Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kilóméteróra kerékpárra
Lapozás: OK   1 / 4
(#) szoker hozzászólása Máj 9, 2009 /

Sziasztok!
Szeretnék építeni egy kilóméterórát a kerékpáromra! Tudnátok ebben segíteni? én valami 555-ös és uaa180-as ic-sre gondoltam
van valakinek kapcsolásirajza hozzá?
előre is köszönöm
(#) Action2K válasza szoker hozzászólására (») Máj 9, 2009 / 4

Szia! Kis átalakítással ez az: Link
(#) szoker válasza Action2K hozzászólására (») Máj 9, 2009 /

mivel éjszaka van és már nem fog az agyam ezért fogalmamsincs, hogy hogyan kellene átalakítani.
valami ötletett tudnál adni.
nem kell pontos kilóméteróra, csak valami körülbelüli érték
(#) Action2K válasza szoker hozzászólására (») Máj 9, 2009 /

Az 555 környékén, az idősítést.
(#) szoker válasza Action2K hozzászólására (») Máj 9, 2009 /

megtudnád nekem ezt oldani?
(#) bankimajki válasza szoker hozzászólására (») Máj 9, 2009 /

szia én csak azért írok, mert ugyebár egy kerékpáron ált. nincs áramforrás, ennek a kapcsolásnak meg párszor10mA az áramfelvétele tehát 9Vos elem kilőve marad az akksi vagy az elemek. Vagy csak ezért felszerelsz egy dinamót (ha még nincs). De én fölöslegesnek tartom ezt a km órát egy biciklire. Tegyél rá egy digitálist.
(#) Action2K válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 9, 2009 /

Ez nekem is megfordult a fejemben, de nem ajánlottam, mert akkor nincs meg az alkotás öröme. lehet, hogy kicsit sokat fogyaszt, kicsit pontatlan, kicsit nagy, kicsit nem éri meg, de a mienk. Érted?
(#) aderka válasza szoker hozzászólására (») Máj 9, 2009 /

Szia!
Nem tudom mennyire komoly cuccot akarsz csinálni.
én ridrelével oldanám meg. Felszereled a kerékre, és egyszeri körbeforduláskor adna egy impulzust. Ez kiindulásnak jó, aztán hogy te mivel akarod megoldani azt nemtudom. Legegyszerűbben egy 16F628-as PIC-el lehetne. az IC kb: 500 Ft azért hangsúlyozom, mert a hozzászólásomat követő 10 percen belül. 10-en fognak írni, hogy minek ide PIC meg hogy milyen drága..
Nos 500 Ft. Ha PIC-el csinálod akkor szóba is jöhet már az LCD kijelző. Veszel egy 1 soros 16 karakteres kjelzőt amit a PIC vezérel. Ha ez az ötlet nem tetszik akkor mond, kitalálunk mást .

üdv: aderka
(#) Action2K válasza szoker hozzászólására (») Máj 9, 2009 /

Az R4 értékét kell változtatni. De először is azt kell tudni, hogy pl. 10 km/h-s sebességnél mennyit fordul a kereked. ez kiszámolható a kerék kerületének ismeretéből. majd úgy kell kalibrálni, hogy 10km/h-nál a 2000RPM-nek megfelelő led világítson. Ez esetben az utolsó led 50km/h-nak felel meg. Ez már elég nagy sebesség. Én 35-40 fölött még nem tekertem.
(#) Action2K válasza aderka hozzászólására (») Máj 9, 2009 /

Elég oda egy ilyen is. Amúgy persze, hogy jobb lenne a PIC. Még tudna megtett utat is regisztrálni, átlag sebességet, órát... határtalan a lehetőségek tárháza. (már csak 9-en írhatják:
Idézet:
„minek ide PIC”
)
(#) aderka válasza Action2K hozzászólására (») Máj 9, 2009 /

. Igen. Hát azért kérdeztem, hogy mennyire szeretne komoly dolgot építeni. Ha megelégszik a biciklijén egy led-es kivezérlésjelzővel akkor ok, én csak tipp ként irtam be az ötletem .
(#) Action2K válasza aderka hozzászólására (») Máj 9, 2009 /

Jó tipp. Azt már Ő tudja, hogy mire képes. Mert ugye itt már programozni is kell.
(#) szoker válasza aderka hozzászólására (») Máj 10, 2009 /

Benne vagyok a PIC-es dologban is, csak megkéne tanulnom, hogyan kell programozni. Leírást honnan szerezhetnék hozzá?
Mondjuk van 3310-es kijelzőm, annak még valahol a leírása is megvan.
(#) aderka válasza szoker hozzászólására (») Máj 10, 2009 /

Szia!

Hát a PIC-et programozni nem olyan egyszerű hogy te azt csak így megtanuld. Rá kell szánni elég sok időt. Ha szépen megkérsz elkezdem a PIC programot.
Leírás

(#) szoker válasza aderka hozzászólására (») Máj 10, 2009 /

Szia!

Először is nagyon szépen köszönöm ezt a linket!
Másodszor meg nagyon szépen megkérlek, hogy kezd el nekem. Azt nagyon meg köszönném. Főleg azt, ha majd kész lesz és megkapnám a forrást és tennél bele egy kis magyarázó szöveget, hogy mit miért csináltál!
Szóval mégegyszer nagyon szépen kérlek és előre is köszönöm!
(#) aderka válasza szoker hozzászólására (») Máj 10, 2009 /

Szívesen, de időt kérek nekiállok, de nem tudom mire lesz meg. Tedd be figyelőbe a topicot, és majd írok!

(#) aderka válasza szoker hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

Az elindulás nehéz egy kicsit. Valahogy le kéne mérni hogy mondjuk 5 km/h-nál hányszor fordul a kerék . A Program alapjában nem bonyolult, csak ez a necces, ezt az adatot átértelmezni ugy hogy neked LCD-re már a sebességedet jelezze vissza.
(#) Action2K válasza aderka hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

Idézet:
„A Program alapjában nem bonyolult, csak ez a necces,”

Nézőpont kérdése. Ha egy 8,82 centiméter átmérőjű kerék egy másodperc alatt egy fordulatot tesz meg, akkor 1km/h-val halad. A többi ebből számolható.

Tudnom kell a kerékpárod kerék átmérőjét.
(#) forcat válasza aderka hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

Már én is gondolkodtam ilyesmin, csak motorra.
Arra jutottam, hogy nem a legjobb, az 1 mp. alatti elfordulásokat számolni, és abból a sebességet, sokkal életszerűbb, ha két jeladás között eltelt időt méred, és abból számolod ki a sebességet. Az első esetben ugyanis csak fix km/h értéket, ill. annak többszörösét fogod tudni mérni.
Ha eleve így gondoltad akkor bocsi.
forcat
(#) aderka válasza forcat hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

Nem tudom.. Gondolkodok valóban nem túl jó megoldás a körbefordulásokat számolni. Nagyon pontatlan lenne, mert ha azt számolnám akkor az eredmény m/s-ban lenne meg azt pedig megszorozni még 3.6-al... Pontatlan.
(#) proba válasza aderka hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

Kivéve ha nem kerek időalapot használsz ,akkor 2,4,8... is szorozhatsz csak nem másodperceket mérsz hanem mondjuk 4,96 s-t. Ahogyan a kerékátmérő meg egy kerek sebességérték kiad egy értelmes értéket.Amugy sem javaslom az egy másodperces méréseket,mert egy kerékfordulat különbség túl nagy sebességugrást okoz (csak 4-5 km/ora értéket tudsz ugrani finomabban nem.) Esetleg mérni az egy fordulatra eső időt,és valami táblázatból visszakódolni.Vagy reciprokot számolni (szerintem az elég bonyolult lehet.bár a rendes órák szerintem ezt csinálják)
(#) pako válasza aderka hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

Üdv!
Szerintem is úgy kellene, hogy háttérben pörögne egy timer, és pl PortB.0 állapotváltozás interruptal kiolvasni a timert, és azzal számolni.
Vagy timer0/timer1 Capture módban...
A kerék átmérőt sem szükséges tudni. A kijelzőn rászánsz egy sort, plusz 2 nyomógombot fel/le léptetéshez.
(#) aderka válasza pako hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

Valahogy úgy gondoltam, hogy a háttérben 20 ms-al számol egy Timer egy számlálót hajt ami 50 ig számol el.. Aztán reset. És ez adná az 1 másodperces időt, és ahol resetel azt az adatot átírni km/h ba.
Valahogy igy kéne szerintem
(#) Action2K válasza pako hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

Idézet:
„A kerék átmérőt sem szükséges tudni.”

Akkor hogyan tudod, hogy egy fordulat alatt menyi utat tett meg?
(#) pako válasza Action2K hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

Nem tudom tovább olvastad-é-e a hsz-em, na mindegy, úgy értettem, hogy változtatható lenne az értéke. (Új gumi vs. kopott gumi nem mindegy )
(#) Action2K válasza pako hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

Ezt arra értetted, hogy a program nem egy fix számmal számol, hanem módosítható. Az összes bringa computer ilyen.
(#) pako válasza Action2K hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

Igen, arra értettem! Tudom, hogy minden bringás vekker ilyen, ezért is írtam az ötletet, mert Aderka mindenáron tudni akarta. A programban elég csak egy alapérték, ami módosítható, és a drága felhasználó majd beállítja.
(#) szoker válasza aderka hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

Hello!
A kerék átmárője (beleszámolva a gumit is) kb 65cm.
tehát ez azt jelenti, hogy ha jól emlékszem, hogy kerék kerülete az d * pi azaz kb 204cm, tehát kb 500szor körbe fut a kerék, mire megtesz 1 kilométert. Ha nem így van, akkor javítsatok ki nyugodtan

Kösz szépen.

Ez azt jelenti ha 1 s alatt 1 szer körbefordul a kereked akkor mész 2.04 m/s-mal ezt megszorzod 3.6-al az 7.3 km/h.. Ez már egy megoldás lenne, csak épp nagyon *** mert pontatlan és nem lenne köztes érték.

Moderálva,
Norberto
Következő: »»   1 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem