Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   134 / 731
(#) ptesza válasza djgombi hozzászólására (») Márc 14, 2009 /

:nevetes1:
(#) pl13 válasza djyuri hozzászólására (») Márc 14, 2009 /

akár 0,5dB eltérés is hallható.
(#) djyuri hozzászólása Márc 14, 2009 /

ptesza
djgombi
pl13

Félre értettetek,de ez nem gond,mert én is félre értek sok mindent mégis ugyanarra gondolunk általában.

De itt most arra értettem,hogy biztos nem fogod megmondani,hogy 3,12dB vagy hogy 2,86dB.

Tehát ugyanígy nem fogjátok tudni megmondani,hogy mikor van 3dB vagy 6dB.
Meg eleve a szinte semmilyen hangerő és a kicsi között jobban meghallod a különbséget,mint 100 és 120dB között....
Az ember füle nem műszer...Van,akinek jobb,van akinek kevésbé.
Van akinek abszolút hallása van,van,akinek bothallása van.

Nem akarok egyetlen elméletet,pláne gyakorlatot megcáfolni,de kár azt mondani,hogy 3dB-el fogod hangosabbnak hallani...nem....ez nem így van ...ha kicsit is romlik a láda teljesítése átlagolva,már akkor nem hallhatja még műszerrel sem hangosabbnak 3dB-el....kevesebbel igen...de van,hogy többel,mert pl ha eleve egy "légből kapott" terv alapján készült ládába újításképpen tesz még egy mélnyomót,akkor könnyen lehet,hogy éppen akusztikusan pont azoknak felel meg és akkor nem csak +3dB-et fog érzékelni akár műszerrel,akár füllel.

De ha csupa gyári dolog mellett maradunk,akkor igazak rá az elméletek.
(#) djgombi válasza djyuri hozzászólására (») Márc 14, 2009 /

Hasznos és szép CIKK. Nem árt elolvasni! :yes:
(#) djyuri válasza djgombi hozzászólására (») Márc 14, 2009 /

Felmondom legszörnyűbb álmomból felkeltve is.

Ezt oktatom én is,amely ismerősöm nem volna képben.

Csak 3 féle dupla hangszórós ládánk van nekem és barátomnak. Kettőnél nem volt javulás lényegesen...egynél meg sokkal jobb lett....

Ezen nincs mit magyarázni....Ha nem arra van tervezve nem fog minden karakterisztikán megfelelni,ha a láda saját paramétereit nem változtatjuk meg.

Mi a sajátjainkat is ugyanúgy ugyanarra a generált jelekre és zene effektekre ellenőriztük.
Két láda esetén nem is kellett volna műszer annyira nem volt különbség.

Ehhez arra képesnek kell lennie a ládának,hogy teljesen megfeleljen a duplázásnak.
Annak van nagyobb,sőt egyértelmű meghatározása,ha nem hangszórót,hanem hangfalat duplázol.... Tehát 2/4/8... egyforma hangfalat.
(#) ptesza válasza djyuri hozzászólására (») Márc 14, 2009 /

"De itt most arra értettem,hogy biztos nem fogod megmondani,hogy 3,12dB vagy hogy 2,86dB"

Dehogyisnem! Ha pl: 2db 1kHz frekvenciájú hangot egymás után meghallgatva hallható. Mondjuk a te példádban csak 0.25 dB , az már eléggé húzós. De a gyakorlatban egy jó hangdoboz linearitásában +- 1dB az már szerintem a HI-END kategória.

3 és 6 db között bárki megmondja melyik hangosabb.

"Meg eleve a szinte semmilyen hangerő és a kicsi között jobban meghallod a különbséget,mint 100 és 120dB között...."

Pontosan ! Mivel az emberi fül karakterisztikája ,inkább a logaritmikusra hasonlít, hangnyomás érzékelés esetében.

A 'kísérletezéshez mindenkinek van joga, de azt nem várhatja el senkitől sem hogy azt mondja rá ,hogy milyen jó. (ha eleve egy "légből kapott" terv alapján készült ládába újításképpen tesz még egy mélynyomót)

Eleve kijárt ösvényen eltéved! Pont erre vannak az ilyen fórumok ,hogy megkérdezze mielött elkövet egy ilyen mod-ot.
(#) djyuri válasza ptesza hozzászólására (») Márc 14, 2009 /

Ok...szóval azt mondod,hogy én szkóppal (vagy akár decibel mérővel) belövök egy hangnyomást. És ettől 3.12dB-el hangosabbra teszem,akkor megmondod,hogy 3,12-vel és nem 3-al tettem hangosabbra.
Nem hittem,hogy itt tart már a genetikai fejlődés

Ő nem számít,hogy high end vagy sem. Itt az számít,hogy hangnyomás...már szerintem nem ott tartunk,hogy milyen hangfal...
Én még mindig arra az egy írásra tartom magam,ahol 6dB lett írva 3dB helyett...abból keletkezett az egész. Mert az eredeti állapothoz képest 4-szeres..és ahhoz csak különleges esetekben lehetséges ilyet tapasztalni és azt az előbb fejtettem ki. Miszerint,ha eleve rossz volt a hatásfoka a hangnyomás terén a ládának egy hangszóróval és az illető beletesz még egy ugyanolyat,akkor előfordulhat,hogy a doboznak pont behangolt szintje keletkezik egy jelentősebb karakterisztikán keresztül és nem csak dupla szinten,hanem akár több.

Így van! Kísérletezni nemcsak joga van,hanem én úgy mondom kötelessége! Sőt minden olyan esetben,ahol nem kap egyértelmű vagy kis/nagy segítséggel megoldható eredményt.
Lásd ha már high end,akkor legyen somogyi,mnc...stb...hiába méri ki,ha egyszerűen kuka a hangszóró,de kísérletezéssel elfogadható szintre lehet hozni az adott árkörülményeknek megfelelően. Hacsak párezer ft is a különbség.
Ma már azért bőven lehet jobb minőségű hangszórókat is kapni szinte professzionális célokra,de sokakat elrettent,hogy alacsony frekvencián lényeges esésük van,de elfelejtik,hogy még leesve is nagyobbat tudnak,mint márkátlan társaik.

Muszáj volt megemlítenem a légből kapott terv kifejezést,mert még nem találkoztam olyan hangbodoz tervvel,amibe változtatás nélkül úgy be lehet tenni egy vagy két hangszórót,hogy az alap egyhez képest a 2 3db-t emel a karakterisztikán. Ha már egy pici terelőt is beteszünk,akkor nem ugyanarról a hangdobozról beszélünk! Ezt nyomatékossá kérném!

De még mindig itt az a lényeg,hogy hogy ha valaki duplázni akar hangnyomásban,akkor hangfal duplázás és nem hangszóró duplázás adja ki a papírformát. mert csak hangfal duplázás hozza ki a mindig is elvárható 3dB-es hangnyomás emelést. A többi szerencse,véletlen vagy módosítás.

Egy elég nagy sík felületen,ami a mérő fül/műszerrel szembe néz és azon amplitúdó helyesen elhelyezett hangszórók számainak duplázása már jelentősen közel van a 3dB-hez. De frekvenciafüggő.És kompromisszumhoz kötött.

De minden kompromisszumok világa lehet,így törvényszerűen nem várják el a kétszeres hangerőt egy duplázott rendszeren.
(#) djyuri válasza djyuri hozzászólására (») Márc 14, 2009 /

Szeretnék elnézést kérni néhány szakszó hibás alkalmazásai miatt!

Ahol lentebb "hangfal" kifejezést használtam.

Hangbodozra,hangsugárzóra,hangládára akartam utalni minden esetben!
Tehát minden esetben 6 oldalról zárt térre,melyben egy vagy több hangszóró található.

Tehát nem arra a hanglesugárzást segítő eszközre,ami egy"sík lap"(fal),aminek a közepében egy hangszóró található.
Aminek a legalsó lesugározható frekvenciája a középpontól a szélekig lévő távolsággal egyenlő. Számokkal (hullámhossz=Hangsebesség/frekvencia) ha 50Hz-et szeretnénk lesugározni akkor annak a hullámhossza 340m/s osztva 50Hz-el=6,8m!
Tehát ekkora"falba" kell helyeznünk a hangszórót. És ez alatt az 50Hz alatt nincs lesugárzott hang. Ezért mély frekiken a méretből adódóan senki nem csinál hangfalat. Ezért nincs olyan sem hogy "hangfaltartó állvány". (20Hz-re már egy 17m-es körsík közepébe kellene rakni a hsz-ót)
(#) ptesza válasza djyuri hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

Nem olvasod el figyelmesen amit írok. Te először 0.25 dB eltérést adtál meg . (3.12 - 2.86 ) Én 0.5 - 1 dB-re vállalkozom , de nyilván nem kell hozzá genetikailag módosíttatnom magamat , mert a fél dB is hallható. De mostanra megint megfelezted , így már 0.12 dB eltérést szeretnél.

Biztosra mész. Szerintem még az abszolúlt hallású színpadtechnikusok sem hallanák meg. Egyébként meg úgy tudom ,ők inkább fizikailag erősebbek ,mint hallásilag.

:wave:

Nekem számit ,hogy hi-end vagy sal ,ha neked nem akkor egyél belőle sokat.
(#) matek443 hozzászólása Márc 15, 2009 /

Csáó. Azt szeretném kérdezni,hogy lehet-e egy sima hangszínszabályzót külön magasra és mélyre bontani?
(#) ptesza válasza matek443 hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

(#) djyuri válasza ptesza hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

Najó itt befejeztem....még ennyire eltérni ennyiszer az adott problémáról az életbe nem láttam.

Köszönöm nem kívánom a további kommunikációt.
Nem kívánok politikus lenni!
(#) ptesza válasza ptesza hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

:wave:

Idézet:
„XXI. Tartózkodjunk az olyan semmitmondó hozzászólásoktól, amikor egy szakadt smiley-n kívül nem tudunk mit beírni. Ha ennyire tellik, inkább maradjunk csendben.”

Jóindulatilag kérem a betartását.
-szamóca
(#) pl13 válasza djyuri hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

Namost két hangszóró => +3dB érzékenység, ez mindig igaz, a mélyátvitelt pedig a doboz határozza majd meg, T-S paraméterekből számolva, a két hangszórót egységes új rendszerként kezelve (már ha egyforma a kettő).
(#) djyuri válasza pl13 hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

Ki fog derülni,mert már nem áll messze,hogy legyen decibel mérőm is :yes:
Igen egyforma hangszórók,de azt is kimérem,hogy ne befolyásolja a végeredményt.

Üdv
(#) Tomi20 válasza pl13 hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

Heló

Múltkor beszéltünk a hangfalamról. Erről lenne szó. Akkor 180 litert, és 4db 100-as szubcsövet javasoltál. Most úgy kérdezném, hogy mekkora doboz lenne a leg ideálisabb, és milyen szubcsövekkel? Köszönöm

Üdv.: Tomi
(#) e-chipmunk válasza djyuri hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

Csöcsike mindenkinek
Este rakom fel a képeket, most nincs időm.
egy-két dolgot sajna alaposan benéztem, szal lehet , hogy újra kell gondolni a dolgokat.
hali
(#) Moderátor hozzászólása e-chipmunk hozzászólására (») Márc 16, 2009

Mielőtt azt hinnéd pikkelek rád, leszögezem hogy a
Idézet:
„Csöcsike”
az inkább kisméretű utódtápláló szerv, mint köszönési forma. A
Idézet:
„szal”
-ról már nem is szólva!
Próbálj már komolyabban hozzáállni a témához kérlek, mert rossz vége lesz!
Ez az utolsó békés kérés, figyelmeztetés!
(#) pl13 válasza djyuri hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

Ez nem fog kiderülni, már régen kiderült. A dB mérőkre azért én nem bíznám az életem. :no:
kéthangszóró
(#) djyuri válasza pl13 hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

Váó :yes:

Idézet:
„Tehát ha egy hangszórót 10 literes dobozba építünk, akkor kettőt már 20 literesbe vagy 2 x 10 literesbe kell helyeznünk.”

Én pont erről beszéltem. Ha a ládán nem módosítunk,szerintem akkor nem lesz a honlapon leírt növekedés.
A honlap szerkesztője márpedig hangláda duplázást csinált és nem CSAK hangszóró duplázást.
Tehát nem fizikailag belevágott még egy lukat a következő hangszórónak,hanem két szinte egyforma hangládát tett egymás mellé.
Ez szerintem egyértelműen hangláda duplázás és nem hangszóró duplázás.

Már kezdem érteni mit nem értek a másik részében
Amiszerint ez:
1db hangszóró 50W-al hajtva 100dB
2db hangszóró is 50W-al hajtva 103dB
De
1db hangláda 50W-al hajtva 100dB
2db hangláda is 50W-al hajtva 103dB

(az 50W minden esetben az össz megszólaltatott teljesítmény)
Ugye a kettő nem lehet ugyanaz? Én pont azt állítottam,hogy hangszóró duplázás esete nem ugyanaz,mint a hangláda duplázás esete.
Én csak ezt akarom kideríteni.

(#) e-chipmunk válasza (») Márc 16, 2009 /

Heló szamóca!
Bocsánatot kérek, nem akartalak megbántani, legközelebb figyelek. A "szal"-ról szerintem neked más jutott az eszedbe, mert az a "szóval" rövidítése.
Ígérem ezentúl bármilyen sietős dolgom is lesz, mindent kiírok teljes egészében.
Tiszteletteljes kérésednek tehát a megpróbálok eleget tenni.
(#) e-chipmunk válasza e-chipmunk hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

Hali.
Huhh, na erre már sokat vártam, itt vannak a képek:

ládaszem.jpg

Ismét hello
(még nem sikerült mindent megtanulni a fórumon)
Nézzük csak a ládát kívülről:
Ezt szerintem sima fekete hangfalkárpittal bevonom.
Egy teljesen új frontfalat kell készítenem, indok:

a frontfal többi része

igen itt az utolsónál már bele lehet látni, már kivettem belőle egy régi hangszórót.
nézzük a hangváltót:

És végül amivel a legtöbb problémám van a mély(vagy mi)
merthogy lemértem és 40 cm átmérőjű és papírmembrános, ergo most mit csináljak
Érdemes felújítani, vagy nem????,,,

Ahogy számoltam kb 12-14 E ft és szép is, de jó lesz-e?
+ A magas ugye egy
SAL piezo
Árukód: #KHS120

150/300W , 92dB, 2000-20000Hz
* osztott kamrás, nagyméretű tölcsér
* zenekari, hangosítási célra
* 4 és 8 Ohmos hangrendszerekben is használható
most akkor ezt cseréljem vagy ne?
SZÓVAL tudna-e segíteni a hobbielektronika fórumközössége?
Előre is köszönöm.
(#) djyuri válasza e-chipmunk hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

Szia

A mélyeddel szerintem semmi gond nincs. A hullámperemes hangszórók nem szoktak csak úgy elszakadni. Ugyanúgy kézzel megnyomkodod és ha egyben van,akkor azzal nem is kell foglalkozni.

A magas hangszóród...hát ez igény kérdése. És legfőképp ugyebár fül....hogy neked tetszik-e így a hangja.
Rengeteg hely van abban a ládában még hangszóróknak. Én legalább annyit változtatnék a dolgokon,hogy emberibb magasat még mellé tennék...mondjuk egy ring vagy dome félét. Annyira brutális nem kell,hisz azért nem egy hatalmas ebben a ládában a teljesítmény Amire 100-200W rá van írva ring vagy dome,szerintem megfelel. Párhuzamosan kötném a piezo-val.

Ennek a hangfalnak így egyébként nincs baja.
A többiek véleményét is várjuk meg,hátha ismeri valaki jobban a mélyedet és tud hozzá egy pöpec magasat ajánlani.

üdv

(#) e-chipmunk válasza djyuri hozzászólására (») Márc 17, 2009 /

Hali
Akkor a mély az marad, szerintem veszek még egy plusz magasat, olyat mint amit mondtál, mert nem igazán tetszik a hangja.
Köszönöm szépen a segítséget, így most már nekilátok :yes:
(#) pl13 válasza djyuri hozzászólására (») Márc 17, 2009 /

Nincs baja? Viccelsz? Ennek csak baja van, méghozzá annyi, hogy én nem is szóltam inkább hozzá eddig.
(#) pl13 válasza e-chipmunk hozzászólására (») Márc 17, 2009 /

Nehogy már két magashszed legyen. Semmi szükség rá.
Következő: »»   134 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem