Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   622 / 2208
(#) lpcollector válasza kalmi79 hozzászólására (») Júl 4, 2009
Lehet, hogy az emlékezetem megcsal, de mintha az eredeti Linn isobariknál a két hangszórót párhuzamosan kötötték volna, így sorosan szerintem csökken az érzékenysége...
(#) sturbi válasza lpcollector hozzászólására (») Júl 4, 2009
Érzékenység szempontjából mindegy, hogy soros vagy párhuzamos, a szükséges impedancia dönti el. A csökkenő érzékenység miatt az izobarikus sugárzókat általában, külön erősítőről szokták hajtani. Máshol használhatatlan hangszórókból is jó, kistorzítású hangot lehet kicsikarni, és fele akkora dobozban is jól működik. Fontos, hogy a két hangszóró között minél kisebb állandó nyomású tér legyen, ez az izobar tér kell a két hangszóró szoros akkusztikus csatolásához. Szokás membránnal szembefordítva is szerelni, akkor az izobarikus tér elszigetelése megoldott, csakhát esztétikailag nem szép a hangszóró hátulja, ezért olyan konstrukcióknál használható, ahol amúgy is a dobozon belül van a hangszóró (amúgy is mélyátviteére készülnek ilyenek).
(#) picitomi hozzászólása Júl 4, 2009
Hello.
A minap szert tettem egy Audio AE 259-es erősítőre. Vonalerősítő és egy táborban dolgozott valamikor, már elmúlt 50 éves, de működik. 100 voltos a kimenője, 15 és 5 Ohm. Valakinek van tapasztalata ezekkel az öreg jószágokkal? Mikrofon erősítőt szeretnék csináltatni belőle, zenekari próba célokra, egy Külön kis 4 utas keverő után kéne. Megéri dolgozni vele vagy hagyjam?
Az eredeti trafóját át lehet tekercseltetni vajon? Azt hiszem 30 wattos a cucc, a neten valahol ilyen adatot találtam hozzá és még kapcsolási rajz is lett hozzá.
Szeretném hasznosítani ha már ilyen szép kort megért egyben, épen.
(#) Moszkvai válasza Danaman hozzászólására (») Júl 4, 2009
Én egy cikkben azt olvastam, hogy kimenő nélkül 32ohm-on nagyobb hangerőnél zavaróan torzít.
Javasolják, hogy inkább kimenővel építsük meg, ha kis ohm-os a fülesünk.
Bár ezt 6N13C-re írták de úgy tudom, hogy hasonlók.
(#) kocos válasza picitomi hozzászólására (») Júl 4, 2009
Audio AE258K kapcsolása van meg nekem, ez két db El6 special végcsővel megy, 20 watt teljesítményt írnak neki, 100 voltos vonali hálózatra 120 Ohm terhelőimpedanciát "kér" van még benne egy ECC40, és egy 6Au6.MInkét csővel van egy kis gond : az előző elég ritka, bár azért még lehet kapni, utóbbi meg hamar mikrofóniás lesz ( ez a több rácsos csöveknek egy jellegzetes meghibásodása : a rácsok "lötyögni" kezdenek, amik hallható csilingelést okoznak a kimeneten, valamint gerjedékenyek lesznek ) Én nem szedném szét, de ha Te úgy gondolod, akkor az ECC40-ből, és a 6AU6ból lehet mikrofon erősítőt csinálni!
Azt nem értem, miért akarsz a keverő után mikrofon erősítőt .. Bár mintha most esne le a tantusz, hogy egy énekcuccot szeretnél, tehát a mikrofokk kevert jelét hangfalra "vinni" .Ez esetben egy tekercselő Mesterrel, vagy aki foglalkozik ilyesmivel át kell tekertetni a kimenő 4, 8, 16 Ohmra tetszőlegesen, amilyen hangsugárzód van, vagy mind háromra, hogy bármilyen hangfalat rákösshess. EL6 spec. cső elég ritka ezt ki lehetne váltani szerintem 6L6-tal, aminek orosz megfelelőjét újonnan 600 Ft-ért lehet kapni. Olyan 25-30 ezer Ft ráköltésével egy kiváló mono erősítőt lehet(ne) belőle éppít(t)e(t)ni

FIGYELEM : Benéztem a dolgot, az AE260-kaőpcsolását néztem A 258-ban 6L6 végcsövek dolgoznak, ami kedvezőbb, van benne rádio, és lemezjátszó, és 40 W kimenő teljeítményt adnak meg. nem tudom a 259 melyikre hajaz inkább, ilyennek nincs a birtokomban kapcsolása
(#) kocos hozzászólása Júl 4, 2009
BARNA! Az "industral" PCL86-nál hogy aranyoztad a potikat?
(#) Einstein hozzászólása Júl 4, 2009
Még egy kérdés: Hogy ECC88- as csövet honnan tudok beszerezni, illetve 6AS7-eset (nézegettem az elektroncso.hu - n.) És hogy a kapcsoláson a kiosztások alulnézetből le van rajzolva, de a rajzban nincs h melyiket hova mert még ilyenben nagyon nincs tapasztalatom. És hogy le van írva hogy ECC88/6922 a 6922 az mit jelent? Egy kjicsit zöldfülű vagyok elektroncsöves témában Bővebben: Link
(#) Danaman válasza Einstein hozzászólására (») Júl 4, 2009
6AS7G helyett jó a 6N13C (előbbi az amcsi utóbbi az orosz). Csöveket a Puskás börzén dudod beszerezni a legolcsóbban, én 6N13C-t 1000Ft-ért kaptam egy bácsitól aki utóbbi időben csak nézelődni jön de szerintem hamarosan újból fogja hozni a cuccokat. kiosztás: a rajzon pontal jelölve a Katód (K) szaggatott vonal a rács (G1) és egy vonal fent az anód (A)
(#) Danaman válasza Einstein hozzászólására (») Júl 4, 2009
Ja és az hogy ECC88/6922 azt jelenti hogy vagy ECC vagy 6922-es cső kell a két cső tudtommal ugyan az.
(#) l48 válasza Moszkvai hozzászólására (») Júl 4, 2009
Alátámasztom, és ez igaz mindkét csőtipusra( 6n14c-6AS7G) De az egész úgy van kitalálva, hogy akkor kezd el torzitani mikor azt mondanád, hogy itt állok a világ tetején
(#) picitomi válasza kocos hozzászólására (») Júl 4, 2009
Akkor lehet hogy átalakította már valaki, mert a Végfokban 2db EL 34 van a EL 6 spec. helyett, ECC 85,és EF 86 a másik két cső, valamint AZ4 az maradt. Eredeti kapcsolást találtam hozzá, azon csak 5 Ohmos kimenet van feltüntetve ezen meg van egy 5 és egy 15 Ohmos is. Mellékletben elküldöm a rajzot.
(#) Moszkvai válasza l48 hozzászólására (») Júl 4, 2009
Neked netán van ilyen megépítve?
Nekem is tervbe van csak még nem döntöttem el
melyik verziót építsem meg.
A fülesem 40 ohm-os
(#) kocos válasza picitomi hozzászólására (») Júl 4, 2009
Ez a rajz van meg nekem is! A gépről is tudnál feltenni képet, kívül belül, jó részleteseket? Akkor többet tudnánk mondani! Végül is akkor végfoknak kell, a keverő után?
(#) picitomi válasza kocos hozzászólására (») Júl 4, 2009
Igen végfoknak kellene. Klasszikus csöves meleg mikrofonhangot szeretnék. Nincsen sajnos digit fényképezőm, holnap megpróbálok telefonos képeket felrakni hátha jók lesznek.
(#) l48 válasza Moszkvai hozzászólására (») Júl 4, 2009
Már többször is belinkeltem a képét. Sajnos a hangjára nem vagyok büszke. Vagy 10 nevesebb fülesel is kiprobáltam. 600 Ohmosal még nem volt alkalmam.
(#) Moszkvai válasza l48 hozzászólására (») Júl 4, 2009
Így már ismerős.
Ez kimenő trafó nélküli, ha jól emlékszem.
Te nem jössz szombaton Kecskemétre?
Ott szívesen meghallgatnám.
(#) Einstein válasza Danaman hozzászólására (») Júl 5, 2009
helló! Köszönöm a válaszokat! Az ECC 88-as csőben kettőször van K,G1, A. A rajzon meg egyszer akkor csak az egyiket kell bekötni vagy a k-od és a többit is(K1,K2 stb) össze kell páronként kötni és úgy a rajz alapján bekötni? És van olyan hogy FF az gondolom a fűtés , de az AK az micsoda, és kell-e kötni vhova? Bocs a sok 'zöldfülű' kérdésért!
(#) Einstein válasza Einstein hozzászólására (») Júl 5, 2009
És a 6N13C-nek a lábkiosztását nem találtam a neten és azt honnan tudom lelesni?
(#) Danaman válasza Einstein hozzászólására (») Júl 5, 2009
Azért mert 2 trióda van benne csak az egyiket kell használni, a lábkiosztás megtalálásában Gugli a barátod
(#) mark.budai válasza Einstein hozzászólására (») Júl 5, 2009
Az FF, vagy, H az a fűtés. Jelen esetben 6,3V, mert ECC88.
(#) l48 válasza Moszkvai hozzászólására (») Júl 5, 2009
Szivesen elmennék, az esélye viszont csak néhány százalék. Nem tölem függ. Az utána lévő héten ha tudunk időpontot egyeztetni eljössz és meghallgatod. Ha hozod a saját fejhallgatódat az mégjobb.
Ebben nincs kimenő!
(#) Moszkvai válasza l48 hozzászólására (») Júl 5, 2009
Ok!
Köszi előre is!
(#) rhesus23 válasza Einstein hozzászólására (») Júl 5, 2009
Szerintem még nem láttad. Itt keresgélhetsz.
(#) Einstein válasza Danaman hozzászólására (») Júl 5, 2009
Köszönöm!
(#) Einstein válasza rhesus23 hozzászólására (») Júl 5, 2009
De fain link! Köszönöm, még elektroncsöves témában kezdőcske vagyok ezért most tanulgatom hogy ott a dolgok hogy vannak és eddig csak a datasheet-et ismertem.(IC-k, tranzisztorok...
(#) Einstein válasza mark.budai hozzászólására (») Júl 5, 2009
És az AK vagy KA már nem emlékszem hirtelen az mit jelent? kell vhova kötni?(mehetett volna ez a 3 válasz egy üzenetbe )Köszönöm a segítséget!
(#) mark.budai válasza Einstein hozzászólására (») Júl 5, 2009
Az AK (itt, vagy nem tudom, hogy máshol is) árnyékolást jelent, a GND-re kell kötni.
(#) MrBrown válasza kocos hozzászólására (») Júl 6, 2009

Csak a hangfal és vonali csatlakozók aranyozottak de azok is gyárilag természetesen.
Láthatsz a hátúlján a tápaljzat és a hangfal csati között egy aranyozott hatású tekerentyűt, de az egy sárgaréz 220ohm / 2W mini huzalpoti a fűtés kiközepeléséhez (ráadásul tökéletesen mindegy hol áll ).
(#) Einstein válasza mark.budai hozzászólására (») Júl 6, 2009
(#) skylooker válasza Einstein hozzászólására (») Júl 6, 2009
Ha valakinek szüksége lenne egy jó fázisfordítóra:

(bocs a rajzért...)
A két szélső cső az ECC82, a belső az ECC83. Szimmetrikusan és aszimmetrikusan is vezérelhető, a kimenet mindíg szimmetrikus lesz.
Következő: »»   622 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem