Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alacsony költségű digitális oszcilloszkóp
Lapozás: OK   23 / 118
(#) bbatka válasza dpeti hozzászólására (») Aug 31, 2006 /
 
Nézegettem a dsPic leírásokat azok is tartalmaznak valami AC97 kezelést vagy mifenét. + láttam példát hogy arra is Spectrum analizisre használták. Szerintem szkóphoz SX a nyerő. Ha esetleg lenne olyan változata aminek 16 bitesek a portjai akkor tudna 20Mhz-es órajelet generálni + címzést. Még nem néztem körül közöttük.
(#) Báddzsó válasza bbatka hozzászólására (») Aug 31, 2006 /
 
sx hez basic, egyéb: katt
(#) bbatka válasza Báddzsó hozzászólására (») Aug 31, 2006 /
 
Köszi. Közben én is pont ott jártam. Letöltöttem mindent amit ott találtam. Az SX48 a legnagyobb széria úgy látom. A portjai sajnos 8 bitesek. Ettől függetlenül a sebessége miatt még mindig nyerő szkóphoz. A dsPIC még mindig veri a 16 bites portjaival címzési sebességben mert a 15bites címzéshez 3 utasítás kell. 8 bites portoknál meg vagy 20.
(#) dpeti válasza bbatka hozzászólására (») Aug 31, 2006 /
 
Hát nem tudom, de ez akkor is 200 MIPS és 4000 Huf : http://www.atmel.com/dyn/products/product_card.asp?part_id=2983
Csak nem tudom hol lehet kapni...
(#) bbatka válasza dpeti hozzászólására (») Aug 31, 2006 /
 
Hát igen ez már valami. Nem tudom hol lehet kapni.
(#) dpeti válasza bbatka hozzászólására (») Aug 31, 2006 /
 
megvan: LINK

--
más:
nem tudom ebben a topicban volt-e a link, vag ymáshonnan jött, de a www.opencores.org-on van egy nagyon jó oszcilloszkóp, amit spartan 3 starter kittel lehet használni, csak ADC-t kell hozzá pakolni. PS/2 egérrel vezérlehtő, és VGA monitort kell rá csatlakoztatni... beszéltem azzal ki készítette, azt mondta segít ha vkinek kérdése van.

(tudom starter kit drága, de ha a sallangot lekapjuk róla, és csak azokat az alkatrészeket tesszük bele, ami kell hozzá, akkor már elég jó árban lesz)
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Aug 31, 2006 /
 
Ezért jó hogy én itt vagyok Az Atmel cuccoknak az MSC budapest Kft a disztribútora. LINK Itt minden kapható ARM-hoz fejlesztőeszközök stb. Kiskereskedelmi vásárlás előtt rájuk kell telefonálni hogy van-e raktáron, mert ők nagykereskedelmeket szolgálnak ki legtöbbet.
(#) Tomee válasza bbatka hozzászólására (») Aug 31, 2006 /
 
Ez az SX mikrovezérlő tényleg igéretesen hangzik. Igaz nem tud I2c, soros port vagy bármi más hw-s perifériát, de szerintem ez egy központi vezérlő feladatra pont jó.
Jól néz ki a 4db 8 bites port.
Az meg szerintem nem olyan nagy baj, hogy nincs neki 16 bites portja, de olyan gyors, hogy a 16 bites adatot egy szem villantás alatt kiküldi 2db 8 bites porton.
Az ára is igen kedvező.
(#) dpeti válasza Tomee hozzászólására (») Aug 31, 2006 /
 
i2c, soros portot meg amúgyis lehet szoftveresen emulálni... szóval az nem akkora baj. Tényleg nem rossz az ára. 3.5$ elég jó
(#) Báddzsó válasza dpeti hozzászólására (») Szept 1, 2006 /
 
áááöh, mindenhol ezek a 40, 80 MHz-es szkópok, én meg itt szenvedek a 1MHzessel...:sir:
(#) Gory válasza Báddzsó hozzászólására (») Szept 1, 2006 /
 
De a tiéd 3 ezerbe kerül, nem 30-ba
Nekem igazából egy olyan szkóp kéne mint a Tektronix TDS2000 sorozat. Ha egyszer nagyon gazdag leszek akkor veszek egyet, az a baj hogy használtan is kb 70-80 ezer az ára. Igazából nem tudom annak a működési elvét, de valami nagyon izmos vezérlő van abban is az tuti.
(#) Báddzsó válasza Gory hozzászólására (») Szept 1, 2006 /
 
veszünk egy ~3GHz-es pentium procit, 2ghz-es adct a maximtól, egy kis ramot, meg ami kell, azt összedobjuk... L2 chache-be mennek majd a mért adatok, gyerekjáték...
(#) laci57 válasza Báddzsó hozzászólására (») Szept 1, 2006 /
 
Szevasztok!
Bocsánatatot kérek, hogy csak így bepofátlankodok ide.
Lenne egy kérdésem. Milyen szekkönyvből vagy tankönyvből lehet megtanulni a digitális technikát.
Akinek van valami tipje kérem közölje. Előre is köszi.
(#) Báddzsó válasza laci57 hozzászólására (») Szept 1, 2006 /
 
Szerintem előbb az analógot tanuld, mert analóg nélkül nincs digitális... annyi a digitális elektronika, hogy a 0-hoz és az 1-hez hozzárendelnek bizonyos feszértékeket. ennyi. a többi már ugyanúgy az analóg dolgokon múlik..
(#) laci57 válasza Báddzsó hozzászólására (») Szept 1, 2006 /
 
Az analógot még 1972-ben tanultam /TV műszerészt/.
Csak az a gond hogy 24 éve nem gyakoroltam a szakmát.
Azóta megváltozott egy kicsit a világ.
(#) Gory válasza laci57 hozzászólására (») Szept 1, 2006 /
 
helló!

Az alapokat bármilyen főiskolai vagy egyetemi digitális technika című könyvből megtanulhatod. Kb annyi hogy multiplexer dekóder, logikai kapuk. A mikroprocesszoros dolgokra pedig pl mikrokontrollerek alkalmazástechnnikája Kónya könyvet szokták ajánlani. De leginkább úgy tudod megtanulni ha nekilátsz valamit csinálni és közben. Szeriontem itt mindenki így tanulta.
(#) laci57 válasza Gory hozzászólására (») Szept 1, 2006 /
 
Köszönöm az infót.
Megpróbálom megszerezni a könyveket.
(#) bbatka válasza Báddzsó hozzászólására (») Szept 1, 2006 /
 
Kicsit játszadoztam. Egy PC-s hanggenerátorral háromszög és szinusz jeleket generáltam. Utánna egy profi hangszerkesztő programmal felvettem és mp3-ba lementettem. Aztán mindent betöltöttem egy mp3 lejátszóba. Rákötöttem a szkópomra. Az eredményt mellékeltem. Az mp3 átalakítás + felvétel+ hardware-ről hardware-re átpakolás a háromszögjelet kissé megviselte. Persze csak a minták töredékét tudtam ábrázoltatni.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Szept 1, 2006 /
 
Nemtudom mi ez a hülyéskedés a mintavétel elején. Lehet hogy a memória hibás.

A Létezik ilyen hang (vagy valami ilyesmi) fórumban megy a vita hogy kinek a 17khz-es hangja a tuti. Közben meg a hangkártya 44.1khz-el mintavételez. 2.59 mintavételi pont jut 1 periodusra.
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Szept 1, 2006 /
 

Ez nagyon király! Ez az egyszerűsített szkópod?

Én most ott tartok, hogy neki kéne esni, aztán megtervezni az analóg részhez a panelt.
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Szept 1, 2006 /
 
És tegyük hozzá hogy a gerjedékeny TLC5510i-s AD-t használtam. Ferritgyöngy nélkül.
Igen ez az egyszerűsített szkóp (a rajzát vagy 30 oldallal arréb felraktam) 227272.7272 Hz-en mintavételez. 1Vcs-cs
A hétvégén a VisualBasic grafikus programozását fogom tanulmányozgatni. Sokmindenre kell gondolni. Pl. különböző monitor felbontások használata . Minden monitor felbontásnál máshogy alakulnak az ábrázolt értékek. Valószínűleg mm alapra kell hoznom majd az ábrázolást.

Tudod , érdemes leárnyékolni az analog panelt valami fémdobozzal a digitális résztől.
Mondjuk az ISA-s Scope Card 220 hobbi 2Mhz-es szkópom elég érdekes ilyen szempontból. Semmi árnyékolás. Most nézegetem a dobozát. A központi procira az van írva QuickLogic QL8X128-2PL68C. Már gondolkodtam hogy kiszedem a PC-ből a kártyát (csak nagyon macerás) megvizslatni a rajta lévő IC-ket. Szerintem a QuickLogic generál minden jelet.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Szept 1, 2006 /
 
Felteszem az egyszerűsített szkópom legújabb HEX-ét. PIC16f877a Kvarc 20 Mhz

Tehát 20Mhz-nél kb. ennyit lehet kihozni egy 8bites portú PIC-ből (talán a 250Khz memória címzést még elérem vele.)

szkop.hex
    
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Szept 1, 2006 /
 
Sikerült valamit találnom Quick Logic QL8x12B mikrovezérlőről. itt

Fúú, ezek az FPGA-k nagyon durvák.
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Szept 1, 2006 /
 
A ferritgyöngyöt majd a tápfeszbe akarod rakni? Mert erre mondjuk nem gondoltam...
Az ad9059-nem tudom milyen gerjedési szempontokból...
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Szept 1, 2006 /
 
Nemtudom. Én kihagytam.
(#) dpeti válasza bbatka hozzászólására (») Szept 1, 2006 /
 
ezekben elég kevés kapu van... ha vhdl-ben (vagy másban) szeretnél komolyab dolgokat akkor inkább xilinx vagy altera cuccost használj
(#) Gory válasza dpeti hozzászólására (») Szept 2, 2006 /
 
Szerintem nem feltétlenül kevés ez a QL FPGA. A Szkóphoz nem kell olyan baromi sok kód, lehet hogy elég lenne. Mondjuk a 300Mhz egy 20Mhz mintavételezésű szkóphoz lehet hogy kevés, 15 utasítás legjobb esetben is, ha az ember mindent bele akar paszírozni az FPGA-ba, akkor elég kevés. Szerintem legalább a duplája kéne ahhoz.
(#) iamrob válasza Gory hozzászólására (») Szept 2, 2006 /
 
Azért ne keverjük a szezont a fazonnal, illetve az FPGA-t a mikrokontrollerrel. A fentebb említett QL8x12B FPGA "csak" 100MHz-es és 2ns a késleltetése, ami nagyon jó. Egy 20MHz mintavételű szkóphoz még sok is.
Az FPGA-ban nincsenek utasítások, nincs benne szekvenciális program végrehajtás, mint egy kontrollerben. Huzalozott logikát lehet felépíteni benne, ami azt jelenti, hogy a bemenet változásaira 2ns-on belül reagál. Persze nem sorrendi hálózatoknál, mert ott az órajel ütemez, ami ugye 100MHz lehet max. Tehát jelen esetben nem a frekvencia szab határt a felhasználásnak, hanem a kapu illetve flip-flop szám.
A problémát esetleg a fejlesztőkörnyezet jelentheti, illetve az égetés (ha egyáltalán égethető ez a QL, nem ismerem). De gondolom a belinkelt oldalon erre vonatkozó info is található.

ui. Ez egy elég érdekes hsz volt tőled, aki az egész topikban a CPLD-ket és FPGA-kat ajánlja mindenkinek. Egyébként én is! Nem is értem, hogy egy ilyen komoly projecthez miért használ mindenki HCT logikát. A CPLD-kel szemben csak hátrányuk van: nagy nyák felület, óriási zaj a hosszú vezetősávokon MHz-es ADC áramkör (és analóg előfokozatai) közvetlen közelében, a nyák elkészítése után végleges logikai felépítés stb...
(#) bbatka válasza iamrob hozzászólására (») Szept 2, 2006 /
 
Egyszóval komolyabb szkóphoz FPGA kell. Nincs véletlenül valami leírásod róluk?
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Szept 2, 2006 /
 
Felteszem a PC-s programot is az egyszerűsített szkóphoz. MSVBVM60.dll kell hozzá amit a windows\system32 könyvtárba kell bemásolni ha még nem lenne ott. Szerintem telepítő nélkül is müködnie kell. Ne várjatok sokat tőle. Csak a szkóp mintavételezését indítja el majd letölti róla az adatokat. Az adatokat fájlba lehet menteni és fájlból vissza lehet tölteni.

Commdemo.exe
    
Következő: »»   23 / 118
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem