Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy kilóméterórát a kerékpáromra! Tudnátok ebben segíteni? én valami 555-ös és uaa180-as ic-sre gondoltam van valakinek kapcsolásirajza hozzá? előre is köszönöm
mivel éjszaka van és már nem fog az agyam ezért fogalmamsincs, hogy hogyan kellene átalakítani.
valami ötletett tudnál adni. nem kell pontos kilóméteróra, csak valami körülbelüli érték
szia én csak azért írok, mert ugyebár egy kerékpáron ált. nincs áramforrás, ennek a kapcsolásnak meg párszor10mA az áramfelvétele tehát 9Vos elem kilőve marad az akksi vagy az elemek. Vagy csak ezért felszerelsz egy dinamót (ha még nincs). De én fölöslegesnek tartom ezt a km órát egy biciklire. Tegyél rá egy digitálist.
Ez nekem is megfordult a fejemben, de nem ajánlottam, mert akkor nincs meg az alkotás öröme. lehet, hogy kicsit sokat fogyaszt, kicsit pontatlan, kicsit nagy, kicsit nem éri meg, de a mienk. Érted?
Szia!
Nem tudom mennyire komoly cuccot akarsz csinálni. én ridrelével oldanám meg. Felszereled a kerékre, és egyszeri körbeforduláskor adna egy impulzust. Ez kiindulásnak jó, aztán hogy te mivel akarod megoldani azt nemtudom. Legegyszerűbben egy 16F628-as PIC-el lehetne. az IC kb: 500 Ft azért hangsúlyozom, mert a hozzászólásomat követő 10 percen belül. 10-en fognak írni, hogy minek ide PIC meg hogy milyen drága.. Nos 500 Ft. Ha PIC-el csinálod akkor szóba is jöhet már az LCD kijelző. Veszel egy 1 soros 16 karakteres kjelzőt amit a PIC vezérel. Ha ez az ötlet nem tetszik akkor mond, kitalálunk mást . üdv: aderka
Az R4 értékét kell változtatni. De először is azt kell tudni, hogy pl. 10 km/h-s sebességnél mennyit fordul a kereked. ez kiszámolható a kerék kerületének ismeretéből. majd úgy kell kalibrálni, hogy 10km/h-nál a 2000RPM-nek megfelelő led világítson. Ez esetben az utolsó led 50km/h-nak felel meg. Ez már elég nagy sebesség. Én 35-40 fölött még nem tekertem.
Elég oda egy ilyen is. Amúgy persze, hogy jobb lenne a PIC. Még tudna megtett utat is regisztrálni, átlag sebességet, órát... határtalan a lehetőségek tárháza. (már csak 9-en írhatják:
Idézet: ) „minek ide PIC”
. Igen. Hát azért kérdeztem, hogy mennyire szeretne komoly dolgot építeni. Ha megelégszik a biciklijén egy led-es kivezérlésjelzővel akkor ok, én csak tipp ként irtam be az ötletem .
Jó tipp. Azt már Ő tudja, hogy mire képes. Mert ugye itt már programozni is kell.
Benne vagyok a PIC-es dologban is, csak megkéne tanulnom, hogyan kell programozni. Leírást honnan szerezhetnék hozzá?
Mondjuk van 3310-es kijelzőm, annak még valahol a leírása is megvan.
Szia!
Hát a PIC-et programozni nem olyan egyszerű hogy te azt csak így megtanuld. Rá kell szánni elég sok időt. Ha szépen megkérsz elkezdem a PIC programot. Leírás üdv: aderka
Szia!
Először is nagyon szépen köszönöm ezt a linket! Másodszor meg nagyon szépen megkérlek, hogy kezd el nekem. Azt nagyon meg köszönném. Főleg azt, ha majd kész lesz és megkapnám a forrást és tennél bele egy kis magyarázó szöveget, hogy mit miért csináltál! Szóval mégegyszer nagyon szépen kérlek és előre is köszönöm!
Szívesen, de időt kérek nekiállok, de nem tudom mire lesz meg. Tedd be figyelőbe a topicot, és majd írok!
üdv: aderka
Az elindulás nehéz egy kicsit. Valahogy le kéne mérni hogy mondjuk 5 km/h-nál hányszor fordul a kerék . A Program alapjában nem bonyolult, csak ez a necces, ezt az adatot átértelmezni ugy hogy neked LCD-re már a sebességedet jelezze vissza.
Idézet: „A Program alapjában nem bonyolult, csak ez a necces,” Nézőpont kérdése. Ha egy 8,82 centiméter átmérőjű kerék egy másodperc alatt egy fordulatot tesz meg, akkor 1km/h-val halad. A többi ebből számolható.
Tudnom kell a kerékpárod kerék átmérőjét.
Már én is gondolkodtam ilyesmin, csak motorra.
Arra jutottam, hogy nem a legjobb, az 1 mp. alatti elfordulásokat számolni, és abból a sebességet, sokkal életszerűbb, ha két jeladás között eltelt időt méred, és abból számolod ki a sebességet. Az első esetben ugyanis csak fix km/h értéket, ill. annak többszörösét fogod tudni mérni. Ha eleve így gondoltad akkor bocsi. forcat
Nem tudom.. Gondolkodok valóban nem túl jó megoldás a körbefordulásokat számolni. Nagyon pontatlan lenne, mert ha azt számolnám akkor az eredmény m/s-ban lenne meg azt pedig megszorozni még 3.6-al... Pontatlan.
Kivéve ha nem kerek időalapot használsz ,akkor 2,4,8... is szorozhatsz csak nem másodperceket mérsz hanem mondjuk 4,96 s-t. Ahogyan a kerékátmérő meg egy kerek sebességérték kiad egy értelmes értéket.Amugy sem javaslom az egy másodperces méréseket,mert egy kerékfordulat különbség túl nagy sebességugrást okoz (csak 4-5 km/ora értéket tudsz ugrani finomabban nem.) Esetleg mérni az egy fordulatra eső időt,és valami táblázatból visszakódolni.Vagy reciprokot számolni (szerintem az elég bonyolult lehet.bár a rendes órák szerintem ezt csinálják)
Üdv!
Szerintem is úgy kellene, hogy háttérben pörögne egy timer, és pl PortB.0 állapotváltozás interruptal kiolvasni a timert, és azzal számolni. Vagy timer0/timer1 Capture módban... A kerék átmérőt sem szükséges tudni. A kijelzőn rászánsz egy sort, plusz 2 nyomógombot fel/le léptetéshez.
Valahogy úgy gondoltam, hogy a háttérben 20 ms-al számol egy Timer egy számlálót hajt ami 50 ig számol el.. Aztán reset. És ez adná az 1 másodperces időt, és ahol resetel azt az adatot átírni km/h ba.
Valahogy igy kéne szerintem Idézet: „A kerék átmérőt sem szükséges tudni.” Akkor hogyan tudod, hogy egy fordulat alatt menyi utat tett meg?
Nem tudom tovább olvastad-é-e a hsz-em, na mindegy, úgy értettem, hogy változtatható lenne az értéke. (Új gumi vs. kopott gumi nem mindegy )
Ezt arra értetted, hogy a program nem egy fix számmal számol, hanem módosítható. Az összes bringa computer ilyen.
Igen, arra értettem! Tudom, hogy minden bringás vekker ilyen, ezért is írtam az ötletet, mert Aderka mindenáron tudni akarta. A programban elég csak egy alapérték, ami módosítható, és a drága felhasználó majd beállítja.
Hello!
A kerék átmárője (beleszámolva a gumit is) kb 65cm. tehát ez azt jelenti, hogy ha jól emlékszem, hogy kerék kerülete az d * pi azaz kb 204cm, tehát kb 500szor körbe fut a kerék, mire megtesz 1 kilométert. Ha nem így van, akkor javítsatok ki nyugodtan |
Bejelentkezés
Hirdetés |