Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A műhely (bemutató topik, ahol az alkotások készülnek)
Ez a műhelyünkről készült képek, leírások, mi miért oda került, hogy lehetne még jobb hozzászólások témája.
Lapozás: OK   49 / 308
(#) tilde válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Idézet:
„Az életvédelmi biztonsági relé (a működést most nem részletezem), a védett hálózati részhez kapcsolódó berendezések kezelőinek testi épségét védi oly módon, hogyha áramot érzékel mondjuk a védővezetőn, akkor elég gyorsan megszakítja a hálózatot.”

Nem akarok kötekedni, de tudtommal az egyik érintésvédelmi relé sem figyeli a védővezetőn folyó áramot, nem lenne valami megbízható a dolog. Azt figyeli, hogy a fázis és nulla vezetőkön keresztülfolyó áramok összege kisebb legyen, mint a relén feltüntetett érték, mondjuk 30mA. Na és ha ez nem így van, akkor áramtalanít.
(#) Dudus válasza tilde hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Én sem, de a kérdés, hogyan adod össze a két áramot? Ha vektorokkal számolsz rögtön jó, de ha csak az abszolút értéket nézed már nem igaz!

Alkotónak is igaza van, mégha indirekt módon is, mert a FI-n átfolyó áramok vektoriális összege fog átfolyni a védővezetőn. Szerencsés esetben ez nulla, ha nem, akkor a limitnél old.
(#) KTobi válasza Dudus hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Mágnesesen adja össze. Egy vasmagra van pár menet minden fázisra és a nullára. Ezen található vékony drótból pár menet, ami egy kis elektromágnest táplál. Ha elég nagy a különbség (lesz mágneses tér, mint az indukciószegény tekercselt ellenállások) leold.

Idézet:
„Alkotónak is igaza van, mégha indirekt módon is, mert a FI-n átfolyó áramok vektoriális összege fog átfolyni a védővezetőn.”
NEM BIZTOS! főleg itt nem. Ha első érintésvédelmi osztályú készülékekről van szó igen. DE ez készülék és hálózatvédelem, nem pedig életvédelem lenne. Mivel a készülékházról folyik az áram a föld vezetőre. Mikor téged ráz az áram, akkor rajtad folyik az áram, a föld felé, ha földelt tárgyat fogsz, akkor azon keresztül, ha nem, akkor a padlón át, és semmi sem folyik a föld vezetőn. A föld vezeték az érintésvédelem miatt van, nem pedig az áramütésre s belenyúlkálóknak (ezért is nem szabad belenyúlkálni hozzá nemértőnek). De együtt szokták használni. Ha a készülék hibás, és talajtól el van szigetelve, akkor nem kell megvárni, hogy valaki hozzáérjen, hanem rögtön leold, mivel rajta a föld vezető. Így jobb.
(#) Alkotó válasza tilde hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Nem látjátok a lényeget (szerintem már direkt a mellébeszélésre megy ki a játék).

A nélkül, hogy most tovább ragoznám miként működnek az egyes eszközök, a lényeg: Ezek mind az embert védik! (egyik így, másik úgy)

Csak egy kis gondolatébresztő azért mégis. Amit mondasz, az 1 fázisnál egész jó lehet, de 3-nál? Ott már a nulla vezető egészen más értelmet kap (sokszor nem is kell egyáltalán). Mondjuk egy motornál.

Viszont a STOP gomb nem erre kell, az a korábban kifejtett okok miatt van néhányunknál rendszeresítve.

Alkotó
(#) Dudus válasza KTobi hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Idézet:
„Mágnesesen adja össze.”
Ugyan azt mondod amit én csak pepitában

Javíts ki, ha tévedek, de én úgy tudom, hogy vagy kettős szigetelésű egy készülék , ez esetben nincsen érinthető fémrésze, vagy védővezetővel ellátott, ez esetben pedig ha van FI és itt most erről beszélünk nem alakul ki a házon veszélyes feszültség két okból. Egyrészt a védővezető biztosítja a potenciált, másrészt leold a védelem.

Javításnál pedig leválasztó transzformátort kell használni ha hálózati feszültség alatti eszközt javítasz/mérsz. A munkavédelmi előírásokat mindig be kell tartani!

( Amúgy szerintem is mellévittétek, Alkotó nem keverte bele az életvédelmet, azt utólag keverték bele....)
(#) karesz01 válasza Dudus hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Úgy van a kettős szigetelésű szerszámok berendezéseken nics védővezető ÉS TILOS RÁKÖTNI !
Ez az érintésvédelmi sazabályzatban le van irva!!
Régen MSZ 172, mostmár MSZ 2364.

Alkotónak meg igaza van nem arra kell h minket ha ráz akkor nyomjuk meg hanem ha valami füstöl vagyí csak egy pillanatra kapcsolunk be vagy nem jo irányba forog, zúg, morog stb.
Ez egy bitzonsági "berendezés" nekem ezt megnyomva a mágneskapcsoló elejt.
Tehát biztos hogy nincs villany!!!!!!
A kapcsoló meg lehet hogy nem fogja nekem lekapcsolni a feszültséget.Beragad, nem kapcsolom le tejesen félúton megáll stb.
A mágneskapcsoló is beragadhat nem azt mondom de azt csak hallanám és akk rajta tartom a lábam/kezem a vészgombon..........

Mod: MSZ-172-1.pdf nevű melléklet a jogtulajdonos kérésére eltávolításra került. (2022.09.28)
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2022
Moderátor által szerkesztve
(#) tilde válasza Dudus hozzászólására (») Márc 19, 2009 /

Hát én is az áramok vektoriális összeadására gondoltam, csak nem akartam sokat írni, mivel ez nem pont a szerszámok, műhely témába való, de nekem akkor sem tetszett hogy a földvezetőn méri az áramot.
Na de mindegy, az áramtalanító gombnak mindenképp van értelme, mivel minden normális laborban is megtalálható, de ezen kívül egy életvédelmi relé is hasznos lehet, ha a lakásban pl. nincs ilyen beépítve, nekem még egy időben az elválasztótrafó is az eszembe jutott, de az már kicsit drágább lenne.
(#) dezsi001 hozzászólása Márc 21, 2009 /

Végre végeztem műhely átalakításommal(2x nagyobb lett) és mellékeltem képeket a régiről, illetve az új műhelyről meg pár cuccról.
Muhely-regi képen a régi műhely látható
muhelyuj képen az új műhely látható
alkatrészeket üvegekben tárolom(nem a legszakszerűbb)
szunetmentes-a műhely szünetmentes tápegysége egy ruhásszekrénybe építve
(még fejlesztés alatt akkukat megvettem de elhasználtam más célra , szóval jelenleg nem működőképes.
mindjárt a többit...
(#) dezsi001 hozzászólása Márc 21, 2009 /

tápegységek a felső az az első szabályozható tápegységem, tudom elég érdekes kivitel.
Az alső meg egy 5 és egy 15v-os táp.
Röviden ennyi egyenlőre
(#) zoly15 válasza dezsi001 hozzászólására (») Márc 21, 2009 /

De ravasz ez a táp.. PC táp benne
Jó lett az "új" műhelyed, Gratulálok!
(#) dezsi001 válasza zoly15 hozzászólására (») Márc 21, 2009 /

Még csak kezdő vagyok és ezt láttam legegyszerűbbnek hogy tápot kreáljak magamnak ami többet sugall ránézésre mint egy Pc táp
(#) Doncso válasza dezsi001 hozzászólására (») Márc 21, 2009 /

Nekem tetszik, igazi amatőr kuckó! Jó lesz az.
(#) ProZsolt hozzászólása Márc 23, 2009 /

Jelenleg en a koliban zsoktam heggeszteni, es sajnos eleg korlatos a hely. Osszes cumom egy weller ws 81-es paka meg egy Leatherman Charge TTi multitool.
(#) Medve hozzászólása Márc 23, 2009 /

Üdv mindenkinek! Új műhelyt voltam kénytelen berendezni, de úgy érzem, jobban sikerült, komfortosabb lett. Rámfért már egy selejtezés is. Ott van még a szobai készlet is....
(#) Mzolee válasza Medve hozzászólására (») Márc 23, 2009 /

Otthonos
Látom favorizálod a szép alu poti-gombokat meg a gyufásdoboz újra-hasznosításban is előrébb tartasz, mint én.
Viszont ez mi a képen?

ketyere.jpg

(#) Action2K válasza Mzolee hozzászólására (») Márc 23, 2009 /

Szerintem WiFi antennának készült. Vagy Art Deko elem
(#) Medve válasza Mzolee hozzászólására (») Márc 23, 2009 /

Action2 első tippje a helyes megfejtés, jelen kapcsolatom is annek segítségével jött létre. Elég szépen dolgozik... Kissé rendhagyó a dipól alakja és alig rosszabb, mint a mellette álló parabola

wifi2.jpg

(#) Doncso válasza Medve hozzászólására (») Márc 23, 2009 /

Hej, de szupi kis műhelyed van, az a virágos ládába dobozolás külön tetszik!! Ötletes!
(#) Medve válasza Doncso hozzászólására (») Márc 23, 2009 /

Köszi. Dobozolással mindig gondban voltam, sokszor azt figyelem, hogy honnan szerezhetek olcsón jót. Hát ezen akadt meg a szemem az OBI-ban. Kissé lágy az anyaga...
(#) Action2K válasza Medve hozzászólására (») Márc 23, 2009 /

Sőt, így még az előlap döntése is megoldott. A feliratozások is nagyok igényesek a tartódobozokon. Főleg a TEJ feliratú a legfontosabb

Idézet:
„Dobozolással mindig gondban voltam, sokszor azt figyelem, hogy honnan szerezhetek olcsón jót.”

Elhiszed, hogy ezzel én is így vagyok? Kitaláltam magamnak a hulladék dobozt, pl hulladék laminált padlóból, vagy rossz videó és az elejére laminált padló telibe matricázva, én is abba nyomom a ketyeréimet amit éppen találok, nem költök dobozra, így sem olcsók az alkatrészek. Mindenesetre tetszik a megoldás.

Köbzoli: Valóban, hősugárzóból van. Miből másból lehetne egy parabola?
Doncso: Itt az idény, az OBI kertészet osztályán láttam kisebb virágedényeket, lapos ugyan, meg lejtős az oldala, de el lehet rajta gondolkodni. Az előlap szépen beleilleszthető, mert a pereme lépcsős... Az asztal jobb oldalán a "tej" mögött láthatsz egy kis DVD házat, feladja a leckét, hogy hogyan illesszem bele az előlapot. De laminált padló is jó ötlet, mert vastag, csak pontosan bele kell vágni a résbe, és az élén, vékony csavarokkal lehet rögzíteni. Jól mondom, úgy szoktad? (vagy ez már off?)

Én a legutóbbi videó dobozt úgy csináltam, hogy az elejét lecsavaroztam, az előre álló lemezt derékszögben behajtogattam, majd ehhez rögzitettem rá a laminált padlót, kissé túllógatva oldalra és felülre, tulajdonképpen elé szereltem a padlót. Reméljük ez még belefér a műhely topicba. Felteszek egy képet két ilyen megoldással készült termékről.
A felső a videó doboz.

doboz.jpg

Szép grafika...A videóval az a bajom, hogy nagy, és lapos. Pár napja például egy PC házon elmélkedtem, hogy miként lehetne lerövidíteni...

Szó mi szó, nekem se mindig jó de itt pont kapóra jött, a PC ház sem rossz ötlet.
(#) nagy hoho válasza Medve hozzászólására (») Márc 23, 2009 /

Helló ! Nagyon jó a műhelyed ! Sok helyed van és rengeteg természetes fény.Leginkább az utóbbit irigylem.
És még nagy rend van.
(#) Medve válasza nagy hoho hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Hello, Ez egy egykori terasz, beüvegezve, déli fekvéssel. Télen nagyon jó, ha süt a nap s kint fagypont körül is van, bent akár 20 fok is lehet 2-3 óra alatt. Nyáron viszont félek attól hogy pokol lesz. Némelyest segit majd ezen a tetőablak. Nem semmi naperőmű ez a szoba. Olvastam a sörösdobozokból felépített napkollektorról, ha egy lakás déli falait ezzel burkolnánk...!!!???

M3.JPG

(#) nagy hoho válasza Medve hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Helló ! Nyáron árnyékolni kell valamivel az ablakot. Van az a tekerős vászon napellenző amit a csatorna alá kell felszerelni és ha ki van nyitva akkor tulajdon képen a tetőt hosszabbítod meg vele. A fényből nem sokat vesz el de árnyékolja az ablakot. Én is tettem fel korábban képet a műhelyemről 1,8 X 1,8 m . Ablak nincs csak egy ajtó az is a teraszra nyílik ami már eleve árnyéban van tehát természetes fény alig van. Még jó ,hogy nem vagyok klasztrófóbiás. A sörkollektoron már én is gondolkodom. Csak az a baj ,hogy télen kevés a napsütés. Van egy oldal a sörkollektor.hu Itt minden van amit tudni kell a dologról
(#) huba hozzászólása Márc 30, 2009 /

Sziasztok. Új bentlakó érkezett a műhelyembe. Egy orosz, szkóp. Eladtam a régit így részben tudtam fedezni a költségeket. Elég jó áron jutottam hozza. Sokak számára csak egy álom, eddig nekem is az volt. 4 bemenet, nagy képernyő, becsült 1,5Ghz maximális frekvencia., kettős időalap. Egy probléma vele hogy "oroszos" a mérete, az én kis műhelyemben nehezen találtam megfelelő helyet neki.
(#) Attila86 válasza huba hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

Nos, tisztességes a mérete és a tudása.
Következő: »»   49 / 308
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem