Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
30-35% és 800ml 400Ft körül van.
Üdv!
Én pont ma vettem hidrogén-peroxidot. 800 ml 35%-os 350 Ft volt, fekete műanyag flakonban van; fodrászkellék boltban.
Uhh bocs elfelejtettem, pedig szoktam használni, kaptam is már lecseszést, amikor nem használtam
ÉN ma vettem... Még sohasem csalódtam a sima körömlakk lemosóban.Elméletileg ez illatosított,de semmit nem érezni belőle.Amit édesanyám használ az enyhén illatosított de ehhez képest annak parfüm illata van
Próbáld ki a mosogatószert is (kézvédő nélkülit). Folyó melegvízben öblítés. Papírtörlővel víz leitatása.
Tegnap agymenésem volt: nem lehetne ezt a fényérzékeny cuccot szita anyagra laminálni? Mert akkor lehetne szitázni is később, ha nem is a nyákot (bár azt sem tartom elképzelhetetlennek), de legalább a pozíciórajzokat. Mi a véleményed?
A hidrogén-peroxid-os maratásnál üveg tálban kell maratni vagy jó lesz a műanyag is(jobb félni mint megijjedni)?
Jó a műanyag tál is, az elegy fel tud melegedni rendesen de nekem nem sikerült eddig megolvasztani meg egy vajas dobozt sem. Nem kell megijedni
Köszönöm.Valahogy az ijedni szót csak mondani szoktam ...írni sosem
Hát lehet hogy rámenne, de ki kéne próbálni, hogy mikor rálaminálod mennyire gyűrődik meg. Elég nehéz még a kemény nyákra is gyűrődésmentesen felrakni, mert majdnem olyan vékony mint két réteg celofán, a szita anyag meg szintén puha.
Azért elég macerás lenne leszedni a szitát a keretről, laminálni, visszarakni feszíteni, és utána levilágítani a szitát, azután egy másik nyáknál megint előlről. Akkor már egyszerűbb ha veszel olyan anyagot a szitához ami uv-re keményedik, és azzal dolgozol. Ez a fólia pont ezt a macerát váltja ki, és pozíciórajzot ezzel is tudsz felraknni, vagy ha ezzel nem is a lötsoppossal tuti, azt lehet több színben is kapni. Azért holnap rakok fel képet olyan nyákról ami ezzel készült és a buborékos maratóval lett lemarva.
Egy teljes flakon TN 160-as kémiai ónozóval kb. hány A/4es nyákot lehet teljesen befedni?
Szerény véleményem szerint rengeteget. Max idő kérdése.
Szia!
Nagyon szépek a nyákok. Én is vasalásos technikával készítem a nyákokat, de ennyire szépen sehogy sem sikerül. Nagyon kíváncsi lennék hogy te hogyan csinálod. Üdv. Gergő
szia
Köszi a dicséretet, nem sok nyákot készítettem még vasalásos technikával, ez volt a harmadik panel ami fel is lett használva, jópár napba került kikísérletezni a munkafolyamatot de most már gördülékenyen megy. Samsung ML-2571N-es nyomtatóval 135g-os fényes műnyomó papírra kinyomtatom a rajzolatot, ügyelve arra hogy nyomtatás után már ne fogdossam össze kézzel a rajzolatot. A nyákot vizes csiszoló szivaccsal kicsit megcsiszolom, ( festékboltban kapható szivacsra felvitt csiszolóréteg párszáz forint, többféle szemcsenagysággal, érdemes a finomabbat venni, vagy ha van otthon használt az is megteszi az sem karcol már de erre még jó ) ezzel kicsit megérdesítem a panelt, leöblítem folyó vízzel, és hőlégfúvóval megszárítom, a víz a meleg levegőtől gyorsan elpárolog nyomot nem igazán hagy. A nyákot egy hulladék bútorlapra teszem, leendő forrasztási oldallal felfele, a hőlégfúvóval még tovább melegítem, pár percig, egy rongyal óvatosan rásimítom a nyákra. Pár réteg újságpapíron keresztül vasalóval még megvasalom, éppen hogy rányomva, többször rongyal átsimítom a műnyomót a nyákra, csak érzéssel mert szétnyomódnak a vezetősávok. A vasalás után bele a vízbe és addig áztatom amíg a papír nem hólyagosodik fel teljesen, ekkor már szépen lejön egyben a nyákról. Áztatás után a maradék kis papírréteget körömkefével megsúrolom, így kiderül hol nem lett jó a vasalás mert ott felválik a toner, de inkább ilyenkor mint a maratóban. A marató után észter vagy nitró hígítóval lemosom a tonert leöblítem és megy bele az ónozóba vizesen, ha már mindenhol szépen rárakódott az ón leöblítem, megszárítom és nitró hígítóban feloldott gyantával leecsetelem, amit forrasztás után le is mosok és akrilán lakkal lefújom az áramkör kipróbálása után. Elég hosszúra sikeredett bocsi, de remélem minden munkafolyamat érthető, a vasalási időt, a hőmérsékletet áztatás idejét neked kell kitapasztalni, mert ahány féle vasaló annyiféle beállítás, az egyém egy ősrégi kivénhedt darab, már nagyon régóta csak bútorlap élfólia vasalásra van használva meg persze nyák vasalásra, ha van digitális kontakt hőmérőd érdemes mérni milyen beállítás mellett van kb 200-210°C-os a vasaló talpa. Én Attila 86 oldaláról okosodtam ezügyben, van fent egy jó kis videó is itt Üdv Bari
Hello!
Ti a fototechnikás nyákkészítésnél milyen papírt használtok a nyomtatásnál? Mert a sima írásvetítő fóloára nem tapad rá a festék, igaz lehet venni külön nyomtatáshoz való írásvetítő fóliát, de az egy kész vagyon. üdv: mate_x
A drága laser fólia nem olyan drága ha csak egy akkora darabot ragasztassz egy a4-es közepére amekkora kell.
Ugyan ez igaz a tintás fóliára is. De ha ezeket drágának találod a sima pausz is megteszi. Éppen tegnap csináltam egy tintás pauszos maszkot, csak fekete tintával fénykép epson matt volt beállítva teljesen fekete. De van jó pár cég, ami 1500-2000Ft-ért megcsinálja neked a profi filmet, és az egyszeri költség, nem kell nyomtatóra költeni, és persze ez nem a4-es hanem b2-es méret, tehát sokféle nyák ráfér maszkokkal mindennel. Elrakod a filmet, és ha kell még egy csak előkapod és mehet a világítás.
"sima írásvetítő fóloára nem tapad rá a festék"
Ez így nem igaz. Fóliája válogatja. Az a Xerox amit most vettem az nagyon vacak. A rajzolat tele van lyukakkal és ráadásul a fénymásoló is maszatolja rajta a festékport. Amit előzőleg vettem az viszont tökéletes volt. Sajnos nem jegyeztem meg milyen márka volt. Így most van még 25db. úgy ahogy használható vacak fóliám. Célszerű több fajtából keveset venni.
Helló!
Tegnap megkaptam az új tonert a nyomtatóba így ismét kipróbáltam a vasalást ,csak kíváncsiságból. Nem volt kedvem nyomtatni valami rajzot, így egy kinyomtatott tesztlapból vágtam ki egy darabot. A nyák egy régi tiszta oxidálódott darab volt, amit finom csiszolópapírral felcsiszoltam. Ezután hőlégfúvóval felmelegítettem a panelt és rátettem a papírdarabot. Egy papírzsepivel áttöröltem egy párszor, megvártam míg lehűl, majd leáztattam. A képen az eredmény. Sima fénymásolópapírral csináltam. Csodálkoztam is, hogy ilyen jól átragadt. Ha már itt tartottam, akkor ki is marattam. Szerintem jó lett. A betűméret kb 8-10-es lehet.
Na szerintem megfogtad ennek az eljárásnak a buktatóját. Én is így jártam mint TE, be a boltba ,kértem nyomtatható fóliát, volt három tipus, mindből vettem hármat-négyet darabja átlag 400Ft. Itthon próbálom, egyik sem jó, az egyiken meg sem áll a festék, mindkét oldalán elfut, másik kicsit jobb, de nem használható fotózásra, még két rétegben sem, harmadik meg katasztrófa, minősíteni sem lehet. Nincs gond másik fajta tintát vettem (fotó), kipróbálom, hát ugyanaz a végeredmény. A fólia és a festék kicsit több mint hatezer, de semmire sem mentem vele! Nesze neked egyszerű fotóeljárás! Naígy lehet vidéken anyagot beszerezni a panelgyártáshoz. De azért megjegyezném, hogy a műnyomó papirra is csak lestek a papírboltba. Na így lehet egyszerűen vidéken paneltgyártani.
Ez szomorú, én is vidéki vagyok, de nekem szerencsére első írószer boltban tudtak adni tintasugarashoz fóliát. Azóta is ott veszem.
Más, valaki rendelt már innen fóliát? Mert nekem már csak 2 db van, és itt ahogy számolgatom a csomagokat elég olcsónak tűnik. Esetleg tudtok valami jobb helyet? (Webáruházat)
Üdv!
Bp-n bementem első boltba, és 95ft/db-ért kaptam tökéletes tintasugaras írásvetítő fóliát! Ha valakinek szüksége lenne rá, szivesen segítek beszerezni!
Én meg bementem az első trafikba ma és vettem 5db a4-es pauszt 40Ft/darab áron.
Az a3-as 75Ft lett volna, de az nem fér a táskámba.
Budapesten, a Thököly útról nyíló egyik kis utca (Nefelejcs utca?) elején, a Garay és a Péterfy Sándor utca között, a tér felől menet balra, van egy kis papírbolt. Kívülről szinte nem is látszik, de igen jól felszerelt, én ott vettem a tintasugaras nyomtatóba való írásvetítő fóliát, de korábban, ugyan ott, vettem már lézernyomtatóba valót is. (Nem olcsó, az igaz, de mindig van.)
Természetesen, ha kell, szívesen veszek én is bárkinek, és elküldöm postán. (Ha valakit érdekel, megkérdezem az árat is.) Fotózáshoz nekem nem jött be a pausz, de ez én vagyok. Kinek a pap, kinek a papné. Nekem a lánya...
Akkor marad a régi CKM és hasonló vastag papírokkal nyomott újságok, állítólag még a tescós és társai fényes reklámújságok is jók, ha akarod kipróbálom az újságpapírt, úgyis egy egyszerűbb nyák kellene még a héten.
Olvastam sprofan cikkét a fototechnikáról, őszintén szólva a maratóoldat lehúzása a wc-n környezetszennyező, de peroxidot maga a szennyvíztisztító is használ, elmentem előtte egy óriási tartályra volt ráírva, sósavat ugye a háziasszony is önt a lefolyóba, marad a réz oldat, nos nem tudom mennyire szennyező de szennyeznek minket elegen, meg ezek kis tételek.
Sziasztok!
Most akarom elkezdeni első nyáklap készítésemet! Kérdésem az lenne,hogy fényérzékeny nyáklap+pnp papírra kinyomtatott áramkörrel,lehet-e uv megvilágításos(előhívás maratás stb.) technikát alkalmazni? Vagy maradjon a vasalásos technika? Köszönöm válaszotokat előre is!
A pnp papírt nem tudom milyen, menj be az első írószerboltba és vegyél pauszt. Tintasugarassal legjobb minőségben csak feketével nyomtass, olyan maszkot kapsz amit alaposan túl lehet világítani.
Arra figyelj, hogy a gyári lakkos nyákot a germicid csöves lámpa nem viszi, Vagy uv led-est használj, vagy voltak itt fénycsöves megoldások is, de azok szerintem bonyeszosabbak mint 3 uw led.
bocss,nem pnp papír,hanem peel-n-press fólia(hallottam h ez is nagyon jó dolog csak egy kicsit drága 700ft/A4!)
De mindenhol csak vasalásos technikát hasunálnak vele! Ezért volt a kérdés h lehet-e megvilágításos eljárást is alkalmazni.
A pnp fólia csak és kizárólag a vasalásos technikához való ! Arra fejlesztették ki ! A fotó eljáráshoz átlátszó fólia kell , vagy tintasugaras- vagy lézer nyomtatóhoz való , de mindenképpen írásvetítő fólia (ez csak attól függ milyen nyomtatód van )
|
Bejelentkezés
Hirdetés |