Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Szerintem nem figyelsz rám. Azt hogy érted, hogy a két tekercs megtalálta egymást? Hiába tekersz ugyan olyan szekundert, ha egyszer a tetőkapacitás teljesen rossz hozzá! Az is egy rezgőkör, ha nem méretezed jól, nem fog működni.
csináltam egy rugószerüen kialakított primert 10 menetes, és levettem a nagy toroidot helyette feltettem egy közepes méretű konzervdobozt
az eredmény: korona gyakorlatilag nincs, földelt fémrúdra kb: 8-10 cm-es szikra, a prímer és szekunder távolsága nem túl nagy kb: 3 cm a szekunder tekercset nem tudom teljesen betenni a primer közepébe mert felületi szikrák jelennek meg(persze a hatásfok sokat javult tőle), ha a szekunder kb: 1/3 részéig van benn a primer tekercs közepében akkor nincs felületi szikra. A frekvenciát hogy tudnám növelni a szekunder oldalon? még kisebb tetőkapacitással? van még javítani való rajta, 150 Watt-tól egy kicsit több is várható nem? köszi
Még mindíg ott tartunk, hogy ki kéne végre számolni azt a nyamvadt rezonancia frekvenciát. Szedd elő a dosos teslát, és vizsgáld meg a szekundered nincs-e túlméretezve. Ha ugyanis a szekunder túl nagy, semmilyen kapacitással nem fog menni, olyankor le kell tekerni belőle (csakis a frekvencia számolás után). Most először próbáld ki mindenféle kapacitás nélkül, akkor a tekercs saját kapacitásával lesz rezonanciában a szekunder.
Sikerült megvennem a foglalatot a csövemhez,remélem még a héten meghozza a posta
![]() ![]()
Üdv Collector!
Amikor tesla tekercs bemutatót tartotok egy épületben. Hogy oldjátok meg a szekunder földelést?
Színpad körül mindig található volt nagyobb fém, ami földön volt. De ha nem, kimértem valami földpotenciált, és arra volt rakva. Volt is néha, hogy amikor üzemben voltak, az egész helységben villogtak a neonok összevissza, mert a vezérlésüket megzavarta. Egyetlen dolgot nem szabad használni, és az a hálózati föld. Épületekben az egyenlő lenne egy szép tűzijátékhoz.
pl egy villámhárító drótkötele is jó lehet? persze nem viharos időben
![]()
Sziasztok mindenki!
Több tesla tekercsem van közel 2m-től a fél méteresig , kérdésem csak az hogy ti milyen lakkot használtok, mert a lenagyobb tekercsem szeretném lelakkozni, de csak falakkom van az biz szerintem nem fele meg , még a végén kigyullad.. a spray nagyon drága ,erre kellene vagy fél liter is , szal ha valaki tud segíteni milyent vegyek ill hol lehet rendelni , előre is köszönöm a segítséget!
Engedd meg,hogy idézzek az előző oldarlól,egy hozzászólásból:"A szekunder lakkozása legyen PU, vagy epoxy. Eddig én is nitrolakkot használtam, de azóta rájöttem pár hátrányos tulajdonságára.."
Elhangzott továbbá még az is,de azt inkább leírom magam,hogy nagy tekercshez nitrolakk már nem jó.Keress valami műgyanta alapút,az tuti jó!
Nekem már megfordult az is a fejemben,hogy műgyantába mártok egy tekercset,próbaképpen
![]() ![]()
Nem kell mártani, lakkozni kell vele.
Több rétegben,vékonyan,csak az vele a baj,hogy csak melegítve lehet kenni,hamar kihűl és megköt.A másik,hogy ez nem átlátszó,köze nincs a lakkhoz,érdekesen nézhet ki ilyen anyaggal bevonva-kinézetre olyan lenne, mint egy régi ruszki huzalellenállás
![]()
Ha olyan gyorsan megköt, az nem jó. A műgyanták meg edző függvényében egyáltalán nem kötnek ilyen lassan.
A melegítést úgy értettem,hogy a viaszhoz hasonlóan kell melegíteni.Amíg a melegítő tálban van,viszonylag hosszú ideig folyékony marad,de kenni még nem próbáltam.A viasz is hasonlóan viselkedik,ha vékony rétegben próbálnám kenni,azonnal kihűlne a felvitt réteg.(a nagy rézfelület csak rontja a helyzetet)
Szerintem érdemesebb a 24v-os verziót izmosítani..
sziasztok tudnátok nekem mondani egy tesla tekercs tervező programot
Szia!
Skori oldalán találsz.Googléba írd be,hogy skori! ![]()
köszi már próbálkoztam teslát épiteni tv sorkimenővel hajtom de nem tudom miért valamiért mindig meghal a kondenzátor de amikor új kondit kötök be akkor nem is müködik de ha hagyom egypicit járni akkor elkezd müködni rendesen de aztán pár másdperc mulva elszál a kondi amúgy nagyon kezdő vagyok segitsetek ha tudtok hogy ez mért lehet
Hát, ez nehéz ügy lesz. Miért lehet? Rosszul van elkészítve a kondi.
hát gyári kondenzátorokat használtam de akarok csinálni kondenzátort csak nemsok infót találtam az elkészitéséről
Rosszul méretezted, vagy rossz típusú kondit használtál.
a szekunder adatai:
megtekercselt rész hossza:300mm csévetest átmérője110mm huzalvastagság :0.48mm tekercs induktivitása:14.28mH ohmos elenálása:25.37ohm kapacitás:6.47pF menetszám:606 menet ehhez a tekercshez hány menetes primer rész kellene és mekkora kondenzátor és tv sorkimenővel szeretném meghajtani működni fog valamennyire szerintetek ?
Bővebben: Link
Bővebben: Link Sorkimenővel nem lesz nagy élményed. A szekundered igencsak alacsony, így csak a rosszabb hatásfokú spirális primert lenne érdemes használni, vagy kevés menettel rendelkező helikálisat, de akkor a frekit fel kell tolni (kis tekercsnél ez nem probléma).
a kis tekercseknél a frekit hogyan lehet feltolni bocsi kezdő vagyok
Ha eltalálod a kondival a frekit,akkor biztos fog működni.Régen én is sorkimenővel csináltam,kondinak a könyvespolcunk leesett üvegajtóit használtam,ragasztóstifttel alufóliát ragsztottam a két oldalára.(kicsit nagy méretű kondi volt).
A Tesla egy 10 cm-es átmérőjű papírhengerre készült,kb 0.5-ös huzalból,kb 50 cm hosszon megtekerve.Kimeneti terminál egy mosógépből kiszedett alumínium tárcsa volt,ami még a forgódobot hajtotta eredetileg. Primer tekercs volt kb 20 menet telefonkábel volt egy műanyag csévetesten,fel kellett tologatnom üzem közben hosszú műanyagrudakkal tartva,hogy a maximális szikrahosszt elérjem.Persze feljebb tolva már a szekunderről átütött,tele kellett tömni műanyagdarabokkal. Kb 10 szikra/sec maximális sebessége volt a rendszernek,a szikraköz távolságával állítottam be az ismétlődési frekit.Legalacsonyabb ismétlődésnél (kb 2szikra/sec) volt a leghosszabb szikra,19cm.
Bővebben: Link
Ez egy jó kis magnifier konstrukció, elég érdekes szikrákkal.. szerintem a gömb kapacitás által létrehozott térerő okozza ezt a furcsa látványt.. viszont rá kéne csapni egy marha nagyot a rendezők kezére, fél méterre áll a meghajtástól a közönség. Mikor mi szerveztünk bemutatót, volt, hogy közel voltak, de mindenkit eltessékeltem, mert ez így életveszélyes. Van egy következő videó is, ugyan arról: Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |