Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   445 / 2208
(#) Imi65 válasza nyikolaj hozzászólására (») Márc 5, 2009
[OFF]Ez csak a Laci által belinkelt oldal, a többi is hasonló színvonalú. Csak elemezgesse a fene.[OFF]
(#) Imi65 válasza Action2K hozzászólására (») Márc 5, 2009
Ezt építsd meg, ha igazán jót akarsz. Jani ezt elhozta hozzánk, mértük, hallgattuk, nagyon jól szerepelt.
(#) Action2K válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 5, 2009
Köszönjük a cikkelemzést, Tanulságos!
Idézet:
„Ezt építsd meg...”
Épp már szemeztem ezzel, most hogy Djhans-t említetted. Alig várom, hogy mehessek haza, s érezhessem az égett gyanta szagát.
(#) llaci56 válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 5, 2009
Imi! Csak gratulálni tudok a részletes kritikai elemzéshez! Egyben intő példa lehet mindenkinek, aki beveszi a hablatyokat.
Nem olvastam az eredeti leírást, de azt hiszem, minden lényegeset megtudtam az elemzésedből. :yes:
(#) Müszi válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 5, 2009
Olvasgattam a hozzászolásodat, de egyvalamit szeretnék még hozzáfűzni:


Idézet:
„Akkor milyen meglepetés érte volna, ha egy jól kimunkált kapcsolást hallgat meg, olyat, amit pl. Djhans publikált, itt nálunk.”


Nagyon szubjektív dolog a jó hang. Ezt a kijelentést nem venném hibának. Mert szerintem nem muszály vájtfulunek lenni ahhoz hogy csövest építsünk.
Tegyük fel, hogy előtte IC-s dolgokat építgetett, és kipróbálta a csövest, és őtet is megérintette a cső lágy hangja.
Lehet hogy jobb a Jani kapcsolása, de nem hiszem hogy mindenki meghallaná a kettő közti különbségeket.


űdv: Műszi
(#) cua válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 5, 2009
Imi, azért ne írd le olyan gyorsan az oldalt
Az általad elemzett cikk írója bevallottan az első erősítőjének építését publikálta, A cikből egyértelműen kiderül, hogy nincs csöves múltja, nem tanulta sem iskolában, sem munkahelyen, illetve hobbiból kezdett hozzá. Én semmiképp nem mosnám össze az oldal eredeti tulajával, aki azért kicsit régebben kezdte az erősítők (csöves) építését.
Ha nagyon kötözködni akarnék (nem akarok) akkor is csak a 'szokásos' dolgaimat hoznám fel (úgy általában) azaz - Ágoston úrhoz hasonlóan - az ezoterika túlzott térnyerését valamint egyféle monitoring rendszert a megjelent publikációk szerzőit/tapasztalait illetően.
Természetesen az én képességeim/lehetőségeim (hallás szinten) valószinű korlátozottak, ezért én nem hallok meg olyan különbségeket, mint pl a tápkábel típusa, a diódák 'sebessége' az egyenirányítóban ..etc, etc. Ettől még létezhet
Abszolút materialista vagyok, de nem tartom teljesen hülyének a vallásos embereket, max kicsit csodabogárnak
(#) Imi65 válasza Müszi hozzászólására (») Márc 5, 2009
Müszi!
Valamikor én is hittem ezt, és ezért is nem építettem csöves kapcsolást, mert macerásnak tartottam a kimenőt, a nagy feszültséget, pedig akkor még a Keravillban egyszerűbb volt egy csövet beszerezni, mint egy jobb minőségű tranzisztort (Emlékszem, hogy egy garnitúra 2N3442 beszerzése valamikor 1-2 hónap munkája volt [ nem lehetett rákeresni a neten, telefonálni - csúcsidőben - 5-10 perc próbálkozás után sikerült - persze, otthon nem is volt telefon]. Szóval lett volna cső bőven, EL 34-84, ECC-k, bármi. De nem hittem el, hogy a félvezetősöknél lehetnek jobbak, hisz annyira jó értékekkel jellemezték a tranyós erősítőket (én meg a szervíziparban a Garai-téri piac 100V-os erősítőivel találkoztam csak, azoknak meg nem volt varázslatos a hangjuk).
Nem gondolom, hogy mindegy, mit hallhattál előtte. Ebben igazad van. Abban is, hogy a csöves hangzás valamilyen szinten benne van egy ilyen "kaliberű" erősítőben is. Te meg azt fogadd el, ha nem fadobozba épített hangszórókon, hanem egy neves gyári hangsugárzón hallgatod, akkor a sávhatároltságot, magas torzítást bárki meghallja. Azért merem ezt Neked állítani, mert kíváncsiságból "összecsődítettem" a szomszédságot (16 éves kislánytól a 74 éves Laci bácsiig) és meghallgattattam velük a dolgokat. A tesztből kiderült, hogy mindenki egybehangzóan, és határozottan a visszacsatolt, és ezáltal kiegyenlített frekvenciamenetű, és alacsony torzítású beállítást találta jobbnak. Nem volt kétséges, hogy ezek nem túl kis különbségek.
Még valami. Valóban, az sem mindegy, az ember mit hallgat hosszú éveken keresztül. Nekem pl. egy Onkyo A-9511-es félvezetős erősítőt kellett hallgatnom, ami azért nem TBA810AS. Volt nálam több gyári, és kisipari csöves végfok (Pl. Hapro mester Pioneerja), "akik" kénytelen-kelletlen szégyenkezve hagyták el a placcot. A Jani PCL-jének viszont nem kellett ezt átélnie. Azon felül, hogy nincs elegendő teljesítménye, amit csinált, azt jól csinálta. (Tudom, ezzel sem értesz egyet, pedig tényleg gyengécske ez a cső).
(#) Imi65 válasza cua hozzászólására (») Márc 5, 2009
Való igaz, nem olvastam el azt az oldalt az első betűtől az utolsóig. Csak beleolvastam, oda, amit a fiúk belinkeltek. Azok közül nem csak ez volt "grízes". De - ezek szerint - van ott olyan anyag is, ami megállja a helyét bármely kritikus szemlélő számára.
Későbbiekben tüzetesebben átvizsgálom az egész oldalt. Köszi az észrevételt.
(#) Müszi válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 5, 2009
Ezt szépen leírtad!

Igaz én már a csöves erősítők építését teljesen lezárom, nem fogok már többet készíteni.

Idézet:
„"összecsődítettem" a szomszédságot (16 éves kislánytól a 74 éves Laci bácsiig) és...”


Ezt én is megtettem: Marcibácsi, a szleim, sőt még egy kedves szomszédunk is megfulelte.
Nekik mind tetszettek, de meg kell hagyjam hogy szerintem az EBL-em lett a legjobb hangú, egyben utolsó erősítőm.
A kapcsolása is egyszerűbb mint a Janié. Kikisérleteztem az alkatrész értékeket, sőt még be is mértem.
A 2W RMS-t simán tudja.


udv: Műszi

ui.: azért irok nehány ékezetet rosszil mert a k*nai billentyuzetem, kihagy néhány betűt.

(#) Imi65 válasza Müszi hozzászólására (») Márc 5, 2009
Müszi! De PP-t ne hagyd ki. Az olyan izgi. Kérdezd meg Ricsit (ha előkerül), milyet küzdött vele. Én nagyon szeretném, ha nem jutnál ilyen elhatározásokra, még az ilyen kijelentésekhez nem vagy elég öreg. Ajándékozd el a cuccokat, és csinálj még jobbat. Legkésőbb májusban ezt "újratárgyaljuk".
(#) mark.budai hozzászólása Márc 5, 2009
Ez a PCL86 vs. EM84 nem akar működni. Hiába kötöm be úgy, ahogy felraktátok, nem akar működni. Mintha nem is lenne bemenet az EM84-en. A zene szól rendesen, de a vazázsszem nem akar működni.
(#) llaci56 hozzászólása Márc 5, 2009
Müszi és Cua!
Összefoglalva a válaszaitokat, amit Iminek írtatok a csö oldal védelmében, - akár meggyőző is lehetne... Lehetne, ha nem valami vallásnak, vagy szubjektív megítélésnek állítanátok be, hogy az ott felvázolt erősítőt ki hogyan hallja. Pedig Imi leírta világosan. Teljesen tényszerű, hogy a hallgatott erősítő zenei képalkotását csak és kizárólag akkor tudod értékelni, ha nem azzal kezded a mókát, hogy agyonvágott a 230. Ezek után lehet beszélni arról, hogy ki vallásos, és ki nem... (Értelemszerűen az előbbi a Menyországba megy, a többi pedig ..., - azt nem tudom.)
Aki nem képzett az elektronikában, NE publikáljon olyan cikket, amit egy kezdő utánépítve (mert ezek a kezdők olyanok ám!) rázósnak találhat és tapasztalhat!
(#) nyikolaj válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 5, 2009
Köszi szépen ez igazán részletes volt.
Én általában alaposan körbe szoktam nézni mielőtt valamit tény ként elfogadok.
Valóban furcsa volt a leírásban hogy ultralineár kapcsolásban nagyobb teljesítményt írnak.
Kár hogy nem tudok börzére menni biztos érdekes témákat beszéltek meg.
Valamikor nyáron nyugodtabb környezetben össze kellene hozni egy csöves találkozót.
Komoly szeminárium lenne!

(#) Action2K válasza Müszi hozzászólására (») Márc 5, 2009
Idézet:
„mert a k*nai billentyuzetem, kihagy néhány betűt.”
ez az?

Amúgy ez a meghallgatásos módszer, tényleg szubjektív. Az meg nagyon is számít, hogy milyen hangrendszeren hallgatjuk, de ez is szubjektív. Amit mindenki észrevesz különbséget (ha akar), PC speaker kontra Hi-Fi speaker
(#) Imi65 válasza nyikolaj hozzászólására (») Márc 5, 2009
Már pedzegettem Köbzolinak, hogy el kéne mennünk testületileg Terénybe, ahol a Nagy Vilmos Orsós Magnó Múzeumát megtekintenénk (szerintem még csoportos kedvezményt is kapnánk). Mivel, szinte már odalátni onnan Köbzolihoz, a napot ott kéne - méltó módon - befejezni.
(#) flusze válasza djhans hozzászólására (») Márc 5, 2009
Köszönöm a válaszod és a rajzokat!
Most jönnek akkor a kérdések.
1 gyárilag 350V-os kondi van benne, meg a többi ami nekem van azok is ilyenek, gondolom ez elég?
2 ha más a kapacitásuk akkor is megfelelnek?
3 az általam mellékelt rajzon a tápban vannak kondik, meg induktivitás, az maradhat?
4 a kimenő trafómnak három bemenete van a rajzodon meg csak kettő, ilyenkor mi a teendő?
5 a relé amperre mit tudjon? (OMRON g2v-2, g2e ilyenek vannak, ezek megfelelnek?)
Azt hiszem egyenlőre ennyi.
(#) cua válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 5, 2009

Vesszek meg ha értelek. Mi a hogy nem szubjektív? A zenehallgatás? Abszolút szubjektív. Természetesen minden erősítő közt van különbség, feltéve ha a lánc többi tagja jobb de legalábbis nem gyengébb mint maga az erősítő. Mérni lehet sok mindent, viszont mérési erdményeket nézve bizony sok tranzisztoros (vagy akár ic-s) kapcsolás elveri a csöves erősítőket. Na ez nem szubjetktív. Ja, és hogy a csöves erősítő mégis szebben/jobban szól(hat)? Akkor hogy van ez?
Imi leírta világosan az alapelveket, minek kell rendelkezésre állnia egy erősítő hangzásának meghallgatásához. Müszinek írta, hogy ne dobozba csavarozott hangszórón hallgassa a pc-ről küldött mp3-akat, mert az nem mérvadó.
Én az összes erősítőmet CA 640-ről hajtom és JBL L830-on hallgatom. Nem állítom, hogy kiváló vagy legjobb de nem is egészen kispályás cuccok. Sajnos nincs lehetőségem nagyobb hangsugárzókra, mivel egyszerűen nincs helyem.

Az erősítők misztifikálását pedig azért hoztam fel,mert az oldal egyik hibája (avagy gyengéje ha így tetszik) hogy számomra sok az ezotéria. Ezt nem technikai hiba! Mit zavar engem hogy ki milyen kondit rak ás hová ha mindkettő jól szól? Az hogy én nemhalloma különbséget az az én bajom. Az ott leközölt kapcsolások viszont nem szólnak rosszul, kezdőknek is utánépíthetőek (mezei, olcsó alkatrészekből is), annak ellenére is hogy tartalmaznak hibákat. Ezeket a hibákat figyelmes szemlélő észreveszi.

A publikálásról pedig majd ugyanazt írtad amit én annyi különbséggel, hogy ilyen helyeken (ahol nincs fórum amiben lehet mazsolázni) szerintem fel kellene tüntetni a szerző képzettségét, gyakorlatát, mivel az ad támpontot az általa leírt anyag 'elfogadásához'.

Az én 'védelmem' ennyi volt, annyira nem rossz az az oldal, és nevezhetnénk akár hiánypótlónak is, ha valaki nem fórumozik sok-sok infót szedhet össze onnan.
Ennyi

(#) Danaman hozzászólása Márc 5, 2009
Sziasztok tegnap írtam Ricsi cikkén felbuzdulva az egyik halott csövemről egy boncolási leírást Tessenek megnézni! Bővebben: Link
(#) Ricsi89 válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 5, 2009
A 220k-s trimmert nem csavargattad? Azzal lehet beállítani az érzékenységét. Ha le van tekerve, akkor nem is fog menni.
Danaman: Jó kis cikk lett. ha mindenki felboncol egy halott csövet, akkor lesz az összes cső felépítéséről cikk.
(#) Danaman válasza Ricsi89 hozzászólására (») Márc 5, 2009
Hát van még egy csövem akinek elmenekült a glettere, az egy PABC80-as azt is szét akartam szedni de amíg nincs helyette egy másik a gyüjteményembe addig nem teszem.
(#) Müszi válasza Danaman hozzászólására (») Márc 5, 2009
Már Te is gyűjtöggeted őket?
Hány db van?
(#) Danaman válasza Müszi hozzászólására (») Márc 5, 2009
cirka 200-230 de nem mind külömbözik.
(#) Müszi válasza Danaman hozzászólására (») Márc 5, 2009
Nekem cirka 900 körül
(#) Danaman válasza Müszi hozzászólására (») Márc 5, 2009
Tudom, én igyekszem majd utólérni! RETTEGJ!!
(#) djhans válasza flusze hozzászólására (») Márc 5, 2009
Jó lesz a 350v-os kondi. A kapacitásoktól el lehet térni kis mértében. Primernek a két pont közötti legnagyobb ellenállásút kösd be (200-400ohm). A relé egy 9v behúzútekercsű kis nyákrelé volt ami tud 250v AC-t kapcsolni. (ott kevesebb mint 100mA folyik)
(#) Szima Arpad hozzászólása Márc 5, 2009
Az OT100-as cső karaktrisztikáira volna szükségem,anod feszültség és áram,füttő feszültség és áramerősség és a lábazat legalább.Aki tud segitsen,előre köszönöm!MOSFET
(#) fleta hozzászólása Márc 5, 2009
Ezekből a csövekből melyik alkalmas SE építésre? pcl 200, 6N1P,6ZS5P
(#) mark.budai válasza Ricsi89 hozzászólására (») Márc 5, 2009
Csavargattam, de nem csinál semmit.
(#) CIROKL válasza fleta hozzászólására (») Márc 5, 2009
(#) CIROKL válasza fleta hozzászólására (») Márc 5, 2009
Következő: »»   445 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem