Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Death of Zen (DoZ) 20W-os A osztályú erősítő
Lapozás: OK   35 / 72
(#) CIROKL válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Szia : ez már a módosított változat ! Csupán egy pár alkatrész a külömbség az alap és ez közt ? Gyakorlatilag nyugottan megépítheted ezt ez talán egy csöppet stabilabb , a beállításban ? De ezt csak feltételezem még nem próbáltam ki ? Nálam az alap kapcsolás megy igaz Áramkorlátos stabil tápról !
(#) ngyzoli hozzászólása Jún 1, 2009 /
 
Ma megszólalt a DoZ. 32 voltról indítottam,de a két végfok ezt lehúzza 28-ig,ennyi a terhelt tápfesz.1,5A-ra állítottam az áramát,ennyit"bír el"a hűtőborda.A trimmerek 47K-sak,ilyen volt itthon.Az emitterágakba én kötöttem egy-egy 0,18ohmos ellenállást,nem tudom ennek köszönhető-e,de a nyugalmi áramot meglehetősen stabilan tartja.A m.ponti értékek jól szabályozhatók,mindkét poti majdnem középállásban.
S a hangja?? Tulajdonképp azt a minőséget hozta,amire számítottam.Ezzel a táppal 10W-nál többet nemigen tud,de a teljesítményéhez képest döbbenet'nagyot szól,-szobában alig kihasználható a max.hangerő.36V,és1,8A körül még ütősebb lenne,de ahhoz trafót kellene cserélnem...és hűtőbordát is.Hangkaraktere nem csöves jellegű,inkább félvezetős,de most jó értelemben az.Tiszta,transzparens,kicsit talán precízebb az átlagnál,a hangja mindenképp zenei.Az Audiolab 8000/A-ra emlékeztet.A basszus elég mélyre megy,mennyiségileg nem a legfalrengetőbb,de itt most nem ezen van a hangsúly.(és a kicsatoló elkó csak 2200uF,a hangsugárzó viszont 4ohmos).A középsáv fenomenális,"élet van a zenéjében",ehhez meg kell adni neki a bemelegedési időt.A dinamikája meglepő(a 10W-hoz képest!),a benne lévő energia figyelemreméltó... Aki elsősorban akusztikus(komoly)zenét hallgat,nem katedrális méretű a szobája,elég érzékenyek a dobozai,és nem kíván ablakrezegtető hangerőt,viszont egy muzikális hangú erősítőt igen,annak nem lehet jobbat ajánlani,-DoZ.Otthoni zenélésre tökéletes,végülis megéri azt a pénzt,időt,és munkát,amibe kerül.
Azért ez után kíváncsi lennék a hiraga produkciójára is...
(#) hapro válasza ngyzoli hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Úgy nézem elég messze vagy hozzám képest, de ha jársz pesten, és előtte szólsz akkor meghallgathatod az mit művel. Csak szólj előtte jópár nappal, mert most szétszedve áll a szekrényben és vár a dobozára. Az más kategória.
(#) DJ Szabcsa válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Köszi szépen...
(#) vendelkiraly válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Jún 2, 2009 /
 
Ez a rajz nekem teljesen új, de egész jó, bár kicsit el van bonyolítva. A kimeneti rész nekem nem szimpi. Ott a vastag vonalból vékony lesz, pedig simán meg lehetne oldani, hogy végig vastag legyen a tranzisztoroktól a vonal. A 100 Ω-os ellenállást jobbráb tenném, így bőven lenne hely a vastag vonalnak, ahol azt megkívánja. Kár, hogy most nem érek rá, de majd ha több időm lesz, lehet átrajzolom én is. Azért nézd át jó alaposan, mert a rajzban könnyen lehet hiba.

rajz.JPG
    
(#) ngyzoli válasza hapro hozzászólására (») Jún 2, 2009 /
 
Sajnos mostanában igen ritkán járok Pest felé(nem úgy,mint két éve...),de érthetem ezt úgy,h a hiraga lényegesen jobb lehet a DoZ-nál?? Az anyagbeszerzésnél tkp.már arra a kapcsolásra is gondoltam.Íme:
(#) ngyzoli válasza hapro hozzászólására (») Jún 2, 2009 /
 
