Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alacsony költségű digitális oszcilloszkóp
Lapozás: OK   22 / 118
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Aug 29, 2006 /
 
Hát ez még a jővő. Egyenlőre örülök ha ezzel a másik két fajtával egyszer elkészülök.
(#) Báddzsó válasza bbatka hozzászólására (») Aug 29, 2006 /
 
most nézem dspicet lehet basiccel is progizni, mikrobasickel, lehet veszek egyet, hogy gyönyörködjek a sebességében.
szerk:? hát ez nem mostanság lesz, drága meg csak tqfp tokos van csipkednél...)
(#) Báddzsó válasza Báddzsó hozzászólására (») Aug 29, 2006 /
 
találtam egy parallax sx nevű mcu-t 100mips és 1500Ft csipk*d-nél.... free basic van hozzá, felkeltette az érdeklődésemet...programozó áramkört 1előre nem találtam hozzá..
(#) Báddzsó válasza Báddzsó hozzászólására (») Aug 30, 2006 /
 
a honlapján mára csak 65mipset írnak... találtam hozzá programozót: [link=http://www.semis.demon.co.uk/Sx/SXmain.htm]http://www.semis.demon.co.uk/Sx/SXmain.htm[/link] ami Ic-proggal müxik.. háát pic16f5**architektúrára épül ez az sx.
(#) MaSTeRFoXX válasza Báddzsó hozzászólására (») Aug 30, 2006 /
 
Én meg a kutakodás közben találtam egy AVR309-nevezetű application note-ot ami egy USB-RS232-kommunikációt bonyolítana le. Tulajdonképpen ugyanaz mint az FTDI chipjének az FT232-ese. Csak az AVR (tiny2313) hozzá az kb 400Ft, az FT232-pedig a boltban kb 2000FT-ért kapható. Majd még nekiesek és kipróbálom

avr309
meg itt is:
[link=http://www.avrfreaks.net/index.php?module=Freaks%20Tools&func=viewItem&item_type=tool&item_id=572]http://www.avrfreaks.net/index.php?module=Freaks%20Tools&func=viewI...id=572[/link]

Az egész zippelve:
appnote

a programozó honlapja
(Nem akarja belinkelni, na de mindegy)
http://www.cesko.host.sk/IgorPlugUSB_RS232/IgorPlug-USB%20(AVR)%20RS232_eng.htm?PHPSESSID=70ea5b1165cc9d6a56ae3b051ef704e2
(#) bbatka válasza Báddzsó hozzászólására (») Aug 30, 2006 /
 
A 4852-es adatlapján 100MIPS van és 100Mhz. Ezekszerint minden hz-re jutna egy utasítás?
De ami lényeges, hogy csak 8 bites a portja a hatékony címzéshez pedig 16 kell. Az FT232 már 1100Ft-ért is kapható
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Aug 30, 2006 /
 
Sajnos ahol én tudom beszerezni, ott 1900Ft. De engem most nagyon érdekel, ez a megoldás. Megvan a forráskód is hozzá, csak valamilyen hiba miatt nem akarja fordítani. Majd a kész hexet kipróbálom
(#) Gory válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Aug 30, 2006 /
 
Átnéztem ezt a Tiny2313 és USB dolgot. Érdemes lehet kipróbálni. Bár még nem teljesen értem hogy működika soros porti rész, valami parancsokkal kell vele kommunikálni, amivel beállítod a baudrate-t. Szóvaln nemt teljesen az mintha egy FT232-t raksz be, mert itt valami parancsokat kell küldeni ha jól értelmeztem. Nekem annyi kéne hogy a másik AVR-t rákötöm az USB-snek az RX és Tx lábára és küldi az adatot soros porton. Ha lesz időm azért kipróbálom.
(#) gtk válasza Gory hozzászólására (») Aug 30, 2006 /
 

Bocsi hogy belekotyogok.
Idézet:

ARM-ra azt hiszem WINAVR-ben C-ben is lehet írni, de gondolom az ilyen jellegű dolgokhoz mégiscsak assembly kell az időzítéshez.


Az este neztem hogy pl. a gcc milyen asm (lss file) kodot general a C allomanybol;A generalt asm -nel rovidebben en sem tudnam lekodolni asm -ben az biztos.Szerintem C -ben eleg tomoren lehet programozni! es pl a gcc nagyon jol optimalizal !
(#) Gory válasza gtk hozzászólására (») Aug 30, 2006 /
 
Én úgy ltaptasztaltam hogy pl az interrupt rutinoknál töb regisztert ment el mint amennyit én elmentenék, és az pl sok idő. Meg C-ben nem tudod hogy hány utasításra fogja lefordítani az adott C kódot, míg assemblyben adott hogy mennyi. Ezért könnyebb az időt kiszámolni pl két portbit váltása között.
(#) gtk válasza Gory hozzászólására (») Aug 30, 2006 /
 

Idézet:
„Meg C-ben nem tudod hogy hány utasításra fogja lefordítani az adott C kódot, míg assemblyben adott hogy mennyi.”

Pl .avr-gcc general egy lss filet,abban meg lehet nezni hogy hany utasitasbol all egy rutin.Vagy siman asm kodot generaltatsz
es abban megnezed.
(#) Gory válasza gtk hozzászólására (») Aug 30, 2006 /
 
De abban csak meg tudod nézni, és ha kettővel több utasítás mint kéne? Asm-ben meg tudod csinálni hogy egy SRAM-ban levő adatot betöltessz egy regiszterbe és csak 3 utasítással később komparálod, vagy pl elvégzel egy összehasonlítást, aztán átállítassz 3 portbitet meg beolvasol egyet (amik nem változtatják a Status regiszter bitjeit), és ezután ágaztatod el a kódot az előző összehasonlítás eredménye alapján. C-ben viszont csak egy IF-et tudsz írni, ami nagy valószinűséggel összehasonlít és elágazik az assemblyre fordításkor. Ezeket azért írom mert konkrétan ilyeneket kódoltam, ahol bele kellett férnem 10 utasításba, és így a sorrenddel kellett trükközni különböző időzítési dolgok miatt.
(#) Norberto válasza Gory hozzászólására (») Aug 30, 2006 /
 
Szerintem fölösleges vitázni azon, hogy vajon az Assembly és C közül melyik a jobb.

Természetesen az Assembly a jobb, a pontosabb, a részletesebb. Akinek nagyon jó a logikai képessége, szeret dolgozni és szereti a kihívásokat, biztos ezt fogja használni legtöbbször/szinte mindig.

A C mindenki által köztudottan arra készült, hogy a kényelmesebb emberkék is simán tudjanak programozni és ne kelljen olyan sokat gondolkozni. Ennyi. Nem kell ezt az ügyet felfújni...
(#) Gory válasza gtk hozzászólására (») Aug 30, 2006 /
 
Ha már az ARM-ról beszéltünk: Te dolgoztál már ARm procival? Mert én még nem de érdekelne nagyon. Valami tapasztalat? Szinte minden bele van integrálva amit el lehet képzelni, ezért izgatja a fantáziám. Bár azt hallottam hogy debugger az nem nagyon akad hozzá. Bár nem fogok nekilátni másik szkópnak, mert én egy olcsó hobbiszkópot tűztem ki célnak, de hátha jöj valami hasonló topik mint ez és nakiállok azon felbuzdulva másnak is

Norberto: Nem vitázunk, csak érvelünk
(#) Báddzsó válasza Gory hozzászólására (») Aug 30, 2006 /
 
Assembly :no: , C :no:
basic:yes:

Aki precízen akar dolgozni és rendesen kihasználni a mcu-t az Assemblyt használ. Basicben meg C-ben hamar megírod a progit, de lehet relatíve lassú.
Assmeblybe megírod lassan, relatíve gyors lesz. Persze csak ha értessz hozzá. Én Basicben progizok, pc-t is meg picet is. ez a legszimpibb nyelv nekem. Olyan kisgyerekesnek tűnik, (mint comenius logo a teknőssel ) pedig olyan mint a C csak érthetőbb. Sokkal 1*űbb benne progizni mint asmben, azt ha nem "jó" akkor még mindig lehet csiszolni az asm-en.
(#) MaSTeRFoXX válasza Báddzsó hozzászólására (») Aug 30, 2006 /
 
Ja csak az ASM-ben nagyon kell tudni, azt hogy mit csinálsz.... 1 kis hiba és már nem is úgy megy ahogy kéne. Mint én régebben pic16f871-el nem tudtam szoftveresen I2C-t használni...
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Aug 30, 2006 /
 
Meg szerencsére a fejlettebb nyelvekbe lehet beszúrni ASM részleteket a gyorsabb részekhez. Szerintem ez a leghatékonyabb.
(#) Báddzsó válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Aug 30, 2006 /
 
Már kérdeztem, de megint megkérdem, mert nem kaptam választ, hogy usb-hez ezeket az un. ferrite bead -eket honnan szerzitek be, egyáltalán kell ez, milyen?
(#) MaSTeRFoXX válasza Báddzsó hozzászólására (») Aug 30, 2006 /
 
Az valamilyen ferrit átvezetőt jelent. Ilyeneket lehet találni alaplapokban a billenytűzet csati körül biztos hogy van. Olyan mint egy 1n4001-es dióda, vagy ehhez hasonló, csak sötét szürke, és nincs rajta írás. De el is lehet hanyagolni. Zavarszűrés miatt azért célszerű benthagyni
(#) MaSTeRFoXX válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Aug 30, 2006 /
 
Idézet:
„Az valamilyen ferrit átvezetőt jelent.”

Pontosabban ferrit gyöngynek nevezik.

Basszus... Máma összedobtam az AVR309-est Atmega8-cal. Csak a hexet beégettem ponyproggal, bascommal átállítottam a 12 megás kvarcra, Bedugom az USB portra, erre meg megjelenik hogy: új hardver: AVR309 USB to UART Converter

usb.JPG
    
(#) X Sügi X válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Aug 30, 2006 /
 
Vazz, ha komolyan mondom, csak szemlélő vagyok ebben a topicban, de már annyira csorog a nyálam ezektől a képektől, hogy ez nem sokáig marad így!
(#) Báddzsó válasza X Sügi X hozzászólására (») Aug 31, 2006 /
 
háát halljátok, legközelebb csipked felé járok veszek egy olyan SX mcut.... icprog tudja, van hozzá progizó is (Fluffy 2) és azér a 75MIPS az 75 MIPS..., ingyen basic van hozzá, érdekes, hogy mennyire nem elterjedt, pedig nem drága.. na majd ha lesz akkor írok róla. (persze csak ha érdekel vkit....)
(#) bbatka válasza Báddzsó hozzászólására (») Aug 31, 2006 /
 
Úgy legyen. Én is kíváncsi vagyok rá.
(#) gtk válasza Gory hozzászólására (») Aug 31, 2006 /
 

Nem dolgoztam arm -vel,de nem olyan sokara remelem fogok azzal isEngem is erdekel,mivel hallotam hogy nagyon sok mindent tud!

Norberto:

Idézet:
„A C mindenki által köztudottan arra készült, hogy a kényelmesebb emberkék is simán tudjanak programozni és ne kelljen olyan sokat gondolkozni.”


Ezt azert en visszaszivnamProbalj csak meg megirni egy bonyolultabb kernel modult pl asm-benA C egyaltalan nem konnyu,es nem olyan siman lehet programozni mint ahogy azt leirtad,bar lehet hogy van aki azt hiszi mindent tud rola,de nekem meg mindig tartogat meglepeteseket.
Ja es nem fujtuk fel,csak mondtam a velemenyem erre gory normalisan valaszolt,abbol lehet tanulni,ennyi.

Semmikeppen nem emelnem le a bas szintjere a c nyelvet!
UI: tovabb olvasva a topicot ugytunik nagyon megy itt a C programozas
(#) Tomee válasza Báddzsó hozzászólására (») Aug 31, 2006 /
 
Ha már így megtetszettek az SX kontrollerek akkor adok hozzá némi olvasni valót. Lehet, hogy ismered lehet, hogy nem. Szerintem hasznos lehet.
-= Link =-
(#) Báddzsó válasza Tomee hozzászólására (») Aug 31, 2006 /
 
ez jóó:yes: , Kössz!
gtk: nem PC-nél gondoltam ezt bas, c dolgot, hanem, picnél, szerintem...
(#) Norberto válasza Báddzsó hozzászólására (») Aug 31, 2006 /
 
Köszi Bádzzsó, hogy megvédted a szavaimat

De vannak még elvetemültek, akik keverik a szezont a fazonnal...ki az az ember, aki PC-programozásról beszélt? Engem az totál hidegen hagy, nem érdekel egyáltalán...

Én a PIC-programozásról próbáltam ecsetelni pár szót...nah...mindegy...hagyjuk az egészet...úgyis az Assembly a király...az született előbb is :yes: :yes: :yes:
(#) gtk válasza Norberto hozzászólására (») Aug 31, 2006 /
 
Tudok jobbat: 0,1, ez hamarabb szuletett:yes:
(#) bbatka válasza Norberto hozzászólására (») Aug 31, 2006 /
 
Engem is elkezdett érdekelni ez a SX mikrovezérlő. Szóval azt mondod Báddzsó hogy ingyenes basic fkörnyezet van hozzá. Honnan lehet leszedni?

Kicsit játszadoztam a félkész szkópommal. Még nincs kész a grafikus ábrázolás. Az adat letöltés, a letöltött adatok fájlba írása és onnan való visszaolvasás müködik csak. Kíváncsi voltam hogy müködik , ezért audio jelet küldtem rá és Excellel ábrázoltattam az adatokat. A felső grafikon mutatja. Biztos ráismertek. ACDC

audio.gif
    
(#) dpeti válasza bbatka hozzászólására (») Aug 31, 2006 /
 
Azon tűnődtem az előbb, hogy lehet nem PIC-el kellene megoldani (mert a leggyorsabb is csak 40 Mhz).
Szétnéztem az Atmelnél, és az ARM procik elég szimpinek tűnnek. (Talán még a spektrum analízist is el lehetne vele intézni).
Nade kérdésem: Atmelnek ki a Mo-i disztribútora, vagy Pesten hol lehet ARM magos atmel procikat venni/rendelni. Chipcad az Microchipes, szal Atmellel tuti nem foglalkozik. Thx!
Következő: »»   22 / 118
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem