Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kültéri hangosítás (hangládatervek és erősítők)
  1. Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.
  2. A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.
  3. Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot, ami tartalmazza a hangszórót, és a hanglesugárzás javító eszközt, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb)
  4. A hanglesugárzást javító eszköz lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap". Hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.
Lapozás: OK   23 / 74
(#) dbase hozzászólása Márc 16, 2009 /

Sefteltem Reloop rsp-10 hangfal párt. Ha valakit érdekel mellékelem milyen kialakítású a doboz, és milyen hangszórók vannak benne. Nekem tetszik, rendes driver magas, meg masszív doboz.
(#) szabi83 válasza dbase hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

Hmm, bővebben?
Mit tud?
Mennyi volt?
(#) dbase válasza szabi83 hozzászólására (») Márc 16, 2009 /

- 100/200W
- 8 ohm
- 97 dB (1W/1m)
- 45-20.000 Hz
- 10" mély, 1" magas
- 13 kg (bruttó
Nekem tetszik, használtan 25eFt körül megy egy pár, az új ára ugyebár 20eFt darabja. Kerek 100w 8ohmal mertem hajtani eddig max, de bírta eddig. Lett még egy rh sound ma2150 erősítőm azzal hajtottam, míg éppen nem clippel. Használt árába nem tudnám összerakni. Zajnál komoly leírás van róla, hogy gyerekeknek való, de papírmembrános és driveres szoval szépen szól.
Bővebben: zaj.hu cikk
(#) Andreas89 hozzászólása Jún 1, 2009 /

Üdv!
Olyan segitség kellene nekem, hogy honnan tudom meg mekkora vezeték kell a hangfalakhoz? szeretnék 15-20 méter hosszú kábelt, és kb. 100 és 200 W futkozna rajta. ( két külön vezeték két külön cucc. )
Köszi a válaszokat előre is: Andreas89
(#) Action2K válasza Andreas89 hozzászólására (») Jún 2, 2009 /

Szia! 1,5nmm körüli már elég, de nem baj, ha vastagabb. Pl.: 1,75-ös MTK. Nem kell ide drága márkás kábel. No meg az sem fontos, hogy szilikongumis legyen.
(#) hammer14 válasza Andreas89 hozzászólására (») Jún 2, 2009 /

ÜDV

A vezeték keresztmeszete nem a teljesítménytől függ hanem a távolságtól főleg. Tehát nem mind1 hogy 30m re 100w vagy 5m 100w. Neked 2mm es már elég ha kicsit több pénzed van jöhet a 2,5mm-es is.

Persze a teljesítménytől is függ valamennyire a vezeték keresztmetszete,de ha egy 1mm es vezetékkel 200w ot küldesz át a mélynyomóra akkor az neked nem fog melegedni,simán átadja csak az ellenállása mondjuk nagy lesz 20m-nél lehet 2ohm,és akkor a vezetékbe veszik el a teljesítmény egy része. Tehát minél hosszabb a vezeték annál nagyobb keresztmetszet kell.
(#) hammer14 hozzászólása Jún 2, 2009 /

Ja és a 2,5mm azért ítam mert hangosításba használod gondolom,és ott taposódik megtörik stb,a vastagabb jobban birja a mechanikai gyűrődést is.
(#) Andreas89 válasza hammer14 hozzászólására (») Jún 6, 2009 /

Action2K és hammer14 köszönöm a válaszokat nemsokára vásárolni indulok kell még pár cucc..
(#) Action2K hozzászólása Jún 6, 2009 /

Sziasztok!
Ma délelőtt egy óvodai gyereknapon hangosítottam. Szabadtéren, kint az udvaron. Már sok-sok éve dolgozom nekik mindenféle rendezvényeken. A hely kb 250-300 négyzetméteres. Szolid zene, és időnként "hangosbemondó" kellett most. Illetve volt egy tánccsoport is, egy bemutatóval. no akkor csutkán ment minden. Az a minden egy 2*100-as Castone-al meghajtott két Vermona Regent 150 láda és egy pár Videoton a középmagasoknak. A meghajtást Gemini dupla CD és keverő, illetve egy ipari PC végezte. A PC-ben egy Sound Blaster AWE32 hangkártya van.

Az egész, manapság már lassacskán egy retro tucc lesz, de én nagyon szeretem ezt az összeállítást. Könnyen mobilizálható ilyen kis rendezvényekre, s ami nem utolsó, szép hangja van.

Bocsi, a képek telóval készültek, de a lényeg látszik. Ott jutott már eszembe, hogy csináljak képeket, s bemutassam, hogy milyen kis cucc is elég tud lenni szabadtéren.
(#) Action2K válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 6, 2009 /

Találnál helyet a garázsban neki, mi?
(#) Doktor úr hozzászólása Jún 7, 2009 /

GYerekek aki teheti feltétlenmenjen el a pákó és hallgassa meg a kv2 audio cuccot!!! nagyon segítőkészek és szívesen mutogatják ők is, mivel azé van

Néha-néha (évente 2-3szor)elszoktunk menni mi is és csak utána jövünk rá hogy te jó isten milyen sz*rt szól a kocsiban, a házimozi a szobában és a hangcucc egy disco vagy hangosítás alatt, pedig nem rossz azért a miénk se mert porkoláb meg garry ládák vannak, de semmi a kv2 audiohoz képest. Egy álom amit szól http://pako.hu/
(#) sound.man hozzászólása Jún 7, 2009 /

Lenne egy általános kérdésem. Egy kisebb falunapra pl kilehetne állni 2 rutse-val meg két tölcséres top-al meg egy 2x425w-os végfokkal? Rutse-ba 98db érzékenységű a nyomó. Szóval nyáron vállalhatnék kisebb hangosításokat? Láttam már, hogy kisebb cuccal is kiálltak, de nem akarok felsülni...

kilehet egy hifi toronyal is...
attól függ mit szól a cuccod, bár a ruttse az elég mélynek (ha 46cm-es) , a középmagas mellé szerintem még kettőt szerezz be meg erősítőt is illene.
szerintem érdemes középmagasnak legalább 1200w-t vinni és legalább ugyan ennyit a mélynek.
oldalanként két közép + két mély. egy ekkora cucc már elég szokott lenni , az egyik 1200as erősítöröl a 4 közép, a másik 1200asról a 4 mély, vagy akár mégy egy 1200ast és akkor 2-2mály erősítőnként.Na az már korrektet szól.
(#) sound.man válasza Doktor úr hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

Akkor még kell gyúrni végfokra. Nyár végére csak sikerül valami nagyobbat beszereni.

Egyre hígul a szakma és egyre több buliról csúsznak le a profibb hangosítók, mert az újonc amatőrök kis cuccal sokkal kevesebbért elmennek hangosítani mint amennyit kérnek azok akik ki tudnak állni egy korrekt felszereléssel.
Persze a bulit meg tudja csinálni akárki csak a színvonal, a bakik, a fél órás csúszások és a rosszul beállított hangkép jellemzi ezeket. Nem egy falunapról csúsztam már le pedig azt szeretem hangosítani a legjobban, -nem a discot meg a rock koncerteket,- és elmentem meghallgatni már azt hittem hogy leütöm a keverő mögött a csávót mert annyira elviselhetetlent szóltaki persze tette a szépet az apuci által megvásárolt cucca mögött.
Tehát ha nincs megfelelő felszerelésed ne menj! egy falunap sokkal többről szól mint 2 hangfal mag egy erősítő, kell még jópár minden, csoport kábel legaláb 16 csatornás keverő, mikrofonkábel mikrofonok , állvány , compressor , effectek egy vagonnal, világítás legaláb 20 par lámpa stba...
mindemellett kell hozzá tapasztalat, hogy tudd kellő gyorsasággal szakértelemmel kezelni mit merre kell tekerni-tolni, illetve a fellépések között a színpadon mozogni, rendezkedni,
(#) SALáta válasza sound.man hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

Szerintem ki lehet vele állni, de ha bekrepál a cucc nincs egy élesített tartalék sem. Én hallottam "profi" céget méregdrága tényleg minőségi hangcuccal hangosítani, hát dobhártyaszaggató mély szerény közép, hiányzó magas hangok jellemezték. Amikor a falunak nem volt pénze falunapra,(50.000 ft volt...) minket hívtak és sokkal jobb volt minden, bár ez nem csak a hangra hanem a hangulatra is vonatkozott aminek csak kis töredéke a viszonylag kiváló hangosítás, azzal a cuccal ami volt.
De bevallom kettéosztott készlettel is volt 6-6 db széles sávú helyszínenként, a nagyobbon mélynek besegítésre egy tölcséres ládapár, a kisebb helyszínen egy b reflex ládapár, majd este a kisebb helyszínről felcuccolás a nagyobbra, és igen egy erősítő bemondta az unalmast.
A ládákra jellemző a somogyi monacor mac videoton hangszórók kombinációja két normális láda volt, a tölcsér abban evm volt rakva, meg egy garry középmagas láda még ami talán minőségi.
Az erősítőkre pedig a quad és rx 500.
Meg egy keverőpult, két mikrofon csatornával + két mikrofon az egyik egy vezeték nélküli.

Bocs hogy hosszúra sikeredett a válasz, tapasztalatként írtam le, de a cuccoddal egy kis falusi rendezvényt meg lehet oldani, persze én biztonság kedvéért még vinnék egy háromutas ládapárt + erősítőt, de ez az én véleményem, persze a haveri körömben a kókány ládák miatt jó a túlbiztosítás...

Nem sértésnek szántam és bocsi a hibákért... nem égett a villany
(#) sound.man válasza Doktor úr hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

Nyugi már... Ezért kérdeztem.
(#) sound.man válasza SALáta hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

Mikrofon nekem is van egy vezetékes meg két vezetéknélküli. A ládák nincsenek gányolva. Amúgy még van két hd15-ös ládám is abba nincs hangszóró, de az nem lök akkorát mint egy rutse. Végfok meg egy gyári van, pár házit is építettem, de azt nem vinném sehova mert a gyári azért biztosabb szerintem. Ha nem fog esni az eső, akkor kiviszem és letesztelem a cuccot, hogy mégis milyen.
(#) SALáta válasza Doktor úr hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

De aki ezzel akar foglalkozni annak kell a tapasztalat is, meg kellene vaskos bankszámla a cuccokra, vagy épít de ahhoz is vaskos számlának kell lennie. Ez nem egy olcsó mulatság.

Jó ötlet! Így meglátod mire képes, és szerinted elég-e vagy sem, a gányolást ne értsd félre, csak hát az erre futotta dolog, mi használunk aktív hangváltót is, de ahhoz én nem értek mert aki építette nem iratozta fel sajnos, jó lenne profi cucc. Van aki megveszegeti apránként a technikánkat, de így is az építésnél maradtunk, a quad csak azért szállt el mert hamis tranzisztor volt benne, persze a 200W verzió.
Őszintén én személy szerint a digit erősítőket gyűlölöm.

Nem rosszak a digit végek, de ha egyszer behal akkor nehéz javítani őket. Házi végfokotól nagyon félek, hogy behalnak.. Nekem is van 200w-os quad. Most van egy 1300va-s toroidom +-85v-al meg bordám viszont nem biztos, hogy építek hozzá végfokot mert szerintem nem vinném sehova.

Én megbízom a munkámban, de tény hogy a gyári elviekben profibb, csak van hogy a márkát fizeted meg, azért van gyáriba kínai is, hát javítottunk egy olyat, a márkát már nem tudom jó pár éve, a nyák teljesen meg volt benne hajolva, gyári összerakás...
Szerintem nem ebből kell kiindulni, a digitális végfok meg szerintem is csak hangosításra jó ahol másodlagos a minőség, elsődleges a hangnyomás, persze azért végig menjen az emberi fül hangtartományába.
Én belefognék egy jó kis végfoknak, régi számítógép dobozába, csak a lemezt felhasználva.
Házilag a kínai minőség nagyságrendekkel megelőzhető.

Azért ne nézd le a digit végeket vannak közte egész jók csak azok nagyon drágák, de azok már simán lealázzák minőségbe is akár melyik analógot. Még nem láttam analógba olyan végfokot aminek a Damping factor-a 8000 lett volna viszont digit végfokba már igen. Még erősen gondolkozok, hogy megépítsem-e a modulokat mert már csak az kéne és az nem is olyan vészes árba. 400w-ot tudna 8ohm-on az már egész jó lenne a mélyládákra.

Igen, erről én is hallottam, de valószínű a pénztárcámhoz mérem, talán egy olcsóbb digitális vég kijönne de valószínű nem minőségi, ezért nem szeretem. Én simán megépíteném, ha már ennyi meg van hozzá azt az erősítőt. A másik dolog a digitális mellett a súly teljesítmény viszony. De még az analógot jobbnak tartom, persze ezt mondhatjuk már hit kérdésnek is.

Viszont ha megépítem és elviszem valahova leég akkor már nincs mi hajtsa a mélyládákat.
(#) Action2K válasza Doktor úr hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

Idézet:
„Egyre hígul a szakma és egyre több buliról csúsznak le a profibb hangosítók, mert az újonc amatőrök kis cuccal sokkal kevesebbért elmennek hangosítani...”

Sajnos ebben mélységesen igazad van. Ez a tendencia már vagy 10-15 éve elkezdődött, amióta egyre inkább elérhetőek az olcsóbb, nagyobb teljesítményű cuccok. No meg a házi építésű, mindenféle védelem nélküli QUAD-ok.

Egy korábbi hozzászólásomban már kifejtettem hosszasan az ez irányú véleményem, úgyhogy itt csak a lényeg:

... de a „majd én megcsinálom a sulibulit!”
Itt már nem kis házibuliról van szó. Szóval, nem azzal van bajom, hogy mije van, hanem a hozzáállása!
Ha már egy nagy társaságnak kell zenélni, És az ráadásul mondjuk egy iskolai farsangi bál, vagy hasonló, akkor ott az az 500 vagy 1000, vagy több iskolatárs szórakozni akar, jól akarja érezni magát, minőségi zenét akar, mind hang, mind repertoár szempontjából. Két szóval élve: "buli VAAAAAAN".

No itt már nem lehet hibázni. Az említett példámnál ez megtörtént. A következő bulit már megint én csináltam. Majd jött a következő, amin megint nem akartak engem (valahogy kibugázták a tanároknál, hogy "ők pleeeez!"). Az a buli is csődbe ment. Azóta (8 éve ha jól számolom) egyáltalán nincs semmilyen sulibuli. Ezt érték el vele.
(#) lapose válasza Action2K hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

Szia!

Ne haragudj, de nem értek veled egyet!

Persze, hogy hígul a szakma, de nem a sound.man-okkal!!
Hanem az olyanokkal,akiknek gőzük sincs az egészről, a papa megveszi a felszerelést, és hagy szóljon!
Ez alól a profi rendezvényszervezők sem kivételek rengeteg tehetségtelen van köztük. Utóbbi időben rengeteget csalódtam bennük!
Volt olyan aki olyan árat mondott, hogy beleszédült az ember, és mikor mást hívtunk, felháborodva jött reklamálni.
Mikor tudtára adtuk, hogy harmadárért(!!) vállalták el, dohogva csak annyit mondott, hogy annyiért is megcsinálta volna. De akkor először miért nem azt az árat mondta!!
A másik véglet a teljesítményőrültek, képesek kivonulni egy kis bulira KW-okkal, bizonygatva, hogy az szükséges oda.
Aztán a rendezőknek tízpercenként kellett velük kötekedni, hogy vegyék lejjebb a hangerőt, mert a fél terem kiürült.
A múltkor vendég voltam egy bulin, amit szintén hivatásos csinált. Olyan torzítást művelt a magastartományban, hogy a fülem görcsbe rándult. És mikor ezt tetézte jó kis midi zenével, hát betelt a pohár!
Bocs ezzel senkit sem szeretnék megbántani, csak azt szerettem volna leírni, hogy nem feltétlenül az a profi akinek nagy cucca van, meg rendezvényszervező!
senki nem komplett felszereléssel születik!

Amikor még diák voltam, mi is ilyen bulikat tartottunk, kolesz, meg sulirendezvényeken. Műsorokat vetélkedőket szerveztünk, igen jó hangulattal, aminek nemegyszer túlórával, mert a buli tovább nyúlt az előre tervezett időnél.
A környékbeli "profik"persze nem szerettek minket, mert diákok lévén nem pénzért, hanem csak a szállítási díjért, meg esetleg egy vacsiért csináltuk.

Sound.man-nak: Ha van lehetőséged rá, van hozzá felszerelésed nyugodtan vállald el!
Persze nem egy szigetfesztivállal kell kezdeni, hanem kisebb bulikkal rendezvényekkel.
Utána ha úgy érzed van hozzá kedved, és több helyre visszahívnak, érdemes lesz fejleszteni a berendezésedet.
Mindig tisztában kell lenni azzal, hogy a cuccod mire elég, mert a gond abból szokott lenni, ha az ember túlvállalja magát!
Nem kell szégyenlősnek lenni: nyugodtan el lehet menni más bulikra, rendezvényekre tapasztalatot szerezni!

Bocsi ha hosszú voltam!
(#) Action2K válasza lapose hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

Szia! Kicsit félreértettél, egyáltalán nem sound.man ellen irányult a megjegyzésem. Ő messzemenőkig korrektül csinálja. Azaz, Érdeklődik, tanácsot kér, felismerve a korlátait:
Idézet:
„Akkor még kell gyúrni végfokra.”

S nem a "majd én megcsinálom jó az oda amim van" stílussal.

Igen én az olyanokra gondoltam mint Te:
Idézet:
„a papa megveszi a felszerelést, és hagy szóljon!”

És egy megtörtént esetem a nagyképű "profival":
Ő a városi aug. 20.-ai rendezvényeket hangosította a város főterén. Én az egyik fellépő tánccsoport technikusaként mentem. Vittem a saját rackládámat, a benne lévő duál (Dj) CD lejátszóval, keverő pulttal. A műsor úgy volt felépítve, hogy nincs idő CD-t cserélni. Persze Neki csak egy CD-lejátszója volt.
No a lényeg. A műsor közben többször is elment pici időre az egyik oldal. Rögtön elkezdte fikázni a cuccom. Hogy milyen kábel ez, meg az, mert az övé aztán megvan ám rendesen forrasztva. Meg hogy épp ezért (mármint a hibák miatt) nem szereti, ha idegen cuccal megy a műsor.
Túléltük, lement a műsor több ilyen kimaradással. Majd másnap csak mint néző jártam arrafelé, s mit hallok... Szintén akadozik ugyan az az oldal. Mondanom sem kell, semmilyen idegen technika nem volt rákötve.
Szívem szerint jól beolvastam volna neki.
A csattanó: Pár hét múlva a fülembe jutott, hogy a Gerry-től kapta a cuccot demó célra, s hogy ez egy kézről kézre járó szerkó. Ja, és hogy az ünnepi rendezvények első napján már sza*akodott neki, s egy gemkapoccsal hidalták át a mester potinál az egyik oldalt, mert elszállt. Ha ezt már másnap tudom, nemcsak beolvastam volna neki...

Ja és persze, én is 15-éves diákfejjel kezdtem, immár 25 éve.

Bocs, hogy én is kicsit hosszú lettem.

Igen igen, ebben igazad van. Van 15 éves Quadunk is, és még tranzisztort sem kellett cserélni benne, minden bulin ott volt, hűsége jutalma egy új doboz lett, meg persze a szebb belső élete.
Volt egy kölcsön (talán reflex gyártmány- nem akarok alázni senkit) erősítő+ hangfal, "profi" gyári, a bulin rájöttünk hogy csak kártyaasztalnak tudjuk használni. Aztán eljött egy fellépésre egy műfajában elég jó előadó a technikusával, mikor meglátta a technikát két kézzel mélyen a hajába túrt és tépkedte. Bár itt a csúcs a mp3 discmanről szóló zene volt...
Én biztatlak fogj neki, ha az a "kókány" 15 éves fadobozos quad ennyit kibírt akkor a te tapasztalatoddal épülő erősítő is ha nem hamisak a tranzisztorok bír ennyit.
Következő: »»   23 / 74
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem