Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   305 / 2515
(#) Kovidivi válasza wolfi hozzászólására (») Jún 7, 2009 /
 
Ha felrakod nagyobb, eredeti méretben, akkor lesznek reagálások az hsz-odra. Egyébként DC védelmet építeni nem nehéz, a kapcsolások és/vagy cikkek között biztosan találsz! Sőt, topicja is van neki!
Üdv!
(#) mhatalyak hozzászólása Jún 8, 2009 /
 
Üdv mindenkinek!
Lenne egy kérdésem! Van egy KENWOOD asztali erősítőm és az a probléma hogy állandóan kikapcsol benne a relé, akkor is ha nemteszek rá bemenetet és hangszórót sem, de van mikor pár napig abbahadja ezt, nem a gyári tápja van benne lehetséges hogy kevés az elektronikának az áram?
Fontos lenne köszi a segítséget előlre is!
(#) hapro válasza mhatalyak hozzászólására (») Jún 8, 2009 /
 
Lehetséges, de nem az áram, hanem a feszültség, de az is lehet, hogy valamelyik forrasztás viccel meg. Első körben a helyedben átforrasztanám az összes forrasztást az erősítőben, kb fél óra munka és egy hiba lehetőséget kiküszöböltél vele, ráadásul az esetek nagy többségében az ilyen jellegű probléma ettől meg szokott oldódni.
(#) hapro hozzászólása Jún 8, 2009 /
 
Sziasztok!

Megépítettem ezt a kapcsolást, amit mellékletbe csatolok, és hozzá azt a nyákot terveztem amit szintén mellékletbe csatolok. Van egy darab 4 kivezetéses trafóm hozzá, amiből 2 X 26V volt váltó jön ki. Egy nyákra rákötöm a trafó 4 kivezetését, meg poti, meg hangszóró, minden szép és jó. Viszont ha sztereóba kötöm ugyanezt, oly módon, hogy a trafó 4 vezetékét tökéletesen párhuzamosan kötöm a két nyák táp csatlakozási pontjaira valami égbélítő földhurkom lesz. (Gondolom földhurok a brutális búgásból, és tovább nem is nagyon kísérleteztem vele, különben is most doboz összerakás fázisban van)
Szerintetek miért?
A nyákom szerintem jó, szerintetek?
Arra gondoltam, hogy a két pozitív kimenetet össze kéne kötnöm egy darab dróttal a csillagpontokon keresztül. Jó ötlet?

Már egy hete agyalok ezen és nem jutottam semmire.
köszi a segítséget
(#) lapose válasza hapro hozzászólására (») Jún 8, 2009 /
 
Szia!

Van egy sejtésem: Először ne a 4 tekercsvéget vidd át a másik panelre, hanem az egyenirányítás utáni +,-, illetve föld vezetéket.
Ha érzésem nem csal megszűnik a brumm!
(#) hapro válasza lapose hozzászólására (») Jún 8, 2009 /
 
Megpróbálom úgy a napokban, de az miért javít a helyzeten, hogy gyakorlatilag csak egy dupla egyenirányítást használok?
(#) lapose válasza hapro hozzászólására (») Jún 8, 2009 /
 
Ilyen egyenirányításnál nagyon lényeges, hogy a tekercsek kivezetései milyen sorrendben vannak bekötve.
Ha rossz a sorrend a diódákon keresztül áramok tudnak folyni. Látszólag el van választva a két kapcsolás egymástól, két külön földpont van, de ez nem igaz, mert például a bemenetnek csak egy közös földpontja van, amin keresztül záródik az áramkör.
Én itt vagy úgy csinálnám, hogy összekötöm a trafó kivezetéseit szimmetrikussá és egy diódahíddal egyenirányítanám, vagy ha külön-külön egyenirányítanám a + és- tápfeszt akkor közös diódahidat használnék mind a két csatornára.
(#) hapro válasza lapose hozzászólására (») Jún 8, 2009 /
 
A tekercs kivezetések cserélgetésével esetleg elérhetek eredményt (nem búgást)?
Jelenleg ez egy gyári EHT trafó műgyantába kiöntve, aminek két két szekundere van, a 4 vezeték egymás mellett van egy sorban két fehér és két barna...ez csak a leírás volt. A kivezetéseket a nyákon sorba a szélétől haladva úgy kötögetem be ahogy a trafón sorba jön, tehát szélső kivezetés a szélső csatlakozásokhoz, középső kivezetések a középső csatlakozásokhoz.
Így jól értettem amit írtál?
Vagy a fontos a kezdő és a vég szálak a tekercselés szempontjából?
(#) mateca válasza hapro hozzászólására (») Jún 8, 2009 /
 
Sziasztok!

Milyen erősítőt ajánlotok első erősítőnek?
Elképzelésem: mono erősítő lenne IC-vel.
Milyen IC-vel lenne érdemes megcsinálni, kapcsolási rajzot is tudnátok linkelni/mellékelni?

Köszi a segítséget!
(#) Müszi válasza mateca hozzászólására (») Jún 8, 2009 /
 
TDA2030, KIT-ben is kapható, olcsón, a HEStore-ban.

üdv
(#) lapose válasza mateca hozzászólására (») Jún 8, 2009 /
 
Szia!

TDA2030, van topikja:
Bővebben: Link
Itt minden segítséget megkapsz hozzá!
(#) lapose válasza hapro hozzászólására (») Jún 8, 2009 /
 
Szia!

Első nekifutásra így 4 db diódahíddal szerintem akkor lenne korrekt, ha 4 szekunder tekercsed volna. De még agyalok rajta.
(#) ngyzoli válasza hapro hozzászólására (») Jún 8, 2009 /
 
Nemrég hasonlóképpen jártam a DoZ élesztésénél.Egy trafóról(egy tekercsről)lett indítva,de megszokásból két külön graetz-cel,pufferkondival huzaloztam,eredmény:erős búgás-földhurok...gyors hibaelhárításként a két oldalt egy tápra kötöttem,-a hangszórókban síri csend...bizony nem mindig a jobbnak tűnő megoldás lesz a nyerő.Minden erősítő huzalozása egyedi eset,több verziót is ki kell próbálni néha.A csatornánkénti külön graetz-puffer akkor nyer igazán értelmet,ha a trafón is legalább galvanikusan elválasztott egyforma tekercsek vannak,bár a Quad-om is egy tekercsről,de 2X2 szűrőkondiról üzemel,s ott ez a megoldás tökéletes,zaj,búgás nulla.
(#) hapro válasza ngyzoli hozzászólására (») Jún 9, 2009 /
 
Köszönöm mindegyikőtöknek a segítséget. Első körben most reggel kipróbáltam, hogy csak az egyik oldalt tápegységét használom (2 dióda híd) és annak pozitív és negatív kivezetését viszem át a másik nyák puffer kondijaira. Eredmény ugyanaz. Ugyanúgy búgott, sőt talán inkább már ordított .
Maradt ugyanez a felállás, de a két pozitív kimenetet (a testet) összekötöttem, most már hallható aminek szólnia kéne, de búgás erősen minimalizálódott. Persze még abszolút zavaró, multival mérve váltófeszen mérve 30mV egyenbe mérve 58,5mV brum van benne.

Még gondolkodom rajta mit tegyek vele. Kipróbálom majd labortápról is a pufferekre adva a feszt teljesen párhuzamosan bekötve, és kipróbálom egy diódahíddal is oldalanként, mert ugye itt nincsenek összekötve a trafó "közös" vezetékei, és egy virtuális föld pontom van. Megpróbálom hogy összekötöm őket földpontként használva, egy graetz-el. És így a testen rajta lesz a trafó két "középső" vezetéke.
(#) DJ Szabcsa válasza hapro hozzászólására (») Jún 9, 2009 /
 
Üdv
Ha jól nézem a rajzodat fel vannak cserélve a kimeneten a vezetékek. Ahova te azt írtad a nyákrajzon hogy KI+ az a földpontból jön, tehát akkor az nem a kimenet pozitív része, hanem a kimenet földelése lenne. Nem hiszem, hogy ez miatt brummos, de biztos nem használ ez a hangszórónak. Csatolok egy .lay fájlt. Én ezt szoktam használni az erősítőkben tápként és soha nincs brumm. Egy külön panelen van a táp, és onnan viszem mindenhova az egyenfeszt és egy közös pontból meg a földelést.

tap_2.LAY
    
(#) CHZ válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Jún 9, 2009 /
 
A kimemenet csak azért fordított (-/+) , mert az erősítő invertál és a hangsugárzó polaritásának felcserélésével állítják vissza a normál fázisba .
(#) CHZ válasza hapro hozzászólására (») Jún 9, 2009 /
 
Ez a tépegység valójában 4db. szek. tekercsel ideális , de megoldható 2 -vel is , csak földhurok könnyebben kialakulhat . (Trafó AC kivezetéseinek azonos fázisú bekötése is fontos ilyen megoldásnál )
Próbáld a két nyák földpontját az 1000u közös pontjainál összekötni és a bemeneti földeléseket , egy pontban földelni , amit GND-ket összekötő vezték valamelyik végénél megoldani .
Amennyiben ez sem segítene , akkor a bemenetek földvezetékével sorosan próbálj 4,7-10 ohm -ot bekötni .
A nyákon kialakított bemeneti földelések pontjait ne használd , mert az a bemeneti RCA csatinál záródik és kész a hurok .
(#) hapro válasza CHZ hozzászólására (») Jún 9, 2009 /
 
Nos..úgy néz ki megoldódott a probléma. Most már csak nagyon nagyon minimális brummja van, és azt is csak akkor hallani ha egész közel teszem a fülemet a hangszóróhoz.
A megoldás az volt amit CHZ kolléga mondott, ugyanis nem gondoltam rá, hogy az RCA csatiknál is össze van kötve a jeltest. Egyenlőre jeltest csak egyik oldalon van bekötve, és a puffer elkok közös pontja össze van kötve egy vezetékkel.
Első körben azt mondom a hangjára, hogy nem rossz. Főleg IC-hez képest. Bár mióta én is a csövest hallgatók táborához tartozom, azóta nem sok félvezetős végfok hangja tetszik.
Ezt amolyan koncerthez hasonlítanám, mintha élőben hallanám a koncetet, a dinamikája miatt, és nem pedig a tökéletes linearitása miatt. Mintha egy lehelletnyit loudnesses lenne a hangja. Olyan parasztvakító hangja van első körben mint amelyik azonnal meg akarja nyerni a vásárló erőt. Később meg meghallja az ember a szinte tökéletes precízitást, nekem már már túl tökéletes. Ha saját kategóriájában kéne osztályoznom a hangját (csak IC-s végfokok) akkor 10-ből olyan 8 pontot kapna.
Köbzoli: a trafó szekundereit is cserélgettem, de búgás szempontjából eredményt nem hozott.

Végül is két abszolút külön tápegységről megy, mert a trafót lepárhuzamosítottam, így mindkét nyák külön tápegységét használom, nem csak egyet. a pufferek közös pontját egy vezetékkel összekötöttem, és az egyik jeltest vezetéket lekötöttem. Lehet hogy még összekötöm a másik jeltesttel egy darabka kábellal, lehet hogy úgy hagyom. A hangfal csatlakozókon mérve most az a 30mV körüli AC nulla a 59,5 DC pedig maradt pont ugyanannyi.
(#) CHZ válasza hapro hozzászólására (») Jún 9, 2009 /
 
Bekötheted mind két oldal RCA csati GND -jét , de csak a közös pontba együtt , oda ahol az elkokat is összekötötted , ki kell próbálni melyik oldalhoz előnyösebb földelni .
Szerintem még csökkenne a brumm .
Igazán korrekt vezetékezés , árnyékolt kábel esetén , még egy jelföld vezeték bekötésével lenne , persze oldalanként külön ..
(#) hapro válasza CHZ hozzászólására (») Jún 9, 2009 /
 
Azt is megtettem, de csak fülre, nem műszerrel. Nem hallottam brumm változást.

"Igazán korrekt vezetékezés , árnyékolt kábel esetén , még egy jelföld vezeték bekötésével lenne , persze oldalanként külön .." Ezt a mondatot nem nagyon értem. Írjál róla valamit kérlek.
(#) wolfi hozzászólása Jún 9, 2009 /
 
Udv,
Vegre sikerult be scennelni a rajzott,
Lenne kerdesem is ezzel az erosittovel kapcsolatban:
1. Van egy kis alap zugasa, ezzen mivel tudok allitani, tudoke egyaltalan? neztem az R125 vagy az R 118 trimereket, ezekkel kell?
2. A K1 kapcsolo tulajkeppen mi a szerepe?
A gombon anyit ir , h x0.1, es ha nincs benyomva hangosabb, mint benyomott allapotban.[url=http://kepfeltoltes.netmaffia.hu/viewer.php?file=a7x6f5vt0f3wukuny3...hu.png[img=http://kepfeltoltes.netmaffia.hu/files/a7x6f5vt0f3wukuny33u_www.netmaffia.hu_thumb.png][/url]]erosito_rajz[/url]
(#) CHZ válasza hapro hozzászólására (») Jún 9, 2009 /
 
Csináltam egy vázlatot , talán így érthetőbb lesz .
Lényeg , hogy a jelföld árnyékoláson kívül van így nem tudja megszórni a jelvezetéket , az árnyékolás egyik vége földelendő csak .
(#) CHZ válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 9, 2009 /
 
A 10 ohm hatásos lehet a fémváz elválasztásához , ha több készüléket kötünk össze és földelt hál. csatit használunk , így kisebb a földhurok kialalulásának esélye a dobozok között .
(#) hapro válasza CHZ hozzászólására (») Jún 9, 2009 /
 
Így értem az elképzelést, sőt régen készítettünk mi is ilyen kábeleket. Az egyik oldalon kettő test vezetéket kötöttünk be a másikon viszont egyet, ahol duplát kötöttünk az volt a vezeték eleje, és a kimeneti része meg az ahova csak egy test kábel lett bekötve.
(#) sebestyen_ferenc válasza wolfi hozzászólására (») Jún 10, 2009 /
 
Szia, a Delia erősítő nem a nagy testvére, igaz kimeneti teljesítménye nagyobb (2*20watt) + rádió tuner is van benne. A kimenet ha jól láttam olvadó biztosíték van, az ellenállások a fülhallgató kimenetre vannak kötve, egy árva relé sincs benne, tehát ennek a dc elleni védelme olvadó biztosítékkal oldották meg.
Most látom feltöltötted a 2*15wattos Mures rajzát , amit köszönők szépen kis fogom nyomtatni, mivel nincs meg. Megkérnélek a Delia rajzát(2*20wattos) is töltsd fel ugyan ilyen minőségben.
A kérdésidre válaszolva az R118-a kimenti dc feszültséget állítod be, értelem szerűen kb.0voltra(a valoságban10-30mvolt), a másikkal pedig a nyugalmi áramot a végtranzisztoroknak,amely akkor meg felől érték mikkor nem torzít a kis jelfeszültségen sem.
Zajt lehetséges a műveleti Ic-k adják Ba741-ek, ha egyáltalán ezeket építetek belé, mivel ezzek nem kis zajúak.
K1 kapcsolónak a szerep a jel leosztás 1/10 arányban, ezért halkabb.
(#) wolfi válasza sebestyen_ferenc hozzászólására (») Jún 10, 2009 /
 
A Delia rajza nincs meg nekem, azt googleban kaptam, rakerestem, aszt hittem arrol van szo(nagy teso).
Kiderult ha a hangbemenetett kihuzom, vagyis a pc t, akkor nincs semmi zugas, ratapadva fulel alig halhato valami, a pc hang kartyajabol jon a zaj, csak az erositto ugye azt is erositi
(#) muimui hozzászólása Jún 10, 2009 /
 
Sziasztok, nekem most sikerült szert tennem egy ilyen tápegységre. Egy panasonic SA-AK44 es hifiből való. Ha jól gondolom, ez egy szimmetrikus tápegység, de csak gondolom, mert nemtudom, és pont ezért kérdezlek titetek. A másik kérdésem, hogy nemtudom, hogy hol mit mérjek, hogy mit ad ki min, mert sokminden kivezetés van rajta. Légyszíves segítsetek. Az sem baj ha hamar Nem követelőzésből, csak szeretném már beépíteni

panatáp.JPG
    
(#) hapro válasza CHZ hozzászólására (») Jún 10, 2009 /
 
Még egy kérdésem lenne ezzel a végfokkal kapcsolatban. Írtam ugye, hogy 59,5mV van a kimeneten. Ma megmértem a másik oldalt is ott 56,5mV, viszont az füllel alig hallható, szinte semennyire nincs brummja, annak az oldalnak aminek 3mV-tal több DC van a kimenetén, ott meg abszolút hallható, sőt síri csendben majdhogynem zavaróan hangos.
Meg tudnád , vagy valaki meg tudná magyarázni, hogy a 3mV különbség miért jelent ekkora számottevő különbséget?
Toroid trafót használok, és mindkét végfok ugyanolyan messze van tőle, a vezetékek ugyanolyanok és ugyanolyan hosszúak.
Tény: hogy a nyitott jeltestes oldalnak nagyobb a brummja, viszont ha egy vezetékkel összekötöm a pufferek közös pontjára, akkor is hangosabb és nem változik semmi, sőt talán kicsit nagyobb a brummja.
Érdekes:ha a brummosabb oldal jeltestjét összekötöm a pozitív kimenettel, akkor ugyan kicsit csak, de halkabb lesz a brumm.
Javaslata van valakinek ehhez?
(#) CHZ válasza hapro hozzászólására (») Jún 10, 2009 /
 
Te az offsetet méred , annak semmi köze a brummhoz .
Brumm szintjét szkóppal érdemes ellenőrizni AC /mV állásban .
Szerintem még mindig van földhurok és az okozza a zúgást . Föld vezetékeit vastag kábellel kell huzalozni , (min. 1mm ) RCA aljazatok egymás mellett vanak elhelyezve ? Nyitott jeltest , az nem jó megoldás, még az is jobb , ha 10 ohm -mal , de földeled , levegőben ne maradjon .
Egy képet ha mutatnál a belső szerelésről , huzalozásról , akkor talán könnyebben tudnánk segíteni .
(#) hapro válasza CHZ hozzászólására (») Jún 10, 2009 /
 
Képet fogok készíteni. Viszont akkor alapvető fogalmakkal nem vagyok tisztában. Mi a különbség a kimeneten az offset és a DC között? Vastag kábellal huzaloztam mindent.
Következő: »»   305 / 2515
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem