Fórum témák
» Több friss téma |
Nézegettem a dsPic leírásokat azok is tartalmaznak valami AC97 kezelést vagy mifenét. + láttam példát hogy arra is Spectrum analizisre használták. Szerintem szkóphoz SX a nyerő. Ha esetleg lenne olyan változata aminek 16 bitesek a portjai akkor tudna 20Mhz-es órajelet generálni + címzést. Még nem néztem körül közöttük.
Köszi. Közben én is pont ott jártam. Letöltöttem mindent amit ott találtam. Az SX48 a legnagyobb széria úgy látom. A portjai sajnos 8 bitesek. Ettől függetlenül a sebessége miatt még mindig nyerő szkóphoz. A dsPIC még mindig veri a 16 bites portjaival címzési sebességben mert a 15bites címzéshez 3 utasítás kell. 8 bites portoknál meg vagy 20.
Hát nem tudom, de ez akkor is 200 MIPS és 4000 Huf : http://www.atmel.com/dyn/products/product_card.asp?part_id=2983
Csak nem tudom hol lehet kapni...
Hát igen ez már valami. Nem tudom hol lehet kapni.
megvan: LINK
-- más: nem tudom ebben a topicban volt-e a link, vag ymáshonnan jött, de a www.opencores.org-on van egy nagyon jó oszcilloszkóp, amit spartan 3 starter kittel lehet használni, csak ADC-t kell hozzá pakolni. PS/2 egérrel vezérlehtő, és VGA monitort kell rá csatlakoztatni... beszéltem azzal ki készítette, azt mondta segít ha vkinek kérdése van. (tudom starter kit drága, de ha a sallangot lekapjuk róla, és csak azokat az alkatrészeket tesszük bele, ami kell hozzá, akkor már elég jó árban lesz)
Ezért jó hogy én itt vagyok Az Atmel cuccoknak az MSC budapest Kft a disztribútora. LINK Itt minden kapható ARM-hoz fejlesztőeszközök stb. Kiskereskedelmi vásárlás előtt rájuk kell telefonálni hogy van-e raktáron, mert ők nagykereskedelmeket szolgálnak ki legtöbbet.
Ez az SX mikrovezérlő tényleg igéretesen hangzik. Igaz nem tud I2c, soros port vagy bármi más hw-s perifériát, de szerintem ez egy központi vezérlő feladatra pont jó.
Jól néz ki a 4db 8 bites port. Az meg szerintem nem olyan nagy baj, hogy nincs neki 16 bites portja, de olyan gyors, hogy a 16 bites adatot egy szem villantás alatt kiküldi 2db 8 bites porton. Az ára is igen kedvező.
i2c, soros portot meg amúgyis lehet szoftveresen emulálni... szóval az nem akkora baj. Tényleg nem rossz az ára. 3.5$ elég jó
áááöh, mindenhol ezek a 40, 80 MHz-es szkópok, én meg itt szenvedek a 1MHzessel...:sir:
De a tiéd 3 ezerbe kerül, nem 30-ba
Nekem igazából egy olyan szkóp kéne mint a Tektronix TDS2000 sorozat. Ha egyszer nagyon gazdag leszek akkor veszek egyet, az a baj hogy használtan is kb 70-80 ezer az ára. Igazából nem tudom annak a működési elvét, de valami nagyon izmos vezérlő van abban is az tuti.
veszünk egy ~3GHz-es pentium procit, 2ghz-es adct a maximtól, egy kis ramot, meg ami kell, azt összedobjuk... L2 chache-be mennek majd a mért adatok, gyerekjáték...
Szevasztok!
Bocsánatatot kérek, hogy csak így bepofátlankodok ide. Lenne egy kérdésem. Milyen szekkönyvből vagy tankönyvből lehet megtanulni a digitális technikát. Akinek van valami tipje kérem közölje. Előre is köszi.
Szerintem előbb az analógot tanuld, mert analóg nélkül nincs digitális... annyi a digitális elektronika, hogy a 0-hoz és az 1-hez hozzárendelnek bizonyos feszértékeket. ennyi. a többi már ugyanúgy az analóg dolgokon múlik..
Az analógot még 1972-ben tanultam /TV műszerészt/.
Csak az a gond hogy 24 éve nem gyakoroltam a szakmát. Azóta megváltozott egy kicsit a világ.
helló!
Az alapokat bármilyen főiskolai vagy egyetemi digitális technika című könyvből megtanulhatod. Kb annyi hogy multiplexer dekóder, logikai kapuk. A mikroprocesszoros dolgokra pedig pl mikrokontrollerek alkalmazástechnnikája Kónya könyvet szokták ajánlani. De leginkább úgy tudod megtanulni ha nekilátsz valamit csinálni és közben. Szeriontem itt mindenki így tanulta.
Köszönöm az infót.
Megpróbálom megszerezni a könyveket.
Kicsit játszadoztam. Egy PC-s hanggenerátorral háromszög és szinusz jeleket generáltam. Utánna egy profi hangszerkesztő programmal felvettem és mp3-ba lementettem. Aztán mindent betöltöttem egy mp3 lejátszóba. Rákötöttem a szkópomra. Az eredményt mellékeltem. Az mp3 átalakítás + felvétel+ hardware-ről hardware-re átpakolás a háromszögjelet kissé megviselte. Persze csak a minták töredékét tudtam ábrázoltatni.
Nemtudom mi ez a hülyéskedés a mintavétel elején. Lehet hogy a memória hibás.
A Létezik ilyen hang (vagy valami ilyesmi) fórumban megy a vita hogy kinek a 17khz-es hangja a tuti. Közben meg a hangkártya 44.1khz-el mintavételez. 2.59 mintavételi pont jut 1 periodusra.
Ez nagyon király! Ez az egyszerűsített szkópod? Én most ott tartok, hogy neki kéne esni, aztán megtervezni az analóg részhez a panelt.
És tegyük hozzá hogy a gerjedékeny TLC5510i-s AD-t használtam. Ferritgyöngy nélkül.
Igen ez az egyszerűsített szkóp (a rajzát vagy 30 oldallal arréb felraktam) 227272.7272 Hz-en mintavételez. 1Vcs-cs A hétvégén a VisualBasic grafikus programozását fogom tanulmányozgatni. Sokmindenre kell gondolni. Pl. különböző monitor felbontások használata . Minden monitor felbontásnál máshogy alakulnak az ábrázolt értékek. Valószínűleg mm alapra kell hoznom majd az ábrázolást. Tudod , érdemes leárnyékolni az analog panelt valami fémdobozzal a digitális résztől. Mondjuk az ISA-s Scope Card 220 hobbi 2Mhz-es szkópom elég érdekes ilyen szempontból. Semmi árnyékolás. Most nézegetem a dobozát. A központi procira az van írva QuickLogic QL8X128-2PL68C. Már gondolkodtam hogy kiszedem a PC-ből a kártyát (csak nagyon macerás) megvizslatni a rajta lévő IC-ket. Szerintem a QuickLogic generál minden jelet.
Felteszem az egyszerűsített szkópom legújabb HEX-ét. PIC16f877a Kvarc 20 Mhz
Tehát 20Mhz-nél kb. ennyit lehet kihozni egy 8bites portú PIC-ből (talán a 250Khz memória címzést még elérem vele.)
Sikerült valamit találnom Quick Logic QL8x12B mikrovezérlőről. itt
Fúú, ezek az FPGA-k nagyon durvák.
A ferritgyöngyöt majd a tápfeszbe akarod rakni? Mert erre mondjuk nem gondoltam...
Az ad9059-nem tudom milyen gerjedési szempontokból...
Nemtudom. Én kihagytam.
ezekben elég kevés kapu van... ha vhdl-ben (vagy másban) szeretnél komolyab dolgokat akkor inkább xilinx vagy altera cuccost használj
Szerintem nem feltétlenül kevés ez a QL FPGA. A Szkóphoz nem kell olyan baromi sok kód, lehet hogy elég lenne. Mondjuk a 300Mhz egy 20Mhz mintavételezésű szkóphoz lehet hogy kevés, 15 utasítás legjobb esetben is, ha az ember mindent bele akar paszírozni az FPGA-ba, akkor elég kevés. Szerintem legalább a duplája kéne ahhoz.
Azért ne keverjük a szezont a fazonnal, illetve az FPGA-t a mikrokontrollerrel. A fentebb említett QL8x12B FPGA "csak" 100MHz-es és 2ns a késleltetése, ami nagyon jó. Egy 20MHz mintavételű szkóphoz még sok is.
Az FPGA-ban nincsenek utasítások, nincs benne szekvenciális program végrehajtás, mint egy kontrollerben. Huzalozott logikát lehet felépíteni benne, ami azt jelenti, hogy a bemenet változásaira 2ns-on belül reagál. Persze nem sorrendi hálózatoknál, mert ott az órajel ütemez, ami ugye 100MHz lehet max. Tehát jelen esetben nem a frekvencia szab határt a felhasználásnak, hanem a kapu illetve flip-flop szám. A problémát esetleg a fejlesztőkörnyezet jelentheti, illetve az égetés (ha egyáltalán égethető ez a QL, nem ismerem). De gondolom a belinkelt oldalon erre vonatkozó info is található. ui. Ez egy elég érdekes hsz volt tőled, aki az egész topikban a CPLD-ket és FPGA-kat ajánlja mindenkinek. Egyébként én is! Nem is értem, hogy egy ilyen komoly projecthez miért használ mindenki HCT logikát. A CPLD-kel szemben csak hátrányuk van: nagy nyák felület, óriási zaj a hosszú vezetősávokon MHz-es ADC áramkör (és analóg előfokozatai) közvetlen közelében, a nyák elkészítése után végleges logikai felépítés stb...
Egyszóval komolyabb szkóphoz FPGA kell. Nincs véletlenül valami leírásod róluk?
Felteszem a PC-s programot is az egyszerűsített szkóphoz. MSVBVM60.dll kell hozzá amit a windows\system32 könyvtárba kell bemásolni ha még nem lenne ott. Szerintem telepítő nélkül is müködnie kell. Ne várjatok sokat tőle. Csak a szkóp mintavételezését indítja el majd letölti róla az adatokat. Az adatokat fájlba lehet menteni és fájlból vissza lehet tölteni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |