Fórum témák
» Több friss téma |
Ha te a jocsoj féle mikit akarod megépíteni, ez ahhoz is jo,mivel az is csak egy mono mikrofon! az erősítőböl kijövő jelet kötöd a jack hegyére a földet meg a második "csíkra"!(stereo jack = 3 csík) ha meg mono a jack akkor meg értelem szerü!(mono jack 2 csík) - megy a hosszú részéhez!
legalább is így nekem műxik! mert én is azt építettem meg..
Na még ilyet... ez ki maradt... sorry
Tehát ha mono jack ra kötöd akkor meg a jel megy a hegyére a föld meg a maradékra!
Igen, vagy azt, vagy az oldradio-n találhatót.
Akkor biztos, hogy nem így kell, mint ezen a képen? [pic]http://www.kepfeltoltes.hu/060907/mic_jack_www.kepfeltoltes.hu_.gif[/pic] Hát a hangkariról kapná a tápot, nem?
Kösz a kiigazítást Hurka koma
Megmértem a vezetékek végein a feszültségeket, és a 3 közül az egyiken valóban 2,41V van jelen...a másik a GND, harmadik a bemenet ezek szerint... Ez vajon mi célt szolgálhat? Hogy pl. egy egyszerű előerősítőhöz legyen honnan szufla?
hát én ebbe nem vagyok biztos, tehát várjuk meg a profibbak véleményét erről a dologrol! Nem akarok hülyeséget mondani! a hangkártyák általában 2.5 - 3 Voltot adnak le! és ez kevés neki! Se én mint mondtam, megépítettem a jocsoj féle mikit, de már 5V -ot kap és még mindig nem akar jool szólni...
Huh... mostmár én is zavarban vagyok,mert most megmértem a hangkártyábol kijövő feszt és az csak 2,4Volt! És ami nekem a zavaó az az hogy az előző kép alapján (amit csatoltál) 3:. föld 1:. signal (én ezen mértem 2,4 voltot) Hát én már nem tom... látom már megelőzött Norberto!
Nem hiszem...A bordát meg csak úgy mondtam...De elvben arra is tehetnék csak egy kicsit nehéz lenne...
Sziasztok!
Gab Bee fényképéhez: Az egy standard, jó kondenzátormikrofon. Ilyet használok a TL072-es erősítőhöz és PCn skypelésre is. A két kivezetést nem szabad összekeverni, táp. feszt is kell neki adni, mert belül egy integrált erősítője is van. Krisz03 három rajzához: az egy sztereo konektor, általános felhasználásra. 1,2 a jel(jobb és a bal), a 3-as pedig a nulla, GND, vagy árnyékolás, ahogy tetszik. Ha sztereó a kártya bemenete, akkor tehetsz két mikrofont is. Én a skype-hoz a köv. képpen kötöttem be: Mivel nem érdekel a sztereo hangátvitel összekötöttem az 1-2-t. Erre ment rá a kapszula jelkimenete, a hármast pedig a kapszula nullájával (amelyik az Al-házzal érintkezik). Kifogástalanul működik. Semmi plusz erősítő, de lehet, hogy ez a kártya dícsérete, nem tudom. A hangkártyám kb. 2,6 V-ot ad a kapszulának: nem üresen, hanem amikor rajta van a kapszula. Mellékelek egy standard kapcsolást kondenzátormikrofonhoz. Előre bocsátom, hogy a TL072-es kapcsolással ellentétben ezt még nem építettem meg. Az R1-es ellenállás biztosítja a táp-feszt a kapszulának, a C1 kodenzátor pedig leválasztja az egyenfeszültséget a T1-ről, de átengedi a hangot. Valószínűleg a PC kártya bemenet is hasonló filozófiával van megépítve (R1-C1 = táp és hang szétválasztása). A frekvenciasáv alsó és felső határát a C3 és a C2 kondenzátorok határozzák meg: kb. 100 Hz - 5 kHz között. Ez emberi hang átvitelére lett szabva. Kiszűri a többi nem kívánatos frekvenciát. Jocsoj féle pacsolást azért akarom (majd, ha nagyon ráérek) kipróbálni, mert ez vagy egy nagyon kitalált kapcsolás, vagy pedig nehéz bele lelket lehelni. Jocsoj féle kapcsolás leírásában ez áll: "A hangkártyák mikrofonbemenete általában 3,5mm-es sztereo aljzat, erre általában ki van vezetve egy néhány mA-rel terhelhető 3...5V körüli feszültség (hangkártyától függően). Tehát az áramkör egy sima 3 eres kábellel a hangkártyához kapcsolható." Nagyon elbeszélünk egymás mellett. Egy mikorfon kell nekem egy hangkártya egy mikrofon bemenetére. Akkor még mindig a kérdésem: Beköthetem a következőképpen a kapcsolást a Jack-dugóba: csúcs: jel, közép: a hangkariból az a 2-5V a kapcsolásnak, és a 3. érintkező: test? Idézet: „Beköthetem a következőképpen a kapcsolást a Jack-dugóba: csúcs: jel, közép: a hangkariból az a 2-5V a kapcsolásnak, és a 3. érintkező: test?” igen, ha a kártyád ad ki feszt
Rendben, köszi szépen!
Erre a válaszra vártam már mióta. Holnap este kiderül, hogy ad-e...
Én úgy érzem mindent megválaszoltam: kéteres összekapcsolásról van szó, legalábbis az én kártyám ilyen.
Az egyik a nullás(3), a másik pedig (ez lehet az 1-es vagy 2-es, vagy mindkettő(sztereo) ---ez a kártyától függ--- egyrészt táp bemenet a kapszulába, másrészt hangkimenet(ugyanabban a dótban). Ha előerősítőt csinálnék, azt bizonyosan külön táppal (elem, adapter) látnám el. Ilenkor az előerősítő végére tennék potmétert a hangerő szabályozására. Remélem holnap sikerekről számolsz be..
Jó persze, de én nem egyszerűen csak rákötném a bemenetre a mikrofont, hanem megcsinálnám a Jocsoj féle, vagy az oldradion lévő kapcsolást, és azzal az erősítővel illeszteném a hangkarihoz.
Mindezek mellett Neked is köszönöm a segítséget!
Néhány PC kártya bemenete:
http://www.belza.cz/pcamp/mic.htm
Köszi!
És akkor az eredmények: - Test (3. érintkezője a Jack dugónak) és a csúcsa (1. érintkező) között 1.53V. - Test és a középső érintkező (2.) között 4.93V. Tehát király! Holnap majd próbálkozok azokkal a kapcsolásokkal.
Üresjáratban, vagy terheléssel? Nem mindegy!
Üresen vannak ezek az értékek.
De nemsokára összerakom a kapcsolást, és majd kiderül, hogy müxik.
nekem a jack csúcson 1.85V van... sb audigy 2-s, szal jó az
Idézet: „"nekem a jack csúcson 1.85V van... sb audigy 2-s, szal jó az "” A három pontot és azt, ami utána van kérlek fordítsd le magyarra, hogy én is értsem.
Levegőben összedobtam azt a kapcsolást, ami az oldradio-n található.
ilyen szuper! Skype-ban próbáltam ki, és még úgy is lehet hallani a másik gépen a hangomat, hogy ez a most készített mikrofon a földön lévő gép elölre kivezetett mikrofon csatijába van dugva. Most csinálok neki egy NYÁK-ot, és felhozom ide a monitor alá egy szép kis dobozkába. Hány voltra esett a 2. érintkezőn az eredeti 4,93 volt, miután rátetted az előerősítőt?
Krisz03,
lenne egy kérésem: tegyél egy kondenzátort a BC212 bázisa elé (pl. 100 nF, vagy valami hasonlót). Kíváncsi vagyok, így is működik-e. Gondolom kétkivezetésű kondenzátormikrofont alkalmaztál. Köszi.
3.83V-ra esett vissza a fesz.
Igen, két kivezetéses mikrofont használtam, egy régi magnóból termeltem ki. Ugye nem haragszol meg, ha nem próbálom ki azzal a kondival, amit mondál a bázis elé? Csupán azért, mert már panelben van a szerkezet, és így macerás lenne odarakni... Egyébként mi célt is szolgálna az ott?
Vannak (vagy inkább voltak) 3kivezetésű mikrofonok is. Táp a belső erősítőnek, jelkimenet, test. A kétkiveztésesekben: test külön a másik viszont egyrészt táp bemenet, másrészt jelkimenet. Esetünkben az ellenállás a táp, a jel meg megy a bázisra, de a bázis is kap egyenfeszt az ellenállásról. Ha teszel oda kondenzátort, az leválasztja a ellenálláson keresztül jövő egyenfeszt, de átengedi a hangot. Arra lettem volna kíváncsi, hogyan reagál a tranzisztor(működik, nem működik). A mellékelt kapcs. rajzon ez jól látszik, persze ott npn tranzisztor van.
Nem baj, ha kedvem lesz kipróbálom.
Aha, értem már.
Sok sikert hozzá. Majd számolj be róla, hogy úgy működik-e, és hogy jobb-e a hang kondival, vagy sem. Ha minden tökéletes, akkor ha ráérek, áttervezem majd a sajátomat.
Jelentkezni fogok, de türelmesnek kell lenned. Amin most dolgozom, azt januárban szerettem volna befejezni. Lassan újra január lesz.
Hy! Keresem a legegyszerűbb mikrofon előerősítő rajzát! Üdv.: Hurka
|
Bejelentkezés
Hirdetés |