Ezek a hűtőbordák jelenleg parlagon hevernek,bár nem tudom,a hiragát "elvinné-e"? Ha szükséges,akár ventillátor is szóba jöhet,több db.is van.Néhány jótanács is elkélhet.A felajánlásod köszi,ha alkalmam lenne,élnék is vele...
(#) hapro válasza ngyzoli hozzászólására (») Jún 2, 2009 /
 
Szerintem jobb, még attól jobb félvezetős végfokot nem hallottam. Ha minden jól megy egy-két hónapon belül full kész lesz bedobozlova.
(#) DJ Szabcsa válasza vendelkiraly hozzászólására (») Jún 2, 2009 / 1
 
Picit alakítottam a rajzon. Szerintem most már kezd tökéletes lenni. Csatolom. Valakinek nincs meg az a kapcsolási rajz ami alapján ez a nyák készülhetett?

nyak.lay
    
(#) CIROKL válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Jún 2, 2009 /
 
Szia : a nyákodon a bemenetnél az R12 az nem 47k ohm ? Ez az ellenálás az 1 Mega ohm Itt van talán amit keresel ez az a bizonyos rajz ! Ja és ezen a rajzon a VR 2-es trimmer az 100 k ohm ? de a valóságban csak 47 k ohm -ot igényel !
(#) DJ Szabcsa válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 2, 2009 /
 
Huhh kezd nekem nagyon ködös lenni ez a rajz Nincs meg valakinek layoutban az eredeti módosításmentes DoZ?
(#) CIROKL válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Jún 2, 2009 /
 
Mért mi ezzel a baj ? Ez a rajz szinte tökéletesen megeggyezik az eredetivel csak lett betéve + ba egy -két alkatrész ! R10,R11,R12R13,R14, D1,D2, C7 Szóval ennyi ! Ezt a módosított layout -ot nyugottan lehet használni az eredeti kapcsoláshoz ! Természetesen a kapcsolási rajz figyelembevételével !
(#) DJ Szabcsa válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 2, 2009 /
 
Rendben, köszi. Akkor ha eljön az ideje ez lesz megépítve
(#) vendelkiraly válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Jún 2, 2009 / 1
 
Itt a topik első oldalán a legelső hozzászólásomban van egy link, ott találsz eredeti kapcsoláshoz tökéletes nyákot (Alkotó készítette), amit már sokan megépítettünk. Azt bátran merem ajánlani.
A módosított kapcsolási rajzot megtalálod Rod Elliott honlapján, és itt a fórumon is sokszor betettük már.
Ha végigmész az alkatrészeken mindent meg fogsz találni.
De ha esetleg érdekel feltehetem az ESP-s nyáktervről koppintott rajzot is, amit hapro megépített és működőképes, ez főleg MJL tranzisztorokhoz lett tervezve, ez is úgy van megcsinálva, hogy ha akarod, az eredeti kapcsolást is ráépítheted.
(#) vendelkiraly válasza lamalas hozzászólására (») Jún 2, 2009 /
 
Azt értem, hogy mindehova kell tenni ellenállást, ha több tranzisztort használunk párhuzamosítva, de ha nincs több csak az alap eset, akkor Q5-höz miért nem kell? Q3-hoz van Q5-höz nincs.

DJ Szabcsa! Neked ez a rajz kell a nyáktevedhez.

DoZ_mod.jpg
    
(#) lamalas válasza vendelkiraly hozzászólására (») Jún 3, 2009 / 1
 
Tul.kepp ez az erosito (mint ahogy a 10W-os JLH is) tekintheto egyutemu erositonek ahol a Q3 a vegtranzisztor, Q5 pedig annak a dinamikus munkaellenallasa (Q5-ot akar egy ellenallassal is lehetne helyettesiteni csak ekkor rosszabb lenne az erosito hatasfoka, azaz kisebb hasznos teljesitmenyt lehetne kivenni az erositobol.) A Q3-nal levo emitter ellenallas a szokasos szerepet tolti be: laza, negativ helyi aram vcs-t hoz letre, linearizalja picit a fokozat mukodeset, alacsonyabb lesz a torzitasa, stb.

Egyebkent a Q5-hoz is lehetne rakni emitter ellenallast, de nem biztos, hogy lenne barmilyen jotekony hatasa is. A JLH-ban sincsenek ilyen emitter ellenallasok, ezek nelkul is tokeletesen mukodik az aramkor. Ez nem olyan alkatresz amit ha kihagysz akkor hasznalhatatlan es hallgathatatlan lesz az erositod.
(#) nightmore hozzászólása Jún 3, 2009 /
 
Üdvözlet mindenkinek! Én is megépítettem a magam kis végfokát. Ha kész lesz teszek fel képet is, hátha valakinek ad valami újat. Nekem a csatoló kondival van bajom! Volt itthon 2db 4700 mikro / 63V- os, de már elég régiek, és az egyik oldal hallhatóan kevesebb mélyet ad ki magából! Én 1A nyugalmi áramot állítottam be, de nem tudtam sokat hallgatni mi a hatása mert még nincs meg minden (tervezett) hűtőborda hozzá. A kondik amikről beszéltem, 1977 és 1982-s gyártmányok. Viszont 10000 mikro / 63V- ból van "frissebb" is. Milyen változást okozna hangban, ha több mint dupla kapacítással csatolnám a hangfalakat? Kérem akinek van valami ötlete, tapasztalata, véleménye a dologról írja meg!

Köszi: Tibor
(#) vendelkiraly válasza nightmore hozzászólására (») Jún 3, 2009 /
 
Szia!
Nyugodtan tehetsz 10e mikrót is. Ha itt olvasgatsz a fórumban találsz ehhez írásokat.
Röviden annyi, hogy páran írták, hogy több lett tőle a "mély" , és hogy megérte megnövelni a kicsatoló értékét, valaki kifejezetten ajánlotta a duplájára való növelést.
Ezt neked kell eldöntened, hogy a hangszóróiddal hogyan szól jobban, neked hogyan tetszik.
Amivel még kísérletezhetsz, az az, hogy a kicsatolóval párhuzamosan kötsz kb. 4...10µF értékű jó minőségű MKP, olajpapír, vagy fóliakondenzátort.
A képeket szívesen látnánk.
(#) nightmore hozzászólása Jún 4, 2009 /
 
Akkor kipróbálom nagyobb kondikkal is, hogy mit csinál.
Az első képen az látszik, hogy én egy 320X250X6mm
alumínium lemezre raktam a 2N3055 tranzisztorokat. A szigeteléssel nekem is meggyűlt a bajom, a lábaira (E,B)
például 1,5mm˛ szilikon szigetelésű vezeték szigetelését húztam. A panel azért csálé mert nincs odacsavarozva teljesen, plusz még az egyik panelből hiányzik egy kondi. Azóta pótolva a hiány. A nyugalmi áram beállításához én is 50K potméter használok, még így is húzós a finom állítás! A második képen csupán az elrendezés látszik, de őszintén szólva a csatoló kondik nagyon rossz helyen vannak ott a trafó mellett. Viszont ha bejön a kondi csere, úgyis mennek a kukába. A fa doboz tudom, hogy nem praktikus, de megvan a maga hangulata szerintem.
(#) masterknave válasza nightmore hozzászólására (») Jún 4, 2009 /
 
Szerintem szépen kulturáltan van összerakva! A fa doboz meg nem probléma ha igényesen van megcsinálva, a tetejére meg úgy is megy a borda gondolom.

Nekem csak 1 dolog ütötte meg a szememet a 100R -os ellenállások, ami a meghajtó tranzisztorok munka ellenálása ha jol tudom. De nekem sima 0.5w-os ellenálások vannak ott és nem is melegszenek, szóval ez érdekes, ilyen volt csak gondolom...
(#) vendelkiraly válasza nightmore hozzászólására (») Jún 4, 2009 /
 
Látom nálad is a doboz tetejére kerül a hűtőborda, és "felnyithatós" lesz a dolog.
A kicsatolókat valóban tedd át a "másik sarokba".
Látom hazai anyagból dolgoztál, ami nem baj. Látok ott egy 2,2k ellenállást a 2,7k helyett, az szándékos, vagy csak olyan volt?
Egyébként formás kis erősítő lesz. Gratulálok
Esetleg a bordáról, meg úgy az egészről kívülről csinálnál képeket?
(#) nightmore hozzászólása Jún 4, 2009 /
 
A 100 ohmos ellenállás azért lett ekkora mert odébb írta valaki, hogy oroszosan túl kell biztosítani mindent. Nekem menet közben ez is érezhetően, értsd: langyos lett. A 2.2K ellenállás azért lett mert csak ilyen volt ilyen wattitásban, és úgyis sorban van a pótméterrel így nem gond az 500 ohm különbség. A többi ellenállásnál valóban fölösleges a nagyobb teljesítmény.
(#) nightmore válasza vendelkiraly hozzászólására (») Jún 4, 2009 /
 
A hazai anyagokat nem véletlenül részesítem előnyben. A munkám során rájöttem, hogy a régi alkatrészek legyen aktív/passzív, ténylegesen jobban bírják az igénybevételt. A bordákat még nem szereztem be, de amint összeáll a dolog küldök képet.
(#) nightmore hozzászólása Jún 5, 2009 /
 
Mint ígértem néhány kép a majdnem kész műről. 1A nyugalmi árammal, a tranzisztorok talpa 56 fok körül van.
Nekem előtte Urbán tervek alapján készített Quad405 volt, ehhez tudom csak hasonlítani a hangját. A hangfal egy pár 3 utas HS280 hangfal. Összesítve a basszus tisztább, élesebb, és több a közép tartomány. Szinte semmi zaja nincs, az emberi hang sokkal természetesebb. Az egészre jellemzőbb egy levegősebb, kellemesebb hangzás. Félreértés ne essék szeretem a Quad405 hangját, de ez az erősítő már egy másik szint. Ez az én véleményem!
(#) vendelkiraly válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 5, 2009 / 1
 
Igen azt a hibát már hapro is észrevette.
A rajzot én követtem el. Szerencsére a beültetési rajzon jól szerepel a lábkiosztása az MJL tranyóknak.
Kijavítottam a rajzoz! Most már jól szerepel alul is.
Sajnos az én Sprint Layoutom nem tud ékezeteket, ezért azok nélkül írtam mellé a kommentárt. Azért remélem olvasható, ha bármien más hibát találtok még szóljatok.
(#) hapro válasza vendelkiraly hozzászólására (») Jún 5, 2009 /
 
A sprint tényleg nem tud ékezeteket, de tudsz rá rajzolni, megírod amit akarsz és betűmérethez illő vonalvastagsággal rárajzolod fölé az ékezetet.
(#) lapose válasza vendelkiraly hozzászólására (») Jún 5, 2009 /
 
Szia!

Az MJE15030 is fordítva van...
(#) vendelkiraly válasza lapose hozzászólására (») Jún 5, 2009 /
 
Köszi az észrevételt!
Ezeket a lábkiosztásokat nagyon elnéztem
Ha még találtok hibát írjátok meg, aztán javítok mindent. Bevallom főleg a nyákrajzra öszpontosítottam, a lábkiosztást csak utólag tettem hozzá, de nem figyeltem eléggé.
(#) Akashi hozzászólása Jún 14, 2009 /
 
Megnyugatásképp, újra megépitem az erősítőt és letesztelem.
(#) kanoc86 hozzászólása Jún 16, 2009 /
 
Üdv mindenkinek!

Meg szeretném épiteni ezt az erősitőt.
Most ott tartok hogy a NYÁK kimarva és az alkatrészek egy része be van ültetve.
A kérdésem a következő lenne hogy ma vettem meg az alkatrészeket de nem volt olyan diódájuk hogy ZPD22 de az ürge adott helyette BZX85C-t (ez van ráirva). meg nem volt neki 510 ohmos ellenállása csak 560 ohmos.
Szerintetek jók lesznek ezek is vagy keressek másik boltban?
Meg olvastam itt a forumban hogy sokan javasolják az 50K-s trimmert, namost cseréljem mind a kettőt?
Hálás köszönet
Következő: »»   35 / 72
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem