Fórum témák
» Több friss téma |
Mivel mostanában majd' minden (telefon, MP3 játszó, GPS, satöbbi) gyári töltője nem más mint egy USB kábel, és többek között a számítógép USB portjára dugva is töltődik, felmerült bennem, hogy amikor motorozok, akkor ezeknek a töltésére jobb lenne valamilyen USB kábeles megoldást alkalmazni, a gyári fél kilós szivargyújtó töltő helyett. Ehhez beszereztem egy 7805-öt, kondikat, meg két USB aljzatot. Próbapanelen össze is raktam, szerintem kijön az 5V az USB csatlakozón, a megfelelő helyen (szemből nézve a csatit bal szélen az 5V, jobb szélen a test). Ennek ellenére az MP3 játszóm nem jelzi, hogy töltődne. Telefont, GPS-t még nem mertem rádugni A két adatvezeték most csak "lóg" a levegőben, azt hova érdemes kötni? Testre, esetleg 5V-ra?
Névlegesen 12V (akár 14-15 is lehet), a szivargyújtós töltőim ebből csinálnak 5V-ot, ahogy a 7805 megcsinálja a stabil 5V-ot, azzal nincs gondom, csak azzal, hogy a ketyeréim mégsem vesznek tudomást róla. Kimérni sajnos nem tudom, mert a mini USB annyira apró, hogy nem férek hozzá.
Én is 7805-el csináltam ilyet mp4 lejátszóhoz, és nekem sem akar tölteni.
A jövő héten lesz egy gyári töltő, majd megnézem, hogy az hogyan működik. (Szerintem ilyenkor az adatvezetékek nincsenek a testre/5v-ra kötve, mert töltés közben is lehet kommunikálni az eszközzel)
Nah taliztam egy kapcsit!!!! Remélem h jó Nokiáhozis van kapcsim ha kell majd vkinek fellököm!!! elvileg ez működik
Valami disznóságnak kell lennie, mert ha a telefont (Sony Ericsson, K510) rádugom, akkor a töltés helyett megkérdezi, hogy telefon, vagy adatátvitel mód. Azaz úgy érzékeli, mintha a számítógépre lenne kötve.
A Nokia biztosan és még sok telefongyártó cucca valószínűleg nem töltődik USB-portról. Egy 6300 vagy N93, N95 1A felett vesz fel ha engeded, ezt pedig a PC nem tudja a max. 500mA-s portján szolgáltatni. Most jönnek majd az adatporton tölthető Nokia telefonok, de azokon nem miniUSB lesz, hogy örüljön, akinek van ilyen töltője )
A MITAC Mio 710-et tudom tölteni adatporton USB-ről, de nagyon lassan, ehhez valószínűleg jó lesz a töltő.
Azért, mert az adatporton megjelenő feszt figyeli és ettől dobja be azt a menüt, ahol átviteli módot választhatsz. Kell ott lennie valami trükknek, ha a gyári töltő is azon keresztül tölti.
Éppen ez az, nekem az adatvezetékek a "levegőben" lógnak nincs bekötve se testre, se tápra, onnan elméletileg nem kaphatna jelet. Persze lehet, hogy pont ez zavarja, hogy ott nincs semmi, csak "szakadás"
A Sony Ericsson egyébként töltődik, miközben a számítógépre van dugva, tehát oda elég az 5V/fél Amper
Kösz, nem ismerem a SonyEricson telefonokat. Akkor van kivétel. A töltési idő nem lesz hosszabb adatkábelen?
Inkább valami "általános" USB bekötési kavarás lesz, mert a GPS is számítógépnek érzékeli a házi 7805-ös USB-s szerkezetemet. Ráadásul ha az Mp3 lejátszó töltőjével akarom tölteni a telefont, vagy a GPS-t, azt is számítógépnek érzékeli. A Sonyericsson 220-as töltője egyébként 4.9V és 490mA, tehát nem hiszem, hogy sokkal lassab lenne a töltés USB-n keresztült, mert 400mA-t az USB is le tud adni. De nekem nem is az idő számít, hanem hogy egész nap használhassam a GPS-t, mert akksiról max. 3 órát bír ki.
Ezt nem tudom hol találtam valamikor régebben,de nem építettem még meg mert nem volt rá szükségem.Talán segíthet.
Nekem csak a Nokia telefonokra van rálátásom, ott nagyobb a töltőáram
Szerintem az adatvezetékekre van kötve valami, vagy le vannak húzva testre vagy fel Vcc-re, vagy a kettő közé.
Ezt találtam Bővebben: Link.
Én is egy Mp3 lejátszót szeretnék a kocsiba beépíteni. A tápellátást akarom USB- ről megoldani. De nekem se indul be a lejátszó. Számitógépre dugva akku nélkül is müködik. A linken lévő képen az adat+ és adat- -t +feszre kötik egy 15K ellenálásal, szerintetek ez müködik? Ha van valkinek müködő megoldása kérem jelezze.
Még egy Bővebben: Link
A két adatvonalat gnd-re kellene kötni 15k-n keresztül, hogy a lejátszó úgy érezze, hogy egy host van a másik oldalon.
A rajz szerint, amit a kollega belinkelt +5V-ra kell kötni 15K-val....
Viszont az USB specifikáció szerint a vezérlő oldalán az adatvonalak 15k-val a gnd-re vannak húzva. Nem azt mondom, hogy ettől biztosan működni fog, de valószínűbbnek tartom, mint hogy attól működjön, hogy 5V-ra húzzuk az adatvonalakat.
5 pólusu mini USB csatlakozónál a két szélső érintkező a plusz 5v. és a föld. A föld melletti érintkezőre is + 5 voltot kell adni.Ilyen mini dugót szinte lehetetlen beszerezni,a pc adatkábelen ez az érintkező ugyanis nincs bekötve.
a két adatvonalat 15k-s ellenállással a gnd-re kell húzni...úgy ahogy potyo mondta nekem is csak így tölti az mp4-et
Sziasztok! Azt a 15k-s ellenállást mind két kimenetre rárakjam, vagy közösítsem és úgy 15k a föld felé? Hogy tudnám megoldani azt, hogy 500mA-t adjon le a táp? Mert most többet ad de nem tudom mennyivel (azt hogy lehet megmérni hány mA-t ad le most?) mp3 lejátszót szeretnék róla tölteni.
Végül megunva az elektronikában való nulla jártasságomat, vettem egy szivargyújtóból USB-be átalakító ketyerét, már nem tudom milyen boltban.
Egy öngyújtónál kicsit nagyobb, de ami a legfontosabb, tölti a GPS-t. Igaz, kicsit trükközni kell vele, mert ha bekapcsolt GPS mellett dugom rá erre a kis töltő féleségre, akkor rögtön átvált számítógépes adatátvitelre. Szóval ennek is megvan az a hibája, mintha csak simán egy 7805-re rádugnám a GPS-t. De erre az a megoldás, hogy kikapcsolt állapotban csatlakoztatom a töltőre a GPS készüléket, és akkor már veszi a töltést, és amikor bekapcsolom, akkor sem vált át számítógép üzemmódra. Valami okosság biztos van, mert a gyári töltőnél rendesen működik a töltés. Sikerült már megépíteni valakinek valamit? Én is gps-t szeretnék tölteni róla. Szóval ha van valakinek egy működő kapcsolása azt megköszönném. Amit még szeretnék hogy legyen az usb kiállás mellet mondjuk banán dugóval 12V os kimenet is (ez persze nem nagy kunszt. De úgy szeretném hogy a rendszer figyelje az akkumulátor töltöttségét és ha az egy bizonyos szint alá csökken(egy potméter segítségével beállítva) akkor letilt mindenféle kimenetet és akkor nem lehetne tovább terhelni az aksit.(igy elkerülhető hogy pl egy hűtőláda lemerítse a kocsi aksiját) Ezt az egészet egy leddel is kijelezhetné. pl zöld mikor működik az 5 voltos és a 12 voltos kimenet. piros mikor az aksi olyan állapotban van hogy ne tovább. Vélemény?
Hali!
Én vettem egy agydinamós bringához való usb-töltőt, azzal simán tudom tölteni a gps, meg a nokia mobilom. Bővebben: Link
Üdv Mindenkinek !
Jelzem előre, hogy teljesen láma vagyok az elektronikában (persze tudom mi az ellenállás meg vezeték... ) de kérdésem, az bizony lenne: Szeretnék a motoromra egy jó kis töltőt illetve annál bonyolultabbat. - 12 voltból kellene elgé stabil 5 voltot csinálni olyan 5 A max áram leadása mellet. Nyilván nektek ez gyerekjáték (én már itt elakadtam, persze van egy csomó jó drága ketyere a boltokban, lásd meanwell...) de én ennél többet szeretnék: - Egyrészt figyelje a gyújtást is és csak akkor kapcsoljon be (mondjuk ezt amúgy is relézni kell mert 1-2 hét állás alatt minden áramkör leszív egy motor-akksit és - egy bizonyos fedélzeti feszültség alatt kapcsoljon is ki (mondjuk 10 volt alatt). Persze legyen biztonságos, ne melegedjen és férjen bele egy kisebb dobozba, legyen LED-es visszajelző rajta, hogy működik, védjen a feszültségcsúcsok ellen, bírja a hőmérséklet ingatdozást, stb... Ja, amennyiben jöttök a szakzsargonnal, biztosan nem fogok tudni hozzászólni... Segítségeteket előre is köszönöm (ja, szégyen de apám villamosmérnök de nem kérem meg mert abból biztosan családi vita lenne, mint mikor anyámat próbálta meg vezetni tanítani...de ezt is ismeritek...) Üdv: fri ps.: tudom, a háromból kettőt kívánhatok: jót, gyorsan olcsón...
Tehát ha van 5v-os töltő,és az adatvezetékeket a gnd-re kötöm 15k ellenállással,akkor működni fog a dolog ?
Bocs a gagyi rajzért,de valahogy így képzelem el,de nem tudom hogy így kell -e érteni. Csak azért kérdezem,mert eddig nem nagyon vált be. Egér,webkamera működik,csak az mp4 nem,legalábbis érzékeli,hogy rádugtam a töltőt ,mert azonnal kikakapcsol,de nem kezdi el a töltést.
Szia! Én 1-1 db 15-k-s ellenállással csináltam meg, mind két adatnak a földre. így már tölti az mp3 lejátszómat de vagy 20 másodpercet kell várni mire megkezdi. Nekem is kikapcsol aztán várni kell és lassan megkezdődik a töltés.
Kösz,de sikerült megoldanom. A csatlakozás volt a hibás.
Esetleg próbálj ki egy USB hosszabbító kábelt.
Lehetőleg kicsit. PC boltokban kapható ilyesmi. |
Bejelentkezés
Hirdetés |