Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Épp most szólalt meg a PCL86 PP egy csatornája, rengeteg brummal (fűtés), és zajjal ( rajztáblán, öszedrótozva). Érdekes ....
Hát vannak mélyei .. A Portishead Machine Gun-ja elég meggyőzően szól rajta, előbb Victor Wooten "dörmögött", viszont az Aphrodite's Child '71-es The four horsemen-je nem volt valami meggyőző. Érdekes, hogy monoban is van "tere" ! Vagyis inkább jobban hallatszanak az utánzengések, mint az SE-n. A hangerő, az hatalmas!
Köszönöm a segítséget mindenkinek!
Ne haragudj de némelyik értéket nem tudom elolvasni mert egymás hegyén hátán vannak! És szerinted(Szerintetek) melyik csőmeghajtó áramkör lenne jobb az 1 es vagy a 2 es? És működni is fog? Csak azért kérdem mert ha megcsináltatom hozzá a trafót akkor már csak az kb 10000FT körül van! Szóval nem a szakértelmedet kérdőjelezem meg, csak szeretném ha működne!
Szerintem a 2-est csináld , talán egyszerűbb is .
Ez kb. 20V eff feszkót szolgáltat , 1 V bemenetről , 50W -hoz elegendő lesz . A félvezetős részével több gondod lehet majd , mint a csövessel .
Milyen gondokra gondolsz? A két potival mit kell beállítani majd és mennyire? Gondolom az egyik a nyugalmi áram, a másik a kimeneti ofszet ugye? Mit kell tudnom milyen gondok adódhatnak? mire figyeljek az elkészítése során?
Jól gondolod . A nyug. áram beállítására kell nagyon ügyelned , nincs korrektül kidolgozva , a trimmer nagy határok között szabályoz így , ezért könnyen megszaladhat ... a beállítás során .
Az ofszet beállítása helitrimmerrrel már könnyebben lehet , csak az a kérdés mennyire marad stabil a beállított érték .
És mennyire kéne állítani a nyugalmi áramot meg az ofszetet? úgy hogy akkor A osztályban legyen?
A oszályba ne is próbáld , elég AB -be .
Az ofszet természetesen 0V . Kicsit átalakítanám a nyug. áram beállítás részét , kisebb trimmer és 2db + ellenállás sorosan a trimmer kivezetéseivel , a könnyebb beállíthatóság érdekében .
Heló
Köszönöm a segítséget, még arra megkérhetlek akkor hogy a táp rajzodon az értékeket ugy elrendezed hogy kivehető legyen? Meg ha nem nagy kérés akkor berajzolnád a rajzra hogy milyen ellenálások kellenének a poti mellé? És a-b be milyen értékre kéne belőni? csak azért kérdem mert fogalmam sincs,...
Pontos értéket méréskor szkóppal lehetne , de meghallgatás során is eldönthető .
50- max. 200mA között lehetne próbálni . A +/- 50V DC a végfoknak 50W-ra bőven sok is lehet , főleg ha 4 Ohm hangsugárzóval terheled . Nekem nem volt takarva érték , de itt van ismét , hátha ...
A képen 2sc2270 van, nem bd139 vagy mindegy melyik?
Bocsi jó a kép csak rossz program nyitotta meg magától! Köszönöm segítségeket neked, és mindenkinek, ha egyéb kérdéseim lennének majd akkor írok! Egyenlőre érthető minden! További szép napot heló
Holnap élesztem az EL84-et.
Defibrillátor van kéznél?
Ott a trafó szekunder oldala.
Sziasztok mesterek, egy furcsa dologra lettem figyelmes a 807-hallgatása közben, egyik az , hogy eléggé melegszik a végcső, de gondolom / remélem ez normális az A osztályos üzem miatt, a másik az, hogy amikor lekapcsolt lámpánál csodálgattam a csöveket, észre vettem a végcsőben egy lilás kékes fényt, ami a zene ütemére halványodott, ahogy feljebb csavartam egyre jobban behalványult a mély hangoknál. Ez mi lehet, normális ez?
Üdv.
A katód körül van a lilás, kékes fény, ugye? 1-2 oldallal ezelőtt volt ilyen probléma 6l6-tal, vagy EL84-gyel, de az új volt. A végcső elfűt 1-2W-ot az anódon (anóddiszipáció). Nem tudom, hogy ez ilyen-e, de vannak 200°C-os búrahőmérsékletű csövek is. A kékes folt meg nem tudom, hogy normális-e, de szerintem az.
Hát ez az hogy én sem tudom, az első csöves cuccom.
Idézet: „A kékes folt meg nem tudom, hogy normális-e, de szerintem az.” Akkor most nem tudod vagy normális dolog? Sajnos most nem lettem okosabb.
Mennyit lehetett használva a cső? Ha új, akkor normális. Baj nem lehet, levegő hatására lenne gond, de nem szakadt el a fűtőszál, úgyhogy van vákuum. De ha senki sem tudja, hogy 100%-osan jóhatású a kékes fény, akkor szólok Zolinak, és szerintem megnézi Neked, hogy az Ő csövében is van-e fény, csak nincs hozzá kimenője.
korábban írtam, hogy ez egy AV760/C belseje amit a napokban kaptam, sajnos nincs benne üzemóra számláló, így cirka 30 év (vagy több) alatt nem tudom megsaccolni sem mennyit használhatták a csövet.
Teljesen normális az a lilás fény, ne aggódj miatta.
Látom egyszerre sikerült köbzolival nyomnunk, ha attól villan, hogy odasulyt a basszus, az gond, de ha attól halványul az nem gond.
A képen 2sc2270 van, nem bd139 vagy mindegy melyik?
Arra a célra jó a BD is , de teheted az eredetit is .
Heló
Köszönöm a választ, előbb vetem észre hogy a hangszóró kimenetnél van egy tekercs azt nem lehet elhagyni? vagy ha nem akkor hogy kéne megcsinálnom?
Melegszik az a szép cső ekkora áramnál rendesen. Ilyen hűvös tavaszi estéken kimondottan jól jön az zenehallgatás közben
A kékes fény idővel elmúlik, ahogyan bejáratódik a cső. Az enyémek már nem kéklenek.
Az enyém a tuttikra halványult, de pár napja már nem is látom
Az én 6L6 PP-m ben is világít a kék lámpa!
Szerényen a 6L6 tán csak 250V anódot kaphatna adatlap szerint, én meg 400v-ról járatom... De nem zavarja! Pont ma hasonlítottam össze a 6P45Sz PP-t, a 6AS7G SE-t, és a 6L6 PP-t... Hááát, csak a 6AS7G SE szól a legszebben, nagyon halk a kis 5w-jával a másik kettő /40-100w/ teljesítményéhez képest, de az fantörpikus.! /lehet kéne építenem valami nagyobb SE-t is / Tényleg: Volt egy olyan topic is, hogy "csöves CD", ott lehordtam az egészet, de most jó lenne, ha a THOMSON CD-spílerem nagyobb jelet tudna, mi lenne, ha DA után, csak raknék valami két fokozatú kis ECC83-as cuccost? Szerintetek?
Szia CHZ! Te ezt a hibridet megépítetted?..... az a +-50V nagyon veszélyesnek látszik a hangszórókra nézve, ha "elszabadul"
Köszi mesterek a felvilágosítást, akkor normális a jelenség, (halványul) , arra tudnátok valamit mondani hogy miért búg ha lehalkítom? Ez nem brumm, ez szeritem táp zaj, ha kihúzom, egy picit még szól de azonnal megszünik a búgás. Tegyek a pufferre valami hidegítést?
Üdv.
Inkább valami fojtón gondolkodj. Az elektroncső oldalon tettek neon-előtéteket is, esetleg próbálj egyet ki.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |