Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikrofon

Témaindító: fortuna, idő: Aug 8, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 16
(#) Gab_Bee válasza Krisz03 hozzászólására (») Szept 7, 2006 /

Ha te a jocsoj féle mikit akarod megépíteni, ez ahhoz is jo,mivel az is csak egy mono mikrofon! az erősítőböl kijövő jelet kötöd a jack hegyére a földet meg a második "csíkra"!(stereo jack = 3 csík) ha meg mono a jack akkor meg értelem szerü!(mono jack 2 csík) - megy a hosszú részéhez!

legalább is így nekem műxik! mert én is azt építettem meg..
(#) Gab_Bee válasza Gab_Bee hozzászólására (») Szept 7, 2006 /

Na még ilyet... ez ki maradt... sorry
Tehát ha mono jack ra kötöd akkor meg a jel megy a hegyére a föld meg a maradékra!
(#) Krisz03 válasza Gab_Bee hozzászólására (») Szept 7, 2006 /

Igen, vagy azt, vagy az oldradio-n találhatót.
Akkor biztos, hogy nem így kell, mint ezen a képen?
[pic]http://www.kepfeltoltes.hu/060907/mic_jack_www.kepfeltoltes.hu_.gif[/pic]
Hát a hangkariról kapná a tápot, nem?
(#) Norberto válasza Hurka hozzászólására (») Szept 7, 2006 /

Kösz a kiigazítást Hurka koma

Megmértem a vezetékek végein a feszültségeket, és a 3 közül az egyiken valóban 2,41V van jelen...a másik a GND, harmadik a bemenet ezek szerint...

Ez vajon mi célt szolgálhat? Hogy pl. egy egyszerű előerősítőhöz legyen honnan szufla?
(#) Gab_Bee válasza Krisz03 hozzászólására (») Szept 7, 2006 /

hát én ebbe nem vagyok biztos, tehát várjuk meg a profibbak véleményét erről a dologrol! Nem akarok hülyeséget mondani! a hangkártyák általában 2.5 - 3 Voltot adnak le! és ez kevés neki! Se én mint mondtam, megépítettem a jocsoj féle mikit, de már 5V -ot kap és még mindig nem akar jool szólni...

Huh... mostmár én is zavarban vagyok,mert most megmértem a hangkártyábol kijövő feszt és az csak 2,4Volt! És ami nekem a zavaó az az hogy az előző kép alapján (amit csatoltál) 3:. föld 1:. signal (én ezen mértem 2,4 voltot)

Hát én már nem tom...

látom már megelőzött Norberto!
(#) fortuna válasza Gab_Bee hozzászólására (») Szept 7, 2006 /

Nem hiszem...A bordát meg csak úgy mondtam...De elvben arra is tehetnék csak egy kicsit nehéz lenne...
(#) frrrrr válasza Krisz03 hozzászólására (») Szept 7, 2006 /

Sziasztok!
Gab Bee fényképéhez: Az egy standard, jó kondenzátormikrofon. Ilyet használok a TL072-es erősítőhöz és PCn skypelésre is. A két kivezetést nem szabad összekeverni, táp. feszt is kell neki adni, mert belül egy integrált erősítője is van.

Krisz03 három rajzához:
az egy sztereo konektor, általános felhasználásra. 1,2 a jel(jobb és a bal), a 3-as pedig a nulla, GND, vagy árnyékolás, ahogy tetszik. Ha sztereó a kártya bemenete, akkor tehetsz két mikrofont is.

Én a skype-hoz a köv. képpen kötöttem be:
Mivel nem érdekel a sztereo hangátvitel összekötöttem az 1-2-t. Erre ment rá a kapszula jelkimenete, a hármast pedig a kapszula nullájával (amelyik az Al-házzal érintkezik). Kifogástalanul működik. Semmi plusz erősítő, de lehet, hogy ez a kártya dícsérete, nem tudom. A hangkártyám kb. 2,6 V-ot ad a kapszulának: nem üresen, hanem amikor rajta van a kapszula.

Mellékelek egy standard kapcsolást kondenzátormikrofonhoz. Előre bocsátom, hogy a TL072-es kapcsolással ellentétben ezt még nem építettem meg. Az R1-es ellenállás biztosítja a táp-feszt a kapszulának, a C1 kodenzátor pedig leválasztja az egyenfeszültséget a T1-ről, de átengedi a hangot. Valószínűleg a PC kártya bemenet is hasonló filozófiával van megépítve (R1-C1 = táp és hang szétválasztása).

A frekvenciasáv alsó és felső határát a C3 és a C2 kondenzátorok határozzák meg: kb. 100 Hz - 5 kHz között. Ez emberi hang átvitelére lett szabva. Kiszűri a többi nem kívánatos frekvenciát.

Jocsoj féle pacsolást azért akarom (majd, ha nagyon ráérek) kipróbálni, mert ez vagy egy nagyon kitalált kapcsolás, vagy pedig nehéz bele lelket lehelni.

mik_F.JPG

(#) Krisz03 válasza frrrrr hozzászólására (») Szept 7, 2006 /

Jocsoj féle kapcsolás leírásában ez áll: "A hangkártyák mikrofonbemenete általában 3,5mm-es sztereo aljzat, erre általában ki van vezetve egy néhány mA-rel terhelhető 3...5V körüli feszültség (hangkártyától függően). Tehát az áramkör egy sima 3 eres kábellel a hangkártyához kapcsolható."
Nagyon elbeszélünk egymás mellett. Egy mikorfon kell nekem egy hangkártya egy mikrofon bemenetére.
Akkor még mindig a kérdésem: Beköthetem a következőképpen a kapcsolást a Jack-dugóba: csúcs: jel, közép: a hangkariból az a 2-5V a kapcsolásnak, és a 3. érintkező: test?
(#) szabi83 válasza Krisz03 hozzászólására (») Szept 7, 2006 /

Idézet:
„Beköthetem a következőképpen a kapcsolást a Jack-dugóba: csúcs: jel, közép: a hangkariból az a 2-5V a kapcsolásnak, és a 3. érintkező: test?”

igen, ha a kártyád ad ki feszt
(#) Krisz03 válasza szabi83 hozzászólására (») Szept 7, 2006 /

Rendben, köszi szépen!
Erre a válaszra vártam már mióta.
Holnap este kiderül, hogy ad-e...
(#) szabi83 válasza Krisz03 hozzászólására (») Szept 7, 2006 /

nm, mien karid van?
(#) frrrrr válasza Krisz03 hozzászólására (») Szept 7, 2006 /

Én úgy érzem mindent megválaszoltam: kéteres összekapcsolásról van szó, legalábbis az én kártyám ilyen.

Az egyik a nullás(3), a másik pedig (ez lehet az 1-es vagy 2-es, vagy mindkettő(sztereo) ---ez a kártyától függ--- egyrészt táp bemenet a kapszulába, másrészt hangkimenet(ugyanabban a dótban).

Ha előerősítőt csinálnék, azt bizonyosan külön táppal (elem, adapter) látnám el. Ilenkor az előerősítő végére tennék potmétert a hangerő szabályozására.

Remélem holnap sikerekről számolsz be..
(#) Krisz03 válasza szabi83 hozzászólására (») Szept 7, 2006 /

SB PCI 128
(#) Krisz03 válasza frrrrr hozzászólására (») Szept 7, 2006 /

Jó persze, de én nem egyszerűen csak rákötném a bemenetre a mikrofont, hanem megcsinálnám a Jocsoj féle, vagy az oldradion lévő kapcsolást, és azzal az erősítővel illeszteném a hangkarihoz.

Mindezek mellett Neked is köszönöm a segítséget!
(#) frrrrr válasza Krisz03 hozzászólására (») Szept 8, 2006 /

Néhány PC kártya bemenete:
http://www.belza.cz/pcamp/mic.htm
(#) Krisz03 válasza frrrrr hozzászólására (») Szept 8, 2006 /

Köszi!

És akkor az eredmények:
- Test (3. érintkezője a Jack dugónak) és a csúcsa (1. érintkező) között 1.53V.
- Test és a középső érintkező (2.) között 4.93V.

Tehát király!

Holnap majd próbálkozok azokkal a kapcsolásokkal.
(#) frrrrr válasza Krisz03 hozzászólására (») Szept 8, 2006 /

Üresjáratban, vagy terheléssel? Nem mindegy!
(#) Krisz03 válasza frrrrr hozzászólására (») Szept 9, 2006 /

Üresen vannak ezek az értékek.
De nemsokára összerakom a kapcsolást, és majd kiderül, hogy müxik.
(#) szabi83 válasza Krisz03 hozzászólására (») Szept 9, 2006 /

nekem a jack csúcson 1.85V van... sb audigy 2-s, szal jó az
(#) frrrrr válasza Krisz03 hozzászólására (») Szept 9, 2006 /

Kíváncsivá tettél.
(#) frrrrr válasza szabi83 hozzászólására (») Szept 9, 2006 /

Idézet:
„"nekem a jack csúcson 1.85V van... sb audigy 2-s, szal jó az "”

A három pontot és azt, ami utána van kérlek fordítsd le magyarra, hogy én is értsem.
(#) Krisz03 válasza Krisz03 hozzászólására (») Szept 9, 2006 /

Levegőben összedobtam azt a kapcsolást, ami az oldradio-n található.
ilyen szuper!
Skype-ban próbáltam ki, és még úgy is lehet hallani a másik gépen a hangomat, hogy ez a most készített mikrofon a földön lévő gép elölre kivezetett mikrofon csatijába van dugva.
Most csinálok neki egy NYÁK-ot, és felhozom ide a monitor alá egy szép kis dobozkába.
(#) frrrrr válasza Krisz03 hozzászólására (») Szept 9, 2006 /

Hány voltra esett a 2. érintkezőn az eredeti 4,93 volt, miután rátetted az előerősítőt?
(#) frrrrr válasza frrrrr hozzászólására (») Szept 9, 2006 /

Krisz03,
lenne egy kérésem: tegyél egy kondenzátort a BC212 bázisa elé (pl. 100 nF, vagy valami hasonlót). Kíváncsi vagyok, így is működik-e. Gondolom kétkivezetésű kondenzátormikrofont alkalmaztál.
Köszi.
(#) frrrrr válasza frrrrr hozzászólására (») Szept 9, 2006 /

Így gondoltam:

mik_e_1tr.gif

(#) Krisz03 válasza frrrrr hozzászólására (») Szept 9, 2006 /

3.83V-ra esett vissza a fesz.

Igen, két kivezetéses mikrofont használtam, egy régi magnóból termeltem ki.

Ugye nem haragszol meg, ha nem próbálom ki azzal a kondival, amit mondál a bázis elé? Csupán azért, mert már panelben van a szerkezet, és így macerás lenne odarakni...
Egyébként mi célt is szolgálna az ott?
(#) frrrrr válasza Krisz03 hozzászólására (») Szept 10, 2006 /

Vannak (vagy inkább voltak) 3kivezetésű mikrofonok is. Táp a belső erősítőnek, jelkimenet, test. A kétkiveztésesekben: test külön a másik viszont egyrészt táp bemenet, másrészt jelkimenet. Esetünkben az ellenállás a táp, a jel meg megy a bázisra, de a bázis is kap egyenfeszt az ellenállásról. Ha teszel oda kondenzátort, az leválasztja a ellenálláson keresztül jövő egyenfeszt, de átengedi a hangot. Arra lettem volna kíváncsi, hogyan reagál a tranzisztor(működik, nem működik). A mellékelt kapcs. rajzon ez jól látszik, persze ott npn tranzisztor van.

Nem baj, ha kedvem lesz kipróbálom.

mik_F.JPG

(#) Krisz03 válasza frrrrr hozzászólására (») Szept 10, 2006 /

Aha, értem már.
Sok sikert hozzá. Majd számolj be róla, hogy úgy működik-e, és hogy jobb-e a hang kondival, vagy sem. Ha minden tökéletes, akkor ha ráérek, áttervezem majd a sajátomat.
(#) frrrrr válasza Krisz03 hozzászólására (») Szept 10, 2006 /

Jelentkezni fogok, de türelmesnek kell lenned. Amin most dolgozom, azt januárban szerettem volna befejezni. Lassan újra január lesz.
(#) Hurka válasza frrrrr hozzászólására (») Szept 27, 2006 /

Hy! Keresem a legegyszerűbb mikrofon előerősítő rajzát! Üdv.: Hurka
Következő: »»   4 / 16
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem