Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hát, legalább némi alapok azért kellenek a méréshez, hogy a műszerhalál megelőzhető legyen. Ez esetben semmi gond nincs, mivel a pákahegyen kb. 100..300mV váltófeszültség lenne mérhető (az állapotától függően), de az egyszerűbb multiméterek váltót csak 200V méréshatártól kezdenek mérni, ami azt jeleti, hogy kb 20V alatt a mérés még saccolásnak sem mindig mondható.
amiröl beszélsz az nem páka hanem forrasztópisztoly (én igy tanultam) és egy apro kérdés: mikor a feszt mérted ugye a hegy is rajta volt, mert ha igen akkor a müszered azért nem mutat mert a rézhegyen keresztül átfolyik az összes áram, igy a müszer a hegyen esö feszt mutatja ami elég kicsike... tehát ha leveszed a hegyet s rámérsz kb 6Voltot találsz
Ugye azt azért tudjátok, hogy a rézhuzal nincs a trafóra rákötve, hanem a mágnese tér hatására indukálódik benne feszültség, és mivel zárt az áramkör, így áram fog rajta folyni, ami hőt fejleszt. Az enyém legalább is így működik. Ha a trafó kell belőle, akkor azt tudom tanácsolni, hogy szedd szét és úgy mérd meg a feszültséget.
Mi?
Azt írod, hogy nincs rákötve a trafóra, akkor hogy lehet zárt az áramkör? Én úgy tudom, hogy a pisztoly "csöve", az a két téglalap keresztmetszetű huzal, ami papírral van elszigetelve, na az a trafó szekundere. Ez van rövidrezárva a forrasztó huzallal és azért melegszik.
Ha lehet az ilyen kérdéseidet ide tedd fel!
Nem kell ÚJ Témát nyítni feleslegessen, hiszen itt ez a TÉMA! üdv Idézet: „...de egyébként mit értesz az alatt hogy resetet csak érvényes lépés után fogad el => ezek szerint ha néggyel akarok osztani akkor a "2" lépésre tegyem?” A 4017 CLK bemenete felfutó élre lép (( L->H; GND->UT+ )), és váltja a kimenetét. (Alapbekötés szerint, mert beköthető úgy is hogy negatív élre lépjen, de ez már egy másik téma.) Ha a RESET-et L (GND) szintre kötöd és a számlálást is engedélyezed a CE L szintre húzásával akkor a számláló az összes kimenetét, Q0 - Q9 -ig végiglépteti. Ehhez 10 pozitív impulzus kell. Ha a számláncot le akarod rőviditeni, mert neked PLD 4 impulzus kell (megjeleníteni vagy leosztani) akkor a RESET belenetet a Q4 kimenetre kell kötni! Ekkor a Q3 lessz legutolsó aktív kimenet!... Szemléltetéskép, mellékelek egy ALAPKAPCSOLÁST is.
Felületes olvasás. Én ezt írtam.
Idézet: „... akkor a RESET jelet az értékes kimenete után kell levenni...”
hi
inkább tudatlanság (persze az én részemről )
Nem gond!
Elvileg bináris osztót is alkalmazhanál előosztónak, csak azt egy kicsit macerás beállítani. Amúgy a CD4017-nek az órajelfrekije 10V-on max 5MHz lehet. Egy előosztónak szerintem ez elég...
hi
a max fordulat 6000 rpm (100Hz), 100*4 azaz 400hz a max, ami még távol áll az 5 mhztól (gondolom ) Köszi segítséged! még egy kérdés: ezt a dobokocka áramkört akrom átalakítani úgy, hogy mikor megnyomom a gombot alapból kigyullad az összes led világít, ha így lehúzzuk a foldre a tranyókat akkor nem fog vílágatani, legalábbis ezt szeretném Fog működni? válaszod előre is köszi és bocsa foglalmazért
Az neked huzal??? Én úgy tanultam anyagismeret órán, hogy a huzalokat inkább nemvasfémekből készítik (réz), és nem pedig vasfémekből, mert elég nehéz lenne meghajlítanod.
Igen. A trafó igazi szekunder tekercse nincs rákötve a réz huzalra. (segítek hova van: izzólámpa) És mivel nem huzal, ezért nem tekercs--> nem a trafó megfelelő értelemben vett része (ha egyáltalán nevezhető trafónak)--> ezért nem is lehet rákötni. --> Kizárásos alapon a trafó rákötésekor az igazi szekunder tekercsre gondoltam. Vagy megint nincs igazam? Mindegy. A lényeg az, hogy én is, meg te is tudod, hogy hogy működik a forrasztó pisztoly. Mert mások hozzászólásából ezt nem tudtam kivenni. Egy tanács: máskor ne akadj fenn minden kis hibán a kicsit rosszul fogalmazott hozzászólásokban. Üdv: maestro
Huzal, drót, vezeték, tyúkbél, stb., nekem egy kutya, ilyeneket nem tanultam, ebben biztos igazad van.
Idézet: „trafó rákötésekor az igazi szekunder tekercsre gondoltam” OK, itt volt a félreértés. Idézet: „mágnese tér hatására indukálódik benne feszültség, és mivel zárt az áramkör, így áram fog rajta folyni, ami hőt fejleszt” Igen, igazad van, sőt, ezt a mágneses teret a 230-ba dugott primer indukálja, tehát trafó. Sőt, ha jól emlékszem, a vastag drót (forrasztó) közé csak úgy oda van tekerve a vékony (izzó), de ez nem biztos. Idézet: „A lényeg az, hogy én is, meg te is tudod, hogy hogy működik a forrasztó pisztoly” Ott a pont. Idézet: „máskor ne akadj fenn minden kis hibán a kicsit rosszul fogalmazott hozzászólásokban” Igyekszem, de sokszor nehéz edönteni, hogy csak rosszul fogalmaz a hozzászóló, vagy rosszul tud valamit. Ebből sok félreértés, abból meg vita van. De eszem ágában sincs senkit megsérteni, még véletlenül sem.
Ha a födelt kollektoros kapcsolásban, ha a bázist egy diógával ÍGY lehúzd GND-re, akkor a tranzisztor vezérlését (Emitter-Bázis nyitófeszültségét) megszünteted és a tranzisztor kikapcsolt vezérlési állapotba kerük. Tehát nem fog az Emitterén áram folyni, azaz a ledek kialszanak. Rendszerint a tranyó bázisába is kell egy ellenállás. Mert nem minden tranyó viseli el ha a bázibát ilyen kapcsolásban közvetlenül a földre huzzák...
Ja a kimenetekkel sorbakötött diódák a logikai kapu kimeneti tranzisztorjait védik. Mert amikor a másik vezérlési ponton, nyitófeszültséget adsz a tranzisztorok bemenetére, egyúttal a kimeneti kapukra is tápfesz kerülne. Addig nincs baj míg a kimenetek magas logikai szinten vannak, mert azonos a potenciáljuk. De, amikor szintet vált a kimenet, a pozitívra kötött diódákon keresztül zárlatra kapcsol és a kapu, esetleg az egész IC is tönkremehet. Erre való a logikai kapuval sorbakapcsolt
Idézet: „védődióda.”
Naggyából, IGGEN! EZ már egy próbakapcsolásra megérett. :yes:
Bár itt már részletesen levan rajzolva.
köszi a segítséget
még 1 dolog, akkor most milyen ellenállások legyenek a ledek előtt? http://img.vatera.hu/photos/159771/big/12346220.jpg itt van az RGB led karakterisztikája. mellékeltem a rajzot remélhetőleg a véglegest, majd hétvégén összedobom aztán modnom az eredményt , mindkettőre az osztóra is üdv...
Hello mindenkinek!
Nem tud valaki egy jó linket, ahol találok leírást az LCD, TFT, OLDED, CRT, TOLED, FOLED stb kijelzőkről. Lehetőleg nyomtatható formátumban, ja és magyarul! A suliba kellene egy kis beszámolóra, ezért nem csak az alapok kellenének. Gyorsan kellene. Ha nem jó helyre írtam ezt a kérést, akkor bocsi.
Az
Idézet: képlettel te magad is könnyen kitudod számolni a szükségez ellenállásokat.„R = (Utápfesz-Uled) / I” De azért segitek. A piros LED nyitófeszültsége szokott a legkisseb lenni. Az oldalon megadott atatok alapján ez legyen 1.9V Ut= 9V Uled= 1.9V I= 20mA = 0.02A U=Utáp-Uled= 9V - 1.9V = 7.1V R= U/I= 7.1V / 0.02A = 355ohm A zöld LED nyitófeszültsége egy kicsit magasabb, KB 2.5V A szülséges ellenállás a fenti képlet alapján : 325ohm A kékszinű LED-nek a még nagyobb a nyitófesz kell! Ez itt legyen 3.3V (de kapható az 5V-os nyitófeszültségű is) A kékhez kellő ellenállás 285ohm Ha nagyon eltér a ledek fényereje, akkor az értékeket változtasd meg, persze a határadatokat vedd figyelembe. Ha ilyen ellenállásokat nemtalálsz (nemfogsz), akkor a legközelebb levő szabványos értéket válaszd! Sok sikert a teszteléshez és az építéshez. Várom / várjuk / a végeredményt a Ki, mit épített? topikban.
Hali!
Abban kérném a segítségeteket hogy határozzuk meg hogy mi lehet eme szerkezet mely nem remekel. Szóval nem tudom mi lehet ez mert gyártási szám alapján vagyis ami találtam számot beírtam én a google-be de nem dobott ki semmit! Köszi a segítséget!
Modem? Van relé meg eeprom,piezzo gondolod?Tudom valmaire használni?D ha jólnéztem akkor ez pont a nyomtató portra lehetne rakni de megeggyezik az alaplak dugójával!
ja, boztos modem, laplink kábellel megy az alaplapra.
azt meg, h az alkatrészeit tudod használni vmire azt csak te tudod eldönteni...
Modem!
És nem a nyomtatóportra megy, hanem a régi időkben használtak 25 tűs soros port csatlakozókat is, oda kell rakni, vagy olyan kábel kell neki, aminek a másik vége 9 tűs.
Hi
egy kérdés csak ha tucc gyorsan válaszolj, vagy bárki már , mert holnap nicns nyitva bolt :S kipróbáltma a HALL szenzort müxik (kapásból fordítva adtam rá afesz,de ment utánna is, de sztem az adatlapba is fordítva van rajzolva) (UGN3220) => datasheetarchive.com kell "erősíteni" a jelét??? (mellékelt ábra, egy odlala viszább van egy másik ábra 4017_alapkacsolása ahhoz megy) válaszokat előre is köszönöm
én nemtom mi lesz belőle, de mivel ez egy "switch" ezért gondolom nem kell erősíteni a jelet ha elég 30mA.
szép a rajz
Szerintem sem kell...
HI
eggyel nem toltad el? Q4 az valójában az 5-ös kimenet nem? mert 0-tól kezdődik a számozás üdv |
Bejelentkezés
Hirdetés |