszem szemlére.
(#) Báddzsó válasza Gory hozzászólására (») Aug 28, 2006 /
 
eeh nem max118-at használok, hanem max114-et ma jött meg maximtól a samples. Néztem adatlapját, hogy működik .... Picet használok majd. Egyébként a 74hc161-et már én is korábban kiszúrtam magamnak, hogy ha jobb megoldás nem lesz akkor az lesz...
(#) Báddzsó válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Aug 28, 2006 /
 
1MHznél nekem nem számít a a 50ns, de akárhoyg nézegettem a 4040est nem tudom hogyan lehet sorbakötni 2őt. kell még valami +ba gondolom, nem?
(#) MaSTeRFoXX válasza Báddzsó hozzászólására (») Aug 28, 2006 /
 
Nem
Szerintem az első ic Q11-es (az utolsó) kimenetét a másik IC Clock bemenetére kell kötni, és így jön a Q12, Q13, Q14....
(#) Báddzsó válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Aug 28, 2006 /
 
nem jó úgy, kellene valami ami egy riseing meg egy falling edgéből csinál egy impulzust. mert így nem müxik
(#) Báddzsó válasza Báddzsó hozzászólására (») Aug 28, 2006 /
 
hehe, kicseleztem, bináris számrendszer!! az alatta lévő bit 2*er annyit fordul, arra kötöttetem a másik klokkját. tehát Q10 a másik clkjába.
(#) iamrob válasza Báddzsó hozzászólására (») Aug 28, 2006 /
 
Ez esetben a Q11 és a következő Q0 ugyanaz lesz. Végülis neked 16 bites számláló kellett, ami így is megvan, de miért nem jó, ha a Q11-ről veszed le a következő fokozat CLK-ját?
(#) Frank válasza Báddzsó hozzászólására (») Aug 28, 2006 /
 
Hi

Kicsit OFFolok.
Maximtól mennyi idő alatt szokott megjönni a cucc?
ON

üdv
Frank
(#) Báddzsó válasza iamrob hozzászólására (») Aug 28, 2006 /
 
mert a kimenet egy fel és lefutó élre nő egyet, a q11en meg csak fele annyi van, ezért ha arra kötöm a második clk-ját akkor a második csak minden 4. váltásra fog ugrani egyet nem pedig minden 2-ra.
Mert ugye nem csak felvillan egy pillanatra a 12bites szám a kimeneteken, hanem úgy is marad amíg nem változik az a bit. Frank:8nap
(#) iamrob válasza Báddzsó hozzászólására (») Aug 28, 2006 /
 
A Q0 minden CLK lefutó élnél vált állapotot, és persze a Q1 is minden Q0 lefutó élnél, stb...
Ha úgy lenne, ahogy írod, akkor a 4040 belsejében hova kellene kötni a Q1 bemenetét, hogy a Q0 után váltson? Azt is a CLK-ra, a Q2 bemenetét meg a Q0-ra? Ugye nem!
Ha még így sem látod be a dolgot, akkor rajzold le egy számláló idődiagramját.
Azért ne akarjuk megerőszakolni a digitális elektronikát.
(#) Báddzsó válasza iamrob hozzászólására (») Aug 28, 2006 /
 
hm...a lefutó él tényleg nem kell, de a felfutó igen, gondolkozást ne várjál el tőlem éjfélkor, de leszimuláltam proteussal, és ha q11 re volt kötve a clk akkor nem váltott a második 4040 q0-ja, csak mindig másodszorra.
Az ic belső felépítése meg eléggé távol ál tőlem..
(#) Báddzsó válasza iamrob hozzászólására (») Aug 29, 2006 /
 
:zavart2: neked van igazad rájöttem.
megint összeraktam és tudom miért nem volt jó q11 a clkra. mert én csak a clkra kötöttem a q11-et, a kijelzőre már nem, ott kimaradt és jött a q0...:lama:
nembaj azé jó megmagyarázam.
(#) iamrob válasza Báddzsó hozzászólására (») Aug 29, 2006 /
 
Nem ismerem a proteust, de ha ez igaz, akkor nem is akarom.
Akkor kezdjük az elején. Az első 4040 CLK-ra tettél egy négyszögjelet. Ekkor a Q0 minden CLK lefutó élre állapotot váltott, azaz oszotta kettővel a bejövő órajelet.
Ha ez stimmel, akkor nem tudom, hogy a második fokozat miért nem tudja ugyanezt megcsinálni, vagyis minden Q11 lefutó élnél a következő 4040 Q0-ja kell, hogy állapotot váltson:
Q11 - Q0
L - L
H - L
L - H
H - H

Ha nem ez történik, akkor a proteussal lesz valami gond.
((Annak idején már az általánosban megmondták, hogy ha valaki számológépet használ, akkor minimum azt legyen képes eldönteni, hogy az eredmény legalább nagyságrendileg jó-e, vagy a + helyett *-t nyomott...))
(#) iamrob válasza Báddzsó hozzászólására (») Aug 29, 2006 /
 
A lényeg, hogy megoldódótt a nagy rejtély.
(#) Báddzsó válasza iamrob hozzászólására (») Aug 29, 2006 /
 
a proteus jó, a lényeg, hogy a q11 nem volt bekötve a BCD konverteres kijelzőbe. tehát kimaradt a 4096-os helyiérték.
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Aug 29, 2006 /
 
Azthiszem a dsPIC-et ICD2-vel lehet programozni. Így nekem nem akadály. Vagy mégsem? Már vettem is egy dsPIC30f5011-et.
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Aug 29, 2006 /
 
Én nem értek hozzá, gondolom az assembly az eléggé különbözik a nem DSP kontrolerektől. Ha az emlékeim jók, akkor a DSP-k egy órajelre több utasítást is végre tudnak hajtani meg mindenféle trükköt lehet velük csinálni. Tényleg ICD2-vel lehet programozni megnéztem. Meg gondolom C-ben is írhat az ember nem kell feltétlen assembly. Én azért maradok az AVR-emnél assemblyben, nekem ez a processzor tökéletes, maximális órajelen hajtom és nem marad majd egy lába sem szabadon.

Báddzsó: A két konverter csak a csatornaszámban különbözik, én azért választottam ezt, mert itthon 2-300 Ft-al olcsóbb a 118-as mint a 114-es, hátha valaki nem mintaként rendeli és építeni akar.
Viszont az adatlapot nézd át, mert szerintem akármilyen PIC-et használsz, okosan kell bánni az utasításokkal, hogy helyes időzítést kapjon a konverter.
Mondok egy példát: én a legegyszerűbb vezérlési módot használom egy vezetékkel. A vezérlő jeleket az AVR állítja elő egyenesen. Ez a leglassabb is, viszont ha két vezetéken vezérelném, akkor sokkal töb utasítás kéne, ami miatt igazából két vezetékkel lassabb lenne a konverzió.

Pl egy konverzióhoz kb az indítás és leállítás közt 770ns-nak kell eltelnie. Ha még a számlálót is akarod léptetni az még plusz utasítás, ha pedig a RAM-ot is vezérled az még több. És ezeket egymáshoz képest helyesen kell elrakosgatnod. Mert a konverzió után várni kell az érvényes adatra, ekkor kell a RAM-nak jelet adni stb stb. Szerintem ha egy 48Mhz-es PIC-et használsz az 12 utasítást fog tudni 1Mhz alatt, ez viszont szerintem kevés lesz hogy a helyes időzítéssel minden vezérlőjelet előállíts.
A másik megoldás hogy valami külső órajellel csinálod a számláló léptetést, aztán a konverziót meg a memóriába írást és a konverzió vége jelet. Ehhez elég sok marék logikai IC meg késleltetés meg egyebek fognak kelleni, ráadásul nem fogod tudni hogy hol jár a számlálód, meg elő és utó triggert sem fogsz tudni túl könnyen csinálni így. De biztos megoldható.

Ha meg elő és utó triggert is akarsz alkalmazni, akkor még bonyolít a dolgon. Én úgy csináltam hogy 1mhz-es mitavételhez szoftverből generálom az órajelet, az alacsonyabb frekvenciákhoz pedig timer interrupttal állítom elő az jeleket. (pl 500Khz mintavételhez már elég az interrupt, mert befér a rutinba a regisztermentés és égyéb dolgok, míg 1Mhz-nél csak kb 10-11 utasítást tud végrehajtani a AVR-em 16 MHZ-es kristállyal)
(#) Gory válasza Gory hozzászólására (») Aug 29, 2006 /
 
Felteszem az alsó két lemez nyáktervét. A bal oldali teteje az a számlálókat tartalmazza, az alja a RAM. Jobb oldalon pedig felül az AVR alul a ADC van. A kimaradó 8 portláb lesz a logikai analizátornak fenntartva.

szkoppcb2.JPG
    
(#) Báddzsó válasza Gory hozzászólására (») Aug 29, 2006 /
 
jaja, tudom, hogy nem lesz 1*ű összehangolni az órajeleket, meg a frekiket. Lesz is vele mit szenvednem, egyébként én egy sima 16f628-ra gondoltam a közepére, ami ugye max 5 utasítást tud majd végrehajatni/milliomodsec. Az órajel generálást különböző dolgokkal csinálom majd , ha tudom. Még át kell tanulmányoznom részletesen, hogy mikor hova kell jelet adnom, (adc, ram, b counter, stb).
Aztán lehet újra kell majd gondolnom az egészet, vagy megelékszem majd ~50kHzval:no: ...
Egyébként egy avr 4* gyorsabb mint egy pic ugyanazzal a kvarccal, mert eddigi ismereteim alapján igen, ami eléggé az avr mellett szól.
mondtam, hoyg gif legyen, minek az a sok fehér,?? nincs valami képszerkesztőd?? pl paint?
(#) Gory válasza Báddzsó hozzászólására (») Aug 29, 2006 /
 
De van csak mindig elfelejtem levagdosni, amúgy gif-ben nagyobb a mérete, kipróbáltam. Az tévedés hogy az AVR 4-szer olyan gyors. Ugyanis nem minden utasítás 1 órajel ciklus alatt megy le. Az ugró, feltételvizsgáló utasítások pl 2-3 órajelciklus alatt hajtódnak végre. Ezért is nehéz rendesen ütemezni a dolgokat, mert ezt végig kell számolgatni. PIC-nél meg minden 4 ciklus, az ugrások pedig 8 ciklus alatt. 5 utasítás tuti kevés.
A konverzióra és még talán a ram W jelére elég lehetne, de ha címezni is akarod a RAM-ot, arra már fix hogy nem.
(#) Báddzsó válasza Gory hozzászólására (») Aug 29, 2006 /
 
ugyanaz gifben, ugyanakkora felbntásban, jobb minőségben (nincs zaj a képen), 7ed akkora méretben, ugyanúgy a felesleges fehér mezővel
nemtom neked, hogy lesz nagyobb, egyéként nagyon kicsi a dpi-je.... ahhoz, hogy nyákot lehessen belőle maratni kell kb 600dpi. ez meg 96dpi-s


a ramot nem a piccel akarom címezni, meg mindent amit lehet azt nem a piccel csináltatok.

szkoppcb2.gif
    
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Aug 29, 2006 /
 
Csak az egyszerűsített szkóphoz használtam volna dsPIC-et nem ahhoz ami az előző oldalra is be lett linkelve. Egyenlőre 16f877a-val készül aztán majd átírom 18f452-re is. A lényeg hogy egyszerű legyen, akár két nap alatt megépíthető. A órajel max kb.500khz lesz, de audio célokra ez is tökéletes. Valószínűleg spectrumanalizist is fog tartalmazni.
Egyébként a dsPIC30f5011 sebessége 30MIPS :csodalk:
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Aug 29, 2006 /
 
Ha nagy sebesség kell, akkor ARM processzort tudsz még használni 200MIPS, vagy valami Xilinx FPGA-t. Azok olyan 50MIPS körül mocorognak. ARM-ra azt hiszem WINAVR-ben C-ben is lehet írni, de gondolom az ilyen jellegű dolgokhoz mégiscsak assembly kell az időzítéshez. Ha majd a gyári szkópoknak akarsz odaverni, akkor CPLD-t használj logikai kapuk helyett. A fejlesztőkörnyezet egész jó a XILINX-hez, régen volt szerencsém hozzájuk.
Következő: »»   21 / 118
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem