Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
sziasztok
az eredeti, vzoli kapcsolásában az optotriakot nem lehetne valahogy kikerülni? Mert még nem jutottam hozzá [u]ebben egy sima optocsatoló (led-foto tranyó) nem lenne jó?
Helló. Nem lenne jó, mert ebben az esetben a tranzisztor nem működik, de láttam olyan kapcsolást amikor két tranzisztorból tirisztor-t lehet csinálni, de neked ebből kettő kell antiparalell-ben.
Esetleg MOC3020 vagy 3041 nincs neked véletlenül?
sajna nincs
a tranzisztoros megoldás viszont érdekelne de mi az hogy antiparalellben?
Ezt úgy értettem hogy a triakban két tirisztor van amik úgy vannak párhuzamosan kötve hogy az egyik anódja a másik katódjához van kötve, és a másik anódja az egyik katódjához van kötve, de azt is csinálhatod hogy egyenlőre relével kapcsolgatod a pákádat triak helyett amig nem lessz optótriakod, vagy van triakod?
Bővebben: Link
Esetleg itt körül nézhetsz. De ez esetben inkább azt javasolnám hogy egyenlőre sima optócsatolót tranziztoros kimenettel úgy tudnál használni legegyszerűbben hogy egy áteresztő tranzisztort vezérelsz vele ami eggy relét kapcsolgat az meg a triakot. Hirtelen csak ezt tudnám neked javasolni.Én igy csinálnám
köszi a tanácsot
egyébként teljesítmény triakom az van, csak a vezérlésére szánt optotriak hiányzik és ezt akartam áthidalni. Akk valószínű relével fogom megcsinálni csak ki-be fog kattogni mikor a páka felfűtött
Akkor már inkább MOSFET-et tegyél be a triak helyett, és kösd a Gain lábát egy ellenállással az IC kimenetére.
És előtte egyenirányítsd a Traforól jövő feszültséget egy graetz híddal, de ne tegyél rá puffer kondit, így megmarad az effektív 24V. (a szinusz hullám alsó fele csak átkerül felülre)
huh köszi szépen ez eszembe se jutott, így még jobb is szerintem mint az eredeti triakos. Az ic után mekkora fesz van 8V? mert akk nem is kell ellenállás a mosfetnek. A graetz-hidat meg csak a fűtőbetét ágába teszem be tehát a 7808 továbbra is váltót kap és így nem fog annyira melegedni
jól gondolom?
Helló. Igazából úgy csinálod ahogy akarod, az én megoldásomban szinte bármilyen relé szóba jöhetett volna aminek van záró érintkezője és nem is kellett volna Amperes teherbirású sem igy meg a Mosfetnek minimum 2A-t kell birnia és a páka meg már nem is váltórol működne hanem egyenfeszről innentől kezdve az egyenirányitó diódának is birnia kell ezt. Egyenfeszről nem próbáltam még fűteni de nem elképzelhetetlen hogy felfog mágneseződni, az meg nem lenne jó ha az ón nem odakerül ahova folyatod. Ha kattog a reléd hát akkor kattog addig kattog amíg optótriakot nem teszel a helyére.
Helló.
A relé nem fog beégni, mivel nagyon kicsi áramot kapcsol (ha a triakot kapcsolja), viszont a kattogástól idegbajt fogsz kapni egyhamar
Sokan használják egyenárammal itt a fórumon, de még senki nem sem panaszkodott rá. 2 Ampert pedig még a legkissebb SMD FET is tudja (persze érdemes nagyobbat venni).
Helló. Mindegy én csak egy ötletet tettem közzé hogy én hogyan csinálnám ha csak ideiglenes megoldás lenne. Az LM324 helyére 393-at tenni próba szerencse sok bajt nem okozhatsz épits egy teszt kapcsolást és nézd meg mit csinál, ha ugyanazt akkor minden további nélkül berakhatod, ha nem akkor tévedtem.
Üdv!
Vettem a vzoole féle egyszerű pákaállomáshoz trafót. Bővebben: Link Ez az első komolyabb kapcsolásom, nagyon tapasztalatlan vagyok. Először összekötöttem csak a biztosíték-kapcsoló-dugó-trafó részt, és ahogy bedugtam, kiégett a biztosíték. Végső elkeseredésemben megpróbáltam egy másik trafóval, és azzal működött a dolog. Gyárilag hibás lenne trafó amit vettem?
nekem nem működik a link, de a kérdésem a biztosíték a primer körben égett ki? (230V-os kör)
igen, a primer oldali. sl-30-as a neve a trafónak, elméletileg direkt ehhez való.
És mekkora bizti volt oda téve? Ill. a szekunder szabadon lógott vagy be volt kötve?
250mA -as bizti volt. volt amikor volt rajta kapcsolás, de abban nem bíztam, úgyhogy úgy is ki volt próbálva, hogy csak simán egy banándugós kimenetre volt kötve, szóval akkor csak lógótt kb.
szerintem még próbáld meg egy 500mA-essel is, mert lehet csak rossz időpill.-ban kapta el a szinuszjelet (max. amplitúdónál), és ha gyors bizti volt akkor azért éghetett ki, ide lomhát kell használni, pont az ilyenek elkerülése végett.
köszi a segítséget, kipróbálom, remélem így már működni fog
A trafót sikerült beüzemelni. Viszont a stab ic meghalt, nem jön ki belőle semmi feszültség. Ugyanakkor a trafón van egy 7 voltos leágazás, de az egyenirányítva 10 v. Lehet ezt használni áramkör meghajtásához vagy sok már?
Te jó ég...
Szerváltam ingyen egy vadi új ilyen állomást, hát hogy ebben mi 12ezer...? Mindenfelé sorjás, a műanyag doboz egyszerűen bóvli, még a potinak se középen van a lyuk a "fólián" - ami még nem is nagyon érdekelne, ha maga a páka amit fogok, és kényelmesnek kéne lennie, normális lenne... az sincs épp pontosan illesztve Neeem, Farenthide nincs, me drága hozzá az alkatrész, meg a fejek persze, a minőségnek ára van... Ahogy lehet, legalább a dobozt átépítem értelmesre, értelmes LCD-sre átalakítva a kijelzőt! A pákával egyelőre nincs különösebb problémám (csak gusztustalan az egész, annyira kínai habi, és hogy feltűnőbb legyen, még egy JingLing nevet is adnak neki...) Nem baj, forrasztani legalább lehet vele, ha már erre találták ki (még jó!)
Sőt, lehet hogy a nem annyira lehasznált, sajnos már minden belsőségét tekintve rossz Weller-be beleteszem a belsőségeket...
Képeket majd teszek fel, hogy kellene kinézni egy ilyen forrasztóállomásnak
előzőre valaki? és van egy másik probléma is, zúg a trafó, és a dobozon is lehet érezni, közvetlen rá van csavarozva fém dobozra.
Hali!
Az Attila86-féle Forrasztóállomás II-nél kicserélhető a két 3,3K-os trimmer 1-1 4,7K-osra? Sajnos 3,3K-sat nem tudtak adni a boltban...
Üdv.!
Igen, nyugodtan ki lehet őket cserélni 4,7k-ra.
Köszi a gyors választ!
szia Attila86!
Korábban emlékszem beszélgettünk róla, hogy egyedi NYÁK készítése a forrasztóállomás I-hez, (ami csak a páka aktuális hőmérsékletét jelzi ki) nem célszerű saját NYÁK-ot tervezni, mert úgy lett elkészítve általad, hogy az csak is úgy működik jól, azzal a nyák tervvel. Ha szépen megkérlek, elárulnád a buktatókat? Ugyanis én szeretnék egyedi nyákot készíteni, szétválasztani a kijelzőt a vezérlőtől. Pontosabban Új vezérlő és új kijelző nyákot szeretnék készíteni. A kapcsoláson viszont semmit sem változtatok, szigorúan azok az alkatrész értékekkel építeném meg. Természetesen ha van erre mód. Tisztelettel köszönöm.
Adjon az Isten!
A forrasztóállomás nyákja nem kimondottan egy valamilyen speciális trükköt tartalmaz, hanem csupán jól van megtervezve a nyák huzalozása. Ezt nem én csempésztem bele direkt csak azért hogy ne lehessen módosítani a nyákot (bár néha szoktam ilyet tenni), hanem egyszerűen csak muszáj volt így huzalozni azért, hogy a forrasztóállomás normálisan működjön. Nem szoktam asszisztálni a kapcsolásaim módosításaihoz, de nem titkolok én semmit. Annyit mondok csak, hogy csillagpont. Azt hiszem ezzel mindent elárultam. De ha mégsem egyértelmű: A nyákon lévő rézfóliák nem ideális vezetők, ellenállásuk van. Emiatt a rajtuk átfolyó áram hatására feszültség-esés jön létre, ami az ICL7107-es panelmérőn ugrálást okoz(hat). Ugyanis a panelmérő felé egyrészt 'nagy' áram folyik a LED kijelzők miatt (leginkább), másrészt pedig ez az áram változik az éppen világító szegmensek számától függően. Ha nem használunk csillagpontos huzalozásokat akkor ez a változó áram "ráncigálja" a földet és a tápot (meg ezáltal szinte mindent), amit az A/D átalakító heves ugrálással honorál.
Fogadj Isten, Kedves Barátom!
Nagyon köszönöm, hogy megosztottad eme infókat velem. És természetesen a magam nevében azt is köszönöm, hogy a kapcsolást is megosztottad velem, velünk. Készítek egy csillagpontos nyáktervet, aztán azt pdf-be elküldöm lektorálás céljából. Ok? Köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |